Домашното насилие в България е убило 25 жени за година

Домашното насилие в България е убило 25 жени за година

© Associated PressВсяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена, показва статистиката на МВР, предоставена след запитване на "Дневник". През 2019 г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени. Две трети от тях са убити от най-близките си хора - съпрузи, интимни партньори или роднини, показват данните. Основният мотив е ревност.


Темата за домашното насилие отново прикова общественото внимание след взрива в жилищен блок във Варна, взел досега две жертви. Разследващите все още работят по няколко версии за случилото се, но стана известно, че взривеният апартамент е собственост на жена, която e била обект на тормоз в продължение на години от мъжа, с когото съжителствала - бивш служител последователно на военното и на вътрешното министерство. Той е трябвало да напусне жилището, след като преди седмица е получил ограничителна заповед заради домашно насилие.


МВР смята почти всички извършени миналата година убийства за разкрити. Не е известен единствено убиецът на Станка Марангозова, която бе намерена застреляна в автомобила си в столичния кв. "Младост" на 10 октомври 2019 г.
Статистиката показва лек спад на убийствата на жени в сравнение с предишните две години:


От МВР казаха пред "Дневник", че не поддържат статистика за издадените от съдилищата ограничителни заповеди. По информация, изнесена от полицията в края на миналата миналата година, до есента издадените ограничителни заповеди са 2398, а за цялата 2018 г. те са били 2981.


В началото на 2019 г. - след отхвърлянето на Истанбулската конвенция - парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие вече е квалифицирано като престъпление. Така извършителите на убийства в условията на домашно насилие се наказват с най-малко 15 години затвор, а максималната присъда може да бъде и доживот без право на замяна. За причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие се предвижда също лишаване от свобода, което може да достигне и до 15 години в зависимост от тежестта на причинените увреждания.


Близо 100 обаждания дневно на 112


И докато последните две години преминаха под знака на отхвърлени след протести стратегически документи и законодателни инициативи, които целяха преодоляване и на проблема домашно насилие (т. нар. Истанбулска конвенция, Стратегията за детето, дори отложения Закон за социалните услуги), през тях се наблюдава сериозен ръст на сигналите на единния номер за спешни повиквания 112.


Справка, получена след запитване от "Дневник", показва, че през 2019 г. постъпилите обаждания за домашно насилие са общо 34 949. Това означава, че средно на ден на спешния телефон са се обаждали по 95 души, преживели или станали свидетели на домашно насилие. За сравнение обажданията на спешния телефон през 2018 г. са 85 дневно (общо 31 166 за годината), а през 2017 г. - 80 (общо 29 127).


"За един инцидент понякога се получават повече от едно обаждания, но се предава един сигнал към полицейските дирекции", обяснява говорителят на "Национална система 112" Данка Недялкова. Затова и за случаите на домашно насилие, по които полицията е работила, може да се съди по изпратените сигнали от тел. 112 към областните дирекции на МВР. И тук има ръст. През 2019 г. предадените към полицията сигнали са 26 249. През предходната година те са били с близо 4 хиляди по-малко (22 967), а през 2017 г. - общо 21 927.


Най-много са предадените към полицията сигнали за домашно насилие в столицата и в големите градове. Данните показват сериозен ръст на сигналите за домашно насилие във Враца, Плевен, Стара Загора и в Хасково, където за две години сигналите се увеличават с 50%. Същевременно в Хасковска област се намира един от най-добре устроените и защитените кризисни центрове за жени, претърпели домашно насилие - този до Димитровград."Има различни степени на готовност на жертвите да потърсят помощ нататък след първоначалното обаждане и това до голяма степен зависи от наличието на услуги и от политиките за подкрепа. Спират се заради страха, срама и вината. Но се спират и тогава, когато няма на какво да разчитат. За какво да звъниш, когато няма кой да ти помогне или когато имаш убеждението, че няма кой да ти помогне", казва психологът Катя Кръстанова от "Асоциация Анимус", където годишно по около 1800 жени търсят помощ заради домашно насилие. Тя припомня, че в България от години не е правено мащабно проучване по проблема с домашното насилие, което да отговори на въпроси за дела на потърпевшите и готовността им да търсят подкрепа, както и да покаже има ли тенденции на промяна и в каква посока. Очертава обаче най-големите проблеми пред институциите, с които фондацията от години си партнира.


Някой да знае как


Кръстанова посочва текучеството на кадрите като най-тежкия проблем в работата на полицията и социалните служби - двете институции, които най-пряко работят с пострадалите от домашно насилие. "Там хората непрекъснато трябва да се обучават, защото домашното насилие изисква малко по-специфично внимание", обяснява тя. Отчита обаче подобрение в полицията през последните години.

Катя Кръстанова

© Георги Кожухаров

Катя Кръстанова


"Там се създаде цялостна система за събиране на статистика и на хора, които са идентифицирани в полицията, че отговарят за домашното насилие - във всяка областна дирекция на МВР има областен координатор за домашното насилие, във всяко полицейско управление има отговорник за домашно насилие", обяснява тя. Това са хората, които събират статистиката, но отговарят и за колегите си и ги подкрепят в работата им. Проблем остава липсата на единна информационна система на извършителите на домашно насилие и на ограничителните заповеди. МВР разработва такава автоматизирана система, но се очаква тя да заработи след най-малко година.


"В дирекциите "Социално подпомагане" има друг тип проблеми, свързани с изпълнение на закона за защита от домашното насилие", обяснява Катя Кръстанова и дава пример с факта, че директорите на дирекции често не се възползват от възможността, която законът им дава, по отношение на специалната защита на възрастните хора с издаден ТЕЛК или с психиатрични проблеми, пострадали от домашно насилие. В такива случаи социалните имат право да поискат издаване на ограничителна заповед, без да се налага самият пострадал да участва в процеса. "В голяма степен директорите на дирекции в страната не се възползват от тези си правомощия да защитават възрастните баби, които са малтретирани от порасналите си синове и дъщери. Къде поради незнание, къде поради липса на юристи в дирекциите "Социално подпомагане", разказва тя и посочва като належащо кадрите там да получат допълнително обучение.


Още по-сериозни проблеми според има в болниците, където често домашното насилие остава неразпознато или не се адресира. "Пирогов" е единственото лечебно заведение, в което има полицейски инспектор и където действа програма за комплексна помощ на пострадалите от домашно насилие. "По отношение на болниците има много какво да се направи - хората на регистратурите, които първи виждат жертвата, медицинските сестри, които имат най-дълъг контакт с пациентите, други служители и дори лекари биха могли да бъдат обучавани как да разпознаят жертвите и да ги насочват", казва психологът.


Големият проблем е в образованието


"Големият проблем всъщност лежи в образователните институции, в училищата", е мнението на Кръстанова.


"Децата дават всячески знаци, че са свидетели или директни жертви на домашно насилие, но много пъти това се отчита по какъвто и да е друг начин, но не като домашно насилие. Едно дете, например, което е агресивно към другите, тръгва да бъде наказвано, преди да се разбере какъв е проблемът", казва тя. Посочва, че въпреки че повечето училища вече имат психолози и педагогически съветници, огромен брой от работещите в системата не са подготвени и тук е необходимо допълнително обучение.


Обществото остава глухо


В общия случай хората все още предпочитат да не реагират, ако станат свидетели на домашно насилие, е наблюдението на психолозите. Като симптоматичен пример за липсата на чувствителност към проблема и последствията Катя Кръстанова говори за скорошния взрив във Варна.


"Човекът е дал знаци, че положението е изключително сериозно, но никой не е реагирал много дълго време, жената накрая е отишла в кризисен център", разказва тя, "Накрая пострадаха толкова много хора, които обаче са мълчали преди това, не са реагирали, когато някой е малтретирал жена си, а са знаели. В резултат имаме хора в болница, имаме жертви, имаме разрушени домакинства, имаме блок, който не е ясно дали може да бъде възстановен, за да се живее в него и всички сме ужасно разстроени за трагедията. А тази трагедия се е изсипвала години наред на главата на една жена и всички хора, които сега пострадаха са чували, но никой не е реагирал. Този човек е можело да бъде озаптен години по-рано, но никой не го е направил. Илюстрацията, мисля, ще държи ума ни доста години наред, защото ето това се случва, когато мълчим за домашното насилие."

Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Домашното насилие в България е убило 25 жени за година

  Всяка трета жертва на убийство в България през миналата година е била жена, показва статистиката на МВР, предоставена след запитване на "Дневник". През 2019 г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени.

  Значи причината за всяко убийство на жена е домашно насилие, така ли?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":

  За МЕВЕРЕТУ, ако са убили жена в дома ѝ (убил я е външен човек, непознат), е домашно насилие. Какво да очакваш от хора, които не могат дори в дроби да смятат...

 4. 4 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":
  Мне. Отговорът на въпроса ти е в следващите две изречения:

  Две трети от тях са убити от най-близките си хора - съпрузи, интимни партньори или роднини, показват данните. Основният мотив е ревност.
  —цитат от коментар 0 на статия


 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ хората все още предпочитат да не реагират, ако станат свидетели на домашно насилие,”
  ——
  За домашно насилие не знам, ама по спомени — да не закъсаш на път в България ... хубаво ,че се появиха мобилните телефони... няма нужда да се преструваме, че българите са “общество” ... сбирщина по-скоро

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Уви, темата е изключително болезнена, сложна е и няма лесно решение. Такива случаи има и в държавите, където е ратифицирана ИК. Може би всичко започва от възпитанието. Ако един мъж възприема всяко момиче и жена като майка или бъдеща такава, едва ли би си позволил каквото и да е насилие. Много прекрасни дами вече не са сред нас, от което губим всички ние, вкл. заради липсата на бъдещите им деца (в случай че останат в страната). Ревността трябва да се коментира в семейството и да се търси психологическа консултация, но само ако има осъзнатост по темата. Отново първите седем.

 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ужасяващо. Но преборихме джендъра, няма ИК.

 8. 8 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "dream_er":Мне. Отговорът на въпроса ти е в следващите две изречения:
  —цитат от коментар 4 на wiligri


  Значи не са 25, или аз нещо не мога да смятам.

  А мъжете жертви на домашно насилие, не задължително
  физическо, колко са? Или те на са важни. Наскоро един се
  самозапали.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Значи над мен живеят наркомани, момче и момиче, той е към 25-30, тя около 19-20, редовно се карат, идвала е полиция, чувам я как крещи, че иска да се друса, съответно той и вика, че няма "материал".

  Според теб аз как да помогна на тия? Да ги черпя по една доза всеки ден ли? До тук само спряха да звънят по звънците, защото една вечер (3 сутринта) им казах, че ще им счупя пръстите, ако продължават.

 11. 11 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Но Бай Ганьо е против Истанбулската конвенция, която дори не е чел...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В България бопрбата с митиочния "джендър" е по-важна от здравето и живота на жените. Ама иначе пред света все се бием в гърдите, че българката (уж) била най-хубавата жена на земята.

  Хубава, ама с насинено око.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В България голяма част от жените пострадали от насилие са в семейства на мюсюлмани.
  —цитат от коментар 9 на Vassil Stoychev


  Някакви доказателства за това има ли? Да не говорим колко РАСИСТКО е това твърдение.

  Не е само Коранът, Библията също позволява насилие над жена. Даже предписва пребиване с камъни за някои "прегрешения".

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "arcanum":

  И ако има ИК, убийствата ще спрат?

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Въпрос на ценности, на възпитание и някои други обстоятелства, стекли се специфично при самото извършване на престъплението. Навсякъде по света немалка част от жертвите на престъплението са жени и деца. Дали ще го характеризираме като домашно насилие или не, това не променя настъпилата човешка драма и личностна трагедия. В обществата, претендиращи да са ратифицирали Истанбулската конвенция и смятащи , че това ще им помогне в този проблем, уви, статистиката не е много по - различна, да не кажа и много по - драматична. Защото ценностите не се създават с нормативни актове !

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  "... Ако един мъж възприема всяко момиче и жена като майка или бъдеща такава, едва ли би си позволил ..."
  Опасявам се че тогава ще се появи друг проблем —защото никой не би искал да се ожени за ”майка” си. От друга страна ”бащата” като институция в бг семейството отдавна не присъства. При соца, доколкото имам впечатления, в Бг се наблягало на ”майка героиня” и ”мила мама”. Бащата е отсъствал от учебната програма а в битов аспект майките и бабите са го ползвали за плашило ”ще кажа на баща ти да те набие”.
  Проблема с домашното насилие е сложен и двупосочен. Не бива да се разиграва опростеният сценарии ”насилник” (задължително мъж) — ”жертва” (задължително жена). Когато става дума за домашно насилие, почти винаги се набляга в медиите на физическото такова (по атрактивно е и видимо) но се премълчава психическото насилие , което често води до физическо такова или до тежки заболявания.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  2/3 от 25 са 16. 16 от 80, са 20%. Хайде първо да решим проблема с останалите 80% пък после да се занимаваме с лица, дето нагло лъжат най-близките си и обричат децата си на непълноценен живот, а после търсят помощ от държавата.

 21. 21 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бай Ганьо":До коментар [#13] от "Vorknkx":Обяснете накратко и без тъпи клишета,КАК Цариградската конвенция ше спаси жените от домашното насилие?
  —цитат от коментар 16 на Платон Фъшкиев


  ИК има глави, където държавата се задължава да изгради центрове за защита. Дават се повече правомощия на органите, по-тежки присъди и т.н.
  Тя няма 100% да спаси жените, но поне е движение в правилната посока. Заради популизъм а приемането му зацикли у нас.
  И, да, джендъри си имаме, цели 240 и кусур насред центъра на София.

 22. 22 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  Понеже под тия теми се пробват разни пропагандистчета нека пропомним че в България ИК е ПРОТОВОКОНСТИТУЦИОННА.

  Не става, не може, нема начин, свирено

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Майка като майка на бъдещите ти деца или нечии други, а не собствената ти майка. Иначе сте прав за психологическото насилие.

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Всяка трета жертва у нас е жена!! Ужас ще рече човек. Абе абдали, жертвата може да е или мъж или.жена, та...това значи.че 2/3 са мъже. Не е ли значи по-правилно да говорим за защита на.мъжете?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Очевидно И В ТАЗИ СФЕРА институциите на работят!!!
  А иначе хората в тях си получават заплатите и бонусите...!!!

 27. 27 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  2/3 от 25 са 16. 16 от 80, са 20%. Хайде първо да решим проблема с останалите 80% пък после да се занимаваме с лица, дето нагло лъжат най-близките си и обричат децата си на непълноценен живот, а после търсят помощ от държавата.
  —цитат от коментар 20 на ivanpopov


  16-17. Махаш цигани, турци, наркомани и я останат 5, я не. От 7 милиона.
  Че то в най-развитите държави са повече.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vorknkx":

  Хубава и шавлива. В статията пише за причините на насилието. Сега остава да забранят и "Отело"...
  Странно, че не се споменава тормозът над мъже, сякаш това е нещо съвсем естествено и не трябва да се дискутира.
  Женското мрънкане и психическия тормоз над мъжа, постоянно променящите се искания и планове, обвиненията във вина за всичко, което се случва, забежките при комшията - това е нормално. Мъжът трябва да е мирен и кротък и да разбира жената. Но това не е лесно. Екип от световно известни психолози, след 10 години научни изследвания и анализи, тъкмо успели да разберат, какво иска една жена, и тя взела, че си сменила мнението...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#8] от "dream_er":
  Ти какво се хвана за това 25?! Ако бяха 24, щеше да ти е по-леко ли, к'во? Хората са ти написали, че според статистиката, убитите жени са 25, от тях две трети - 'начи примерно 16 - са ги пречукали мъжете им от ревност. И само една да е, пак бадева си е отишла. Кое точно ти е неясно?
  И к'ви са тия "мъже, жертви на домашно насилие, ама не физическо"? За нек'ви мухльовци и михлюзи, дет с кандърми и опяване ги пращат жените им до магазина за хляб и да хвърлят боклука ли се дръвчиш тука? Или те боли, че твойта си проси китки и мазилца срещу секс? Определи го, уточни го с пример туй пусто нефизическо домашно насилие срещу мъж, че да ти влезнем в положението най-сетне!
  Виж к'во, мойто момче, съжителството с някого си има цена. Просто е - искаш някой да те посрещне вкъщи с топла вечеря - ходиш с кофата до казана, искаш наследници - обръщаш им внимание и ги издържаш, искаш жена да ти топли леглото - глезиш я според финансите си. Ако не ти изнася, живееш си сам и си правиш каквото си искаш.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бай Ганьо":До коментар [#13] от "Vorknkx":Обяснете накратко и без тъпи клишета,КАК Цариградската конвенция ше спаси жените от домашното насилие?
  —цитат от коментар 16 на Платон Фъшкиев


  Към момента, това е законодателната рамка, която е синтезирала най-крутите мерки срещу домашното насилие. Никой няма претенции, че те ще го изкоренят напълно, но е по-добре нещо да се прави, отколкото да не се прави, когато има проблем. Противно на популярната в България митология, конвенцията е изготвена от експерти в областта. Със сигурност знаят повече по въпроса какво би помогнало от анонимен форумец, нарекъл себе си Платон Фъшкиев.

 34. 34 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Destino":

  И наред с това, дава пълна власт на ГРЕВИО да тиранства над обществото и най-вече над мъжете както си иска...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  "Домашно насилие" е поетичен термин. То не убива. Все едно да твърдиш, че "Септември ще бъде май" е убил 50 000.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  В началото на 2019 г. - след отхвърлянето на Истанбулската конвенция - парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие вече е квалифицирано като престъпление. Така извършителите на убийства в условията на домашно насилие се наказват с най-малко 15 години затвор, а максималната присъда може да бъде и доживот без право на замяна. За причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие се предвижда също лишаване от свобода, което може да достигне и до 15 години в зависимост от тежестта на причинените увреждания.

  Ето, няма никакъв смисъл от ИК, след като има хубави закони.
  Дали ще се спазват е друг въпрос. Но закони ИМА.
  Някой либерален розовогвардееец ще обясни ли предимството на ИК пред един закон?
  Освен глупостите зна глупи за синтезирането?

  Законите също се правят от експерти, при това истински, не ИК-експерти с диплома от ЦЕУ.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "Големият проблем е в образованието" дава достатъчно информация за основния проблем с насилието. А останалото насилие, което не е свързано с образованието, обикновени е следствие от безсилие. От там идва и безразличието у населението. Първия проблем е проблем на етноса, а втория е толкова сложен, че никога не можеш да кажеш, кой прав, кой крив - обикновено и двамата са за бой.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Е, след като всяка трета жена е жертва на убийство, то другите две жертви преди това са били мъже, нали? Според мен по-зстаршен е силният пол ...

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#27] от "dream_er":

  чекай бе вуйче, много лесно махаш. Дай да махнем и старците тогава, да махнем и болните щото те така или иначе....
  циганите, турците и наркоманире не са ли хора, не са ли български граждани? Кучета ги яли викаш? Отвратително. Абе какви хора сте бе, хора ли сте изобщо?

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#22] от "Saint of Me":

  Понеже под тия теми се пробват разни пропагандистчета нека пропомним че в България ИК е ПРОТОВОКОНСТИТУЦИОННА.Не става, не може, нема начин, свирено
  —цитат от коментар 22 на Saint of Me

  Противоконституционна е според некакви пишман юристи, тетки , тип Цецка Цачева и чичаци, тип Симеоновска школа , начначени от ГЕРБ в Конституционния съд.
  И е обявена за такава по чисто политически причини. За да махнат горещия картоф от ръцете на Баце.
  И какво изилиза , конвенцията е противоконституционна, а тормоза и убийствата на жени не са противоконституционни. Направо са си в реда на нещата.
  Дотам я докарахте , гербавите и другите комунисти с конституцията , да си бършете задника с нея. 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Кое е вярното - заглавието или текстът под него?

  " През 2019 г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени. Две трети от тях са убити от най-близките си хора - съпрузи, интимни партньори или роднини, показват данните. Основният мотив е ревност".

  И последно - половете равни ли са? АКо са равни, какво значение има дали са убити жени, или мъже? Защо не напишете просто "хора"? Май не били съвсем равни...

 58. 58 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Предотвратяването (или поне редуцирането броя) на убийствата при домашно насилие минава първо и първо през ПРАВИЛНОТО ВЪЗПИТАНИЕ в здрава семейна среда.

  При разрушено или нефункциониращо семейство - как очаквате правилно да бъдат възпитани тези деца - бъдещи насилници?

  Не една - пет "истанбулски конвенции" да приемем - все тая...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 59. 59 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Една тази сутрин е ударила и почти убила мъжа си в Бургас, що не пишете за това?
  Убийци са еднакво отвратителни без значение от пола, стига феминистка пропаганда.

 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  В заглавието пише, че домашното насилие е убило 25 жени за година, но още в първото изречение се казва, че всъщност 2/3 от тези 25 са жертва на близки.
  Останалите 63 убийства през годината не са важни, те са просто статистика, така ли?
  Не че всяко убийство не е важно, но явно имаме сбъркани приоритети.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално
 63. 63 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#56] от "Кошмарът на импийчките":

  "1. Коя държава
  2. Какви промени
  3. Каква роля е изиграла ИК

  Мълчанието ви по тия въпроси показва колко истериците бяха "прави"."

  Никаква роля не е изиграла в никоя държава. Намаление на насилието няма, но парите са изпапани. За нищо. Грантаджийските гърла нямат наяждане.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истината за истамбулската конвенция
  —цитат от коментар 65 на rammjager


  със сигурност няма да дойде от 24 часа.

  Близо 2 години след като се е изцвъкала, дали може да каже авторката:

  В коя държава, ратифицирала ИК, бяха гласувани законодателни промени, НЕсвързани с насилието над жени, както плашехте хората?

  1. Коя държава
  2. Какви промени
  3. Каква роля е изиграла ИК

 67. 67 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#55] от "zaki":

  Противоконституционна е според официалния орган произнасящ се по тези въпроси. Оплаквания при арменския поп :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 68. 68 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Кошмарът на импийчките":

  В Полша.

 69. 69 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Кошмарът на импийчките":

  А от къде ще дойде истината? От американското посолство?

 70. 70 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Кошмарът на импийчките":В Полша.
  —цитат от коментар 68 на rammjager


  Какво в Полша?

 71. 71 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#8] от "dream_er":Ти какво се хвана за това 25?! Ако бяха 24, щеше да ти е по-леко ли, к'во? Хората са ти написали, че според статистиката, убитите жени са 25, от тях две трети - 'начи примерно 16 - са ги пречукали мъжете им от ревност. И само една да е, пак бадева си е отишла. Кое точно ти е неясно?И к'ви са тия "мъже, жертви на домашно насилие, ама не физическо"? За нек'ви мухльовци и михлюзи, дет с кандърми и опяване ги пращат жените им до магазина за хляб и да хвърлят боклука ли се дръвчиш тука? Или те боли, че твойта си проси китки и мазилца срещу секс? Определи го, уточни го с пример туй пусто нефизическо домашно насилие срещу мъж, че да ти влезнем в положението най-сетне!Виж к'во, мойто момче, съжителството с някого си има цена. Просто е - искаш някой да те посрещне вкъщи с топла вечеря - ходиш с кофата до казана, искаш наследници - обръщаш им внимание и ги издържаш, искаш жена да ти топли леглото - глезиш я според финансите си. Ако не ти изнася, живееш си сам и си правиш каквото си искаш.
  —цитат от коментар 31 на wiligri


  Каквото и да се прави, винаги ще има някаква минимална бройка жертви
  на подобно насилие. Сума ти жени изкарват мъжете си извън равновесие
  всекидневно.

  Става въпрос за психическо насилие и тормоз, за първи път ли го чуваш?

  Глезиш я според финансите, ама като същите са недостатъчно и тя взела че
  тръгнала с първия срещнат, разполагащ с достатъчно финанси.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 72. 72 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Кошмарът на импийчките":

  Вие прочетохте ли анализите. Риторичен въпрос.

 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Някой пак не е наясно как работи демокрацията.
  —цитат от коментар 64 на Кошмарът на импийчките


  Стюпида отново иска да разформирова Конституционния съд, понеже не му харесват решенията му. Типичен "демократ". Стюпи, според теб кой трябва да назначава конституционните съдии и какъв ценз да имат? "Отворено общество" и БХК, като трябва да са работили в НПО поне 10 години, а? Айде признай си, че точно това искаш, "демократе".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Любопитно

  А убийството в Галиче по-лека форма на насилие ли е от домашното такова?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#71] от "dream_er":

  Винаги ми е било интересно как едни и същи "прогресивни" елементи смятат за висша форма на "насилие" ако наречеш някого с някой расов епитет, или пък разкажеш виц за ЛГБТИ+, обаче иначе твърдо отричат каквато и да било възможност жени да упражняват психически тормоз над мъже. Тоя комуто отговаряш е точно от тези екземпляри...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 77. 77 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Трудовите зпололуки през 2018-та са убили 92 души, от тях 10 са жени - 10,9%.
  При ПТП загиналите са 611 души, от тях 159 са жени (водачи, пешеходци и тн.) - 26%. Убийствата при които жертви са жени са 30% приблизително.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 78. 78 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#73:"Тюфлекчия"][/quote]

  Достатъчно е съдиите да са от ранга на Филип Димитров, който закономерно гласува обратно на изсмуканото от пръста становище на КС.

  А ти верно ли смяташ, че решението на КС не бе взето след политически натиск? Да или не?

 79. 79 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Преди години един пич във Варна застреля зет си пред дъщеря си и извика полиция да го арестува. Много е вероятно с това просто да е спасил живота на дъщеря си.

 80. 80 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Има жертви жени, познавам няколко. Има много повече жертви мъже, за тях почти никога не се говори. Повечето жертви мъже или се самоубиват тихо с алкохол или по-явно.

  Позната на семейството преди няколко месеца си взе децата (бебе и детска градина) и замина, за да даде урок на мъжа си. Не е заради побой или какъвто и да било тормоз. Тя подозирала, че мъжа и прави нещо. От работа се прибира у тях, няма кога, но тя подозирала.

  Една преди години ми се хвалеше, че с множество жалби и сценки накрая накарала мъжа и да се разведе и да и остави неговото си голямо жилище в центъра на София.

  Един мъж, когото познавам добре два пъти настъпи греблото. Първия път жена му го разнасяше из целия малък град какъв бил женкар и насилник. Взе цялото домашно имущество, издръжка в размера на цялата му заплата ... Споделяла ми е, че го направила на инат, защото флиртувал с някаква. Не изневерил, флиртувал. Втори път в по-ново време същия цирк, полиция че я биели (новата), редовно, тормоз, крещене, води си любовници в тях, докато него го няма. Не му издържаха нервите и остави жилището (като предишния сценарий), което той бе платил. След това тя изгони сина им по същия начин - да и е широко.

  Големите насилници са жените, насилниците мъже са по-рядко. Насилените жени се познават лесно - следи от побой. Насилените мъже също се познават лесно - депресии, алкохолизъм, самоубийства.

  Докато няма програма за защита от двата вида домашно насилие - говорим празни приказки.

  п.п. жените са по-големите гадове, знаят че към тях гарантирано ще има закрила от закона и обществото ще е на тяхна страна, ако мъжа си изпусне нервите и я удари. Често се търси умишлено точно това - да я ударят след като тормози човекът дни и седмици и месеци. Виждал съм го.

  preklara rara
 81. 81 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 348 Неутрално

  В тази връзка, снощи в Бургас една жена размазала черепа на мъжа си с чук.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не оставяйте човек в беда, без значение, жена или мъж, жертва на домашно насилие. Засяга всички ни, средата около нас, взаимопомощ и човечност.
  Радва ме повишеният брой сигнали в провинцията, това значи, че хората спират да мълчат и да приемат насилието за част от ежедневието.

 84. 84 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тюфлекчия":

  Феминизъм + либерастия, страшна комбинация.

  Гледаш ли я, мойто момче ми вика без да ме познава,
  все едно и съм прислужник.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#15] от "Vorknkx":

  Хайде последователите на юдеистичните религии се да се хващат под ръчичка и беж от правовата държава към религиозните.
  Малко (да, бе - малко), е лицемерно да цирикаш за своите права, а да не ти пука за правата на другите - за едни джендъри става въпрос, в т.ч. и православни.

 86. 86 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "dream_er":Винаги ми е било интересно как едни и същи "прогресивни" елементи смятат за висша форма на "насилие" ако наречеш някого с някой расов епитет, или пък разкажеш виц за ЛГБТИ+, обаче иначе твърдо отричат каквато и да било възможност жени да упражняват психически тормоз над мъже.
  —цитат от коментар 76 на Тюфлекчия


  Както винаги, Тифлека дрънка каквото му скимне. Няма такива хора, каквито той описва и срещу които се бори. Те са само в главата му. Но нали е по-лесно да се бориш с въображаеми врагове и да им вкарваш в устата въображаеми реплики, отколкото да адресираш това, което човекът отсреща НАИСТИНА е казал, тъй като срещу последното никакъв те няма.

 87. 87 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от ".NET":

  Пак мъжът е виновен. С нещо я е "предизвикал".

 88. 88 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Нека отново кажа какво е най-основното в целия казус ИК.Българинът е устойчив женобиец, и ИК нямаше много да промени нещата.
  —цитат от коментар 75 на Кошмарът на импийчките


  Само дето според World Economic Forum, делът на жените жертви на насилие от партньорите си, е най-нисък в Източна Европа и Централна Азия от всички региони, включително Западна Европа. Ето да четеш, да се образоваш малко:

  https://www.weforum.org/reports/gender-gap-2020-report-100-years-pay-equality/infographics #report-nav

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 89. 89 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#8] от "dream_er":И к'ви са тия "мъже, жертви на домашно насилие, ама не физическо"? За нек'ви мухльовци и михлюзи, дет с кандърми и опяване ги пращат жените им до магазина за хляб и да хвърлят боклука ли се дръвчиш тука? Или те боли, че твойта си проси китки и мазилца срещу секс?
  —цитат от коментар 31 на wiligri


  Виж ся, симпатяга, как сам се вкарваш в трета глуха. Ти отричаш, че спрямо мъж може да има домашно насилие изобщо ли? Според специалисти 1/4 от мъжете в българия са жертва на домашно насилие. Причините да няма официална статистика са, че:
  - в страната няма специализирани услуги за мъже, пострадали от домашно насилие;
  - Не се очаква, че мъже ще търсят такива услуги заради традиционната представа, ч мъжът не трябва да проявява слабост и да се оплаква - бъди сигурен, че има "михлюзи", чиито жени ги бият, но те не отвръщат (макар, че биха могли) по различни причини;
  - на мъж който се опита да се оплаче, че жена му го бие, ще му се смее цялото районно и целия квартал
  Има и психически тормоз естествено - ще ти взема децата, ще ти взема парите и тн.

  От думите ти излиза, че ако жена осъществява какъвто и да е тормоз над мъжа си той следва като истински мъж да я размаже (физически) в противен случай го считаш за михлюзин?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 90. 90 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  [quote#73:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 78 на Кошмарът на импийчките
  Достатъчно е съдиите да са от ранга на Филип Димитров, който закономерно гласува обратно на изсмуканото от пръста становище на КС.А ти верно ли смяташ, че решението на КС не бе взето след политически натиск? Да или не?[/quote]

  Не, не смятам. Няма дело от такъв ранг, където да не е намесен политически натиск. Не само в България. Тъпото е, че въобще се стигна до дело, но това е щото Боце е страхливец и вместо да каже "хората масово не приемат ИК, няма да я ратифицираме", той прехвърли отговорността върху друг.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#16] от "Платон Фъшкиев":

  Като втора мярка - 'щото гледам първата не прави нищо. ИК е насочена към исляма и неравнопоставеността на жената в него, само че разлика между исляма и нашето криворазбрано християнство няма - не случайно се наричат православни талибани - защото на акъл, знания и грамотност са си същински талибани, барабар с водачите си - дето не знаят к'во е джендем и к'во джендър - нерде Стамбул, нерде Оксфорд.

 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#86] от "Кошмарът на импийчките":

  Защо пишеш без да си чел? Я еиж какво е написало лицето и си признай, че го подкрепяш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на Кошмарът на импийчките
  Кошмарът на импийчките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, не смятам.
  —цитат от коментар 90 на Тюфлекчия


  Найс. Добър старт е, но разбира се, не се и съмнявам, че последвалата порция "всички са маскари", обезсмисля ефекта от иначе верния извод.

  Все пак е нещо. Дано да го чуят и други местни дървени философи.

 95. 95 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Разстроено

  ИК конвенция обаче няма да помогне срещу селските бекове, дето мама и тате са ги възпитавали че жената му е притежание и може да я прави каквото си поиска.
  Точно там се корени проблема. Някои още живеят в 40-те години.

  Отделно от това, че нямаме правосъдие. С ГЕРБ е така, свиквайте. Май сте свикнали, като гледам колко години пожарникара е премиер

 96. 96 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  ...... Може би всичко започва от възпитанието. Ако един мъж възприема всяко момиче и жена като майка или бъдеща такава, едва ли би си позволил каквото и да е насилие. .....
  —цитат от коментар 6 на Читател


  До коментар [#19] от "DDR":Майка като майка на бъдещите ти деца или нечии други, а не собствената ти майка. Иначе сте прав за психологическото насилие.
  —цитат от коментар 23 на Читател


  В момента, нещата в обществата на развитите цивилизации са докарани до там, че ако в училище се започне да се възпитава, че една жена е и майка, бъдеща, то такъв вой ще настане, че не е истина. Тогава мантрата ще бъде - на жените се гледа само като на инструменти за отглеждане на деца и т.н. и не всяка жена е длъжна и иска да стане майка....От друга страна пък се видя до какви поражения за обществото води майка кофражист герой на социалистическият труд и подценяване и омаловажавена на ролята на бащата.....Западната цивилизация (към която принадлежи и Бг) така се е навряла сама в ъгъла по някои обществено значими въпроси, че няма полезен ход. Трябва пълен и болезнен рестарт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 97. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#91] от "Кошмарът на импийчките":

  Хахахахахаха. Знаех си че това ще кажеш. Е за твое съжаление светът чете тези статистики, а не твоите бълнувания, базирани на близките ти роднини и приятели, които явно сцепват от бой жените си (а вероятни тебе, като тръгнеш много да знаеш). Аз нямам познати и роднини, които да упражняват физическо насилие над половинките си. Явно разликата в средата си казва думата.

  П.П. Изследването е базирано точно на косвени и неофициални свидетелства. Ти да не мислиш, че близо 50% от жените в Близкия изток и Северна Африка са се оплакали в полицията бе? И да - знаейки процента клети бежанци-ислямисти в Западна Европа - със сигурност жените там са по-зпалашени. Да не говорим, че твоята идеализирана представа за западняците се дължи на слабото им познаване и ниската ти култура като цяло, а не на някакви факти. Ако си беше имал повече работа с такива нямаше да си мислиш, че са свръхчовеци...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 98. 98 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Българинът е устойчив женобиец
  —цитат от коментар 75 на Кошмарът на импийчките

  От 80 убийства в България, 17 са на жени, жертва на домашно насилие. Това прави българина "устойчив женобиец"??? Нещо не ви се вързва тезата със статистиката.

 99. 99 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#96] от "DDR":

  Също така не всеки мъж е длъжен да иска да стане детегледачка и домакиня, докато жена му "гради кариера"...

 100. 100 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1637 Любопитно

  До коментар [#91] от "Кошмарът на импийчките":

  по-малки насилници са и това е едно от малкото неща, за които може да се благодари на политическия строй (комунизма) където жената е било необходимо да се включи на пълни обороти в трудовата дейност наравно с мъжете. Не случайно и 49% от ръководния мениджмънт в българия от от жени - практически равенство - за сравнение в "белите" държави като Австрия и Германия например процентът е около 30% (това го казва евростат - не аз). Изпълнителните директори на трите най-големи банки в българия - пощенска, уникредит и дск са ... жени. Айде посмали малко с хейта си към българския бай ганьо. Отделно - процентно у нас жените имат традиционно по-висок достъп до образование и ако не бяха едни бричеди които също влизат в статистиката, но допринасят с 0%, някои от горните показатели щяха да са още по-високи.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK