Първите трима изслушани кандидат-шефове на БНР поискаха повече пари

Първите трима изслушани кандидат-шефове на БНР поискаха повече пари

© Цветелина БелутоваПриключи първия ден от изслушванията за генерален директор на Българското национално радио. Пред членовете на Съвета за електронни медии своите концепции представиха трима от шестимата кандидати за поста - Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Една от водещите теми беше финансирането на обществената медия, а друга - по-активното присъствието на радиото в интернет.


Първият кандидат, Жени Гаджалова, посочи необходимостта от увеличаване на субсидията на БНР. Въпреки това тя изрази увереност, че ще се справи с финансовия дефицит и ще увеличи бюджета на обществената медия. Гаджалова, която е бивш главен счетоводител на радиото от 2001 до 2009 г. по време на управлението на Поля Станчева, изтъкна, че никой от другите кандидати не разполага с нейния опит с управлението на бюджета. По нейни думи, докато тя е отговаряла за финансите в БНР, тогавашният дефицит е бил преодолян и винаги са били налични средства за допълнително материално осигуряване.


Членовете на СЕМ по време на изслушването

© Цветелина Белутова

Членовете на СЕМ по време на изслушването
Гаджалова би се борила за отпадането на изчисляването на субсидията на БНР на базата на час програма. Тя изрази готовност да се погрижи за преодоляването на разликата между заплащането във възнагражденията на националните и регионалните програми. Посочи и необходимостта от развиването на кросмедийни проекти, като даде за пример "Полет над нощта", в който БНР си сътрудничеше с Българската национална телевизия. Според Гаджалова БНР трябва да работи и като транспортно радио, а също "трябва да се открие нова радиостанция за средна България", ситуирана във Велико Търново или Плевен.


Според втория кандидат за поста, Антон Митов, който в момента временно изпълнява длъжността генерален директор на БНР, обществената медия в никакъв случай не трябва да се комерсиализира. Затова трябва да се продължат преговорите за увеличаването на нейния бюджет, но той няколко пъти подчерта, че едно евентуално увеличение би могло да бъде реализирано едва през 2021 г. Според него радиото трябва да се финансира с процент от БВП, като в същото време се запази възможността за спонсорства и приходи от реклама.


"Воюването вътре в системата на БНР е най-голямата грешка през последните години", каза Митев и отбеляза, че в последните 3 месеца, откакто временно управлява радиото, е успял да намали "напрежението между враждуващите групи", което "унищожава каузата на БНР".


Антон Митов

© Цветелина Белутова

Антон Митов


Според Митов, който работи в БНР от 1977 г., а от 2016 г. е директор на архива, радиото трябва да присъства по-активно в интернет. Радио "София" трябва да разшири аудиторията си и да е насочено към проблемите на хората, които живеят в столицата и околностите й, а радио "България" да се излъчва изцяло онлайн, "защото това е единственият начин да се слуша в целия свят на всякакви езици". Радио "Бинар" трябва да се отдели напълно от радио "София", под чиято шапка се намира в момента, и трябва да продължи да се развива като медия за младежка аудитория, а за неговото развитие да бъдат инвестирани повече средства.


Митов би обърнал повече внимание на детския сайт на БНР и би открил гореща линия за подаване на анонимни сигнали от служителите. По негови думи в момента програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" се дублират до голяма степен като съдържание, те трябва категорично да се разграничат и да имат различни профили. Докато "Хоризонт" е "лицето на БНР", в програмата на "Христо Ботев" трябва да се наблегне на дискусии. Митов смята, че не е нужно по "Христо Ботев" да върви сутрешен блок, а радиотеатърът трябва да се възстанови.


Членовете на СЕМ посочиха концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, въпреки че на кандидата не му бяха спестени и коментари, че ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация. Според него финансирането на БНР трябва да идва от държавния бюджет - от БВП, или от данъчни приходи. В същото време то трябва да бъде ограничено чрез минимални и максимални граници.


Андон Балтаков

© Надежда Чипева

Андон Балтаков


Балтаков подчерта, че финансирането на обществените медии в света става все по-неустойчиво, а радиопазарът в България не расте. Сред основните проблеми на БНР според него е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.


Балтаков, който през годините е работил за БНР, Си Ен Ен и "Асошиейтед прес", би работил за чувствително увеличаване на собствените приходи на БНР. Той заяви, че те могат да достигнат до 5 млн. лв. до 2022 г. В същото време според него радиото не трябва "прекалено агресивно" да навлиза в рекламния пазар, защото от това обществената му функция би пострадала.


"Не е лошо да се въведат и някои търговски практики при управлението на радиото - начинът, по който се управляват човешките ресурси, финансите", каза той. Балтаков смята, че радиото се нуждае от дигитални продукти - съдържание за мобилни устройства, създаване на стрийминг продукти и подкасти. Радио "България" трябва да е насочено както към българите в чужбина, така и към чужденците, които посещават страната.


"Кога за последно сте имали вземане-даване с държавна администрация. Концепцията ви е перфектна, но изглежда сякаш сме на друго летище, в друга държава", коментира Бетина Жотева, която не скри, че е впечатлена от концепцията на Балтаков. "Описали сте перфектния хибрид между свободна журналистика и пазарно ориентиран мениджмънт. Това е, да не кажа неизпълнимо, но много трудно. БНР е държавна институция", подчерта тя.


Утре пред членовете на СЕМ своите концепции ще представят останалите трима кандидати за поста: Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22 януари.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Е, че какво друго да се иска?
  Ако някой е работил в БНР, да даде отзив. ;)

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Съгласен, нека да могат да изкарват повече пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK