Фандъкова: Решението за Перник минава през 100% гаранция за София

Фандъкова: Решението за Перник минава през 100% гаранция за София

© Юлия ЛазароваКметът на София Йорданка Фандъкова обяви в позиция, разпространена от пресцентъра на общината до медиите, че искането на правителството да ползва водопроводната мрежа на София, за да достави вода за Перник минават през 100% гаранции за водоснабдяването на София.


По време на извънредната среща в Министерски съвет, на която бе обявено решението, Фандъкова увери, че за София няма проблем и градът е осигурен с вода. Участващите в заседанието министри пък обясниха, че става дума само за ползване на водопреносната система на София и изграждането на байпас, през който вода, доведена от язовир "Белмекен" и прехвърлена в язовир "Бели Искър" да достига до Перник. (Повече за решението четете тук, а видео от срещата - тук)


"Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. "Белмекен" и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет", пише в позицията на кмета.
Допълва, че ако тези условия не бъдат изпълнени, тя лично няма да подкрепи разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. "Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено".


В позицията на Фандъкова се посочва, че водоснабдяването на София се осъществя от язовир "Искър" (75%) и язовир "Бели Искър" (25%). Един от източниците на захранване на язовир "Бели Искър" е яз. "Белмекен". Предложението на кабинета е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник, се посочва в обяснението на кмета.


То трябва да бъде гласувано от Столичния общински съвет.


Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. "Искър" и яз. "Бели Искър" към момента, посочва още Фандъкова. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. "Бели Искър" - 9 млн. кубика вода.


Фандъкова посочва, че допълнително е възложила на дружеството "Софийска вода" да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. "Белмекен" до Перник. Посочва, че тази информация ще стане публично достояние.


Ето и пълният текст на позицията.


Позиция на кмета Йорданка Фандъкова по предложението за използване на водопреносната мрежа на София за пренос на вода от водосбора на яз. "Белмекен" за Перник


Днес, 18 януари, на среща в Министерски съвет беше отправена молба за използване на водопреносната мрежа на София, по която да преминат допълнителни количества вода от водосбора на язовир "Белмекен" за Перник. В момента такава техническа възможност не съществува, тъй като водоснабдителните системите на София и Перник не са свързани.


Водоснабдяването на София се осъществя от язовир "Искър" (75%) и язовир "Бели Искър" (25%). Един от източниците на захранване на язовир "Бели Искър" е яз. "Белмекен". Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.


Това предложение може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел поисках от правителството и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация по предложението на разширено заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.


Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.


Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. "Искър" и яз. "Бели Искър" към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. "Бели Искър" - 9 млн. кубика вода.


Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. "Белмекен" и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.


Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.


Допълнително съм възложила на дружеството "Софийска вода" да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. "Белмекен" до Перник. Цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.


Настоях пред правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. "Бели Искър" да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. "Огняново" до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Бе вие оставете софиянци без вода и тогава скоропостижно ще си ходите.

 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  И 1 % не вярвам на Фандъкова.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Смее ли да каже нещо различно пред погледа на Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  "Силно", но с извесни неточности. Яз.Искър - 75% и яз.Бели искър 25% - премъчава се за витошкия водопровод.
  Някак си ми напомня за лозунга на фандъкова(с малка буква) - Данъците няма да се увеличават, но ще плащаме повече.
  А колкоо до % картинката е малко друга 80% яз.Искър, 20% яз.Бели Искър и витошкото водохващане. Единствената истина е, яз.Искър е 2/3 пълен с тенденция на спадане и яз.Бели искър по-малко от половиата. А София расте ли расте. Яз. Бели искър е проектиран през 30те години на миналия век за град със 100 000 жители!

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  "Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник."
  - Обаче :*ЯЗОВИР „БЕЛМЕКЕН“
  ОБЩИ ДАННИ
  Местоположение - пл. Рила
  Построен на река Крива
  Водосборна област - 219 км2
  Средногодишен приток - 242,50 м3/сек
  Година на построяване - 1974
  Хм, интересно. При приток 242,50 м3/сек, ще празним язовира с 300 м3/сек само за перничани. Гледам има и три ВЕЦа, които едва ли ще работят без вода:
  - ВЕЦ - ПАВЕЦ „Белмекен“;
  - ВЕЦ „Сестримо“;
  - ВЕЦ „Момина клисура“.*
  Което някак прави данкините приказки неверни.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Те така са спестили истината, за да минат местните избори. За това не спрели водата за Стомана Перник. И пак загубиха в Перник.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Не ми се иска софиянци от егоизъм или мнителност да оставим Перник без вода. Но още по-малко ми се иска милион и полвина души да останат на сухо от наивност или безотговорност...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  Не 300м3/с а 300литра/с!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Бе вие оставете софиянци без вода и тогава скоропостижно ще си ходите.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  През 1994 г други оставиха София без вода и още са ТУК и ОЩЕ СА СИ СЪЩИТЕ НАГЛЕЦИ :
  СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг: В проблема с водата пак изплува металургията от Георги Даскалов - 31.12.2019, 12:17 И? През ноември 1994 кметът на София Александър Янчулев обяви воден режим. Язовир „Искър“, основен източник на вода за столицата, беше почти напълно източен. Язовирът, построен през 1954, има обем от почти 680 млн. кубика. За сравнение – „Студена“, откъдето перничани (не)пият вода, е с обем около 25 милиона кубика. Сега е празен, почти както „Искър“ през 1994. Тогава бях главен редактор на самоковския вестник, живеех си основно в Самоков, но и малко в София, където работеше жена ми и кризата засегна и мен. Имахме квартира на 9-ия етаж в „Хаджи Димитър“ и съм влачил и аз туби с вода по етажите. Направих и един репортаж от дъното на язовира. Покъртително. От „Щъркелово гнездо“, където бившето училище на Горни Пасарел е превърнато в кръчма, ресторант, навътре в язовира беше само суша, може би поне 2 километра. Потънали лодки, коли, железа, боклуци, виждаха се останките на залетите от язовира къщи и даже имаше една чешма. Като гротеска. Удивих се на черупките от миди – големи, черни, не знаех, че има. Но вода нямаше. Половин милиард кубика – източени. Между другото, историята на трите самоковски села, залети от язовира – Шишманово, Калково и Горни Пасарел – е сама по себе си уникална. Но е отделна тема. Три села, около десетина хиляди души, най-плодородната самоковска земя – бастисани. Нямало е избор. София е нямало откъде да вземе вода. С днешна дата Янчулев бяга от отговорност и обяснява, че „Мултигруп“, тогава хванала в мъртва хватка „Кремиковци“, е точила вода от язовира за комбината. С чия благословия не казва, но тогава на власт бяха БСП, ДПС и т.нар. сламен човек Любен Беров, премиер. Изглежда като праистория

  копирано от: https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-v-problema-s-vodata-pak-izpluva-metalurgiata/

 10. 10 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  Малко бъркаш кубични метри с литри, ама нищо.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Бе вие оставете софиянци без вода и тогава скоропостижно ще си ходите.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  ----------
  Ще ядат бой.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ! Нали така беше...?! :)))

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално  КАСКАДА „БЕЛМЕКЕН – СЕСТРИМО – ЧАИРА“  В североизточния дял на най-високата българска планина – Рила, на около 80 километра южно от София, се простира поречието на р. Крива. Тя е приток на Марица и се влива в нея в западната част на горнотракийското поле. Поречието на р. Крива се характеризира с големия си наклон – в участък с дължина от 10 км съществува естествен пад 1300 метра.
  Енергията на реката е факторът, който прави тази област един от центровете на самобитен добив на желязо през средните векове в България. Като доказателство за това се посочват откритите останки от пет „самокова“, двадесет „видни“ и над тридесет ковашки работилници.
  След освобождението българската техническа интелигенция оценява огромното значение на този енергиен потенциал. През 30-те години на миналия век нашите хидротехници извършват необходимите проучвания и дават предложения за усвояването му. Идеята обединява усилията на много българи, в резултат на което след години се реализира проектът за Сестримския хидроенергиен комплекс – един от най-големите в Европа.

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Друга една истина се пропуска.А тя е, че всяка година водните ресурси ще намаляват заради сушите и промяната на климата.Това вече ще е по-сериозния проблем на фона водния режим в Перник.

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":
  Малко преигравате с историята както и с характера на собствеността! Обърнахте ли внимание, че на заседанието присъства фандъкова защо ли?
  Пре 1994г яз.Искър е в състава на Язовири и каскади подделение на НЕК и никакви права на Ячулев. След кризата не случайно яз.Искър е изваден от НЕК, както и двете централи ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне. и в последствие прватизирани но на подчинение на СОС Това ясно се вижда от портфолиото на НЕК язодир и каскади! но както казват чукчи писатель, чукчи не читатель!

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Тия нямат представа каква беля може да стане !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Само да вметна, че леля кмет твърдеше, че няма да се вдигат данъците, пък бориме мръсния въздух с повишени такива.
  Та какво и да ми пее данка, хич не е така.

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1581 Разстроено

  Тия нямат представа каква беля може да стане !!!
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Тя знае и може....само дето да се пипа внимателно !

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално


  Моето мнение
  ,
  Свободно време
  Feb 28, 2012
  Stefan Chorbanov
  No Comments
  Как един 89-годишен Професор успя сам да подготви в електронен вид ретроспекция на неговата работа, като тунелен инженер
  Be Sociable, Share!

  Възможностите на човек могат да бъдат ограничени само от мечтите му. Доказателство за това е Ст.н.с. I-ст., д-р, инж. Иван Бешевлиев (по-известен в средите си, като “Професор Бешевлиев”), който със своите 89 години сам изготви в електронен вариант заготовка на книгата “РЕТРОСПЕКЦИЯ относно проучвания, проекти и изпълнения на ТУНЕЛИ и пряко свързани с някои от тях обекти в периода 1950 – 2011 г.”.

  Книгата включва информация относно работата по ключовите за България тунели и язовири, като Витиня, Топли дол, Ечемишка, Правешки ханове, метро тунела на Драган Цанков, Баташкия водносилов път, яз. Калин, Кара гьол, ВЕЦ-овете Пещера, Алеко, Батак, Тешел, Девин и мнохо други обекти.

  Професор Бешевлиев подбра снимки от богатия си уникален архив, сканира ги, написа текста за книгата и подреди материалите чрез популярен за всички софтуер за текстова обработка. И това всичко напълно сам, базирайки се единствено на предишния си опит с компютрите и ръководства в интернет.

  Благодарение на съдействието на дългогодишните на Професор Бешевлиев колеги от РИКАТ ООД И ГЕОРХИНЖЕНЕРИНГ ООД, първото издание на книгата видя бял свят в края на 2011 г., а в началото на март 2012 г. се очаква да излезне и второ издание с допълнение на английски език
  Благодарение и на този инженер /дори не знам партийната му принадлежност , защото за кадърните това не е от значение / перничани ще получат така желаната и необходима им чиста ЖИВИТЕЛНА ТЕЧНОСТ по канали от Родопските каскади !

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Кметицата се опитва да си върже гащите, но ако софиянци останат без вода няма да и помогне...

 22. 22 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На кака Данче доверие не може да се има...

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Колеги , не подозирах , че в "Дневник " между обективните хора , пишат и толкова много "демократи " от БКП 1 и БКП 2 !!!!
  Само тези категории , които и 1 дърво не са посадили могат да бъдат така злостни и неблагодарни !

 24. 24 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Ако може да се помогне на перничани, няма нищо по–хубаво от това. А 1 л. е 1 куб. дм. Това за сведение на "Лелка"

 25. 25 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Звездите ли им говорят не знам ,но ако и пролетта и лятото са сухи,като зимата,да си търсят друга държава да управляват,щото тая ще е пустиня.

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":Малко преигравате с историята както и с характера на собствеността! Обърнахте ли внимание, че на заседанието присъства фандъкова защо ли? Пре 1994г яз.Искър е в състава на Язовири и каскади подделение на НЕК и никакви права на Ячулев. След кризата не случайно яз.Искър е изваден от НЕК, както и двете централи ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ Кокаляне. и в последствие прватизирани но на подчинение на СОС Това ясно се вижда от портфолиото на НЕК язодир и каскади! но както казват чукчи писатель, чукчи не читатель!
  —цитат от коментар 15 на telqk


  От писанието ти не разбирам точно КОЙ патък те стягаа - левия/мултигруп / или десния /Янчулев /???? Още тогава Янчулев казва :
  Смятам, че бяха несправедливи към мен и от СДС, и от БСП. Водната криза се дължеше както на 11-годишната суша, така и на лошото стопанисване на язовир Искър. Той винаги е бил държавен, той снабдяваше Кремиковци с вода, това намаляваше водата за София. Тези корпоративни интереси, Мултигруп владееше комбината, допринесоха за водната криза тогава, спомни си бившият кмет.

  Масако Оя, тази интересна бизнес дама от Япония, плати само една година от обучението на моя син в Америка, обясни Янчулев и с гордост си припомни, че синът му се е дипломирал едновременно по две специалности.

  Голямата ми грешка е, че не можах да спра общинските съветници да стават членове на бордовете на общински фирми, за да се облагодетелстват, каза Янчулев и допълни, че не е имал никакви облаги от кметуването.

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  При такива загуби, каквито се твърди че има ВиК Перник, направо ще съдействаме на Перничани да източват още един язовир.
  След като се подмият и си пуснат водата в нужника, ще идват и да ни подбиват цената на работната сила?!
  От друга страна, като не можем да ги спрем, поне да не ни привнасят Пернишки аромат....

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#26] от "doroteus":

  този гнусен лъжлив нахуйшник! няма облаги: тьотка му от какво си построи клиниката?

 29. 29 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":
  "Хм, интересно. При приток 242,50 м3/сек, ще празним язовира с 300 м3/сек само за перничани. "

  За перник ще отиват 300 литра/сек, а не 300 м3/сек.

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Софиянци ще се омешат с кюмюрите и ще си миришат заедно.Чнчула източи полошин млрд. кубикапрез Кремиковци, та сега Белмекен и Б. Искър ли ням да източат.

 31. 31 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Аз не й вярвам на Фандъкова, ще оставят и София без вода. Заради некадърността на мутри и калинки пак ще страдаме.
  Грешка, ще страдаме заради тия дето гласуват за тях и заради негласуващите.

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ооо, строгата господарка Фандъкова е поискала да се сложи кранче. Това е почти толкова феноменално, както и обичайното ѝ - ще разпоредя проверка.

  Тая гавра с града е време да спре.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ооо, строгата господарка Фандъкова е поискала да се сложи кранче. Това е почти толкова феноменално, както и обичайното ѝ - ще разпоредя проверка.

  Тая гавра с града е време да спре.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 586 Неутрално

  София няма да остане без вода, или поне не веднага. Само ще храни бездънната яма в Перник и тези които сучат от нея. Защо да решаваш проблем довел до бедствено положение като можеш просто да го полееш с още ресурс и да си затвориш очите?

 35. 35 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Само да вметна, че леля кмет твърдеше, че няма да се вдигат данъците, пък бориме мръсния въздух с повишени такива.Та какво и да ми пее данка, хич не е така.
  —цитат от коментар 17 на Лелка


  Леля лъже винаги, БГуй като й каже ще пусне водата и ще пита искат ли още. Не вярвам на нито дума казана от нея или на министерски съвет. С некадърността си съсипват всичко. Пак за тях да гласуват.

 36. 36 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Весело

  едно нещо е ясно...задава се сухо и горещо лято...след перник да се готви и софия...'видими резултати'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  Ей така като ми кажат и вече съм напълно спокоен!
  Особено ако думите идват от гербер...Хеле пък Фандъкова!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Мниго ме е страх , когато някой от ГЕРБ като Фандъкова например се застрахова по такъв комплициран въпрос от който нищо не отбира с думата 100% !
  Демек тя "гарантира" 100% че някой и при "обстоятелства" няма да краде и от софийския воден баланс за да са доволни в Перник ! ! !

 40. 40 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Генезисът на проблема в град Перник е сходен с всеки друг съвременен проблем.
  Същественият източник за щети е грешката на централната банка за неправилно въвеждане в употреба на пари.
  При достатъчно време с грешката на централната банка се създадоха условия за икономическа криза. Тогава централната банка приложи намалена основна лихва за отлагане началото на възприета икономическа криза.
  Спрямо принципите на пазарната икономика, сега се ползват манипулирани стойности за икономически растеж. Тези манипулирани стойности правителството приема за успех. Възникват нови щети.
  За ситуацията в Перник е полезно изясняване, че това е проблем при условия на прикривана икономическа криза.
  За проблемът в Перник и другите сходни проблеми може да се намери устойчиво полезно решение, когато се реши проблемът за съществената причина за нарастването на икономическата криза.
  Устойчивото икономическо развитие е възможно, когато централната банка правилно въвежда в употреба пари.

  Иван Митев - икономист
 41. 41 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Най ме е страх от това високомерие и сигурност!
  София е осигурена с години, напред!
  Това само политик може да го каже.

 42. 42 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Айде айде на всички е ясно че софийските паразити са най големите егоисти. Ореваха света с коментарите си днес. Да не им се пипа водата. ВИЕ мазни гнусове държите тоя клоун 10год+ на власт и продължавате да си гласувате за него. Баси пропадналия народ и държава, вместо да са горди че могат да помогнат те реват, понеже си нямат идея какво е да няма вода. Явно е в днкто вродено да си жалък.

 43. 43 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 925 Весело

  Представяте ли си колко е зле положението с Перник щом Баце и калинките му предприемат такива абсурдни ходове? И се наливат толкова много пари? Засега парите са - 27 млн за някакъв въображаем ремонт на стената на язовир Студена при дебелата Лили, отпреди месец 35 млн за ремонти на тръби и изграждане на пречиствателни станции и сега 30 млн за специален тръбопровод. Като нищо чудно парите да нарастнат с времето.
  Баце се уплаши, че режима на водата в Перник ще продължи с години, а орките в даден момент ще скочат и ще му изправят снагата с винкела. На него и на пасмината крадливи калинки.

 44. 44 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Посланието към Перник и Столипиново е ясно!
  Българите ще плащат софрата на софраджийте...
  Иху - Иху, после тихо...

 45. 45 Профил на kya05558835
  kya05558835
  Рейтинг: 272 Неутрално

  То никой не знае какъв ремонт е правено на стената. Най вероятно никъв. Кой може да покаже и докаже какво е направено??????? Украднали са парите, а това касае сигурността на 100к. Тая дебелата треа да я бесат на площада.

 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Айййде! Честита баня и на софияяяянци!

 47. 47 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Охооо сетиха се, че Бели Искър доставя 25% от водата на София. Че и някакъв опит за разчет на разходите. Че и спирателен кран- бонус.
  Само не знам кой ще събере смелост да го врътне тоя кран и да предизвика хуманитарна криза в Перник при "най-малкия дисбаланс" в София. Кухи звучат тия работи.
  Реално ще източим през ситото на Перник и Бели Искър, и Белмекен. И то ако тръбите на Веолия издържат допълнителния дебит. Ако не, ще си направим Венеция в София.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Значи Боко може да слага по 5км тръби, и то големи газови, на ден за Путин, а за Перник не може да подмени водопровода.
  От октомври досега, ако желаеха да решат проблема да са подменили 300км водопровод в Перник.

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#42] от "kya05558835":

  Бе не че нещо, ма софиянци не гласуват за самоковското плашило.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Изключително много мразя БКП, но и ГЕРб не падат по-долу. Никаква вяра нямам на Фандъкова и Борисов! Уникални мерзавци!

 51. 51 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Някой ще гризне дървото много скоро! Тиквота и крадливата шайка тая път няма да им мине номера. Тия в Сахара да ги туриш до една година няма да остане пясък. По- крадливо и некадърно управление аз поне от последните 30 години ни си спомням.

 52. 52 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Любопитно

  и една мноого тънка опорка ,за тия прословути загуби...ами след като има загуби никой не му идва на ум че най вероятно има големи загуби ама така се замазва факта че доста хора и най-вече големи фирми просто не плащат вода или плащат доста по малко от изразходената вода...и така ясно е че има загуби но това е удобно извинение да се покрият едни 'наши' фирми ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  ".....600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник."

  Добре де, не съм инженер, ама то май не и нужно за да попитам: По софийския магистрален водопровод до резервоар "Малов Бучино -нов" сега си тече вода към София. Как по него ще се пуснат още 600 хил. кубика месечно? Този водопровод разтегля ли се на диаметър, що ли?
  Какво иде да рече пък това "монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно"? Как така ще се появи дисбаланс? Нали тези 600 хил. кубика са допълнително? Ако водата си тече към София и се пускат допълнително тези 600 хил. кубика защо да се появява дисбаланс и защо ще се спира водата към Перник?
  Както и да го мислим очевидно е, че ни будалкат. Никакви допълнителни 600 хил. кубика месечно няма, няма и да има. Правят 13 километра водопровод от "Мало Бучино-нов" до Перник и отклоняват част от водата, предназначена за София. Не много, колкото да се отчете дейност и да се пооблекчи режима. А, и да се откраднат малко пари от строежа - все пак 25 милиона са си това! "Софийска вода" ще има грижата да поддържа подаването на вода към Перник като прави фокуси било с намаляване на водата към София, било със спирания ту тук, ту там - то и без това постоянно си има някъде ремонти.

  Да бъдем наясно - в София сме готови на някакъв режим за да се помогне на Перник.
  Но не даваме и капка вода в подкрепа на Бойко Борисов и ГЕРБ!
  Тази капка вода ни трябва за да ги удавим в нея!

 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Скоро ще ги изселят и Фандъкова и Борисов в Перник...
  1.5 милиона гласоподаватели от София ще пратят ГЕРБ при НДСВ

 55. 55 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Тия, колкото са тъпи и некадърни, ще вземат да прат и водата в София.
  Ама пък избирателите за това са гласували.

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Някой ще гризне дървото много скоро! Тиквота и крадливата шайка тая път няма да им мине номера. Тия в Сахара да ги туриш до една година няма да остане пясък. По- крадливо и некадърно управление аз поне от последните 30 години ни си спомням.
  —цитат от коментар 51 на julian17


  Тези толкова станаха противни последно време, че ще накарат насила да гласуват хората за Курнела, само и само да ги махнат, че не се трае вече.
  Борисов преди 12 години обещаваше на софиянци , че ще им довърши околовръстното, нищо не направи и така и ще си замине безславно и ще гледа от телевизора си в Банкя, Курнела как реже лентички, ама каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи.

 57. 57 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":

  Ти имаш ли представа по каква тръба може да се пренесат 300 м3/сек.?

 58. 58 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Фандъкова каза ли защо софиянци си плащат по 2.70 за кубик вода, а стомана и тецовете в перник ще е ползват за по 13 стотинки на кубик.
  Фандъкова каза ли, дали тази тръба е златна.
  13 км за 25 милиона по 2 милиона на километър.
  Комисионни, комисионни, но вашето е наглост и безочие

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1049 Неутрално


  Първо, вода за перничани трябва да се даде. Безусловно! Второ, продължавайте да вярвате на лъжци и мошеници, като тези с угрижените физиономии от фотото.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#48] от "k_":

  Значи Боко може да слага по 5км тръби, и то големи газови, на ден за Путин, а за Перник не може да подмени водопровода....
  —цитат от коментар 48 на k_


  С това темпо до сряда на обяд 13-те километра трябва да са готови.

  Като споменахте газопровода - оказва се, че 13 километра водопровод ще струват 25 млн. лв. - почти по 2 млн. лв на километър. За "Турски поток" през България ще платим за една тръба и 476 км. 2,150 млрд. лв. или по 4,5 млн.лв. на километър. А навремето "Южен поток" се изчисляваше на 8 млрд. лв. за 4 тръби и 608 км. заедно с три помпени и една разпределителна стнации. Да не бъдем дребнави - дори като ги оставим и тях се получава за една тръба по 3,3 млн. лв. на километър.

  Да обобщим:
  - "Южен поток" - 3,3 млн. лв. на км вкл. стойността на три помпени и една разпределителна танция (хъбче)
  - Водопровод до Перник - 2 млн. лв. на км
  - "Турски поток" през България - 4,5 млн. лв. на км гола тръба без помпените станции

  Както казваше Кръстьо Кръстев, вечна му памет: "Как да не се замисли човек за някои неща?"

 61. 61 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лелка":
  Лелка, между 300 кубика и 300 литра в секунда разликата е 1000 пъти. Не 1000 литра, а хиляда ПЪТИ. Айде, като изнасяте данни поне да са верни.

 62. 62 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Самоковска лъжла, Сър!

 63. 63 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#53] от "Един препатил":
  Ако не си запомнил в училище - обемът или дебитът в секунда на течност в тръба е функция не само от количеството, а и от скоростта, с която се движи в тръбата. Не е необходимо да се увеличават диаметри, както и не е необходимо да си инженер.

 64. 64 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Е-е-е-е-е...! И как тогава, самоковското плашило е кмет?!? Софийските жители си го обичат Данчето. Я какви хубави ремонти им прави и какви хубави пейки им слага. Нали така...? :)))

  Бивш tww09306483.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 429 Любопитно

  Може би наистина трябва да се стигне дотам столица на страна от ЕС и 1.5 милиона души да останат без вода през 2020 г., за да осъзнае най-накрая търпеливият ни и благосклонен народ каква некадърна и крадлива банда го управлява.

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#52] от "не на безразличието":

  А-а-а-а-а...! Преди време смениха директора на ВиК Добрич, защото беше хванал Албена, че крадат над 1 един милион лева годишно от вода и пречистване. И това си беше пак по управлението на ГЕРБ. Съвсем правилно си усетил, че големите червени фирми, въобще не обичат да плащат за вода! Има си стройна система за кражби на вода, която съществува с пощта на МРРБ и КЕВР. Нищо ново... Карат хората да плащат по 3 лева на кубик, ама големите фирми минават метър! За сметка на будалите, които гласуват за ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Данче,Данче много някой те бръсне за слива...Ако не слушкаш пожарникаря на следващия ден няма да си кметица нищо,че народът те е "избрал". От тебе нищо не зависи .

 69. 69 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Ма какво искате от учителка по руски да отбира нещо поне от инженерни проблеми ! ?
  Еми той Боко си ги беше събрал май все такива около него , я имаше някой с техническа специалност , ама не вярвам , не съм се ровил в досиетата им , надявам се да са могли да включат тези количества от белмекенския водопровод дали им е прищракнало при каква денивелация ако вярно съм разбрал ще могат да се закарат в Перник .
  Разбира се няма да е гравитачно , а чрез мощна помпена станция.
  Въпрос на изчисление , може и да се получи с обещаното финансово покритие !

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Любопитно

  До коментар [#63] от "tolex":

  Искате да кажете, че сега водата си тече агале-агале към София, а след това ще вземе да се разбърза? Не споря, не съм инженер. Ама за по-убедително защо не ни кажете каква е сега скоростта и каква ще стане? А и как ще бъде постигнато това? Пък може и да ни кажете дали това няма някакво отношение към налягането - не поря, само питам, твърде отдавна съм излязъл от училище.

 71. 71 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Само да вметна-всичките теа приказки на Софийски граждани-не си даваме водата са ного тъпи.,, Софийска " вода, с всичките условности, може да се нарече тази от Витоша. Щото когато биха сапаревските баби за деривацията Джерман-Скакавица тва беше сапаревска вода, Нали? Те това ще ни за копае като нация-никакво чуство за общност. За нищо не ставаме.

 72. 72 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Проблемът на перничани не е само доставката на вода до Перник...Водата,която ще доставят пак ще изтече през прогнилата водопроводна мрежа по улиците на града,само че сега и софиянци ще имат режим на водата...

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#64] от "Petleshev":

  Е нема кяк да е иначе. Темата е дълга, а сега отивам да пия. 😉

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Докато не играе винкело,тези няма да изпуснат властта. Те ще печелят изборите с купуване на гласове,мушенничества и фалшификации винаги и никога няма да има честни избори докато са на власт. Така действа мафията. Те разбират само от бой,защото не могат да преценят,че трябва да си тръгнат с добро и докато е време.

 75. 75 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Докато не играе винкело,тези няма да изпуснат властта. Те ще печелят изборите с купуване на гласове,мушенничества и фалшификации винаги и никога няма да има честни избори докато са на власт. Така действа мафията. Те разбират само от бой,защото не могат да преценят,че трябва да си тръгнат с добро и докато е време.

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#71] от "jlb02632781":

  Дайте да се разберем - чувсто за общност с перничани си имаме и сме готови да дадем вода с цената и на режим в София.
  Чувство за общност с Бойко Борисов и неговата шайка обаче не може да имаме. Това което става не е непредвидимо природно бедствие. Това е преднамерено престъпление - едно, че нищо не са направили за водоснабдяването на Перник от много години, но и много добре са знаели, че обемът на язовир "Студена" спада и умишлено не са ограничили водоподаването за промишлени нужди и не са въвели някакъм лек режим за населението от страх за местните избори!
  Никакви басни за вината на Нено Димов не са верни. Знаело се е от всички какво става и - не се правете на луди, а не ни правете и нас - лично Бойко Борисов е наредил да се снишават и да не се предприема нищо! Вие ако сте малоумни ние не сме - без него това не може да стане.

 77. 77 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До #63 tolex. Да прав си,но доколкото съм учил в училище,за да се увеличи скоростта на водата в тръбопровода,може да стане по два начина или с нова помпена станция или изграждане на нова водонапорна кула,а дали тръбите са разчетени на новия по-голям напор това е друг въпрос. За да се изгради едно от споменатите по-горе съоръжения трябва да се отпуснат допълнително пари,които да бъдат "усвоени",разбирай присвоени и всичко това ще е за сметка на българския данъкоплатец или нов държавен заем,който пак ние ще плащаме...

 78. 78 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ТИЕ И МАЙКИТЕ СИ БИХА ПРОДАЛИ САМО И САМО ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ОЩЕ МАЛКО ВРЕМЕ ВЪВ ВЛАСТТА , ПАМНЯ Я ЛИЛА ДЕБЕЛАТА КАК ОБЕЩАВАШЕ ВОДА В ИЗОБИЛИЕ НА ПЕРНИЧАНИ,СЕГА СТАВА СЪЩОТО И СЪС СОФИЯ , АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СИ МЪЛЧИТЕ ЩЕ СМЪРДИТЕ
  —цитат от коментар 38 на reply


  БГ народа си обича тираните, а те обичат да го мачкат. Роби

 79. 79 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Туй за винкела ми харесва. Но няма да стане, защото народа сега се терзае само как да си плаща кредитите, как да пие, е*е и бие. За другото не го е еня. Щото БХ мисли за всички. Много мъка и зор ни чака, а като гледам как сега печатаме пари (ДЦК, облигации и заеми) след време народа ще има доста да връща. Самолети купуваме, магистрали, газопроводи и водопроводи строим....И ще му вдигнат данъците точно когато му е най-трудно. Няма нищо по-сложно от простите хора. Никога не можеш да разгадаеш как мислят. А БХ мисли непрекъснато и по много.

 80. 80 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#53] от "Един препатил":Ако не си запомнил в училище - обемът или дебитът в секунда на течност в тръба е функция не само от количеството, а и от скоростта, с която се движи в тръбата. Не е необходимо да се увеличават диаметри, както и не е необходимо да си инженер.
  —цитат от коментар 63 на tolex


  Хаха, да се намеся и аз, но трябва да си учил пък ти, че има също и едно нещо, наречено налягане. Да не стане заради тия допълнителни 300л/с да имаме гейзери тук там като фонтана на Женевското езеро? Или на близките квартали покрай тръбата, като си пуснеш душа в банята, водата да ти отнесе топките като пароструйка?

 81. 81 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#51] от "julian17":
  "Тия в Сахара да ги туриш до една година няма да остане пясък. По- крадливо и некадърно управление аз поне от последните 30 години ни си спомням."

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  На Фандъкова не и пука за София.
  А тези от Перик първо да си намалят загубите от 75% по мрежата, които са 200 л/с, или 2/3 от поисканото количество.
  И от къде на къде ще ни амортизират нашата, след като плащали, палащат и ще плащат по-ниска цена и не са донесли тук една кофа вода когато София беше на режим!?
  Да ходят да си търсят водата при шкембелиите и любимеца им Гешев.

 83. 83 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Тогава си вземете по едно семейство на гости, докато яз."Студена" се напълни. И без това една част от перничани работят в София . . . не че там е за дишане.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Весело

  "Фандъкова: Решението за Перник минава през 100% гаранция за София"

  Ама не така. Това не е християнско. Ако имаш две ризи , дай едната на ближния си. Така софиянци трябва, ако не половината , да дадат част от водата си на своите съседи от Перник.

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Весело

  До коментар [#80] от "stanishev":
  "има също и едно нещо, наречено налягане"

  Налягането има синоним напрежение. Та целта е да се намали налягането , демек напрежението , за общественото става дума. Това , че тук там щяло да се появят фонтани като Женевското езеро са бели кахъри.

 88. 88 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ще върнем България в Европа":

  убеден съм че имат много загуби,в всеки град има ,но не са 75%...така е удобно на шайката да не се разбира кой не плаща вода...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 89. 89 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви гаранции ма? София точи планинска питейна вода от 100 километра, чак от Рила планина, при това най-качествената в България. Крайно време е да им врътнат кранчето на софиянци, има по-близко разположени общини до Рила, които следва да я ползват.

 90. 90 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Смешното е/ако не живееш в Перник, де/, че тия кубици нема да стигнат да окъпят перничани. Ако не завали сняг от утре до края на март/няма да вали/, ако не вали от края на март до края на май/никой не знае/, калинките ще духат на винкело....

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. "Искър" и яз. "Бели Искър" към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. "Бели Искър" - 9 млн. кубика вода."

  Имат вода за 4 години, а държат перничани жадни! Не ги е срам! Гадни егоисти! Изплюскаха парите на цяла България!

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Добре де, не съм инженер, ама то май не и нужно за да попитам: По софийския магистрален водопровод до резервоар "Малов Бучино -нов" сега си тече вода към София. Как по него ще се пуснат още 600 хил. кубика месечно? Този водопровод разтегля ли се на диаметър, що ли?"
  До коментар [#53] от "Един препатил":

  Перник се водоснабдява с вода от София. Просто количеството отделено за Перник, ще се компенсира с вкарване да същото количество в Бели Искър. Не знаех дари има връзка между Белмекен и Бели Искър или сега ще а правят. Ако е сега ще е варварски трудно.

 93. 93 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#85] от "Rosna Kitka":
  Ако си извадиш китката от роснио г&з, дали ще можеш да кажеш нещо смислено по темата, а?

 94. 94 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Забравихме ли кой източи яз.Искър преди повече от 25 год.?Някой тогава да бе виновен?Същото ще бъде и с източването на яз.Студена.ТАКА ЧЕ-ОТ КОМУНИСТИ КАКВО СТЕ ОЧАКВАЛИ?ГРАБЯТ ОТ ВСИЧКО:ОТ ХОРАТА,ОТ ПРИРОДАТА,ОТ СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ...

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Забравихме ли кой източи яз.Искър преди повече от 25 год.?Някой тогава да бе виновен?Същото ще бъде и с източването на яз.Студена.ТАКА ЧЕ-ОТ КОМУНИСТИ КАКВО СТЕ ОЧАКВАЛИ?ГРАБЯТ ОТ ВСИЧКО:ОТ ХОРАТА,ОТ ПРИРОДАТА,ОТ СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ...
  —цитат от коментар 94 на kqv22356908


  Комунисти -> БКП=БСП+ДСБ+ДПС. ФАКТ! Ти от кои си?

 97. 97 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Пилците се броят на есен - Фандъкова да не прави неаргументирани изявления

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 98. 98 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Рабода рабода рабода !!! Стабиуност стабиулнуст стабилност че нема кой друг! Да изберем по малкото зло че комунистите иначе !!! Комунистите!!!

 99. 99 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#50] от "rincewind":

  Не са уникални..тривиална крадлива проста измет

 100. 100 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Проблемът не е снабдяването на Перник с питейна вода. Перник не е някой голям град като София и не изразходва толкова много вода.

  Но когато със софийската вода, предназначена за питейни нужди на перничани, ще отива за "Стомана" Перник, тогава вече проблем има. Нека перничани да имат вода за пиене и къпане 2-3 месеца, докато снегът напълни язовира им. Но да продължаваме да хабим чиста питейна вода за промишлени нужди?

  София има около 2 млн. души население. Една водна криза ще създаде огромни икономически, хигиенични и здравни проблеми в столицата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK