Първият опит за избор на нов генерален директор на БНР пропадна

Първият опит за избор на нов генерален директор на БНР пропадна

© Цветелина БелутоваИзбори 2022

Първият опит за избор на нов генерален директор на БНР беше неуспешен. Нито един от шестимата кандидати не успя да събере необходимите му три гласа на членовете на Съвета за електронни медии.


По закон медийният регулатор ще се събере отново след час за повторно гласуване. Ако и при него няма резултат, ще трябва да бъде насрочен нов конкурс.


По време на заседанието в подкрепа по два гласа събраха Андон Балтаков и настоящият и.д. директор на радиото Антон Митов.
За Балтаков обявиха, че ще гласуват, Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ).


Предпочитания за Митов пък посочиха Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки) и председателят на СЕМ София Владимирова (ГЕРБ).


Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев) посочи, че концепцията на Андон Балтаков е блестяща, а професионалните му качества - впечатляващи, но идеите му са трудно осъществими в момента в държавното радио. По тази причина тя предпочита кандидатурата на Митко Димитров заради големия му опит в радиото и добрия му поглед към ситуацията в медията "отвътре и отвън". Димитрова обаче поясни, че ако Балтаков получи подкрепа, тя ще гласува "въздържал се", защото в никакъв случай не е против кандидатурата му.


Новият директор ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври миналата година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.


В конкурса за нов генерален директор участваха общо шестима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов (който досега беше и и.д. директор на радиото), Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.


Бившият директор на БНР Светослав Костов води дело срещу решението за освобождаването му от поста, което смята за неправомерно. Първото заседание по делото беше в началото на тези седмица.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK