Прокуратурата разследва ТЕЦ "Бобов дол" за горенето на отпадъци без разрешително

Прокуратурата разследва ТЕЦ "Бобов дол" за горенето на отпадъци без разрешително

© Анелия НиколоваРайонната прокуратура в Дупница води разследване в свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", след като беше образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда, съобщиха от държавното обвинение.


Вчера, по сигнал на "Национална сигурност" и икономическата полиция в Кюстендил, екип от прокурори и следователи, заедно с представители на районната инспекция по околната среда и водите в Перник, са направили проверка във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им. Според прокуратурата "това би могло да замърси околната среда и да създаде опасност за здравето на хората".


Извършен е оглед на мястото, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи. Три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания на място. Разследването продължава.
По-късно през деня екоминистърът Емил Димитров посети ТЕЦ "Бобов дол" и обяви, че проверката е заради горенето на отпадъци без разрешително. Той уточни, че все още няма задържани.


От електроцентралата последва отговор с позиция до медиите. В съобщението пише, че са налични действащо Комплексно разрешително и разрешение за изгаряне на отпадъци, включително подписана нотификация за внос на отпадъци. Документи са подписани от Министерството на околната среда и водите, РИОСВ – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи. При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това", се казва още в позицията. Уточнява се още, че ТЕЦ "Бобов дол" не работи пълноценно от няколко дни.


Миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че "в Бобов дол на ден се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол".


"При мен дойде човек, който каза "Работих в ТЕЦ-а за огромна заплата, но се убодох на спринцовка от боклук и месеци наред не мога да изляза от болницата", разказа още тя.


Разследването в ТЕЦ "Бобов дол" идва на фона на криза с отпадъците и чистотата на въздуха, които са част от наследството от подалия оставка екоминистър Нено Димов. Съмненията за внос на отпадъци, които се изгарят в нарушение на закона, замърсяването на Перник със серен диоксид през последните дни и трите наказателни процедури към България за въздуха, една от които е именно за нивата на емисии на серен диоксид, продължават да бъдат наблюдаване от природозащитниците и като приоритетни задачи за новоизбрания ръководител на министерството на околната среда Емил Димитров-Ревизоро.


През септември дело срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" бе заведено от сдружение "За Земята", "Грийнпийс" — България, община Бобов дол и близо 100 жители от района на Бобов дол и Дупница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK