Шеф на общинско предприятие в Шумен е осъден за умишлено източване на язовир

Осъденият за умишлена безстопанственост директор на общинско дружество в Шумен Юлиян Вълчев

© Дияна Желязкова

Осъденият за умишлена безстопанственост директор на общинско дружество в Шумен Юлиян ВълчевДиректорът на общинското предприятие "Общински жилища и имоти" в Шумен Юлиян Вълчев е с влязла в сила присъда за умишлена безстопанственост. Това съобщиха от пресслужбата на варненската Апелативна прокуратура.


Вълчев е осъден в качеството му на бивш шеф на "Напоителни системи" в Шумен за това, че е разпоредил източване на водата от язовир за извършване на незаконен риболов. Състав на Върховния касационен съд (ВКС) е потвърдил осъдителната присъда на Вълчев на 15 януари т.г. Така бившият шеф на "Напоителни системи" е осъден окончателно на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.


Делото срещу бившия директор на "Напоителни системи" започна, след като през лятото на 2013 г. язовир "Нови пазар 1", предвиден за напояване, беше източен. Според обвинението Вълчев е наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов, и така е причинил на "Напоителни системи" вреди в размер на 49 хил. лв.
От 500 хил. куб. метра вода в язовира след разпореждането му е останала само едва една десета от общия обем. За това Юлиян Вълчев беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Шумен по обвинение в умишлена безстопанственост, от която са причинени значителни вреди за държавното дружество "Напоителни системи".


Влязлата в сила присъда завари осъдения като управител на предприятието "Общински жилища и имоти" в Шумен, което е част от местната администрация.


Прокуратурата очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално длъжностно лице, осъдено за умишлена безстопанственост, да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура.


Юлиян Вълчев е един от активистите на ГЕРБ в Шумен. Той беше назначен за директор на общинското предприятие "Общински жилища и имоти" през ноември 2017 г. въпреки воденото срещу него разследване и повдигнатото обвинение за безстопанственост.


Присъдата срещу Вълчев на първа инстанция беше произнесена на 12 февруари 2018 г. от Шуменския окръжен съд. За проявената умишлена безстопанственост му бе наложено наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция Вълчев бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност
за срок от 2 години.


Въпреки това той продължи да управлява общинското предприятие в Шумен, а като негов работодател кметът на града Любомир Христов каза в отговор на журналистически въпрос, че ще изчака решаването на делото на последна инстанция.


На 17 юни 2019 г. състав на Апелативния съд във Варна потвърди осъдителната присъда, но онази част от решението, според която Вълчев нямаше право да заема държавна или обществена длъжност отпадна.


Сега, след окончателното произнасянето на Върховния касационен съд, кметът на Шумен Любомир Христов обяви, че ще се запознае с решението на съда и ще предприеме необходимите действия.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5928 Неутрално

  Добро начало. А Перник ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Кое му е доброто ?
  Този е получил само условна присъда . Имаш ли представа ( защото аз нямам ) колко тона риба е изловена и продадена и колко килки са разделени с нужните хора ?
  Напомням, че нищо НЕвиновния Христо Бисеров също получи условна, а по-късно и тя му беше отменена .
  Що се отнася до Перник - там ЕДИНСТВЕН виновник е Нено, както и единствен виновник за КТБ е Василев - всички други са НЕвинни и в бяла премяна .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Прокуратурата очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен."

  "На 17 юни 2019 г. състав на Апелативния съд във Варна потвърди осъдителната присъда, но онази част от решението, според която Вълчев нямаше право да заема държавна или обществена длъжност."

  Лъм авторката. Преглеждайте си статиите, преди да ги публикувате.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  "е осъден окончателно на 2 години лишаване от свобода с 4 годишен изпитателен срок."
  Ама той осъден условно бе, баси вица!

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2726 Неутрално
 6. 6 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 144 Неутрално

  Забележете, че този човек е общинска номенклатура. Преди е бил шеф на напоителни системи, сега присъдата го заварва началник на общински жилища и имоти. Това е дялан камък , проверен човек, на когото може да се разчита да изпълнява и да участвува във всякакви схеми и мушингии и когато трябва да мълчи. Затова ще го поосъдим условно, след време тихомълком на следваща инстанция ще го оправдаем, после ще го възстановим на работа и ще му изплатим пропуснатите заплати, както и компенсация за коликите , които делото му е образувало. И ще е готов за нови подвизи. Накрая ще го пенсионираме със дванадесет брутни заплати и подарък златен часовник за великите му дела и като пенсионер ще го каним на срещи с ученици да им разправя за подвизите си...Извинявайте, увлякох се, това беше от друг строй!

 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен."
  Партиен активист, независимо от цвета е диагноза за некадърност.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#7] от "Корки":

  "Достоен" последовател на миро мършата и Харизановия!

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Любопитно

  Интересува ме как и кога от "Напоителни системи" са изчислили размера на нанесените им "вреди" и защо присъдата е едва сега, след като става дума за случка от 2013-та година?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Весело

  "Прокуратурата очаква реакцията на община Шумен, като смята за неморално осъден като длъжностно лице за умишлена безстопанственост да ръководи общинска фирма, се посочва в прессъобщението на варненската Апелативна прокуратура Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен."
  —цитат от коментар 3 на Vivian Apostolov


  Този цитат ми напомни как бе оправдан кмета на Несебър.
  Нещо беше от рода на "Видите ли, когато е купувал гласове той е бил кандидат кмет, а сега е вече кмет..."
  Ми по същата "процедура" да оправдаят и този бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#6] от "liz31552545":

  " след време тихомълком на следваща инстанция ще го оправдаем, " Не четеш ли, че присъдата е окончателна? А този си е типична мутра от среден мащаб.

 12. 12 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 647 Любопитно

  А пък "длъжностното лице" Кметът на Шумен Любомир Христов си прави оглушки и щял да тълкува решението на ВКС. Мафия на 100 %!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  "Юлиян Вълчев, един от активистите на ГЕРБ в Шумен."
  Че кой, ако не активист на ГЕРБ ще си позволи да върши беззакония. Те затова са и в тази партия, изтъкана от корупция.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4153 Любопитно

  Рибар на място ! А, нищо не се казва за рибите.....да не се е състезавал с онзи с луканките , те там в Шумен се познават !

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5695 Неутрално

  "...от която са причинени значителни вреди за държавното дружество "Напоителни системи"

  Какви са тези напоителни системи, като от години не се напоява. Това са отживели държавни структури от Татово време, за назначаване на заслужили партийни "деятели" на заплатка

 16. 16 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 144 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  Извинявайте, убягнало ми е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK