Зам.-министър е подписал разрешение за внос на 25 хил. тона боклук от Италия

Зам.-министър е подписал разрешение за внос на 25 хил. тона боклук от Италия

© Надежда Чипева, КапиталПо повод възложена от него съвместна проверка на 6 януари днес главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" проверката да обхване и зоните на всички мини извън експлоатация на територията на България за съхранение на отпадъци. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата.


При разследване по досъдебно производство е установено, че с решение от 6 декември 2019 г. зам.-министър на околната среда и водите е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия, информира още пресцентърът на прокуратурата. В текста не се споменава с решение на кой от тримата зам.-министри - Красимир Живков, Николай Кънчев или Атанаска Николова, е позволен превозът.


На площадка в Плевен е открито огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва, не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.
Главният прокурор е сезирал министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз.


Назначената от Гешев днес проверка трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини, вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, както и дали са били предмет на трансграничен превоз.


В обхвата на проверката са включени и действията на компетентните контролни органи. При констатирани данни за извършено престъпление от общ характер главният прокурор е разпоредил незабавно да бъдат уведомени съответните прокуратури.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK