"Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии

Валери Симеонов твърди, че не е съгласувал идеята с ГЕРБ, а само с финансите.

© Велко Ангелов

Валери Симеонов твърди, че не е съгласувал идеята с ГЕРБ, а само с финансите.Лотарии с билетчета за търкане да могат да се организират само от държавния тотализатор. Това предложение за промяна на Закона за хазарта са внесли Валери Симеонов и депутати от НФСБ в четвъртък (16 януари). С него те искат вид национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата.


Лицензите на частните компании, които притежават такъв, да бъдат прекратени три месеца след като законът бъде променен, предлагат "Патриотите". Лотариите ще трябва да изплатят всички спечелени до момента печалби в рамките на година и половина. В проекта е заложена и старата идея на Валери Симеонов от 2018 г. да се ограничат продажбите на лотарийти билети само в обекти, които са лицензирани. Но е добавено предложение, тези места да се третират както игралните зали и казина - да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища.


Валери Симеонов срещу Васил Божков - втори път
Лицензи за лотария, по информация на "Дневник", в момента имат частните "Национална лотария" и лотария "България", както и държавният тотализатор за техните талони. В дружествата, които оперират двете частни лотарии, мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков и прекратяването на дейността им ще засегне неговите интереси в този сегмент от хазартния бизнес.


Издадените до момента лицензи за лотарийни игри от Държавната комисия по хазарта са валидни още години преди да изтекат и по закон могат да бъдат прекратени само при установяване на повторни нарушения.


Депутатът от НФСБ Валери Симеонов не за първи път, иска да наложи ограничения именно на лотариите. Първият му опит да забрани рекламата на тези игри и обектите, в които се продават през 2018 г., започна с много шум, но завърши със "забравяне" на проекта. Докато течеше обсъждането му, "Национална лотария" спря за известен период рекламата си в "Нова телевизия", в която е най-големият рекламодател, после медията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а Васил Божков придоби футболния клуб "Левски".


Пред БНТ в четвъртък вечер Валери Симеонов коментира за новия законопроект: "Това е мой ангажимент по отношение на тази проказа. Хазартът е доказана зависимост, това е вид болест и все повече от нашите сънародници страдат от нея...Лотарията трябва да бъде възложена единствено на Българския спортен тотализатор, а средствата да се пренасочват за спорт, култура, образование."


На въпрос на "Дневник" защо ако ефектът от хазарта е такъв се иска забрана само на лотарийните билети, а няма ограничения за другите дейности, Симеонов заяви, че "лотариите са основната среда за развиване на хазартна болест. Томболите се организират по един специален ред, в България има една бинго зала - в Ловеч мисля. Те се провеждат в помещения, а мащабността на хазартна зависимост се получава само при лотариите. Затова ограничаваме лотариите".


А на въпрос - това не е ли вид национализация, депутатът каза: "Защо не, след като са го направили в Австрия, Швеция, Финландия и още други държави? Защо да не го направим, след като това ще донесе на държавата огромни суми. В момента законът е сервилен към частните хазартни фирми и всяка година постъпленията на спортния тотализатор падат." (Какво още обясни за новата идея Симеонов пред "Дневник" - четете по-късно).


От "Национална лотария" засега отказаха коментар по законопроекта.


Какво и защо предлагат "Патриотите"


Законопроектът беше публикуван на сайта на Народното събрание в четвъртък следобед и е подписан от седем депутати: Валери Симеонов, Християн Митев, Петър Петров, Росен Живков, Борис Ячев, Йордан Апостолов и Славчо Атанасов.


Основното предложение е лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз. Сега издадените лицензи за тези игри ще трябва да се върнат на регулатора - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), до три месеца след влизането в сила на закона.


С предложените поправки продажбите ще бъдат свити само допунктовете на държавния тотализатор и евентуално пунктове на фирмите за спорти залагания, ако имат лицензи. Не е ясно дали и колко лицензирани обекта като пунктове има веригата "Лафка", в която има специални места и реклама за продажбата на лотарийни билети. "Национална лотария" е един от големите партньори на веригата, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Талоните се продават в още хиляди обекти в цялата страна, сред които магазини, бензиностанции, пощенски клонове, отделни щандове в търговски обекти.

Законопроектът предвижда единствено държавния тотализатор да организира лотарийни игри, а билетчета да се продават само в лицензирани обекти.

© Надежда Чипева, Капитал

Законопроектът предвижда единствено държавния тотализатор да организира лотарийни игри, а билетчета да се продават само в лицензирани обекти.


Другото ограничение в новия законопроект е, че лицензираните обекти трябва да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища, каквото в момента по закон е изискването за игрални зали и казина. В мотивите се посочва, че предложенията са нужни, за да се ограничи свободният достъп на непълнолетни до хазартните игри.


"Патриотите" предалагат печалбите от лотарийни игри, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза на организаторите, да се изплатят не по-късно от 30 юни 2021 г. Според вносителите по този начин ще се защитят правата на хората, които са спечелили сума от частна лотария. Ако организаторът на играта не успее да изплати пълната сума в този срок, той трябва да сключи договор с печелившия за разсорчено изплащане, което трябва да приключи не по-късно от 2025 г.


Организаторите, на които ще бъде прекратен лицензът, ще са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта и безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени, и с действие не по-късно от 30 дни след датата на най-късно договорената печалба.


Контролът на обектите, които продават лотарийни билети, не е достатъчно ефективен, пише в мотивите към законопроекта. Освен това се посочва, че голяма част от приходите на държавното тото ще бъдат предвидими и ще се пренасочват към спорта и за ремонт и поддръжка на спортни зали и съоръжения, а в момента частните организатори нямат такъв ангажимент.


От НФСБ мотивират предложенията си и с практиката в други държави от ЕС като Австрия и някои скандинавски и балтийски държави, в които държавният организатор на лотарийни игри е в привилегировано положение.


Министърът на финансите също ще има влияние върху държавното тото


"Патриотите" предлагат ръководството на държавния тотализатор да се назначава не само от министъра на спорта, както е в момента, а и от министъра на финансите. Това според тях ще гарантира финансовата отговорност.


Валери Симеонов каза пред "Дневник", че предложенията са съгласувани с финансовия министър и финансите.


Той твърди, че не са обсъждани с коалиционния партньор ГЕРБ, но очаква подкрепа за тях.


В последния си брой (от 10 януари) седмичникът "Капитал" обаче писа, че управляващите се колебаят дали да не забранят лотариите, което означава, че идеята се обсъжда от по-дълго време.


Реакциите на други политически сили и на министерство на финансите по идеята все още няма.


Преди месец министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е възложил проверка на Комисията по хазарта след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата. "Имаме сигнал, че Комисията по хазарта през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта. Тези твърдения трябва да бъдат проверени", каза тогава Горанов.


Резултати от проверката все още не са съобщени.


Сигналът срещу "Национална лотария" е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в друга хазартна компания, която организира онлайн залагания под марката "Ефбет" и има бизнес и с казина. Те твърдят, че частните лотарии плащат по различен начин такси върху игрите спрямо държавното тото и това им спестява данъци. Стефан Найденов е и сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и е дългогодишен съдружник с Божков. Братя Найденови и Божков са в раздяла като бизнес партньори, стана ясно от серия интервюта на братята през последните седмици.


В сегмента на лотариите - "Национална лотария" е най-голяма и най-популярна на пазара. Според публикация на "Капитал" приходите на "Ню геймс" и "Национална лотария", които държат лицензите за тези талони за 2018 година са 248 млн. лева, печалбата - над 95 млн. лева. На "Евробет", която оперира "Лотария България" са 118 млн. лева и 10 млн. лева печалба, а Българския спортен тотализатор има 161 млн.лева приходи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  Валери симеонов дали има достатъчно здрав гръб, че да засегне интересите на черепа ? Предстои да видим......

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  На патриотите явно им мирише на предсрочни избори!

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  "Малка атомна експлозия"! Ако застанат твърдо зад исканията си, срещу подкрепа на правителството, става много интересно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии
  Няма лошо само, че няма и да го направят.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Спрете да търкате билетчета на НЛ, а ако толкова ви се търка, търкайте тези на БСТ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  То хубаво са се изказали, но се опасявам, че няма да им върви в политиката занапред.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  От една страна си е зависимост.

  Ама от друга си е социален асансьор. Късмета кацва на някой на рамото и го прави милионер/богат (поне за известно време докато не опука парите). :)

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Забрана на хазарта и рекламата на хазарт! Оставете само десетина казина в големи хотели и данък 50% върху печалбата им.

 9. 9 Профил на Stoyan Turlakov
  Stoyan Turlakov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Патроитите вече ясно си личи от #КОЙ се управляват!

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Весело

  Внимателно , това сектор извън коалиционните ви отношения.....

 11. 11 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 872 Неутрално

  А Черепа какво мисли по въпроса ?

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  И аз съм за национализация на всичко. До каквото се докоснат българските политици, които по дефиниция руководят държавната собственост, се превръща в злато... А и ще настигнем Венецуела и Севрна Корея по качество на живота,

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  А Черепа какво мисли по въпроса ?
  —цитат от коментар 11 на KRAFTWERK


  А, само най-хубави неща.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Идеята е добра, но няма да се случи. Лотарията върви по Нова и плащат със сигурност много пари за това, а и отделно за реклама. Знаете на кой е Нова. Как виждате гербавата клика да гласува за това да спрът лотарията? От 10 кладенеца вода ще донесът и ще ни обяснят че е хубаво да я има, че да дава надежда на електората😁

 15. 15 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално
 16. 16 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ах, къде се крили комунетата досега... Комуне-консерви.

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  А начастните книжарници, казина, аптеки, КОГА!?

 18. 18 Профил на Michail Okoliyski
  Michail Okoliyski
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Браво! Хазартът и лотариите увреждат психичното здраве и водят до бедност на най-уязвимите групи на обществото!

 19. 19 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Найденови, Домусчиеви, Патриотареви... започна да се заформя нещо като тиха коалиция, хвърлила око на имането на н. олигарско в. Черепа... или по-скоро глутница, алчни псета... За нас остава едничката надежда да се изядат един други го!

  I shave with Occam's razor
 20. 20 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Предложението има и плюсове и минуси. Но....интересно е времето в което излиза на дневен ред. Точно в разгара на войната между Черепа от една страна и Шиши и Домуса от друга. Поне се разбира, че Патреотете застават самоотвержено на страната на Шиши и Домуса.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Любопитно

  Ще изтръскат ли "Патриотите" едни 20-30 млн. от Черепа, и после тихомълком забравят за предложението си?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Направо национализация на всички частни предприятия. Тъй де, като са комунетата казали А, да кажат и Б.

 23. 23 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Държавата да си прибира мангизите от хазарта, не да се занимава с глупости. Зорлем се бутат кой повеè да се издъни. Нарочно го правят.

 24. 24 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Идеята е добра, но няма да се случи. Лотарията върви по Нова и плащат със сигурност много пари за това, а и отделно за реклама. Знаете на кой е Нова. Как виждате гербавата клика да гласува за това да спрът лотарията? От 10 кладенеца вода ще донесът и ще ни обяснят че е хубаво да я има, че да дава надежда на електората😁
  —цитат от коментар 14 на nkk81


  20-25 млн. лв плащат на Нова, а оборотът на НЛ е 400 млн./год. декларирани и двойно повече недекларирани... Ама, то да беше само лотарията... Обявена е война за главата на Черепа, а не за част от бизнес поприщата му

  I shave with Occam's razor
 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Щом ще се връщат към методите от'45, да гласуват и народен съд за всички от последните три народни събрания. Да ги закарат на"централните" и с контролен, в общата яма...

  Този е много, много тъп!

 26. 26 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ще фръкне нечия глава! Няма да е тази на черепа.

  Колкото повече - толкова повече
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Днес не е добър ден за българската демокрация: първо централизация, сега и национализация. Спрете се бе, хора! Като сте оставили Черепа, Пеевски, Домусчиев и прочие да овладеят държавата, това не е начинът да ги спрете. Освен одържавяване, не знаете ли други начини за контрол и регулация, така че бизнесът да е в полза на обществото?

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Сахаров":

  Всички тези - домусчиеви, национал-патриотари, (особено пък пееф и тиквата), всички накуп, не могат да се опрат на интелекта на черепа.

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1117 Неутрално
 30. 30 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 250 Неутрално

  А дали ще забранят разроченото плащане на големите печалби? Доста хитър начин на фирмите да си увеличат печалбите. Печелиш 1 млн. ,ама не съвсем. Ще ти го изплащат 20 години ако не фалират междувременно!

 31. 31 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "mitakadm":

  Няма да е една и неговата няма да е измежду падналите.

 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 525 Любопитно

  Някои от горните не правят разлика между комарджалък и частна инициатива!Какво общо има между търкащите се картончета и бингото и малката квартална бакалница,лузери нещастни?!?

 33. 33 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  До коментар [#14] от "nkk81":
  "национална" лотария харчи най- много за реклама от всички фирмив България... над 22 милиона на година... а далеч не е най- големия данъкоплатец :) Ако Валерката прокара този закон ... лично ще му стисна ръката кога го видя в маалата :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 34. 34 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пълни глупости, никаква национализация не искат, както подвеждащо манипулирате в заглавието. Не става въпрос за прехвърляне на частни фирми, имущество, капитали или каквото и да било в държавни ръце, а просто за държавен монопол в лотариите, какъвто има и в много от белите европейски страни.

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Тия и без това бяха с не ясно бъдеще . Сега със сигурност ще се сгромолясат.Само привържениците на Левски са повече от електората им.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Комунизъм никога не си е отивал от БГ, той стои заедно със простаците и селяните, които го обожават !

 37. 37 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Спортният тотализатор е единственият който дава пари за всички спортни федерации. Частните лотарии презполвяват печалбата му и съответно федерациите издишат - няма бази, няма достатъчно добри спортисти, няма медали, няма олипиади. Парите от частните лотарии отвиват в нечий джоб, а спортът загива.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Гениално, лотарията бълва безброй билети, печалбите се изплащат разсрочено за 10 г и в момента когато се натрупаха печалби за изплащане ( след вероятно над милиард продажби) държавата поема ... изплащането .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Спортният тотализатор е единственият който дава пари за всички спортни федерации. Частните лотарии презполвяват печалбата му и съответно федерациите издишат - няма бази, няма достатъчно добри спортисти, няма медали, няма олипиади. Парите от частните лотарии отвиват в нечий джоб, а спортът загива.
  —цитат от коментар 37 на Мизийски


  По-голяма част от рекламното време е на лотариите. Тия явно не разбират как всички медии ще ги налетят като мухи на мад.

  SHADOWS of SOFIA
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Частните лотарии са мънки бизнес, а тези са комунета!!!!

 41. 41 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Комунизъм никога не си е отивал от БГ, той стои заедно със простаците и селяните, които го обожават !
  —цитат от коментар 36 на LiberalToTheBones


  Що се отнася до държавен монопол в/ху така наречените игри на щастието ... значи в повечето цивилизовани държави са докарали комунизма :) 80% от търкащите не са комарджии, а повечето и не подозират, че тази лотария не е държавна. Комарджиите са по сайтовете и казината. Не знам друга държава в която частна лотария да се нарича "Национална" и да облъчва денонощно населението с малцината печеливши. В момента рекламират онлайн залагания, ама регулатора сляп и ням.Божков е доказан безроден тарикат :) Очаквам с интерес какво ще се случи с Левски ... ще изпере някой и друг милион и ще си дигне дърмите... той не е по изваждането :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 42. 42 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Валерката си вдига цената преди вота на недоверие

  Не ме търсете преди обяд
 43. 43 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много разумно предложение!

  В момента тези лотарии се развиват точно по модела на наркопласьорите - зарибяват ученици още в училищни бюфети, търсят уязвими хора.
  Това не е бизнес, това е наркобизнес под защитата на закона!

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 44. 44 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 449 Весело

  Това ако стане, Баце спешно трябва да търси трети собственик на подуянци за 2 години

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1704 Неутрално
 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Няма да забравим времената, когато държавното тото теглеше по два еднакви тиража, а първият му директор след промените доц. Цветан Цветанов директно го застреляха на стълбищата пред дома му месец след като даде интервю, че "ако се разприказва, много глави ще паднат"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Весело

  Мдаа, на нЕкои хора ще им се наложи да споделят.
  Аве к'во стана, Валерката налЕ беше дигнал мерника на Домуса и някаква БМФ ли, нещо там приватизирано във Варна? Домуса почна ли да споделя? Правя обосновано предположение, че са постигнали джентълменско споразумение.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":

  мда,шиши с какво ще го компенсират

 49. 49 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Валери симеонов дали има достатъчно здрав гръб, че да засегне интересите на черепа ? Предстои да видим......
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  ДП стои зад него, атаката е подготвена отдавна, Черепа гори...Ако не се предаде ще изгорим всички, обаче !

 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Надали ще мине този проект през парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#37] от "Мизийски":

  бе не е точно така

 52. 52 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Забрана на хазарта и рекламата на хазарт! Оставете само десетина казина в големи хотели и данък 50% върху печалбата им.
  —цитат от коментар 8 на truly


  Данък върху оборота, че иначе няма да формират никаква печалба.

 53. 53 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Патроитите вече ясно си личи от #КОЙ се управляват!
  —цитат от коментар 9 на hsm18569866


  Не ви ли омръзна да ви пробутват толкова време, че Пеевски е голямата работа и върти всички, когато в страната има десетки да не са и стотици по-богати и с повече възможности от Пеевски?

 54. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  Подкрепям, дано да прекратят с тия търкания на картончета.

 55. 55 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Мдаа, на нЕкои хора ще им се наложи да споделят.Аве к'во стана, Валерката налЕ беше дигнал мерника на Домуса и някаква БМФ ли, нещо там приватизирано във Варна? Домуса почна ли да споделя? Правя обосновано предположение, че са постигнали джентълменско споразумение.
  —цитат от коментар 47 на Николай Колев


  С това ще си останете троловете независимо от кой коалиционен партньор сте БСП или ДБ - с обоснованите предположения пуснати ви като опорна точка.

 56. 56 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Идеята е добра, но няма да се случи. Лотарията върви по Нова и плащат със сигурност много пари за това, а и отделно за реклама. Знаете на кой е Нова. Как виждате гербавата клика да гласува за това да спрът лотарията? От 10 кладенеца вода ще донесът и ще ни обяснят че е хубаво да я има, че да дава надежда на електората😁
  —цитат от коментар 14 на nkk81


  Абе ние знаем на кой е нова , но не знаем каква опорна точка са ти пуснали днес. Щом го докарахте до там Домусчиев да го бройте за ГЕРБ няма спасение за вас, няма да се издигнете над елементарните си опорни точки.

 57. 57 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Едно умно решение, при което постъпленията ще бъдат реализирани в полезни държавни или общински проекти и инвенстиции свързани с младежта и културата, а не да пълнят джобовете на бивши прошляци и бръмчалки от Магурата, станали мулти милионери благодарение на болни от тази зависимост хорица.
  Между другото тази дейност трябва и да се регулира (и контролира изкъсо само от Министерството на финансите) схемата в пропорциите от постъпления и печалби.
  В цивилизованите държави това работи горе- долу така:
  При 100% постъпления
  60% се връщат на клиентите под формата на печалби
  25% се влагат в проекти и инвестиции
  7% са за терминалите (продавачите опериращи с машините за продажба и картончетата за търкане).
  3% консумативи
  5% за предприятието стопанисващо сектора (заплати, консумативи и разходи на самото предприятие).

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 58. 58 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  "Сигналът срещу "Национална лотария" е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в друга хазартна компания, която организира онлайн залагания под марката "Ефбет" и има бизнес и с казина. Те твърдят, че частните лотарии плащат по различен начин такси върху игрите спрямо държавното тото и това им спестява данъци."

  Вярна е поговорката: Орташката работа кучета я яли. Като си сритат конете, ортаците започват да си изкарват кирливите ризи.

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2479 Неутрално  На Шиши майката е била шеф на тотото.


 60. 60 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не етрудно да се отгатне, че зад Далавери Смилионов стои Джуджето от Микре.
  Късокрачко е свикнал да действа чрез политици.

 61. 61 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  На патриотите явно им мирише на предсрочни избори!
  —цитат от коментар 2 на Наблюдател


  Целокупно: гербаци и патреотаци така ще ги издокарат сроковете, че предсрочните избори ще бъдат точно когато е необходимо, за да съвпаднат следващите редовни с необходимите по закон след служебно правителство. Запишете си го някъде. И после пак ще се оправдават с безвремието, вакуума, липсата и Радев. Лайнари. Където и да погледнеш - зинали усти, пълни с говна.

 62. 62 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 944 Неутрално

  няма да стане,точно заради това го правят,някой да почерпи и да напомпат рейтинг.... това лоби е прекалено силно че точно тия да му се бъркат...почерпи за да не пречим...елементарно и оня ревизоро си беше същия мизерник...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 63. 63 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Весело

  На Шиши майката е била шеф на тотото.
  —цитат от коментар 59 на Нинов


  На Шиши майката, майката на Шиши, Шишивата майка,мамка му на Шиши :)

 64. 64 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Да Ви припомня ли от къде се пръкна прасето? Свинята майка, беше назначена от мадритският мошеник и 40-те разбойника за шеф на ТОТО-то. Ако правилно си спомням по нейно време две поредни седмици изтеглиха едни и същи числа. Та след като я уволниха за злоупотреби, започна експанзията и за изкупуване на медиите. После малкото, голямо прасе пое империята. Явно Симеонов си мисли, че трябва да овладее ТОТО-то и да му премахне всичката конкуренция, защото иначе няма да просъществува още дълго и така да генерират едни огромни средства за свитата си.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 65. 65 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#58] от "evpetra":

  Тези бяха ултра брутални мутри на времето. По едно време криминалните среди се опитаха да завъртят собствени "лотарии" и залагания. Та мутрите на "Еврофутбол" ги преследваха и пребиваха, заедно с баретите.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  [quote#63:"nema_labavo"][/quote]

  Мамка му на тотото!

 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Весело

  [quote#55:"tda10501756"][/quote]

  Чакаме ректуцефалите да разсеят предложенията. С факти от кухнята.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Псетата ще се изядат помежду си.

 69. 69 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 466 Весело

  Искам национализация на всички кабелни оператори! Искам всички псевдо телевизии като Алфи, Бета, Гами, Скатове и там измислени телевизии национализация! Да се приключи с националната дезинформация! Искам предсрочни избори за да може Бойко да се види къде е!

 70. 70 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Валерката нагази във дълбоки води, след месец ще забрави какво е говорил !!!

 71. 71 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Сигналът срещу "Национална лотария" е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в друга хазартна компания, която организира онлайн залагания под марката "Ефбет" и има бизнес и с казина. Те твърдят, че частните лотарии плащат по различен начин такси върху игрите спрямо държавното тото и това им спестява данъци."Вярна е поговорката: Орташката работа кучета я яли. Като си сритат конете, ортаците започват да си изкарват кирливите ризи.
  —цитат от коментар 58 на evpetra

  Това писах одеве, но по-кратко. Тези ги натисна ДП и компания, за да ритат Черепа

 72. 72 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Бойко няма да позволи да се пипне каквото и да е.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии

  Много закъсняла инициатива . За тридесет години от хазарта напълниха гуши само определен брой лицензирани боса , отъняха финансовите кожи на огромен брой "клиенти " на хазартния бизнес , осигуриха се тлъстите заплати на телевизионните босове , и се зарадваха на спечелени милиони определен брой щастливци , изтъркали с нокти определен брой картончета . Държавата трябва да си върне златната кокошка , дето снася златни яйца но не в държавния полог . Национализация и не само на хазарта . Преглед на всички приватизирани за стотинки държавни обекти с договори , задължаважи приобретателите с клаузи за оздравяване на обектите ипродължаване на дейността им . Вододайните мрежи в България , както се разбра , са доведени до състояние да ггггформират до 80 % загуби . Финансовата "мрежа " на държавната хазна сигурно пропуска не по- малко приходи от различни пробойни . И двете се нуждаят от подмяна и запушване на пробойните Къде ли е юнака що бозал тридесет години , че да се заеме с тази непосилна за политиците борба ? Дали пък не е Ревизоро ?.

 74. 74 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Добра идея.Но никога няма да бъде реализирана.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":Валери симеонов дали има достатъчно здрав гръб, че да засегне интересите на черепа ? Предстои да видим......

  Нищо няма да видиме . Национализацията е спасение за националната икономика , както приватизацията беше разрушение . Но няма реална обстановка за нея , няма външна опоро . България е мала , и няма към кого да се прикачи , като магарешки бодил . И ще си тегли последствията от пагубните "демократични " напъни от преди тридесет години . За многая лета . Безвъзвратно прикрепена като аутсайдер към ЕС. Докато не рухне и той .

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":Спрете да търкате билетчета на НЛ, а ако толкова ви се търка, търкайте тези на БСТ.

  Изглежда шеговито , но всъщност е по- полезно . За хазната . А от хазната излизат и пенсии , и образование , здравеопазване . С една идея у но по-разумно е .

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Весело

  До коментар [#6] от "Един вампир броди из Европа":То хубаво са се изказали, но се опасявам, че няма да им върви в политиката занапред.

  А , то до сега много им вървеше - само дето ножове не си извадиха .

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":Ама от друга си е социален асансьор. Късмета кацва на някой на рамото и го прави милионер/богат (поне за известно време докато не опука парите). :)

  Но в същото време , тези от които са събрани раздаваните милиони , са опразнили джобовете си поне с двадесет ипет - тридесет от пенсиите си . А някой са станали ЗАВИСИМИ и са съсипали , освен себе си и няколко други около него .


 79. 79 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Ах, къде се крили комунетата досега... Комуне-консерви.
  —цитат от коментар 16 на Тороман


  Комунета или не, лотарията е узаконена измама.

 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Весело

  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":А и ще настигнем Венецуела и Севрна Корея по качество на живота,

  Едва ли ще можете . Първо настигнете Румъния , после мислете за нещо НЕВЪЗМОЖНО .

 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Весело

  До коментар [#19] от "Сахаров":За нас остава едничката надежда да се изядат един други го!

  Сещам се за колата грънци и сопата . Това е надеждата .

 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 685 Весело

  До коментар [#70] от "valtoro":Валерката нагази във дълбоки води,
  след месец ще забрави какво е говорил !!!

  Зависи с колко ще му запушат устата . А Амнезията е по- скъпо лечение .

 83. 83 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Добре че сте сложили думичката патриоти в кавички. Срамота е идиотите на хранилка при Кремъл да опорочават хубавата дума Патриот. Чиба бе, идиоти-рубладжии!

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Изглежда разумно поискане, но какво да кажем за
  развъдили се напоследък Оруелски министерства на "истината"?

  Той (Фейкбука) не е тука, но в Америка проблем:
  https://edition.cnn.com/2020/01/16/tech/pelosi-shameful-facebook/index.html

  Медия задължаваща те да Likeваш позитивно
  (или молчать и не россуждать)
  е като лотария.

  По-зле (ако не признава, че е)

  ""Патриотите" поискаха национализация на частните лотарии"

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Автентичен Европейски Патриотизъм.
  Обърнете внимание на коментарите.
  От форумник Тиранофоб, от Factor.bg
  и особено от Евроатлантическия СДС депутат
  доц. д-р АлександърЙорданов.
  Точно казано.
  Точици опорни Историческите Факти:

  https://www.mediapool.bg/ыes-zae-stranata-na-polsha-v-spora-y-s-rusiya-za-vtorata-svetovna-voina-news302340.html

 86. 86 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Прах в очите ...допуснахте тези примати и свинята да облъчва съсипва и унищожава морала и ценностите с тия билетчета сега ще ги хванете за ... Всичко приключи ....народа иска заплати от 2000лв, да не работи и ако може с един удър да си оправи живота и да блаженства без труд ...това им се набива в главите ...а болшинството не стават и за чистачки и келнери ...проклети да са свинете и черепи и кирета и все !!!

 87. 87 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Интересно става! Настана битка последна за Шиши май... Алчността на Прасето го докара до там, че да посегне и на последния златен бранш, че няма наяждане. Мисли си, че ще смачка Черепа така, както смачка Цецо Честния мустак. Само че тоя път май настъпи мотиката... Черепухата е злобно и отмъстително коп*ле и няма да остави така някой да му бърка в кацата с меда. И въпреки целия държавен натиск, който Шиши е готов да му стовари, може да го подкъси с една глава... Радвам се, че тия боклуци се захапаха, това означава, че един от тях ще умре със сигурност. Няма да е като Цецо Честния мустак да си пие по кафаните в Белград, тук кръв ще се лее...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 88. 88 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ПО ЦЕЛА ВЕЧЕР РЕКЛАМИ ЗА КОМАР ТОТО ЛОТО МОТО , ЗАРИБИХТЕ И КЬОРАВО И САКАТО , ТЪРКАТ ТРИЯТ БРИШАТ БИЛЕТИ , ИЗРОДСКА ДЪРЖАВА ИЗСМУКАХА Я ДО КАПКА КРЪВТА НА ТОЯ НАРОД

 89. 89 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 477 Неутрално
 90. 90 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Тоя ще иска нещо голямо, щом ръчка хазарта.

 91. 91 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Хазартната зависимост е тежко психично заболяване признато за отделна нозологична единица от Световната Здравна Организация (СЗО), дори по- страшно от зависимостта към наркотиците. Хазартно зависимите не играят за да спечелят, а да се друсат със собствения си адреналин отделен при играта. Те играят, докато профукат всичко, дори ризите и гащите си. Хазартът донесе и продължава да нанася огромни щети на България и българите и е еднеа основните причини за тежката демографска криза понастоящем. Бумът на казината, рекламите за хазарт, в България настъпи след възникването на агенциите за отпускане на бързи, необезпечени с нищо кредити на абсолютно неплатежоспособни младежи: без работа, без поръчители и гаранти по кредита, без собственост, без ипотека..... без нищо! Понастоящем една огромна част от тях са изпаднали в тежка дългова зависимост, преследвани от ЧСИ-ли, без настояще, без осигуровки, без бъдеще. ОЧЕВИДНО БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМАТ ЗАКОНИ ЗА ИНКРИМИНИРАНЕ ОТПУСКАНЕТО НА НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ И ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ВСЯКАКВА ХАЗАРТНА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА!

 92. 92 Профил на plamen yakimov
  plamen yakimov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  "Националната лотария" и "лотария България" са частни лотарии, но оперират по правилата и на Държавната лотария.
  По тия правила лотарията е длъжна да раздаде ПОЛОВИНАТА от събраните пари от продадените билети като печалба.
  другата половина голям процент, беше около 30% отиват за подкрепа на спорта. Но това се отнася само за ДЪРЖАВНАТА лотария и СПОРТ ТОТО.
  Частнните лотарии (със странните национални имена) нямат такъв ангажимент със печалбата си. А тя е точно половината от събраните пари!
  Частните лотарии, могат да харчат парите спечелени от излъганите пенсионери (с погрешно допуснатите имена "Национална" и "България"), както те си преценят.
  И те преценяват тая огромна печалба, да я дават на телевизии за реклама, на политици и депутати, да не променят закона и да продължават, да съдействат в ограбването на слабограмотните хора и бедни пенсионери.
  Десет години съм си вадил хляба със хазарт, за това споделям тази информация като специалист в бранша!
  За сравнение печалбата/надценката в:
  -всяко казино е 3 или 6%
  -онлан покера между 5 и 15%;
  -онлайн спортни залози 5-10%
  -еврофутбол - 15%
  -споменатите лотарии горе 50%

 93. 93 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Достатъчно е да контролират този сектор, както си трябва.

 94. 94 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Валери требе да бъде подкрепен масово.
  Тези лотарии са печатници за пари и водят до зависимост. Хазартът е признат за болестно състояние от СЗО.

  Естествено МутроГерб гледа "отстрани".
  ОСТАВКА НА ГЕРБ

 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Какво става с тая проверка..... дето по сигнал на Найденови.....
  https://www.mediapool.bg/vlastite-proveryavat-signal-za-nesabrani-250-mln-lv-ot-lotariya-news301242.html

 96. 96 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално
 97. 97 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 358 Весело

  още едни десни комунисти....

 98. 98 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  Хитър начин да се преброят...…( по закупените талони....) ! Нормално съмнение все пак...
  Няма да стане само със съдебна регистрация , още повече не са знаели нито за водата нито за боклука къде изчезват....знаят , обаче че създават практически непреодолима пречка в групата ( недобре организираната за....) напр. горене на боклуците....

 99. 99 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Поредният калпав проект на закон, който пишман патрЕотите предлагат, за да отклонят вниманието от собствената им некадърност и корумпираност.

 100. 100 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Ще изтръскат ли "Патриотите" едни 20-30 млн. от Черепа, и после тихомълком забравят за предложението си?!
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  нема
  подкрепени са вече и от ГЕРБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK