Прокуратурата пусна нови показания за Нено Димов, в които няма нищо ново

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Нено Димов, е провел лично разпитите на свидетелите

© Велко Ангелов

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор по делото срещу Нено Димов, е провел лично разпитите на свидетелитеСпециализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното производство и днес огласи още три протокола от разпити на свидетели по делото срещу бившия министър на екологията Нено Димов. Посочва, че това е в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес.


Новата серия протоколи потвърждават известното и досега - че единствено Нено Димов като министър е подписвал всички графици за подаването на вода от язовир "Студена", въпреки че е бил уведомяван за намаляването на обема на язовира.


От показанията на шефката на отдел "Управление на риска от наводнения" към Дирекция "Управление на водите" към МОСВ Мая Дряновска се изяснява любопитният детайл от определението на съда, с което вчера бе потвърден арестът на Димов, за което "Дневник" писа. Човекът, който се обадил на Дряновска по телефона в първите дни на новата година, оказва се, бил самият директор на "Стомана индъстри", който й казал, че звънял на министъра Димов да поиска да отпуснат вода за завода, защото алтернативният източник можел да замръзне, но министърът го препратил към Дряновска, а тя категорично отказала. Това бе посочено в определението на съда като едно от основанията в подкрепа на необходимостта Ненов да стои в ареста, макар че свидетелката не твърди, че министърът я е карал да отпусне вода за завода. Дряновска споменава и известния факт, че по същото време и браншовите синдикати се обърнали с искания да се отпусне вода за "Стомана индъстри", за да не спре работа.
Другите два изпратени до медиите протокола са на заместник-министрите на МОСВ Красимир Живков, в чийто ресор е управлението на водите, и на Атанаска Николова, която е отговаряла за същия ресор до август 2018 г.


Николова потвърждава скандалния факт -


на язовир "Студена" нямало водомер


Водоизмервателното устройство било взето за язовира от друго място и собственикът си го поискал. Така не било ясно какво количество вода изтича от язовира. Самата Николова научила от медиите за кризата с водата, тя не е получавала сигнали от сужители на МОСВ, нито от граждани.


От разпитите на двамата зам.-министри, а и от онези на управителя на ВиК - Перник, инж. Иван Витанов и на директорката на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова, които бяха огласени по-рано, се разбира, че заявките за питейна и промишлена вода от ВиК - Перник, пристигат в МОСВ и се разпределят от зам.-министър Живков до Дирекция "Управление на водите", която ги свежда на отдел "Управление на риска", и се дават за обработка и изготвяне на графика на двама експерти в отдела - главен и държавен експерт. Експертите изготвят проекта на графика, съгласуват го с шефката на отдела, оттам се съгласува с директорката на дирекцията и се предава на зам.-министър Живков, който го представя на министър Нено Димов за утвърждаване.


Нито един от свидетелите не е питан защо предлага такъв график


който ще доведе до безводие.


В протоколите по възприета открай време практика се отразяват само показанията на свидетелите, но не и въпросите на разследващия полицай или прокурор. От показанията се разбира, че нито един от изброените свидетели не е попитан защо е предлагал за съгласуване и утвърждаване графици, които ще доведат до водна криза в Перник. От разпитите по-скоро се разбира, че експертите и шефовете на отдели и дирекции в МОСВ не са смятали, че графиците, които изготвят въз основа на заявките от ВиК Перник, ще доведат до водната криза. От всички представени разпити става ясно, че министърът е утвърждавал само изготвени вече графици. Свидетелите твърдят също, че министърът е изисквал и допълнителни обяснителни записки от експертите и се е случвало да извика някого от тях за разяснения, "за да вземе информирано решение". Обяснителните записки обаче ги няма в делото, тъй като не се администрирали деловодно и свидетелите не могат да кажат дали са запазени и къде се съхраняват.


В показанията свидетелите казват, че общият обем вода, подаден през 2019 г. от язовир "Студена", е 18 381 000 куб. м. За промишлени тужди - 1 346 000 куб. м. Числата за 2018 г. не са посочени, но били сходни.


Вчера - 16 януари, Апелативният специализиран съд потвърди оставането на Нено Димов в ареста като постоянна мярка за неотклонение. Обвинен е по чл. 219 от НК за умишлена безстопанственост при управлението на водата на язовир "Студена".

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Така работи мафията. Получава подпис, а в замяна дава торба пари. Всичко е физически обмен, никакви сложности.
  Или
  Ти демонтираш крана, ние си го монтираме същата нощ, защото на терен сме само ние. Физически силен е този, който е на терен.
  Всичко е било не вода срещу пари, а безплатна вода срещу пари за един човек.
  Ще е забавно сега да попитате защитаващите Ненов- Манева, Дончева и други.............. А те ще се измъкнат.

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  " експертите и шефовете на отдели и дирекции в МОСВ не са смятали, че графиците, които изготвят и предлагат на министъра, ще доведат до водната криза"
  ВЕЛИКО - на никого през ум не му е минало какво е положението (или поне така те твърдят). Такива ли са им експертите в мосв щото ако е така то и аз мога да планирам и разписвам графици с това качество.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  А Нанков твърди друго - че не им трябва. Май той трябва да е с Нено Димов, при това отдавна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  Друго е интересното:

  "ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА НА ДЕЙНОСТТА НА СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ – „ЕДЕЛВАЙС“"

  Боян Расате и Костадин Костадинов хлъцнаха, Дневник. :)

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 741 Любопитно

  Защо всички обвиняват работодателите, когато "браншовите синдикати се обърнали с искания да се отпусне вода за "Стомана индъстри"!?

  P.S. За вината на министъра не ми се коментира, ще стана банален...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs": продължение

  "Нинова на митинг с поддръжник на Луков марш" - https://pogled.info/avtorski/Rumen-Petkov/ninova-na-miting-s-poddrazhnik-na-lukov-marsh.93097

 7. 7 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Весело

  Дано съм лош пророк, но виждам Нено на свобода за 3-ти март :)

 8. 8 Профил на golemi_qica
  golemi_qica
  Рейтинг: 224 Весело

  Абе тоя не е ли Лърч от семейство Адамс? :)

  “Комунистът е като крокодил – когато си отвори устата, не можеш да кажеш дали се усмихва или се кани да те изяде.”
 9. 9 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Това е прокуратура - не като в нормалните, правовите държави!
  Пуска нови показания, предполага какво е станало, прави догадки и накрая - нищо!
  Така е и с онзи руски шпионин, така е винаги, откакто Цацаров дойде, а днес - с гешефта, направо няма равна.
  И всичко това е с благоволението на незаменимия и едноличен Борисов.
  Вие си го избирате!

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Според дадените числа, за индустрията са дадено 1.3 милиона кубика при общо потребени 18 милиона кубика, това са под 10%. Т.е ако бяха спрели водата на стомана примерно юни, биха се спестили примерно 500 хиляди кубика което са едва 5%. Т.е ако тия числа са верни, обвинението е абсурдно щото е математически невярно.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  Все по-ясно става, че обвиненията са такива, че да могат лесно да бъдат опровергани и този наглец да отиде посланик.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Шоуто продължава. ГЕРБ е радост.
  Между другото, на този принцип: обществеността се интересува какво става с КТБ?

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 813 Неутрално

  И сянка на съмнение да има, че Димов е извършил престъпление, моментално се изпарява, щом на хоризонта се появи прокуратурата. В момента тя получава яка подкрепа от специализирания съд/?/, за да може да се замаже по някакъв милиционерски начин, пълната некадърност на обвинението.
  Как па не разбраха и от специализирания съд, че мярката за неотклонение не е наказание и репресия и че колкото повече я превръщат в такава, толкова повече основания има да бъде осъдена и БГ на друго място.
  Този похват - да се публикуват материали по наказателни дела, вероятно е изучаван в милиционерското училище, а преподавател ще да е бил старшинката Цвъки от с. Шума, който сега се е окичил с някакъв квази стартегически отбор за правене на стратегии, никому ненужни.
  В БГ милиционерщината е издигната в култ, което показва, че близо 90 % от електората, обича мириса на зелени чорапи и завехнали тужурки.
  Обича, също така, да му се говори едносрично, съвсем като за бавноразвиващи се.
  Пожарникари и милиционери от всички страни , съединявайте се!

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Лъзгавия Нено си има своята вина но защо никой не споменава министър Аврамова. Бил продал водата по 13ст. на Стомана а на Перничани по 79ст. Ами това са определените цени , не ги е измислил той.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Димов ще опере пешкира и за чужди грехове

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Моля за извинение venelingeologia но ще го цитирам:
  "Нено написа и издаде почти 500 стр. книга за "Околната среда - от енвироментализма до свободата" през 2012 г. Това е почти енциклопедичен труд и е добре повече пишещи хора да прочетат поне предговора и съдържанието. Нено знае физика, математика, логика и може да прави изводи от предпоставки. Разбира и от моделиране на масотранспортни процеси в природната среда. Зелените го ненавиждат по идеологически причини. Доста време е в политиката и икономическите проблеми на страната. Човекът е реалист и не иска "зелени революции" и други фантазии. . Ще го бастисат заради рахата на политиците. Аз му съчувствам, но пустите 80 % са навсякъде и натежават. Прочетох почти половината постовеъ тек. Яко ни дупе, народе, с тоя народ."
  напълно съм съгласен с написаното.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  Напротив, публикуване на материалите е много правилно защото съдебния процес трябва да е публичен. И когато става дума за обществено значими дела е важно всички да могат да видят материалите на обвинението, да чуят тезата на защитата и да си направят сами преценка. Защото народът е суверена и съда съди в името на народа. И най0важното - пъблиността е най-добрия начин да се преодолеят всякакви съмнения за честността на процеса.

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":

  Само дето едното е вода директно от язовира и е НЕПИТЕЙНА а другото е ПРЕЧИСТЕНА и хлорирана и годна за пиене вода. Има разлика, нали !

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3518 Весело

  До коментар [#16] от "chichka":

  Да не си спомняме глупостите дето пишеше вчера, та да ти повярваме на манипуалцийките ти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  А според мен са такива за да се задоволи желанието на тълпата за разправа с някои "големец" като виновен за драмата на перничани. Разбира се Нено няма да бъде осъден с тия абсурдни обвинения но не мисля че ще отиде посланик.

 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ТИЯ ПОДЛЕЦИ ДА ЗЕМАТ ДА КОЖАТ КОЙ НИ ЗАСИПВА СЪС ЗАРАЗНИ ТОКСИЧНИ И КАНЦИРОГЕННИ ОТПАДЪЦИ И ДА СПРАТ ТОВА БЕЗЧИНСТО ЩОТО НЕРВИТЕ НА НАРОДА СВЪШВАТ

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  "Прокуратурата пусна нови показания за Нено Димов, в които няма нищо ново"
  ============
  А вие какво очаквате - противоречия, които да откриете ли?

  Еретик
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  "Защо всички обвиняват работодателите, когато "браншовите синдикати се обърнали с искания да се отпусне вода за "Стомана индъстри"
  ===============
  Защото е нормално синдикатите да са загрижени за работните места и в момента интересите на синдикати и работодатели съвпадат.
  Но е по-трогателно да излезе от синдикатите.

  Еретик
 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Нещо се раздвижиха всякакви свидетели и по различни теми изведнъж...да не би да се е случило нещо извънредно днес след обяд , а тук да не сме разбрали.....

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  " Атанаска Николова, която е отговаряла за същия ресор до август 2018 г.
  Николова потвърждава скандалния факт -
  на язовир "Студена" нямало водомер
  Водоизмервателното устройство било взето за язовира от друго място и собственикът си го поискал. Така не било ясно какво количество вода изтича от язовира."

  Значи още от 2018г на язовира няма водомер но това е документално установено чак при проверката на 29.11. 2019г?!!! Какъв е бил смисълът тогава от всички графици и прогнози след като е липсвал всякакъв контрол и водат се е точела безотчетно?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Обиняемият трябва да бъде българският манталитет навсякъде по веригата. Безхаберие, безотговорност, неграмотност, гьонсуратлък, нагаждачество, опортюнизъм. Общо взето -на Ганьо характера

  malart.blog.bg
 27. 27 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  В разпита на експертката пише, че на язовира Студена липсвал основния водомер, към 11.2019 г, щото бил под наем и собственика си го прибрал.Водомерът за изходящия поток май.Като не става ясно и от кога липсва. - т.е няма как да се знае със сигурност колко точно вода е отишла към стомана.

  "„Липсата на този водомер ограничава възможността да се направи коректно измерване на водните маси, излизащи от язовира в периода от премахването на водомера до поставянето на нов. Служителят на „ВиК Перник“ обяснил на проверяващите и на нашия служител, че този водомер бил взет под наем и наемателят си го е прибрал, но не са уточнили дата на прибирането на водомера“"

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  тия там са за разстрел всичките. кой знае какво е положението из другите язовири. няма такава немарливост и некадърност ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  Ми не се знае колко е дадено - то нямало водомер там да отчита .. ПОД НАЕМ бил .. мале мале .. бил си го взел наемодателя .. смеееех ...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всеки един студент по право, които е чел НПК ще Ви каже, че тая практика да се оповестяват предварително доказателства на държавното обвинение е порочна. Ама нали Гешев е #радост и в момента Спецализираната прокуратура нарушава НПК. Въпроса е кой ще контролира тия процесуални нарушения на тези заплатовзимачи?

 31. 31 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 716 Неутрално

  МАНИПУЛИРАНЕТО НА ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР , ЧУДЯ СЕ ЕЛЕКТРОМЕРА МИ АКО ПОЗАЧЕЗНЕ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  " Николова потвърждава скандалния факт -


  на язовир "Студена" нямало водомер


  Водоизмервателното устройство било взето за язовира от друго място и собственикът си го поискал. Така не било ясно какво количество вода изтича от язовира. Самата Николова научила от медиите за кризата с водата, тя не е получавала сигнали от сужители на МОСВ, нито от граждани."

  Ей, олигарх да си в тая държава - няма закон, няма институция, няма нещо, кот=ето да застане на пътя на престъпния ти бизнес ! Обикновенните хора затъват в кредити, данъчни ревизии, глоби, санкции......Така е в страната на сараите !

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Тея.... да не ни дават селектирани уйдурми, ами да видят какво правят в Америка............и да се замислят що за "хакерчета" са ТАД Груп..... И де сме ние...... Нов уебсайт, наречен PeopleWhiz, дава на потребителите личните данни, за почти всеки в Америка. PeopleWhiz има над 67 милиарда публични записи за търсене, разкриващи лични данни за милиони американци.
  Търсенията могат да се извършват за минути и записите се обобщават от официални американски записи, получени от федерални, щатски и частни търговски бази данни. PeopleWhiz осигурява незабавен достъп до чувствителни съдебни, пътни и граждански съдебни записи - подробностите са без цензура и могат да бъдат смущаващи, .......
  https://www.peoplewhiz.com/lapa/?pa_track=article
  https://www.peoplewhiz.com/pa/?tg_ref=nsa3&camp_id=0_Enter_Any_Name ,_Wait_9_Seconds,_Brace_Yourself&keyword=amanda7211&sub2=Enter_anyones_name_and_get_a_complete_background_check_in_seconds._Youll_be_surprised_by_what_this_site_can_dig_up_on_anyone_you_know.&pag_ref=ean_sa&csg_ref=bga_saf1

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  " Специализираната прокуратура утвърди практиката за изнасяне на материали от досъдебното производство и днес огласи още три протокола от разпити на свидетели по делото срещу бившия министър на екологията Нено Димов. Посочва, че това е в подкрепа на разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес."

  Отдавна вече се съгласихме, че на шпиц командата и трябва направо един телевизионен канал и там по цял ден да пуска сезон след сезон реалити формати...След като досега всячески покриваше престъпленията на властта, сега изведнъж се сетила да ги осветлява !
  Жалки сте !

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Още в началото на кризата обърнах внимание на факта, че Стомана не отчитат какъв разход на вода имат по прибор, а декларират колко вода ползват!!!!
  След няколко дни Гешефтурата ще стигне и до факта, че Стомана отчитат ползваната вода по "сложна тяхна формула" а не по метричен прибор! Така въпроса доли са ползвали 100 кубика, милион кубика или 100 млн кубика няма да има отговор.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Прокуратурата има ли право да разпространява показания , преди да е приключило делото. Що за липса на професионализъм и неспазване на законите. Кой ги направи тези хора прокурори.

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  С тези интелигентни физиономии едва ли ще могат да повдигнат читаво обвинение, така че да осъдят Нено.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#35] от "chichka":

  Те твърдят че имат техни водомери на техните си водопровод и си рециклирали водата и не потребявали много. Което не е доказуемо но аз лично съм склонен да го повярвам. Щом в момента си работят като целия град е на режим а техния водопровод е спрян, значи наистина си имат собствени водоизточници или не потребяват толкова много вода.

 39. 39 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  https://bivol.bg/vik-pernik-radomir-2.html
  ДОКУМЕНТИ: ВРЪТКИТЕ НА КМЕТСТВОТО, ОБЛАСТНА УПРАВА И ВИК ЗА КРИЗАТА С ВОДАТА В ПЕРНИК

 40. 40 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 961 Неутрално

  С тези интелигентни физиономии едва ли ще могат да повдигнат читаво обвинение, така че да осъдят Нено.
  —цитат от коментар 37 на volarok


  ИЗТЕГЛИ МИ ПОЧТИ ГОТОВА ФРАЗА ОТ УСТАТА. ИМАШ ПРИОРИТЕТ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK