Адвокати предложиха на президента главният прокурор да няма право на надзор

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова призова към промените в конституцията да не се подхожда емоционално, а на експертно ниво и предпазливо

© Анелия Николова

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова призова към промените в конституцията да не се подхожда емоционално, а на експертно ниво и предпазливоПрокуратурата трябва да запази статута си на независимост от партийно-политическите власти, но трябва да бъде изведена от съдебната власт и да се преизгради като самостоятелна структура. Това е становището на Висшия адвокатски съвет, което днес неговите представители са застъпили пред президента Румен Радев на дискусията за промени в конституцията, която той инициира.


Според Висшия адвокатски съвет логичното място на прокуратурата е извън съдебната власт, но това няма как да се случи без свикване на Велико народно събрание.


"Съзнаваме, че в настоящия момент да се очаква свикване на Велико народно събрание е нереалистично", се посочва в становището на адвокатския съвет, заради което те предлагат от конституцията да отпадне правомощието на главния прокурор да осъществява "надзор за законността върху дейността на всички прокурори" и да остане само осъществяването на методическо ръководство.
По този начин главният прокурор няма да може да се намесва по дела, от чийто изход е лично заинтересован или може да е предубеден. Сред тях ще бъдат не само тези, за които той самият би бил разследван, но и случаите, в които той е пострадал от престъпление.


Адвокатският съвет подкрепя идеите за въвеждане на възможността главният прокурор да бъде временно отстраняван от длъжност, ако срещу него започне разследване, както и да бъде определян специален прокурор, който да води тези дела. Според тях обаче, преди да се правят промени в конституцията, е по-добре да се обмисли дали това може да стане с поправки в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс.


Пред президента от Висшия адвокатски съвет са посочили и че подкрепят идеята да се въведе индивидуална конституционна жалба. Според тях обаче трябва да бъде създаден прецизен регламент и законът ясно да посочва кои лица имат право да подават такива жалби. Според адвокатите не трябва да се подценява рискът това право да доведе до обременителна, тромава и неефективна процедура, която би превърнала Конституционния съд в допълнителна четвърта инстанция по разглеждане на правни спорове.


Нещо повече – по този начин предоставянето на защита на правата на гражданите и юридическите лица може да бъде забавено още повече и да излезе извън всякакви разумни срокове. Освен това въвеждането на индивидуалната конституционна жалба ще доведе до цялостно преструктуриране на Конституционния съд и ще е нужно назначаване на достатъчно администрация и осигуряване на значителен материален ресурс.


От Висшия адвокатски съвет смятат и че те самите трябва да имат право да сезират Конституционния съд, а такова право трябва да има всеки един съд, не само Върховният касационен и Върховният административен, както е в момента.


"Темата за промени в конституцията е изключително чувствителна и понякога се приема дори болезнено от гражданите. Тези въпроси не трябва да се разглеждат емоционално, а на експертно ниво – внимателно и дори предпазливо", призова председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова пред Румен Радев.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Весело

  "Съзнаваме, че в настоящия момент да се очаква свикване на Велико народно събрание е нереалистично"
  ..............
  Ако Дрогаря Радев е ентелегентен, би дтрябвало да разбре, че очакванията му за промяна на Конституцията са НЕРАЛИСТИЧНИ!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":

  Това ли е позицията на милицията ?
  Щото Н.П. Мустафа е на друго мнение !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":Това ли е позицията на милицията ?Щото Н.П. Мустафа е на друго мнение !
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Питай колегите на баща ти от второ РПУ?

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Пак си чела друго досие. Поправи се старшинка !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#1] от "4ort":Това ли е позицията на милицията ?Щото Н.П. Мустафа е на друго мнение !
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кутев ще ти резне надника! Дрогара Радев не е Соросоид, за да слуша Н.П.Мустафа.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  Ти глей к'ви ще ги зпее винету по този въпрос съвсем скоро !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Хахаха. Вместо да има един прокурор на върха ще си направим 28 феодалчета по районните прокуратури, а малките се купуват по-рано от гл. прокурор.

 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1239 Весело

  прокуратурата трябва да запази политическата си независимост....много кратък виц...тая прокуратура ако е била някога независима...все едно някоя проститутка да си запази девственоста...след 30г работа...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":Ти глей к'ви ще ги зпее винету по този въпрос съвсем скоро !
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметице, мен к'во ме бОли, к'во пее винету!?!?!?
  Ти слушай к'во пеят от Позитано, че въпреки 24 часовите ти дежурства във форума ще останеш гладен, обвинявайки Радев за Соросоид.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Весело

  До коментар [#9] от "4ort":

  Боли те. Яко те боли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Другарко Негенцова , "уважавам " Ви като далечна роднина на анархокомунистката Дилма Русефф , ваша далечна роднина , с която се гордеехте , поне докато я осъдиха и ХВЪРЛИХА "в бразилдски затвор ! Въпреки това сте юрист и Ви моля , Вие или някой добре осведомен от пишещите тук братя и сестри да ми обясни др. Борис Велчев ИМАШЕ ЛИ ПРАВО НА НАДЗОР и тази ОБЯЗАНОСТ от пРезидента ли се дава и отнема ????

 12. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Браво на колегите.
  Не с всичко съм съгласен, но дебатът за съдебната система наистина трябва да започне.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#12] от "BG Territory":

  Ко стане по-зле кой ще е виновен?

  Аз първо тук искам да знам. :)

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Това отдавна се говори, ама комунистическото мислене не позволява.

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Няма нужда от никакво ВНС. Прокуратурата и така си е незевисима. ВСС да има само атестационно право. При избор на главен прокурор в комисията да преобладават съдиите, при избор на главен съдия, в комисията да преобладават прокурорите, като съдия да няма право да се кандидатира за главен прокурор. Право на обвинение на главният прокурор да минават само през премиера или през президента, като премиер и президент да знаят името на обвиняващия но по нататък то да става анонимно

 16. 16 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Адвокатите искат малките прокурори да нямат контрол,за да могат лесно да ги подкупват.Сега със контрол от административните ръководители и гл.прокурор им е доста трудно по знакови дела,да подкупват прокурори,за това подкупват съдии,ама те са много скъпички,и адвокатите искат да спестят някой лев от подкупите!

  Въобще съм забелязал че,адвокатите като дадат някакъв съвет за прокуратурата,то задължително е нещо в тяхна полза!

  sdg
 17. 17 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тези същите,се обаждаха и за избора на гл.прокурор,сякаш някой прокурор може да каже че не иска този адвокат да защитава някой обвинен!Да не казвам че ходиха да се правят на възмутени със определени съдии,и да протестират заедно пред съдебната палата.
  Ама нали адвокатите винаги са били лицемери,нямат нищо против да играят срещу прокуратурата,все пак те са им опонента,когато съдят някой за убийство,изнасилване,грабеж или рекет.Все адвокати като тази дебеловратата!

  sdg
 18. 18 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#16] от "Svetlio":

  Не си в час. Принципно, няма нищо нередно в това, прокурора да е независим. На теория уж е независим магистрат, т.е. ръководи се само от закона и вътрешното си убеждение, но фактически е подчинен на горестоящия, та чак до главния. Ако отказът да се образува досъдебно производство и самото образуване на такова подлежаха на съдебен контрол, няма да има прокурорски акт, който да не бъде санкциониран от съда, т.е. само това трябва да се промени в НПК - отказът и образуването да може да се обжалват. Тогава не е нужен надзора на горестоящия прокурор. Адвокатите не са поискали надзорът изцяло да отпадне, а да отпадне от правомощията на гл.прокурор. Пък според мен изобщо трябва да отпадне субординацията в прокуратурата.

 19. 19 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако прокурорите се намесеха в работата на адвокатите, те щяха да нададат рев до бога. А скакво право те се месят в тяхната работа и устройство на системата им? Проблемът на прокурорите далеч не е политическата намеса, а това че много от тях нямат съвест и морал, не познават закона и са мързеливи. просто не са за тази длъжност, но като всичко друго в държавата карат я през пръсти-просто матриалът ни е калпав. нашата прокуратура ни е наследство (като много други администрации) от комунизма и съветската диктатура. Мястото и е извън съдебната система, те не трябва да имат досег със съдиите. Съдебният процес трябва да се състои от равноправно състезание на адвокати и прокурори., а не както е сега прокурорите да крият доказателства и да малтретират подсъдимите. Американците са го измислили отдавна.

 20. 20 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Млъквай, руско мекере!

 21. 21 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#19] от "Oggie Petkov":

  То хубаво да е като в САЩ, обаче вместо магистрали, ще трябва да се строят затвори. Имаш ли представа колко струва да си наемеш читав адвокат в САЩ? Според мен - нямаш. А разходите са свързани не само с това адвоката ти да е читав, ами и с това, което искаш - състезание между защитата и прокурора. Т.е. ще трябва да плащаш за собствено разследване, което да се ръководи от адвоката. Само тогава може да има състезание. Никъде в Европа няма такова нещо и затова в затворите тук все се намира място за виновните. Тези, които не могат да си позволят читав адвокат, разчитат на прокурора и съда, а задължение на последните две институции е да събират както уличаващи, тъй и изключващи вината доказателства. В САЩ ще висиш в пандиза, докато изтърпиш наказанието на виновния, а ако имаш малко здрав разум ще сключиш някакво споразумение, че поне да си спестиш някоя друга година. Добре че въпреки малоумността на депутатите, все още има някакво ниво, та не правят подобни глупости, каквито предлагат малоумните като теб.

 22. 22 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#19] от "Oggie Petkov":

  То хубаво да е като в САЩ, обаче вместо магистрали, ще трябва да се строят затвори. Имаш ли представа колко струва да си наемеш читав адвокат в САЩ? Според мен - нямаш. А разходите са свързани не само с това адвоката ти да е читав, ами и с това, което искаш - състезание между защитата и прокурора. Т.е. ще трябва да плащаш за собствено разследване, което да се ръководи от адвоката. Само тогава може да има състезание. Никъде в Европа няма такова нещо и затова в затворите тук все се намира място за виновните. Тези, които не могат да си позволят читав адвокат, разчитат на прокурора и съда, а задължение на последните две институции е да събират както уличаващи, тъй и изключващи вината доказателства. В САЩ ще висиш в пандиза, докато изтърпиш наказанието на виновния, а ако имаш малко здрав разум ще сключиш някакво споразумение, че поне да си спестиш някоя друга година. Добре че въпреки малоумността на депутатите, все още има някакво ниво, та не правят подобни глупости, каквито предлагат малоумните като теб.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2018 Неутрално
 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  И Адвокати и прокурори и съдии са си се от червената съдебна система и си отстояват принципите на социализъма и комунизъма , тоест нашите хора като крадат и правят престъпления са недосегаеми и тях закон не ги лови , лови само останалите .

 25. 25 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Логично е адвокатите да искат слаба прокуратура...
  Нали са противници в съда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK