Депутатът Маноил Манев: Да не се намаляват автоматично присъдите на непълнолетни

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, готвещ промените в НК за наказанията на непълнолетните

© Анелия Николова

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, готвещ промените в НК за наказанията на непълнолетнитеПромените в Наказателния кодекс, които ГЕРБ инициира, предвиждат съдът да не редуцира автоматично наказанията на непълнолетни, които са извършили тежки престъпления - убийства и изнасилвания.


Това обясни в Сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който подготвя проект за изменения на НК след убийството на ученичката Андрея в с. Галиче, извършено от непълнолетен. Проектът е готов, консултират го със специалисти и другата седмица ще бъде внесен, каза Манов.


Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна и изказа съболезнования на бащата на момичето и се ангажира за промени в наказателния закон. На срещата присъства и главният прокурор Иван Гешев.
Промените предвиждат съдът да не е задължен да намали предвиденото наказание за най-тежките престъпления с една трета, ако извършителят е непълнолетен. Манев обясни какво е положението сега - ако предвиденото наказание е 30 години затвор, съдът е длъжен да го редуцира на 12 години. Промяната ще даде възможност на съда, каза депутатът, "да не прави компромис с вътрешното си убеждение". Ако например на извършителя му остава един ден да навърши 18 години, съдът да може да прецени въз основа на всички експертизи, а не да е длъжен да намали наказанието, разясни идеята Манев.


Гост в студиото по темата беше и адвокатът на семейството на убитото момиче Марин Марковски, който подкрепи депутата. Той добави, че идеята на ГЕРБ не е прецедент, налагането на присъди на непълнолетни като за пълнолетни го има в американското законодателство като нормална практика, основана на психиатричните и физиологичните експертизи. Марковски посочи още, че днешните непълнолетни не били като онези през 1968 г., когато е приет НК - онези били "с 10 кг по-леки, психически незрели и без социален опит". Марковски изнесе драстични детайли от кървавото престъпление и предрече, че убиецът от с. Галиче, ако бъде осъден на 12 години затвор, можел да излезе и след 4 години, "като австралиеца Полфрийман" /след като изтърпи една трета от присъдата/.


И адвокат Марковски, и депутатът Манев акцентираха на това, че законът и наказанията трябва да съответстват на обществената необходимост. Марковски обаче призна, че промяната няма да може да се приложи за конкретния извършител от с. Галиче, защото не може да има обратна сила. От Венецианската комисия може да протестират - посочи Марковски сред причините да не може да се наложи с обратна сила утежнената санкция.


Идеята за експресна промяна на НК по отношение на непълнолетните вече предизвика критични коментари на юристи в публичното пространство, които смятат, че не бива с писани набързо разпоредби и без задълбочен анализ да се променя наказателното законодателство.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Наказания с обратна сила си е и противоконституционно, няма нужда Венецианската комисия да се намесва. Принциоите на правото не започват с правителствата на ГЕРБ.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  Криволичещата партийна линия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоя циганин умнокрасавците го готвят за новата либерастка икона. Вероятно ще му наемат офис до този на Полфриймън.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Другарите милиционери цепят мрака !!!
  Жалка история ! Тоя корифей знае ли какво е ретроактивност и има ли тя място в НК !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Законодателство не се прави или променя заради конкретен случай. Пожарните промени водят до следвсащи такива. Не го ли научиха този урок вече?

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Ще видим като нечий наследник на 15-16, влезе в панделата с присъда на възрастен какво ше се мисли и пише.
  После пак юруш да променяме...

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Налагането на присъди на непълнолетни като пълнолетни не е прецедент. В американското законодателство това е нормална практика. Важни са психологическата и психиатрична експертиза.

 8. 8 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тоя циганин преди за заколи момичето е пребил възрастен човек с камъни и е нападнал полицай. Смяташ ли, че след 7-8 години ще излезе променен от затвора?

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Подкрепям предложението за промяна, който може да отнеме умишлено живота на човек по този изключително мъчителен начин, трябва да бъде съден най-строго.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#8] от "dax49623910":

  Смятам, че ще го направят обща жена и няма да излезе жив . Има и вътрешни присъди. Свят ще му се завие. Едно време такива ги застрелваха при "опит за бягство".
  Има писани закони НО има и неписани !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2942 Разстроено

  До коментар [#7] от "Voiko":

  И какво ще покаже една психиатрическа експертиза в подобни случаи?
  само да не се окаже, че младежът е със социална олигофрения (слабоумие) и следва присъдата му да се намали.
  А дали по своето физическо развитие децата от гетата съответстват на сегашните норми, на нормативите от 1968 година или на нормативите за 1868 година е въпрос?

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 932 Любопитно

  манев е ясен ,правосъдие по милиционерски, смеем им се сега ,но дали още дълго ще е така ?

 13. 13 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Типична гереберска гнусотия. Евтин пиар за сметка на убитото момиче. По най-отвартителен начин. Ей го и дебелака Марковски, божем , един от най-добрите адвокати. Венецианската комисия му виновна. А не принцип на правото, измислен преди две хиляди години. За да има въобще такова нещо "право". Но по-лошото е друго. Не знам дали герберите го осмислят , но това дето го предлагат, погледнато от малко по-друг ъгъл, означава: Нашата герберонска изпълнителна власт не мое да се справи със 17-годишно цигане. Да го възпре от убийства и инасилвания.Въпреки многомилиардния бюджет на МВР-ту , въпреки прокурорите и съдиите , въпреки социалните служби , училищните власти, селските кметове / интересно ако Ценко Чоков беше кмет, дали щеше да се извърши това убийство/ общинските съвети и всякакви други органи на власт. Държавата , ръководена от нас, вдига ръце и се предава. Цигането е по силно от нея. Единственият начин , не да възпрем или ограничим подобни деяния , щото предложеното завишаване на наказанията няма да го направи, а да се харесаме на малоумния матриал , е да точим и размахваме секирата на палача. А държавата и държавността нека си ходят на кино , да ни дадат още малко време, да пооткраднем туй -онуй още. Ненакрадоха се.

 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 81 Разстроено

  Другарите милиционери цепят мрака !!!Жалка история ! Тоя корифей знае ли какво е ретроактивност и има ли тя място в НК !?!?!?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Е вече се оливаш!!!

  "Марин Марковски, който подкрепи идеите на депутата........"

 15. 15 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Увеличаващата се престъпност, особено сред непълнолетните не в резултат на сбъркано законодателство, а на продължаваща години политика на маргинализация и десоциализация на определени групи.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#14] от "NIKE":

  Чети и останалото. Не само половината . Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#15] от "stanchopansa":

  Факт. Защо преди същите закони работеха а сега не ? Съвсем резонен въпрос !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  "Маноил Манев е експерт по национална сигурност и носител на V дан по Ушу."
  Сега вече пише и закони.

 19. 19 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прав си ! Наистина е " Жалка история" да си против само защото го е предложил депутат от ГЕРБ!

 20. 20 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "zaki":

  "Нашата герберонска изпълнителна власт не мое да се справи със 17-годишно цигане."

  Не може щото се обръща прекалено много внимание на БХК и др. подобни деградивни НПО-та, защитаващи циганите.

 21. 21 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Ясно, че Боко пак бърза с поредната популистка кръпка. От друга страна е логично да има разпоредба, даваща възможност непълнолетният да бъде съден като пълнолетен, по преценка на съда и на базата на някаква психологическа експертиза. Щом законът му дава възможност да действа като пълнолетен в някои случаи - брак, разпореждане с имущество и др. - е наивно да се смята, че не може сам да отличи редно от нередно, законно от незаконно и т.н.
  И да, страшно е, че този изрод Аксел след 5 години пак ще е на свобода, и то, разбира се, не "поправен" или "осъзнал" каквото и да е, а като още по-завършен, оскотял и безмилостен престъпник.

 22. 22 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само кастрация, затвор и след затвора изселване в страната им по първопрозиход, защото извършителите на такива зверства са само цигани и мюсюлмани. Ако случайно не са... някъде в Африка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2942 Разстроено

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо преди същите закони работеха а сега не ?

  През 1995 година след изчерпателно изследване, Илона Томова в "Циганите в България в преходния период" бие тревога - броят на аномиралите цигани (аномия - беззаконие, безнормие, отпадане дори от вътреобщностните норми) сред циганите от 1,5% преди 1989 е нараснал на 15-20% до 1994. Тя отбелязва, че според социалната антропология, ако една общност бъде засегната в продължение на повече от 6 месеца от безработица над 33% (а при циганите през 1994 година е 67%) настъпват процеси на деградация и аномизация. Т.е. налице е цъкаща бомба със закъснител.
  Някой от властимащите през изтеклите 25 години да е взел предвид и да е направил нещо по въпроса?
  Кой допусна от 40% цигани живеещи в гета и махали към 1989 делът им да нарасне на 80% към 2001?

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#21] от "Green Day":

  Това, което пишеш просто не е вярно. За посочените от теб действия е задължително ПРЕДВАРИТЕЛНО разрешение от съда.
  Надявам се схващаш разликата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#23] от "Patsis":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Апропо - къде е била Агенцията за закрила на детето, полицията , Училищните власти, кмета и прочие иначе толкова активни субекти ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#22] от "1908":

  Оф, да бе, САМО цигани. Гледай си работата. Изроди и психопати има сред всяка раса и етнос. Циганите и по принцип маргиналите са по-рискова група, разбира се, ама да твърдиш, че само циганите, мюсюлманите и негрите убиват, това си е чисто малоумие, да ме прощаваш.
  Мой познат преди няколко години беше застрелян и нарязан на парчета и разхвърлян извън града от някакъв долен изрод, българин, който му дължал пари. По всички медии го писаха. Изродът беше убил със сигурност още едно, ако не и още две момчета освен моя познат. И това, разбира се, не е изключение, просто първият пример за потресаваща психопатщина сред българи, за който се сещам.
  А момичетата от Пловдив помните ли, удушвачките? Бели момичета от бели семейства. Изродки... Излишно е да казвам, че не са лежали и ден в затвора. Но те си бяха малолетни, май и 14 г. нямаха, така че в техния случай е обяснима "присъдата".
  Мога да изброя още петдесет случая, но няма нужда, вярвам, че схвана идеята.
  Иначе изказвания като твоето ми създават незабавна асоциация с чисто бял, православен българин, мразещ негри, ислямисти и мангали, поступващ жена си отвреме-навреме, влюбен в голфа и домашната ракия, заклет фен на народната музика, лееща се от силиконовите цици на Галена, абе с една дума: мъж та дрънка!

 28. 28 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#23] от "Patsis":

  +++
  Ето това е истинският въпрос, не расистките лозунги!

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#19] от "NIKE":

  Това прочете ли го драги/а ?
  Марковски обаче призна, че промяната няма да може да се приложи за конкретния извършител в с. Галиче, защото не може да има обратна сила. От Венецианската комисия може да протестират - посочи Марковски тази причина да не може да се наложи с обратна сила утежнената санкция.

  Жалка история. И доста неграмотна юридически !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на andy614
  andy614
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Спрете се, най-сетне! На калпава ракета- космосът и пречи! Не може да се променят закони прибързано, неаргументирано юридически и без правна експертиза!

 31. 31 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много добре знам какво пиша, уважаеми кмете, защото съм юрист. И за да се съди непълнолетен като пълнолетен пак ще е нужно решение на съда, нали така? Айде мисли повече, чети повече и пиши по-малко.
  В доста държави е възможно (възможно, не задължително) непълнолетни да бъдат съдени като пълнолетни и техните закони все юристи са ги писали, не кметове и не форуми.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#31] от "Green Day":

  Вероятно Магнаурски кадър?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преди всичко не съм и никога не съм била "кадър". В нито един смисъл на тази дума.
  Учила съм в Софийския.
  Подозирам, че поправката не ви допада просто защото иде от ГЕРБ. А точно вие, доколкото съм ви чела, не би трябвало да се възмущавате толкова от едно затягане на наказателната отговорност. Познавам форумния ви образ като привърженик на едни, така да се каже, по-строги режими.
  Но сега заради принципа скачате, без дори да сте прочел статията, където точно въпросите за ретроспекцията и преценката на съда са обяснени. По същите въпроси скачате и на мен, отново без да сте прочел внимателно коментара ми. И накрая излизате с най-тъпия аргумент - къде съм учила и чий кадър съм... Всички знаем кога се минава на лични нападки - когато няма какво да кажеш по същество.
  А поправките са прибързани и аз също го отбелязах. Това е типично за Бойко, а явно ще е типично и за Гешев, като гледам дотук как се изявява - пръв и на живо от "горещата точка", за разлика от потайния си предшественик.

 34. 34 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 81 Любопитно

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Марковски ли е неграмотен или ти си въобразяваш , че това е последното убийство !?!!?!

 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  До коментар [#11] от "Patsis":

  По принцип си прав. Да, те са малограмотни, но не във всички случаи са и малоумни. Само че наистина придобиват чувството за ненаказуемост, след като имат по 2-3 висящи дела, извършили са много други сравнително дребни престъпления и се разхождат на свобода.

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ми той кмет на Галиче до скоро бе Ценко Чоков - той ако се е интересувал за зарязаните от родителите си )което, по закон, е негова работа - той е институцията, назначаваща опекуни или попечители на такива деца) то е било дали може да ги използва като общи работници на своите 10 000 декара!

 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#22] от "1908":


  До коментар [#27] от "Green Day":

  Преди няколко години (точно кога не помня - във форума съм вече от десетилетие) обсъждахме във форума едно момче от Пловдив, българче, 15-годишно, също с родители в чужбина, гледано от баба си в Елховско, което беше размазало главата на своята "приятелка" на същата възраст, защото беше забременяла, пък искала да си роди детето, после я беше хвърлило в някакъв канал. То, като му поставяли белезниците, ревнало "Не искам в затвора, искам на училище" (беше началото на септември). В случая поради възрастта максималното наказание даже не е 12 години, ами осем - ама не си спомням да е имало чак такава истерия като сега.
  Във всеки случай сега убийството в Галиче им дойде дюшеш на управляващите, че да отвлече поне малко вниманието от водно-боклучената криза!

 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#35] от "Voiko":

  Е, ама за да не придобият чувство на ненаказуемост редно е съдебното производство да бъде в съкратени срокове, а освен това да се види и социалното положение на такива малолетни и непълнолетни - кой въобще се грижи и отговаря за тях. 17-годишен юноша се грижи за 10-годишния си брат и от време на време ходи да вечеря при дядо и баба! Пък и за по-големите би било не зле да не се пускат от затвора с багажа пак в същото криминогенно блато, ами да се изкарат от нея.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  До коментар [#33] от "Green Day":

  Не е ретроспекция а ретроактивност. Май не сте били сред отличниците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6459 Гневно

  Що за закони имаме, да го съдят като непълнолетен, а извършил поразии като за пълнолетен. Това да го бият и об...... на стълба за назидание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK