"Стомана" оспори два от основните аргументи на прокуратурата срещу Нено Димов

От "Стомана" посочват, че имат сертификат за инвеститор Клас А и работят в съответствие със законите.

© Анелия Николова

От "Стомана" посочват, че имат сертификат за инвеститор Клас А и работят в съответствие със законите.Стомана индъстри" е консумирала през миналата година малко под 0.8 млн. кубика вода, а не 7 милиона, както твърди прокуратурата в обвинението срещу бившия екоминистър Нено Димов, съобщиха днес от дружеството. Допълва се, че това е 3% от консумацията на Перник.


Посочените над 7 милиона кубика, отпуснати на промишлените предприятия "Стомана" и "ТЕЦ-Перник", бяха един от мотивите на прокуратурата, приети от съда, който остави Нено Димов в ареста вчера.


От "Стомана" опровергават и друг аргумент на прокурора, с който той опита да докаже безстопанственост от страна на Димов - че дружеството плаща водата на цена 13 стотинки за кубик, при положение че за гражданите цената е почти два лева.
Водата за питейни и промишлени нужди се плаща по цена, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерския съвет. За миналата година тя е 1.986 лева без ДДС за кубик. Посочената от прокурора сума била за водата с непитейни качества от "Студена", уточняват от "Стомана" в писмото до медиите.


Министърът на околната среда Нено Димов е в ареста от 9 януари, като първоначално беше задържан с полицейска заповед, след като беше изведен от МОСВ пред камерите на телевизиите. На другия ден прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост и поиска от съда да му наложи арест като постоянна мярка.


От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила - ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство. Вчера Апелативният специализиран съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста заради тежестта на обвинението и тежката обществена ситуация, до която е довело неговото поведение.


Перник е на воден режим от 18 ноември. От 20 декември той беше затегнат допълнително, като сега вода има 8 часа на денонощие.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK