Иван Гешев избра три жени да го заместват като главен прокурор

Иван Гешев предложи три дами да го заместват като главен прокурор, а в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще гласува предложението

© Велко Ангелов

Иван Гешев предложи три дами да го заместват като главен прокурор, а в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще гласува предложениетоГлавният прокурор Иван Гешев избра трима свои заместници, а в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще гласува предложенията. Гешев поиска да бъде заместван от настоящия прокурор във Върховна касационна прокуратура Красимира Алексиева Филипова, която е бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2" при министър Екатерина Захариева.


Гешев е поискал да го замества и Десислава Георгиева Пиронева, която в момента е прокурор в Софийската градска прокуратура.


За трети свои заместник Гешев е предложил Пламена Цветанова Апостолова, която член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия и е работила като следовател.
Красимира Филипова бе зам.-министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2"

© Анелия Николова

Красимира Филипова бе зам.-министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2"


Красимира Филипова е с най-богат юридически стаж. Тя е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1999 г. и е правоспособен юрист от 10.03.2000 г. Притежава богат професионален и административен опит, придобит в продължение на повече от 20 години юридически стаж не само в органите на съдебната власт.


Тя е работила като съдебен кандидат в Окръжен съд – София, след това като експерт-юрист в Областна администрация – Софийска област. Назначена е за младши прокурор в Районна прокуратура – Ботевград, след това като обвинител в същата прокуратура, а после и в Районната прокуратура – Костинброд. Става заместник на районния прокурор на Костинброд от 2006 до 2010 г., а след това временно изпълнява функциите на ръководител.


До началото на 2014 г. работи като зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София, след това е заместник на апелативния прокурор на София. Работила е като заместник на министъра на правосъдието Екатерина Захариева във втория кабинет на Борисов. Назначена е за прокурор във Върховна касационна прокуратура на 1 ноември миналата година.


Десислава Пиронева е завършила Юридическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" през 2003 г. и е правоспособен юрист от 14 октомври 2003 г. Работила е в районната прокуратура в Петрич като младши прокурор, след това в Софийската районна прокуратура, а от февруари 2016 г. е в Софийска градска прокуратура.


Тя е преминала процедурата за подбор на кандидати за длъжността "Европейски прокурор" на България. Кандидатурата на Пиронева е оценена високо, като от Комитета по подбора е полученото официално уведомление за решението, че е класирана на първо място, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.


Пиронева бе едно от трите български предложения за европейски прокурор заедно със Светлана Шопова (СГП) и Теодора Георгиева (АССГ). Трите кандидатури бяха одобрени от Министерския съвет в началото на миналата година.


Пламена Цветанова Апостолова в момента е член на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия. Тя е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е правоспособен юрист от 1994 г.


Пламена Апостолова в момента е член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота

© Надежда Чипева, Капитал

Пламена Апостолова в момента е член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота


Работила като следовател – първо в бившата Столична следствена служба, а след това и в Националното следствие. До 2017 г., когато е избрана за член на ВСС от парламентарната квота (предложена за член на ВСС от ДПС – бел. ред.), тя е завеждала отдел там.


Пламена Апостолова трябва да бъде освободена като член на Висшия съдебен съвет, за да стане заместник на Иван Гешев.


Предложението Пламена Апостолова да бъде назначена за зам. главен прокурор все още не е внесено в прокурорската колегия на ВСС и не присъства като точка в дневния ред за тази седмица. За да стане заместник на Гешев, Апостолова трябва да освободи поста във ВСС, след което ще започне процедура по номинация и избор на неин заместник.


Това ще се случи в парламента, тъй като Апостолова е представител на парламентарната квота. Кандидатите за нейното място в съдебния съвет ще могат да бъдат издигани от всички партии, а изборът става с гласуване.


Заместник на главния прокурор е и шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. В сряда прокурорската колегия ще гласува предложението да бъде освободена Ася Петрова като заместник. Тя ще остане да работи като редови прокурор.


Мария Шишкова, която бе заместник в мандата на Цацаров, в края на миналата година поиска да бъде освободена от поста от началото на тази година, но по молба на Гешев напускането ѝ беше отложено за 6 март.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 330 Любопитно
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 682 Неутрално

  То всяка една калинка може да го замества

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Seksizam

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Да е сигурен, че никой няма да му мъти водата вътре в прокуратурата!

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  По тази тема не съм компетентен. Не ги познавам тези жени, за разлика от хората от Демократична България. Все пак г-жа Красимира Филипова е била заместник на г-н министър Христо Иванов.

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Браво.Още чичко Брежнев го е измислил. Жените са лесни за сплашване

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Да не се разсейваме. Знаем, че Ганю си бие жената.

 8. 8 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Можеше да са четири. Не се е сетил за Джамбазки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK