Новата идея за решение на водната криза в Перник: какво се знае досега

Язовир "Студена"

© Dimitar Kyosemarliev, Reuters

Язовир "Студена"От месеци Перник неизменно присъства в новините заради водната криза в града. В последните седмици се търсеха различни начини нивото на единствения източник на питейна вода за града да се повиши - от довеждане на вода от Владайския канал, през изпомпване на подземни води от околните пещери. Тези мерки обаче не изглеждаха достатъчни, а перспективата за излизане от водния режим ставаше все по-далечна.


В събота управляващите обявиха нов план за излизане от кризата, включващ идеята за изграждане в рамките на месец и половина на нов тръбопровод, по който Перник да получава вода през преносната мрежа на София, за да може язовир "Студена" да се възстановява. Детайлите около новите мерки все още се изясняват. Ето какво е известно досега:


Откъде ще дойде водата


Питейната вода в София идва основно от две места - 75% от количеството е от язовир "Искър", а 25% - от язовир "Бели Искър" (в подножието на връх Мусала в Рила). По-малкото количество идва по Рилския водопровод и снабдява кварталите по Южната дъга на столицата като Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Банкя, Княжево, както и част от центъра (като "Лозенец").
Планът на правителството предвижда вода за Перник да идва от водосбора на язовир "Белмекен", след като вода от него бъде прехвърлена в язовир "Бели Искър". В събота икономическият министър Емил Караниколов обяви, че за целта преди два месеца е започнало прехвърлянето на количества вода от язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър", а прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб.м. През софийската ВиК мрежа тя ще стигне до резервоар "Мало Бучино", а оттам ще се изградят различни съоръжения, включително тръбопровод, за да бъде захранен Перник.


Идеята е към града да бъдат насочени 700 хил. куб.м вода на месец с дебит от 300 л/сек, които ще покрият нуждите при запазване на сегашния воден режим, но ще дадат глътка въздух за яз. "Студена".


Какво се планира да се изгради


Според плана при село Мало Бучино ще се построят помпена станция и 13.5 км водопровод до Перник. Вече се работи за поръчката и доставката на необходимите тръби и помпени агрегати, каза в понеделник пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова. Предвижда се водопроводът да е реверсивен, тоест да може да се използва двупосочно.


Схема на трасето за доставка на вода за Перник през София

© Скрийншот от БНТ

Схема на трасето за доставка на вода за Перник през София


По данни от икономическия министър изграждането на тръбите ще отнеме между 35 и 45 дни. Предвижда се над 10 екипа да работят денонощно по трасето, така че водопроводът да бъде готов и по-рано по възможност.


Кой ще строи


Петя Аврамова съобщи, че строежът на водопровода и помпената станция ще бъдат възложени без обществена поръчка на държавното дружество "Монтажи". Този подход държавата използва, когато се гонят кратки крайни срокове като зададените заради бедственото положение в Перник. Строителството ще бъде възложено на компанията по специален ред от областните управители на София и Перник.


Проверка на "Капитал" обаче показа, че няма данни дружеството "Монтажи" да е работило по изграждане на ВиК инфраструктура или да разполага с нужните специалисти и техника. Ако пък реши да мине на вариант да наеме подизпълнители, по закон ще трябва проведе обществени поръчки. Това според изданието означава, че най-вероятно отново ще се ползва схемата с договори за наем на техника и хора, както при строителството на част от магистрала "Хемус" от държавното дружество "Автомагистрали". "Това обаче създава условия за непрозрачно харчене на парите", коментира "Капитал".


Колко ще струва


По предварителни оценки строителството на водопровода и помпената станция ще струва 25 млн. лв., като регионалният министър уточни, че крайната сума ще е известна, когато се изготви идейният проект.


Официалните числа ще станат известни, след като формално проектът бъде одобрен. Очаква се това да стане до края на седмицата. За целта първо е необходимо съгласието на Столичния общински съвет да предостави за ползване част от водопреносната мрежа на София. Съветът има редовно заседание в четвъртък. След неговата санкция ще е нужно и решение на Министерския съвет. Тази седмица министрите още не са се събирали заради участието на премиера Бойко Борисов в Световния икономически форум Давос и сбирка още не е насрочена.


Откъде ще дойдат парите


Ясен отговор и на този въпрос се очаква да има, след като правителството гласува. Засега - по сведения на регионалния министър, средствата ще дойдат от бюджета на Министерството на икономиката. Към момента обаче не е известно дали парите ще дойдат от текущия бюджет на ведомството и за сметка на какво, или ще му бъдат отпуснати допълнителни средства от държавния бюджет.


"Дневник" изпрати на ведомството уточняващи въпроси за детайлите около финансирането на проекта, но все още няма отговор на тях.


Има ли София достатъчно вода


Експертите уверяват, че новият план за Перник няма да се отрази по никакъв начин на количествата вода, които използва София.


"Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани", увери пред Би Ти Ви изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев. По негови данни от София потребява между 2.8 и 3 млн. куб.м вода месечно от язовир "Бели Искър", а наличното количество там към днешна дата е 9 млн. куб.м. По данни на екоминистерството, цитирани от Би Ти Ви, в язовир "Бели Искър" има 15.1 млн. куб.м вода. Освен това поддържаме баланса в язовира - колкото вода ще излиза за Перник, толкова ще влиза в язовира, обясни Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на "Софийска вода".


Ако в някакъв момент все пак възникне проблем с Рилския водопровод, който захранва централната градска част на София (основно район "Лозенец"), има възможност количествата на вода в него да се намалят, за да обслужват Перник, а към софийските потребители да започне да се подава вода от язовир "Искър", коментираха от "Софийска вода".


Има ли риск за ВиК мрежата на София


Зам. изпълнителният директор на "Софийска вода" Станислав Станев увери, че не съществува риск за налягането в системата в София, както и опасност от намаляване на количествата вода за съществуващите клиенти. "Водопроводът е оразмерен за пренасяне на 1700 л/сек, а през 2019 г. "Софийска вода" е подавала средно по 900 л/сек. Сега от оставащия буфер от 800 л/сек се планира да се използват 300 за Перник", обясни той.


Опасна ли е стената на язовир "Бели Искър"


Планът за прехвърляне на вода в яз. "Бели Искър" предизвика опасения за язовирната стена, чието състояние не е добро, още повече че наскоро в района беше регистрирано земетресение. От 2010 г. яз. "Бели Искър" е публична държавна собственост и е в списъка на комплексните и значими язовири, наблюдавани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Анализ, приет от регионалното министерство през 2015 г., определя стената на язовира и прилежащите ѝ съоръжения като "неизправно - частично работоспособно", заради което се налага ограничение за поддържаното в него водно ниво - до кота под 1876 м (2 метра под кота преливен ръб).


От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) днес съобщиха, че последната проверка на място на 2 януари е показала, че "няма наличие на изменения от базовите отклонения при контрола на съоръженията".


Още през януари 2017 г. Върховната административна прокуратура разпореди институциите да предприемат спешни мерки за ремонт и укрепване на стената на яз. "Бели Искър" и съоръженията към нея. Ремонтът следва да бъде извършен от Държавната консолидационна компания, собственост на Министерството на икономиката. В средата на 2018 г. подчиненото на Емил Караниколов ведомство получи 500 млн. лева за увеличаване на капитала на компанията с цел ремонти на язовирите в страната.


Днес зам. изпълнителният директор на "Софийска вода" определи като "спекулации" коментарите, че стената на язовир "Бели Искър" е опасна, и посочи, че на мястото има постоянен мониторинг. Станислав Станев обясни, че планът за спасяване на Перник не предвижда необходимост в язовир "Бели Искър" да се поддържат количества, по-големи, отколкото е предписанието (по данни от министъра на икономиката Емил Караниколов язовирът не може да бъде запълван над 60% - бел. ред.).


Какви са загубите по мрежата


Средната загуба на вода в София е 45%, съобщи Станислав Станев. По думите му за последните пет години "Софийска вода" е намалила загубите по мрежата с 10%, или с 20 млн. куб.м, докато на Перник са нужни 10 млн. куб.м.


За Перник - по информация от вече бившия екоминистър Нено Димов, загубите на вода по ВиК мрежата са около 75%. Същевременно в анализ за 2018 г., прието от водния регулатор КЕВР в края на миналата година, се казва, че "ВиК Перник" не само не е изпълнило предписанието си за намаляване на загубите, а дори ги е увеличило. "По показателя "общи загуби на вода" неизпълнението на разчета е с 368.85%. Дружеството е трябвало да намали през годината загубите от 25.4 куб.м на км на ден на 23.42 куб.м, но вместо това ги е увеличило на 32.73 куб.м", установи регулаторът.


Кога ще спре водният режим в Перник


Отговорът на този въпрос, изглежда, е "няма да е скоро". Спасителният план на правителството няма да отмени наложения тежък режим, при който вода в града има по 7 часа дневно (от 15.00 до 22.00 часа). Същевременно има риск и от по-тежък режим, ако построяването на водопровода от Мало Бучино се забави - последните изчисления показват, че в язовир "Студена" има вода за още 32 дни, докато новият тръбопровод следва да бъде изграден за до 45 дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Доколкото разбрах водопроводът ще се изгради в полосата на банкета на пътя София-перник през Владая. Ако е така то възникват някои въпроси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Перник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 812 Любопитно

  Да си дойдем на думата, както правилно си питат от "Капитал". #Кой ще е реалният изпълнител т.е. краен получател на парите по цялата тая схема? Явно не и държавната фирма, която ще служи за параван и заобикаляне на ЗОП.
  Първо, ошашавихте перничани с това преднамерено предизвикване на водна криза;
  Второ, правите и данъкоплатците на хаховци с това непрозрачно харчене на пари за преодоляване на преднамерено предизвикана водна криза.
  ...нЕма такава сатира, брато.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  " Анализ, приет от регионалното министерство през 2015 г., определя стената на язовира и прилежащите ѝ съоръжения като "неизправно - частично работоспособно", заради което се налага ограничение за поддържаното в него водно ниво - до кота под 1876 м (2 метра под кота преливен ръб)."

  Не разбирам защо се оприличават като спекулации със стената на яз. Бели Искър, след като е посочена като неизправна в официален доклад на регионалното министерство, макар и да е уточнено, че е частично работоспособна !

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Доколкото разбрах водопроводът ще се изгради в полосата на банкета на пътя София-перник през Владая. Ако е така то възникват някои въпроси.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Пак не си разбрала кметичке!
  "Според плана при село Мало Бучино ще се построят помпена станция и 13.5 км водопровод до Перник."
  Което означава, че трасето не е по пътя София-Перник.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Ще поживеем ще видим. Според теб къде ще минава драга ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Пожарникарят управлява на принципа - "клошар-кинти" - демек - палим пожар-гасиме на пожар. Като гасенето става с много пари - държавни.

  Накрая ще се окаже, че ще е по-лесно цял Перник да се изнесе в Сф. И мутрите ще са доволни, и строителната мафия....

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Колкото и да ми е неприятно отново ще трябва да поставим 6++ на пиарите на банкянския бек! Умишлено предизвиканото бедствие в гр. Перник успешно отклони вниманието на мит'ряла от другите добре подготвяни престъпления като бацев паток, съучастие с ндрангета за вноса на опасни отпадъци. Като прибавим и кандърмите на БХ да повози Иванка Тръмп на джипката даже и тази оценка е малка! 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Защо не отклоним вода от Струма, вместо да я оставяме 90% за Гърция. Подписали сме някаква спогодба и тя изтича съвсем скоро.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  Пожарникарят управлява на принципа - "клошар-кинти" - демек - палим пожар-гасиме на пожар. Като гасенето става с много пари - държавни.Накрая ще се окаже, че ще е по-лесно цял Перник да се изнесе в Сф. И мутрите ще са доволни, и строителната мафия....
  —цитат от коментар 7 на Хи-хи


  ---------------------------------
  ти току що обясни принципа на цялата световна икономика. Няма проблем - няма кинти.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  НЕ вярвам на никакви експерти и ръководни кадри вече! Видяхме докъде я докараха.
  ОСТАВКА за ГЕРБ!

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  на 25,01 събота - -ще има протест пред МС.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Вече 5 дни минаха. Остават още 40 дни. Аз пак твърдя, че не може да стане за още 40 дни.
  Това е някаква утопия.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#3] от "save_knforest":

  Парите са най-лесно то нещо в момента за България. Пари бол.

 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  По 2 000 000 лв. на км?

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръби- няма.
  Помпена станция- няма.
  Вода у Перник след 45 дни също няма да има.
  Но гербаджии- колко щеш има. И все едни такива "умни"....
  Ааа. Протест има.
  На 25.01.
  Аз ще ида.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 17. 17 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Каква вода от Белмекен, бе, вие подигравате ли се.. знаете ли как се "мести" вода на по-високо, какви количества и за колко време? Ще ползват водата от яз. Бели искър (14млн. кубика обем, от които се пълнят едва около 8-9), доколкото я има и минават на яз. Искър като утихне суматохата..

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Много е закъснял.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 673 Неутрално

  на 25,01 събота - -ще има протест пред МС.
  —цитат от коментар 12 на hope


  Не може.. у събота Рапона има мачле..

 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 759 Неутрално

  По 2 000 000 лв. на км?
  —цитат от коментар 15 на bgkurshum


  С цистерни от М.Бучино ще е по-евтино. И могат да започнат веднага.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Пътят е през Мало Бучино но въпросите към водопровода остават с пълна сила. И не са хич лицеприятни за управляващите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Аз не разбрах, защо проблемите на една община, трябва да се решават на държавно ниво, нали си избират кметове, да си "сърбат", това което са избрали.

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Най-добре за перничани ще бъде , докато се чака дъжд или топящ се сняг , или да стане новия водопровод (?!) , да се подеме национална кампания за водоснабдяване на Перник . В настоящият момент е очевидно , че управляващите нямат бързо решение , а и тази схема замислена на пожар крие доста рискове при изпълнението й , и не става въпрос дали ще свърши работа , а дали ще стане за планираните срокове.....Второ , опозицията щяла да пита хидроинженери за идеи (?!) , ами всичко в тази т.нар. държава става на такадък-такадък…..и все едни и същи проспали какво ли не се натискат да управляват , без да си дават сметка , че нямат изобщо право на глас ! Трагедия......

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/oshte-ne-e-zapochnal-stroezhat-na-vodoprovoda-ot-sofija-kam-pernik.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Аз не разбрах, защо проблемите на една община, трябва да се решават на държавно ниво, нали си избират кметове, да си "сърбат", това което са избрали.
  —цитат от коментар 22 на chepokalipsis  До коментар [#22] от "chepokalipsis":

  Защото и язовирът,и ВиК са държавни. То всичко е държавно в България,де.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Както казваше героят на Илф и Петров Остап Бендер :"От нас идеите, от вас парите и бензина..."!!!

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Сега съобщиха по Нова за нова тежка авария на магистрален водопровод в Перник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":
  може би Мало Бучино - Големо Бучино и от там гравитачно към Перник.
  Но ми е интересно, като вмъкват модерното - реверсивна връзка - от какъв зор, а и също така как ще я направят с една помпена станция. Тази в Мало Бучино - освен да нагнетява ще може и да засмуква вода?

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#28] от "iceto_":

  Споделям мнението ви. Наистина е през Мало Бучино , което не променя нищо по принцип. Направих справка и пуснах линк от БТВ

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Какви са тези огромни загуби на вода по трасето. След като водата в
  тръбите е под голямо налягане, всеки по-сериозен теч ще избие над повърността.
  Би трябвало да има десетки такива във всеки един момент при 50 % загуба.
  Тук става дума за огромни кражби, както и за неплащане на вода
  от точно определен етнос. Всички знаят кой е той.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  https://dnes.dir.bg/intsidenti/golyama-avariya-ostavi-polovin-pernik-bez-kapka-voda

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Как може да коментирате неща от които ОЧЕВИДНО нямате ни-най малка идея ? Язовир Студена се пълни точно от водосбора където извира и Струма, която се води че извира примерно 5км над язовира. Но това което извира е 1/100 от това което стига до Гърция, реките се пълня от целия си водосборен регион !!! Няма как да я върнем реката 300км обратно на Витоша че да пълни язовира. Отделно в нея се отичат канализациите на стотици села, долу не става за пиене. И не на последно място, не може просто да спреш реката на съседите, това е много, много сериозен конфликт.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#30] от "dream_er":

  Напротив, водата не е под огромно налягане а под съвсем нормално налягане от 2-3 бара. И понеже тръбите са стари са напукани и корозирали, пропускат вода като сито. И разбира се има ефекта на неотчетени количества - цели вилни зони са включени без документи, без водомери и водата за тях се води "загуба".

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  ВиК'то на Перник е 50% общинско. В София е 100% общинско и както виждате няма проблеми.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ivan Stoev":

  Съвсем лесно се мести, това е деривацията Белмекен-Скакавица която я довършиха 95'та по време на водния режим в София. В Рила има няколко такива деривации т.е тунели високо в планината с които се прехвърля вода от една водосборна зона в друга. Над 100км тунели са правени и си се ползват. Прехвърлят чак от дерето на Благоевградска Бистрица, там тунела е на над 2000 метра надморска височина.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":ВиК'то на Перник е 50% общинско. В София е 100% общинско и както виждате няма проблеми.
  —цитат от коментар 34 на m17  До коментар [#34] от "m17":

  В София ВиК-то е частно на френската "Софийска вода".

  В България всичко е държавно,тоест на Борисов. Включително и кметовете той избира и назначава. Точка.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":

  Това драги ми владов, въобще не е вярно. Освн това в Бг се мери в атмосфери а не в барове. Хайде малко по-грамотно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Ще помислят, помислят и въобще няма да го почнат това трасе даже.....след като им изчислят хидравличното налягане ... схемата...... Иначе ще оставят половин София, без вода за дългоооо.....

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  Кога са правени тези деривации михаилчо ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  200 водоноски да мобилизират на първо време и "молебен за дъжд".....и после двата тунела да се мисли......всичко друго ще е паметник на глупостта....и хвърляне на едни милиони на вятъра.....

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  По конституция, инфраструктурата е публична държавна и общинска собственост и не може да се продава. ВиК в София е 100% общинско и е концесионирало подземната инфрастуктурата на Веола, френска фирма за управление на мрежи. И концесията изтича 2025 като за последните 20 години в мрежата са вложени над 500 милиона лева и загубите са намалени от 80% на 42% сега с ангажимент да станат 38% до края на концесията.

 42. 42 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Абе Б. Тикв. казА за 45 дни ше е готово.
  Ама не казА откога да брОиме.
  Айде, да речем, от понеделник-20.01.
  Значи днес сме минус три дни.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#42] от "Bob":

  Това е щото Бойкикиев скатава и не копа. А Радан скатава в Брюксел.

 44. 44 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#33] от "m17":Това драги ми владов, въобще не е вярно. Освн това в Бг се мери в атмосфери а не в барове. Хайде малко по-грамотно.
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  1 атмосфера е точно 1 бар. В техниката е прието вече да се използва второто.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7649 Неутрално

  Управляващите гледат да печелят време и заблуждават, че това, което не е станало 10 години, ще се случи за 2 месеца.

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  ...... Сааа в Давос.....видните хидроинженери Иванка и Урсула ..... са му казали как и що......да "опъне шланга".....и ши чакаме да ни каже......

 47. 47 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Пак народа ще плати сметката. Но понеже сме овчи народ, търпелив и прост вече 10 години, ще я платим по няколко пъти. Тоест една и съща кражба ще се заплати от бюджета неколкократно от джоба на хората.

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Чудя се как тоя нашият премиер бил в Давос, при положение, че в България е станал няакакъв батак? Наистина, неговото дебилокожие минава все на по-високо ниво, а нивото на търпимост на българина намалява главоломно , както нивото на яз. "Студена"...

 49. 49 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#46] от "MPetr":

  БХ в Давос и там търси тръби, а колкото да Иванка и Урсула са му отговорили "Дръж си маркуча в изправност"

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Естествено... Една улица не могат да асфалтират за месец, какво остава за изграждане на водопровод с километри и помпени станции със съоръженията към тях. Всичко е режисирани медийни кампании за отвличане на вниманието и за имитиране на дейност. Освен това се трошат и луди пари, за пълни безсмислици. За два месеца можеха да подменят най-продънените тръби в Перник, за да намалят загубите. Дори и това не направиха...!

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  По спомен преди 15ита години яз. Б. Искър беше източен за ремонт и по случая пъстървата изчезна.

  Сега защо аджеба някой се сети, че стената е опасна, след като май е правен ремонт или пак ще се усвояват едни пари ?!

  Оставянето на каскадата Белмекен- Сестримо без вода може сериозно да застраши енергийния баланс на територията, съгласен съм че трябва да се помогне на кюмюрланд (перничанки са много лепи и люти), но има доста въпроси.

  Апропо мисля си че има реверсивен тунел между Белмекен и Б Искър, не е само водохващане Грънчар.

 52. 52 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 864 Неутрално

  14 милиона кубика вода са били източени от язовир "Студена" безотчетно. Сега в патакламата колко ще източат от другите язовири?

  ЧУДОВИЩЕТО В ЕЗЕРОТО, ИЗПИЛО ВОДАТА НА ПЕРНИК
  https://youtu.be/UWXE7JJygeg

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  ВиК-то на Перник е 51%-та държавно и 49%-та са разпределени между общините в областта.

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Цялата държава (барабар с нас тука) си чешат езиците с темата, отклонявайки вниманието от тази и от други важни теми, и докато Перник "устойчиво" и "стабилно" гледа към режим по два часа вода на ден (или през ден), основният проблем е един -

  НЕКАДЪРНОТО И КОРУМПИРАНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА, КОЕТО ЩЕ ОСТАНЕ В ИСТОРИЯТА С ТОВА, ЧЕ ЗА ВСИЧКО ПРЕДИШНИТЕ СА МУ ВИНОВНИ!

  Работа, работа, работа..... Мъка, мъка, мъка.... ГОла вОда и кал по гърбО..... Премиерът ще падне от високо, но ще го помни до живот. Нашия народ не прощава измекярщините.... малко забавя, но не забравя.

 55. 55 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#51] от "olimpipanov":
  Не пишете глупости, онзи ден пратих лин за тази история. По-правилно е да питате защо БХ е кмет на София от 15 години и не я е продължил!
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/12/01/3088484_beli_iskur_cherni_misli/

 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#22] от "chepokalipsis":

  Може би не разбираш, защото не можеш да направиш разлика между държавна и общинска собственост, както и между местна власт и държавни търговски дружества.
  Или иначе казано, като спре тока във вас, в общината ли звъниш или в ЕРП-то? ;)

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Пунта Мара-това е водовземането от яз.Бели Искър,вие да мислите,че ще се рискува безводие на южната дъга и Лозенец м?

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  "Планът на правителството предвижда вода за Перник да идва от водосбора на язовир "Белмекен"............преди два месеца е започнало прехвърлянето на количества вода от язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър"

  ?????????!
  Има или няма връзка на "Белмекен" с "Бели Искър"?
  Почти съм сигурен, че такава няма. Вероятно има тунелче-деривация което вкарва вода в "Бели Искър" от рекичките, които по принцип захранват "Белмекен". Е, ми няма ли кой да каже? Да не би да е държавна тайна? Но не е тайна това, че "Белмекен" захранва ПАВЕЦ "Чаира" и там може да стане много голяма беля. Ми да пуснат вода за Перник от язовир "Искър" щом е възможно. А в него по-лесно могат да вкарват води от други източници. Щото трябва да се търси и постоянно решение за Перник.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  ..... Поне, ако не друго.....на връщане от Давос, да вземе малко играчки на децата ...
  да се наиграят и порадват....... обследване на тунелите до 7 км дълги могат....
  https://www.deeptrekker.com/products/cctv-pipe-crawlers/dt340 мдаааа.....
  https://youtu.be/USmzdd4Vjbw

 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Колев":

  В много дълбоко заблуждение си изпаднАл...! Търпението на мат`ряла не само, че не намалява, ами даже се увеличава. ;)

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Гербави циркове.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Виц за руснак:
  - Къде е алкохола?
  -Изпих го
  - А бутилките?
  - Продадох ги
  - А парите?
  - Изпих ги
  Та за руснак ли е наистина или за българското правителство, което се "бори" с липсата на вода

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Вашия човек Игнатов каза,че водопровода на София може и да не издържи допълнителното налягане и ще пукаме тръби и отделно щом е толкова елементарно решението що се тутахме два месеца Перник има вода за двайсетина дни а другите двайсетина без капка вода не ми се мисли.

 64. 64 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Nqma kak da ima zagubi 80% na vodata.
  Da kajem ot techove zagubata da e 40%-50%, ostanaloto e neotcheteno /nefakturirano/ kolichestvo voda.
  techovete ya poslednite 2-3 godini v pernik sigurno sa si postoqnni, no izvednuj 2019 godina vodata izchezna /bez da e imalo koi znae kakvi jegi i bezvodie/
  vuprosa e KOI otkradna vodata

 65. 65 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ако според Соф вода в момента към София , която е повече от 1,5 милиона жители, се подават 900 л вода в сек, то за какви 300 л за сек ми говорят за вода, подавана за Перник, който е 130 000 жители? ПАК ЛЪЖАТ! май ВОДИЧКАТА НИ ОТ РИЛА ЩЕ ИДЕ ЗА ПРОМИШЛЕНИ ЦЕЛИ И ЩЕ ВЪРТИ ВЕЦ- ОНЕТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ!!!

 66. 66 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Той един град неможе да оправи, та камоли една държава. Упреква комунистите, а той е съставил правителсво от комунисти, кой от министрите не произхожда или не е свързан с БКП- БПС? Явно съдбата си е изтрила задника с него и го е подхърлила на България

 67. 67 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#55] от "telqk":

  И какви глупости съм написал ? Язовирът беше източен ,пъстървата изчезна (под ВЕЦа ника не е имало).

  Работеха по стената, аз не съм нито хидроинженер нито съм бил да им светя там за да знам точно какво са правили.

  Значи пак са взети едни пари и са направени половинчати работи.

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Той оня Войнов.....назначи едни стотина "пожарникарски пушки" и сега ... като настане един ентусиазъм.....едно копане яку......бедна ви е фантазията..... ..... .....

 69. 69 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#67] от "olimpipanov":

  Вчера изчерпателно беше изяснено, че внасяме ел. енергия за промишлеността не заради липса на кюмюр, бокуци и вода за ВЕЦ а поради най-скъпия ток в ЕС който теменужкината борса предлага!

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#53] от "Petleshev":

  Май е така, което не го разбирам - защо в София е 100% общинско пък на другите места е полу-държавно. И защо не си го поиска общината да си го управлява и да го стегне а чака да стане някаква драма и да ревне пред текущия министър-председател ?

 71. 71 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17": "Май е така, което не го разбирам"

  Не нужно да го разбирате - достатъчно е да сте калинка!
  А инак и Шопът не го разбира: "Не мой ги разберем тия жени - я ги таковам те ме целуват? Някой мене да ме такова главичката му ке чупим!

 72. 72 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#71] от "telqk":

  Знам че за умнокрасивия жълтопаветник не е нужно да разбира, той просто си е тъп и няма нужда да се замисля.

 73. 73 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#72] от "m17":

  То тъпо грозните герберастия разбират от всичко и затова сме на това положение!

 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#44] от "Kamenarski":  1 Бар = 0.986923 Физически атмосфери

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Весело

  До коментар [#73] от "telqk":

  Владов е умен - 10 години е бил студент в УНСС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#75] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Точно! Акъл море - глава шамандура. Остава да му се привидят платноходки и дюшеци в яз. Студена като на баце!

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  И това е възможно. Беше доскоро съветник в СОС от ГЕРБ но го изгониха заради некадърност. Калинка и лентяй. Редовно пишеше през работно време във форума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз кадърен гепаджия не съм видял за 15 години, но има находчиви като пълничкото лиле и бъчваровица, които побързаха да осребрят присъствието си преди съвсем да се е размирисало!

 79. 79 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Знае се, че трябват валежи. За това, по стара традиция на ГЕРБ , където ръсиха сол по улиците за да няма катастрофи, сега трябва да платят на някой истински шаман 2-3 милиона, за да дойде и да изиграе танца на дъжа.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Втръсна ми да се оправдавам пред разни склеротици че нямам сестра. И да не пропусна - как е здравето, няма ли да пукнете вече ?

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#73] от "telqk":

  Ами умнокрасивците сте си слабоумници и затова сте на това положения - под опашката на коня и във форумите на добрия олигарх. А нормалните хора си живеем живота и се забавляваме с вас.

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Весело

  До коментар [#80] от "m17":

  Какво направи с инвалидния пропуск ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#81] от "m17":
  Откакто изгоре психодиспансера в София станахте неудържими. Крайно време е електронното правителство, което гепаджийте правят вече 15 години, да включва и регистър на притежателите на жълти книжки!

 84. 84 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Река Струма минава през гр. Перник. Има зелени площи около реката. Защо не се направят сондажни кладенци и да се помпи от тях вода и да се изпраща тази вода в пречиствателната станция,а от там из града.

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#83] от "telqk":

  Точно това им е кадровата банка !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK