Стената на "Бели Искър" не е опасна, увери "Софийска вода"

Станислав Станев

© Анелия Николова

Станислав СтаневСтената на язовир "Бели Искър" не е опасна, ако се спазва предписанието за ограничение на обема, а няма причина той да нараства. Това коментира в интервю за БНТ зам.-изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев.


По същото време в интервю за Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази опасения от правителствения план Перник да получи спасителни количества вода от Рила чрез "Бели Искър". Според нея първо трябва да се ремонтира стената, защото "една криза не може да се гаси с потенциална нова криза".


По думите на Станев има постоянен мониторинг на стената, а коментарите за това, че е опасна, са спекулации.
"Искам да успокоя жителите и на Самоков, и на София, че няма риск докато спазваме ограниченията", каза той. Експертът припомни, че стената на язовир "Бели Искър" е строена през 1945 г., когато нормите за земетръс са били други и затова сега трябва да укрепи. Едновременно с това той увери, че при земетресението преди две седмици, което е било на 2 км от стената, датчиците не са отчели никаква промяна. По думите му правителственият план за спасяване на Перник не предвижда необходимост в язовира да се поддържат по-големи количества вода, отколкото е предписанието (бел. ред. 60% от обема по данни на министъра на икономиката Емил Караниколов).
"За нас това е добро техническо решение: използва се съществуваща инфраструктура и водоеми в добро състояние. Бързо и качествено решение." - така Станев определи аварийния правителствен план за доставки на рилска вода към Перник. Той увери, че съществуващите тръби могат да поемат допълнителните количества и клиентите на "Софийска вода" няма да получат вода с по-ниско качество или по-ниско налягане.


Зам.-шефът на дружеството - концесионер на софийския водопровод, добави, че за 5 г. загубите на вода в града са намалели с 20 млн. куб. м, докато на Перник са нужни 10 млн. куб. м. Средната загуба на вода в София е 45%.


"Софийска вода" няма да инвестира нищо в начинанието, което ще е изцяло за сметка на държавата, и съответно няма да иска увеличаване на цената на водата заради това, увери той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK