Нено Димов остава в ареста (допълнена)

Нено Димов остава в ареста (допълнена)

© Николай ДойчиновБившият министър на околната среда Нено Димов остава за постоянно в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд, като обяви акта си едва към 16.30 ч.


Съдиите отчетоха преди всичко друго тежестта на обвинението и тежката обществена ситуация, до която е довело неговото поведение.


По време на гледането на мярката за неотклонение прокурорите Росица Славова и Николай Христов поискаха да бъде потвърдено задържането под стража, защото са засегнати голям брой хора. Защитата в лицето на адвокат Ина Лулчева пледира да не се смесва политическа отговорност, каквато носят министрите, с наказателна и да не се решава обществен проблем чрез разпоредби на Наказателния кодекс. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев днес не беше в съдебната зала. Повече за гледането на мярката четете тук.


Какво прие съдът
Съдия Красимира Костова посочи в мотивите, с които потвърди задържането под стража, че е безспорно установено, че министър Нено Димов не е делегирал правомощия на друг служител и именно той е утвърждавал графиците за водоподаването от язовир "Студена", въпреки че бил уведомяван за намаляването на обема на водата от пролетта на 2019 г. Освен на документите съдът се позова и на показания на десетина свидетели. Сред имената на свидетели съдия Костова спомена директора на ВиК - Перник Иван Витанов, бившата кметица Вяра Церовска, заместник-министър Красимир Живков, ръководителката на отдел "Управление на риска" към Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Мая Дряновска.


Любопитен детайл от мотивите беше изнесеното от съдия Костова твърдение на Мая Дряновска. В показанията й, дадени на 15 януари, свидетелката съобщила, че в началото на тази година "й се обадил по телефона мъж" от името на Нено Димов, който й казал, че министърът наредил да се пусне вода за завод "Стомана" Перник.
По делото няма специални разузнавателни средства, а името на мъжа, който се обадил на свидетелката, не бе съобщено.


Съдът се обоснова и с иззети документи от кабинета на министъра. Сред тях били и негови доклади от септември 2019, в които се твърдяло, че всички язовири в страната имали достатъчно вода за питейни нужди.


Съдът прие и доводите на обвинението по въпроса за щетата - че "може да се предполага щета" заради разликата в цените на водата за промишлени и питейни нужди.


От всички представени в делото доказателства - свидетелски показания и писмени документи, съдът заключава, че е извършено престъплението в което е обвинен. А то е довело до тежка ситуация за голям брой хора и е създало сериозен обществен проблем. Поради тежестта на деянието можело да се предполага че може да бъде извършено и ново престъпление. Независимо че съдът приема, че в бъдеще Димов не би могъл да влияе на свидетели и на разследването, тъй като вече не заема поста министър.


Двукратно съдия Костова подчерта, че определението на съда за мярката за неотклонение няма отношение към въпроса за вината на Нено Димов.


Доводите на защитата, че министър Димов е утвърждавал графиците след като исканията са обработени от дирекция "Управление на водите" и че в делото липсват обяснителните записки на експертите от дирекцията до Димов, които по правило придружават графиците, пристигащи при министъра за подпис, не беше коментирано в определението на съда.


Определението за постоянен арест на Нено Димов не подлежи на обжалване.


Защитата - адвокатите Тодорова и Кутиев, отказаха коментар. Адвокат Ина Лулчева беше заета с друго дело и не присъства на четенето на определението.


Министърът на околната среда Нено Димов е в ареста от седмица (9 януари), като първоначално беше задържан с полицейска заповед, след като беше изведен от МОСВ пред камерите на телевизиите. На другия ден прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост и поиска от съда да му наложи арест като постоянна мярка. От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила - ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство.


На мястото на Димов вчера депутатите гласуваха да застане Емил Димитров-Ревизоро. Неговата кандидатура беше подкрепена от ГЕРБ и "Обединени патриоти".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK