Сметната палата установи пропуски при усвояването на европари за отпадъци

Сметната палата установи пропуски при усвояването на европари за отпадъци

© Надежда Чипева, КапиталПропуски, свързани с усвояването на европари за отпадъци, е установил одит на Сметната палата. Докладът на експертите засяга периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. и обхваща управлението на европейските средства за битови отпадъци, заложени в оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Отговорни за решенията в този период са трима министри – Ивелина Василева, Ирина Костова и Нено Димов, съобщава "Капитал".


Забележки в доклада има към работата на отдел "Мониторинг" към дирекция ОПОС в екоминистерството, където няма утвърдени процедури на рисковите проекти, както и как ще се извършват проверки на място. Общият бюджет на програмата е над 3.4 млрд. лв., като за приоритет "Отпадъци" са отделени 576.1 млн. лева. Към момента усвоените пари по тази ос са малко над 20%, или общо 125.8 млн. лева.


От Сметната палата критикуват още и дългите срокове по оценка на проектите, "което създава риск от забавяне на договарянето", а това от своя страна може да рефлектира и върху забавяне в самото усвояване на парите по програмата, пише в доклада.


Повече по темата четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK