Прокуратурата пусна нови показания за Нено Димов, в които няма нищо ново

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Нено Димов, е провел лично разпитите на свидетелите

© Велко Ангелов

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Нено Димов, е провел лично разпитите на свидетелитеСпециализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното производство и днес огласи още три протокола от разпити на свидетели по делото срещу бившия министър на екологията Нено Димов. Посочва, че това е в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес.


Новата серия протоколи потвърждават известното и досега - че единствено Нено Димов като министър е подписвал всички графици за подаването на вода от язовир "Студена", въпреки че е бил уведомяван за намаляването на обема на язовира.


От показанията на шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" към Дирекция "Управление на водите" към МОСВ Мая Дряновска се изяснява любопитният детайл от определението на съда, с което вчера бе потвърден арестът на Димов, за което "Дневник" писа. Човекът, който се обадил на Дряновска по телефона в първите дни на новата година, оказва се, бил самият директор на "Стомана индъстри", който й казал, че звънял на министъра Димов да поиска да отпуснат вода за завода, защото алтернативният източник можел да замръзне, но министърът го препратил към Дряновска, а тя категорично отказала. Това бе посочено в определението на съда като едно от основанията в подкрепа на необходимостта Ненов да стои в ареста, макар че свидетелката не твърди, че министърът я е карал да отпусне вода за завода. Дряновска споменава и известния факт, че по същото време и браншовите синдикати се обърнали с искания да се отпусне вода за "Стомана индъстри", за да не спре работа.
Другите два изпратени до медиите протокола са на заместник-министрите на МОСВ Красимир Живков, в чийто ресор е управлението на водите, и на Атанаска Николова, която е отговаряла за същия ресор до август 2018 г.


Николова потвърждава скандалния факт -


на язовир "Студена" нямало водомер


Водоизмервателното устройство било взето за язовира от друго място и собственикът си го поискал. Така не било ясно какво количество вода изтича от язовира. Самата Николова научила от медиите за кризата с водата, тя не е получавала сигнали от сужители на МОСВ, нито от граждани.


От разпитите на двамата зам.-министри, а и от онези на управителя на ВиК - Перник, инж. Иван Витанов и на директорката на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова, които бяха огласени по-рано, се разбира, че заявките за питейна и промишлена вода от ВиК - Перник, пристигат в МОСВ и се разпределят от зам.-министър Живков до Дирекция "Управление на водите", която ги свежда на отдел "Управление на риска", и се дават за обработка и изготвяне на графика на двама експерти в отдела - главен и държавен експерт. Експертите изготвят проекта на графика, съгласуват го с шефката на отдела, оттам се съгласува с директорката на дирекцията и се предава на зам.-министър Живков, който го представя на министър Нено Димов за утвърждаване.


Нито един от свидетелите не е питан защо предлага такъв график


който ще доведе до безводие.


В протоколите по възприета открай време практика се отразяват само показанията на свидетелите, но не и въпросите на разследващия полицай или прокурор. От показанията се разбира, че нито един от изброените свидетели не е попитан защо е предлагал за съгласуване и утвърждаване графици, които ще доведат до водна криза в Перник. От разпитите по-скоро се разбира, че експертите и шефовете на отдели и дирекции в МОСВ не са смятали, че графиците, които изготвят въз основа на заявките от ВиК Перник, ще доведат до водната криза. От всички представени разпити става ясно, че министърът е утвърждавал само изготвени вече графици. Свидетелите твърдят също, че министърът е изисквал и допълнителни обяснителни записки от експертите и се е случвало да извика някого от тях за разяснения, "за да вземе информирано решение". Обяснителните записки обаче ги няма в делото, тъй като не се администрирали деловодно и свидетелите не могат да кажат дали са запазени и къде се съхраняват.


В показанията свидетелите казват, че общият обем вода, подаден през 2019 г. от язовир "Студена", е 18 381 000 куб. м. За промишлени тужди - 1 346 000 куб. м. Числата за 2018 г. не са посочени, но били сходни.


Вчера - 16 януари, Апелативният специализиран съд потвърди оставането на Нено Димов в ареста като постоянна мярка за неотклонение. Обвинен е по чл. 219 от НК за умишлена безстопанственост при управлението на водата на язовир "Студена".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK