Учители и ИТ специалисти ще са сред най-търсените висшисти

Учители и ИТ специалисти ще са сред най-търсените висшисти

© Цветелина Белутова, КапиталУчителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващата година.


Това показват резултатите от проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта организира съвместно с комисиите по заетост към областните съвети за развитие в 28-те области в страната. Изследването, проведено през есента на 2019 г., е национално представително и е направено чрез анкети сред 396 000 активни предприятия в страната, информира пресцентърът на агенцията.


Според данните през следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 специалисти с правоспособност или висше образование. Сред тях са медицински сестри, лекари, шофьори, машинни и строителни инженери и др.
В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници без специалност. Най-много от тях ще се търсят в секторите с по-ниска производителност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова промишленост. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да осигуряват заетост на постоянен трудов договор и пълен работен ден, както и при пролетното проучване.


Анализът на данните показва, че през следващите 12 месеца българската икономика ще се нуждае от близо 321 000 работници и специалисти. Според изискванията на работодателите половината от тях - 166 000, трябва да имат квалификация. В сравнение с пролетното проучване се отчита лек спад в търсенето с около 6 хиляди позиции, което по-скоро се дължи на сезонността в търсенето и предлагането на труд.


Тази констатация се потвърждава и от структурата на най-търсените работници и специалисти. Лидерите от проучването в този сегмент през февруари – март 2019 г. – работници в хранително-вкусовата промишленост, са изместени на 14-о място. Есенното проучване сочи, че работодателите ще наемат най-много строители, заварчици, работници в растениевъдството и др.


Аналогично на предходните вече 3 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г. и 2019 г., работодателите най-често очакват (84.1% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (64.7%). На трето място и този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 51% от случаите. Общуване на роден език, инициативност и предприемачество, както и дигитална компетентност остават трите най-желани компетентности от работодателите с представителство от над 60%.


Нагласите на бизнеса за наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396 183 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 76 463 (19.3%) възнамеряват да търсят нов персонал. В сравнение с пролетното проучване се отчита лек ръст (с 3450 ) на фирми, които ще търсят нов персонал. А с 1588 нараства броят на тези работодатели, които възнамеряват да съкращават персонал през следващите 6 месеца (от 11 882 при проучването февруари – март на 13 470 през август – септември 2019 г.) Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.


В средносрочен план, след 3 до 5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 20 хиляди информатици и малко повече от 17 хиляди учители и преподаватели. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование през следващите 3 до 5 години, остава "Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване" с 38% от всички заявени потребности, или общо 34 081. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалисти по информационни технологии и програмиране и инженери.


Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила, са София-град с дял от 27% от всички заявени потребности, следват Пловдив – 9.3%, Варна – 7.7%, Бургас – 7.3%, Благоевград – 5.2%. Най-слабо е търсенето в област Видин – 0.8% от всички заявени потребности, както и в Силистра, Търговище и Разград – с 1.1%.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Ц ! Нема!......останаха само дипломираните в Югозападния "специалисти" като Пеевски.....читавите си събраха багажа и кой накъдето види......

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  "специалисти с правоспособност или висше образование" а да си дойдем на думата.
  Висшето оррабование дава някаква правоспособност но за много места искат освен правоспособност и умения.
  Имам познат две години търси химик, който да е способен да прави анализи и е убеден че дипломана нищо не значи накрая взе завършила химически нехникум можеше да му прави анализите

 3. 3 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Освен образование, трябва да имаш и подход към децата. Браво, че се усетиха и започнаха да мотивират и насърчават учителите, но трябва да намерят и други начини, чрез които държавата да привлича младите хора да станат такива. И да не позволяват непристойно поведение от страна на учениците към учителите също.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Ц ! Нема!......останаха само дипломираните в Югозападния "специалисти" като Пеевски.....читавите си събраха багажа и кой накъдето види......
  —цитат от коментар 1 на KRAFTWERK

  Това кой ти го каза? Народ, който мисли, че берачи на ягоди, гледачи на възрастни хора, миячи на съдове, работници по автомивки, каквито са БОЛШИНСТВОТО ни сънародници по света са "читавите", не го чака нищо добро.

 5. 5 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "1001":

  Каква заплата предлагаше твоя познат?
  Аз съм завършил Лаборант - химик в Германия. Каква заплата би предложил въпросният работодател на човек, като мен?

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Ще са "търсени", но няма да са "намерени", защото за съжаление напуснаха Отечеството отчаяни в надеждата си да живеят и да градят нормално живото си тук...!!!

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#5] от "a4kataaa":

  честно казано на каквато се договорите, но прави тест на титруване който може да титрува отива на второ ниво ако не можеш не се пробвай
  п.п.
  и не е с електронна бюрета

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Как да се работи за алчни скъперници с манталитет на селски бакалин като бг-работодателите

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#5] от "a4kataaa":

  после работят с китове и готови протоколи, но човека си има принципи ако нещо се случи да знае че ще му направят анализа

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  ........ И IT-тита...... искаме и на нас, такова "чудо" да ни направят.... Да си гледаме управляващите....как и що... https://is.gd/J0zwiB а "ТАД Груп" били хакери видиш ли...кво значи Булгаристан ....
  https://www.peoplewhiz.com/lapa/?pa_track=article

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Минах есенес край приземните прозорци (леко открехнати бяха) на училище в Сф, кв."Лозенец", недалеч от пазар "Римската стена" (стената я има и си е турска, според табелата).
  Вътре бе невъобразим шум, щъкаха м/у чиновете (не, не се биеха на момента, но някои се замерваха с нещо), а "госпожата" се бе изгърбила над някакви хартии на бюрото и си пишеше нещо.
  Та, учители се търсели- за к'во .....?

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2816 Весело

  Туй заглавие все едно съм го чел в "Учителско дело" препечатка от Работническото такова , мине се не мине няколко месеца и го изтипосват отново ...

 13. 13 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Пожарникари много, много не се търсят, май :)

 14. 14 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ок брад, ама майка ми има учителско образование ама раотата е само за наши хора - явно. Така се оказва. Иначе хър дър учители няма. Еми, деанам

 15. 15 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Има необходимост от сериозна реформа в образованието. Едното вдигане на заплати няма да промени много качеството...

  А при айти се търсят не само висшисти. Взимат ги за "младши специалисти" и с по няколко месеца курс + добър английски в немалко фирми. Като няма риба, и ракът е риба. А дипломата не е никакви гаранция за умения, така или иначе… Познавам и много, много добър софтуерен инженер, който завърши с мен нещо съвсем различно, но си е самоук и четеше програмни езици в свободното си време. Взеха го в една от най - големите фирми в Европа дори без изкаран курс преди доста години.

 16. 16 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Минах есенес край приземните прозорци (леко открехнати бяха) на училище в Сф, кв."Лозенец", недалеч от пазар "Римската стена" (стената я има и си е турска, според табелата). Вътре бе невъобразим шум, щъкаха м/у чиновете (не, не се биеха на момента, но някои се замерваха с нещо), а "госпожата" се бе изгърбила над някакви хартии на бюрото и си пишеше нещо.Та, учители се търсели- за к'во .....?
  —цитат от коментар 11 на balgariez

  Това, което цитираш е една от причините малко млади и читави хора да искат да са учители. Пълната липса на дисциплина, за да се осъществи учебен процес. Което се дължи не толкова на децата, а на простите, нагли и изискващи родители.
  Втори проблем, простите родители. И трети феодалните луди директорки, които могат да съсипят всеки учител с някакво самоуважение.
  Иначе, на когото не му дреме може да си кюта по този начин. Да оставя децата да си правят каквото искат или изобщо да не влизат в час, което е масово за техническите гимназии. И да си взима парите, които съвсем не са малко особено за провинцията. А с всичките му стажове и добавки учител с голям стаж и сега може да взима нещо от сорта на 1500 лв без проблем. И тези възрастни учители продължават, нищо, че уж им е писнало и искат да се пенсионират. Сеядат си в празната стая и си взимат парите.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  български чорбаджия най-мрази ученото, най-много мачка и най-напред него пъди

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":

  Имате в предвид някакви "чорбаджии" /в кавички/. Истинският бизнесмен цени хората с качества, които му носят пари, и гледа да ги задържи, ако има тази възможност. Ако се има в предвид дадена група от ограничени мениджъри, които се страхуват, че някой по - умен и способен ще им заеме мястото, това вече е различно.

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "anton83":

  Прав си напълно.
  И- честит Антонов ден ! :-)

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Аз ще цепя за Широка лъка, сине, пък ти карай...карай за Багдат."
  Хайтов, "Дърво без корен".

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":Имате в предвид някакви "чорбаджии" /в кавички/. Истинският бизнесмен цени хората с качества, които му носят пари, и гледа да ги задържи, ако има тази възможност. Ако се има в предвид дадена група от ограничени мениджъри, които се страхуват, че някой по - умен и способен ще им заеме мястото, това вече е различно.
  —цитат от коментар 18 на 4okuto


  Имам в предвид масовият български "бизнесмен" :-) 84 % със среднУ и ПО-НИзКУ убазуфание ... с тази материал = толкоз и до тук = 2 милиона българи в чужбина

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  "болшинството" винаги е такова, при всеки народ.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#14] от "миро родозов":

  "Ок брад, ама майка ми има учителско образование ама раотата е само за наши хора - явно. Така се оказва. Иначе хър дър учители няма. Еми, деанам"

  Ако майка ти те е учила на български език и правопис правилно не я взимат на работа :).

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#21] от "dark'star":


  "Имам в предвид масовият български "бизнесмен" :-) 84 % със среднУ и ПО-НИзКУ убазуфание ... с тази материал = толкоз и до тук = 2 милиона българи в чужбина "

  Не оспорвам необходимостта от по-добро образование на българските бизнесмени, но един въпрос се набива в ушите: защо хората с по-високо образование в България не стават бизнесмени, изобщо ли няма такива или нещо им пречи?

 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Девалвацията на учителите ясно показва до какво води - гласоподаватели на ГЕРБ, Атака и Слаби Тр

 26. 26 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Съжалявам - пост 24 не е с настроение "весело", напротив, въпросът е много сериозен.

 27. 27 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Да де ама у нас се заработва най много чрз краден - усвояване на обществени средства в огромни размери. Товаза висшистите и заплатите е за балъците.

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#5] от "a4kataaa":

  Няма да ти предложат нищо, защото ще искаш прилична заплата. И аз колко съм слушал изисквания на работодатели на времето, ехе-е-е-е...! Изисквания и чудо... Ама за това, ама за онова, за стаж, за езици и за каквото се сетиш извън длъжността. Като стане въпрос за заплащане обаче и настава едно такова неловко мълчание... ;)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  Само , че на първата категория заплатите са много ниски и засега не се вижда как ще бъдат направени наистина достойни!

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  "... Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващата година.
  Това показват резултатите от проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта организира съвместно с комисиите по заетост към областните съвети за развитие в 28-те области в страната..."!

  Като правят такива изследвания, защо не питат и какви възнаграждения предлагат?!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":

  Една от задачите ми на държавният изпит беше титруване. Лично според мен, перманганометрията е най лесният вид титруване.

 32. 32 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#9] от "1001":

  Китове? Какви китове?

 33. 33 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "Petleshev":

  То това ми е ясно. Затова и съм се махнал от България.

 34. 34 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Прегледайте РУО страниците за свободни работни места на инспекторатите по образование извън София и няколко големи града и ще видите колко са търсени учи
  тели

  malart.blog.bg
 35. 35 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кондуктор е баща ми , кондуктор съм и аз..

  Да кажем не на педерастията!
 36. 36 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "специалисти с правоспособност или висше образование" а да си дойдем на думата.Висшето оррабование дава някаква правоспособност но за много места искат освен правоспособност и умения.Имам познат две години търси химик, който да е способен да прави анализи и е убеден че дипломана нищо не значи накрая взе завършила химически нехникум можеше да му прави анализите
  —цитат от коментар 2 на 1001


  даже е трябвало да си вземе твоят приятел някой гледал клипчета я ютюб.....

  зарежи тая работа, че дипломата нищо не значела - не значи в БГ, навсякъде в нормалните държави (освен донякъде в програмирането) никой няма да ти погледне СВ-то даже ако нямаш висше образование

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  От това което съм слушал от моята съпруга/учителка е с почти 10 -годишен стаж/ не се "вижда светлина в тунела"!

 38. 38 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Весело

  Търсели били ,нищо не търсят.А на мен наистина ми трябват и търся ли търся 3-4 Ел.Инженери и около 50 Ел.Техници .И няма и няма .А давам 800-1000 бруто и дори не се работи всяка събота и неделя

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#38] от "стефан иванов":

  Умножете даваното по две и ще започнат да питат за условията.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Ако се търсят такива учители, като излизащите от ШУ, които не говорят добре български, по- добре да спрат да търсят.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Ако се търсят такива учители, като излизащите от ШУ, които не говорят добре български, по- добре да спрат да търсят.

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Весело

  До коментар [#39] от "mitko11":

  Бе как ще им давам 2000бруто ,това са ми на седмица разходите по любовницата!
  Ама като се замисля ,си прав .Ще дигна сто двеста лева ,ма ще работят всяка събота и неделя!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK