Двадесет и пет контейнера незаконно внесен боклук са открити на пристанище Варна-Запад

Бали с отпадъци разтоварени на "Пристанище Варна - запад"

© Дневник

Бали с отпадъци разтоварени на "Пристанище Варна - запад"Незаконно внесен в страната боклук от Италия, натоварен в 25 контейнера, е бил открит на пристанище Варна-Запад. Сигналът е бил подаден от Митница - Варна, до районната прокуратура в града вчера, съобщи наблюдаващият прокурор Невена Илиева.


Според подадените декларации при пристигането на контейнерите в тях е трябвало да има само отпадъци от пластмаса и каучук. Още при първоначалния оглед обаче е било установено, че в пратката има и друг тип отпадъци – текстил, стъкло и дърво.


Повод за проверката
на контейнерите е дало изтичането на 90-дневния срок, в който товарът е трябвало формално да бъде оформен като внос в страната, да бъде обмитен или реекспортиран. След като това не се е случило, от Митница - Варна, са подали сигнала си до прокуратурата.


Според приложените документи контейнерите са тръгнали от италианското пристанище Салерно и са били доставени на пристанище Варна-Запад на 9 октомври м.г.


Изпращач е италианско дружество


с името "Дентиче панталеоне" (Dentice pantaleone), регистрирано в гр. Авелино. Получател е била българската компания "Блацион" със седалище в София.


Собственици на това дружество са македонският гражданин Блаже Игнатов и компанията "Юпитер секюрити", в която съдружници са двама италиански граждани.


"Блацион" е регистрирана с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата днес, назначената проверка ще трябва тепърва да изясни дали компанията има надлежно издадени документи, разрешаващи да извършва тази дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за управление на този вид отпадъци.


Предстои и проверка на


съдържанието на цялото количество боклук.


В случай че бъдат установени сериозни нарушения, една от възможностите е отпадъкът да бъде върнат обратно на изпращача в Италия, съобщиха още от прокуратурата.


Към момента няма задържани лица, свързани с дружеството вносител, но тяхното установяване и разпитите им тепърва предстоят.


Междувременно днес от Пресслужбата на общинската администрация в Девня оповестиха няколко въпроса, изпратени до началника на РИОСВ – Варна, Христина Генова, които и до този момент не са получили отговор. Те са били изпратени по повод


засечените край Милано бали, съдържащи опасни отпадъци


за горивни цели в България. Отговорите на въпросите е трябвало да дадат информация за това кои производствени предприятия на територията на община Девня използват т. нар. RDF отпадъци като гориво, проверява ли РИОСВ - Варна, този тип отпадъци на площадките за тяхното временно съхранение и по какъв начин.


Балите с отпадъци, пристигнали у нас с контейнери от Италия

© Районна прокуратура - Варна

Балите с отпадъци, пристигнали у нас с контейнери от Италия


Въпросите са били изпратени заради практиката РИОСВ да проверява съдържането на пратките с боклук единствено по документи, като така реалното им съдържание остава неизвестно. Това очевидно е било потвърдено и при контейнерите, които в момента проверява прокуратурата.


Една от компаниите в района на Девня, които официално са обявили, че използват RDF гориво (модифицирани алтернативни горива от преработени отпадъци) за производството си, е "Девня цимент". Пак в отговор на въпроси, изпратени от местната администрация в Девня, оттам са информирали, че действително са


вносители на отпадъци,


тъй като наличните количества RDF в България не са достатъчни. "Компанията притежава всички необходими разрешителни, издадени от Министерството на околната среда и водите, което гарантира законодателно съответствие при ползването на алтернативни горива", са информирали още от дружеството, собственик на завода.


Новата производствена инсталация на "Девня цимент"

© Девня цимент, Девня цимент АД

Новата производствена инсталация на "Девня цимент"


Оползотворяването на RDF става в херметически затворена среда и без остатък, тоест няма нито пушек, нито остатъчна пепел, защото те влизат в състава на цимента.


"Девня цимент" обяви, че възнамерява да използва RDF като гориво в пещите си, още при откриването на новите си инсталации преди няколко годни. Тогава от мениджмънта на дружеството съобщиха, че са сключили договор с няколко български общини за


изгаряне на битови отпадъци,


но капацитетът на мощностите им е много по-голям и на практика те могат да поемат битовите отпадъци на цялата страна.


"Към момента текат и преговори с различни общини в България за собствено производство на алтернативни горива и минимизирането на депонирането на битовите отпадъци. Това е един от основните ангажименти на всички страни от Европейския съюз", информират още от "Девня цимент".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK