Андон Балтаков е новият директор на БНР (допълнена)

Андон Балтаков

© Надежда Чипева, Капитал

Андон БалтаковАндон Балтаков - мениджър с над 20-годишен опит в медиите, предимно в САЩ, е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР).


Той беше избран от медийния регулатор от втория опит, след като при първото гласуване никой от кандидатите не успя да спечели необходимите по закон три от общо петте гласа на членове на регулатора. Тогава двама от кандидатите - Балтаков и настоящият и.д. директор на БНР Антон Митов, получиха по два гласа, а Митко Димитров остана трети с един. (Видео от избора вижте тук).


Балтаков ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври миналата година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. Мандатът на генералния директор на БНР е 3 години.


4:1 при втория опит
При повторното гласуване подкрепа за Балтаков дадоха шефът на регулатора София Владимирова (ГЕРБ) и Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев). Така заедно с гласувалите за него още от първия път Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ) той получи четири гласа.


Петият член на съвета - Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки), потвърди подкрепата си от първото гласуване за Антон Митов, когато заяви, че Митов вече се е доказал, справяйки се с "критичната ситуация" в БНР, която той завари, ставайки временен директор на обществената медиа. За нея това е и кандидатът, който е най-добре познава всички аспекти от управлението в БНР, и предлага конкретни действия.


Ще бъда гарант за редакционната независимост, увери новият шеф на БНР


В първото гласуване Ивелина Димитрова посочи, че концепцията на Андон Балтаков е блестяща, а професионалните му качества - впечатляващи, но идеите му са трудно осъществими в момента в държавното радио. По тази причина тя предпочита кандидатурата на Митко Димитров заради големия му опит в радиото и добрия му поглед към ситуацията в медията "отвътре и отвън", но в никакъв случай не е против Балтаков.


При втория вот, който се състоя час по-късно, тя заяви, че радиото е изправено пред сериозни предизвикателства и в тази ситуация е от ключова важност да има избран титуляр, поради което тя ще направи "компромис" и ще подкрепи Андон Балтаков. С аргумента да се създаде стабилно мнозинство зад новия директор кандидатурата му подкрепи и София Владимирова, която в първия вот беше за Антон Митов. Членовете на СЕМ подчертаха нуждата от стабилност в радиото и с оглед на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.


Идеите за БНР


"Приемете ме като вътрешен и външен гарант за редакционната независимост на БНР, това е основен принцип за мен", декларира новоизбраният генерален директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков в първото си интервю след утвърждаването му на поста от медийния регулатор. За първите стъпки, които ще направи четете тук.


По време на изслушванията на кандидатите за генерален директор в понеделник и вторник (подробности можете да прочетете тук и тук) членовете на СЕМ посочиха концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, въпреки че не му бяха спестени и коментари, че ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация. Както по време на изслушването, така и при гласуването повечето членове на СЕМ оцениха високо идеите му, но неизменно даваха да се разбере, че основното им съмнение е в това дали той познава достатъчно българската медийна среда и доколко ще има възможност да ги приложи. "Описали сте перфектния хибрид между свободна журналистика и пазарно ориентиран мениджмънт. Това е, да не кажа неизпълнимо, но много трудно. БНР е държавна институция", обобщи при изслушването Бетина Жотева.


Във видеото можете да видите как Андон Балтаков представя концепцията си по време на изслушването в СЕМ:Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи при изслушването, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. Той подчерта, че бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство - съдържание за мобилни устройства, създаване на стрийминг продукти и подкасти. В същото време акцентира на възможността да се въведат някои търговски практики при управлението на радиото - основно в начина, по който се управляват човешките ресурси и финансите. Предложенията му включват увеличение на приходите на БНР, като в краткосрочен план това да стане с активно, но не и прекалено агресивно навлизане на рекламния пазар. Депозираната в СЕМ концепция на Балтаков можете да видите в прикачения файл.


Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като журналист, после и като мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс", припомня "Капитал".


В конкурса за нов генерален директор участваха общо шестима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов , Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.


Бившият директор на БНР Светослав Костов обжалва в съда решението на СЕМ за освобождаването му от поста, което смята за неправомерно. Първото заседание по делото беше в началото на тези седмица.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Няма как да е по-зле от онова мазно нагло кюфте.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Доста сериозен, читав човек, успех!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Впечатляваща кариера!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  А дано....макар че на такъв пост назначението винаги е партиино!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Този път май са избрали правилния човек. А дано!

 6. 6 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И него мама ще види на кой Господ се кланя

 7. 7 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 439 Неутрално

  СиВито звучи наистина впечатляващо. Чак се чудя как нямаше отново пробутване на някоя калинка.
  Желая му успех.

  VD
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  " Работил е за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. . В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс", припомня "Капитал"."

  Мисля, че изборът е добър ! Ще видим и от тук нататък как ще реализира заявените си намерения за промяна в БНР - то !

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Добре , е че е човек с опит в БНР!
  Трябва да познава нещата отвътре.
  „Дано има смелостта и последователността да защитава ОБЩЕСТВЕНИЯТ ХАРАКТЕР на БНР!
  УСПЕХ!!!

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  СНН предава ли се по радиоточки?

 11. 11 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да видим. Впечатляваща биография, но на БГ-почва дали ще се справи!?

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 12. 12 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Любопитно

  И дано не се окаже, впечатляващата му биография се дължи щото си е продал душата на дедо Шори.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Впечатляваща кариера!
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  Което поставя въпроса за какво му е от мечка ремичка.
  И ле-е-кичко напомня впечатляващите кариери на царските юпита.
  Е, нищо лично - да плува.

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Винаги съм се отнасял скептично към хора с "успешен бизнес" в чужбина (САЩ),които се връщат в Родината и се кандидатират за шефове на държавна фирма,опърпана като сиромашка черга....

 15. 15 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Звучи ми като - ДАДОХМЕ НАЦИОНАЛНОТО РАДИО НА САЩ - ДАРОМ. И то не правителството на САЩ, а на Демократическата партия и нейните спонсори.

 16. 16 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Дано натика Волгин директно в кучия гъ3!

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Сериозно CV- успех!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#16] от "stg44":

  Дано натика Волгин директно в кучия гъ3!
  —цитат от коментар 16 на stg44


  Прав сте, че това ще бъде своего рода лакмус. Но недейте така свирепо - достатъчно е да му прекрати договора и да го отпрати с благодарности. Законно и цивилизовано. Както отвяха Слави Трифонов от БиТиВи.

 19. 19 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Всички водещи от "Хоризонт" имат необяснима
  слабост към употребата на русизма то ест,
  което говори най-малкото за непознаване на
  БГ език и беден речник. Може "това значи", "с други
  думи" още подобни в зависимост от смисъла на
  изречението. Особено дейна в тази насока е
  червената /май беше от Червен бряг/ Силвия
  Великова.
  Но върхът беше днешното 15м, интервю на
  новоизбрания шеф, когато употреби русизма
  цифром и словом 46/четиридесет и шест/пъти.
  Не ги броих в началото, а когато стана очебийно.
  Така че, може би надвишават 50. Интересно как и
  дали е съумявал да вмести в английския език, след
  като е работил в АП, този паразитен израз. Дано
  това да е най-малкият му недостатък.
  Затова, успех в новата работа.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 20. 20 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Чакайте да преговорим.

  1. Шеф на радиото става НЕИЗВЕСТЕН човек, който обаче имал ВПЕЧАТЛЯВАЩО медийно сиви в Щатите. Той загърбва всичко постигнато там, за да се върне... в БНР.
  2. Членки СЕМ не вярват, че ще може да реализира амбициозната си концепция, но гласуват за него

  Въпросът сега е - кой ги/ни почерпи с него?

 21. 21 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 395 Неутрално

  да си беше закопчал ризата поне...

 22. 22 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Свършиха явните калинки, та си внесохме една скрита. Не че е нещо ново след юпитата на Царя.

 23. 23 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Егати, Бетина Жотева избира директор на БНР.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 24. 24 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 934 Неутрално

  А дано....макар че на такъв пост назначението винаги е партиино!
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt
  То е партийно. Чий го ... Бети? Тя никога не е пропуснала да задоволи силните на нощта, пардон - деня.
  И него мама ще види на кой Господ се кланя
  —цитат от коментар 6 на naskom44
  А колкото до кланянето, Господ е от ясен, по-ясен. Американският десант в България е впечатляващ.

 25. 25 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тази, която не си остави телефона, Жотева ли е? Какво просташко поведение! И тази кифла ще оценява нечий друг професионализъм!

 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Хората на Радев и Борисов единодушни в избора. Това ми е достатъчно, за да се усъмня качествата на избраника, опакован този път в американски целофан.

 27. 27 Профил на бай Тодар
  бай Тодар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аман от успели в Америка, дето само за държавната баница в България драпат....

 28. 28 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Изобщо не вервайте на лицето.Сивито му е измислено.Лъскав нехранимайко и фантазьор.

 29. 29 Профил на rrc20623298
  rrc20623298
  Рейтинг: 8 Весело

  Вай вай вай.То ще има сега едни фасони....А дано разкара пенсионерите началници и доносници.

 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Изобщо не вервайте на лицето.Сивито му е измислено.Лъскав нехранимайко и фантазьор.
  —цитат от коментар 28 на rrc20623298


  А сега де, това твърдение резултат от какво е - завист или невъзможност за работа с гугъл?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK