Деница Сачева прогнозира още проблеми със Закона за личната помощ

Деница Сачева прогнозира още проблеми със Закона за личната помощ

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева прогнозира, че Законът за личната помощ ще има и други проблеми, които тепърва ще се виждат. Затова шест месеца след влизането в сила на текстовете - през март, щяла да възложи частична оценка на неговото въздействие.


Във вторник омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита на правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, които от тази година с влизането в сила на новия закон останаха без лични асистенти.


Днес Сачева отново прехвърли на БСП отговорността за проблемите, които Законът за личната помощ създава. "Законът е инспириран от Мая Манолова и внесен от Корнелия Нинова - те носят отговорност за проблемите, които той създава", каза Сачева пред журналисти в Народното събрание, цитирана от агенция "Фокус".
"Всички закони, които се приемат бързо, на крак, които не зачитат експертните становища, няма как да дават добър позитивен обществен ефект. В случая този закон е приет под натиск. Той не е минал по нормалния ред, да има обсъждане с всички институции. Той влиза директно в Народното събрание, приема се под натиск, всички ръкопляскат и 6 месеца по-късно започваме да решаваме проблемите, които възникват от него", каза още тя.


По време на парламентарния контрол Сачева обяви, че от 1 март ще влезе в сила национална програма за осигуряване на грижи в домашна среда. Програмата е разработена спешно заради нуждата да бъде осигурена асистентска подкрепа на около 12 000 души.


През септември миналата година, когато новият закон влезе в сила, имаше постановление, което гарантира възможността тези хора да получават помощ до 31 декември.


"Още с встъпването ми на поста бях информирана за възможните проблеми. Съответно поискахме информация от общините, за да разберем какъв е обхватът на хората, които биха останали извън Закона за личната помощ. В момента сме разработили национална програма, с която да можем да направим така, че тази помощ да им бъде осигурена в следващите месеци. За съжаление това ще се случи най-рано от 1 март поради технологичните срокове, които са необходими, за да се приеме тази програма", каза Сачева.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK