Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

Съдът окончателно отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

© Юлия ЛазароваВърховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно отказа за вписване на партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" в регистъра на политическите партии.


С решение от днес тричленният състав на ВКС е приел доводите на Софийски градски съд, че символът на партията - ръка в син цвят с трите цвята на българското знаме, нарушава конкретната разпоредба на Закона за политическите партии /ЗПП/. В член 5, ал. 1 на ЗПП се казва, че "политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения".


Логото на "Няма такава държава".

© Георги Кожухаров

Логото на "Няма такава държава".
Въпреки че в логото на партия "Няма такава държава" не е използвано буквално знамето, и адвокатите на новата формация подчертаха още пред първата съдебна инстанция, , че трицветните линии са само цветове, а не националният флаг, върховните съдии определиха за неоснователна жалбата и протеста на прокуратурата срещу отказа на СГС.


От мотивите на ВКС се разбира, че не е задължително да е използвано конкретно изображението на знамето, достатъчно било внушението на трицветните линии. "Самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии", изтъкват върховните съдии.


ВКС не приема и доводите в жалбата и в протеста на прокуратурата, че има регистрирани други политически субекти, в чиито символи се съдържат елементи на националното знаме.


"Евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика", пише съдът. И добавя: "Визираният в касационната жалба и протеста принцп изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите", заявяват върховните съдии.


Партията на Слави Трифонов с име на популярна негова песен - "Няма такава държава", бе учредена в началото на октомври 2019 за двайсетина минути на странно събрание - при закрити врати. Сега отказът да бъде регистрирана сгъстява странностите и допълнително отграничава новата формация от останалите на политическия терен, като се има предвид, че след усложняването на процедурата за регистрация в началото на 2001 г., този отказ е само вторият след отказа да бъде регистрирано движението на Симеон Сакскобургготски НДСВ през май 2001. Тогава, поради липса на време до изборите да реагира, Симеон Сакскобургготски бе поставен без изход и принуден да се яви на вота с регистрацията на други партии.


Пред Слави Трифонов такъв проблем не стои, доколкото не се задават избори и време за решения има.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK