Антикорупционната комисия проверява началника на НСО и бивш шеф на радиото (обновена)

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров е начело на КПОКНПИ от по-малко от месец

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров е начело на КПОКНПИ от по-малко от месецС решения, приети на заседание днес, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на шест лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията. За тях се споменават само длъжностите, но не и имената.


Сред проверяваните са бивш генерален директор на БНР, началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Красимир Станчев, двама общински съветници от общински съвет - Пазарджик, ректор на Икономически университет – Варна, и заместник-кмет на община Сливен. Това са първите по-интересни проверки, които КПКОНПИ предприема при новия председател Сотир Цацаров. Той беше избран на поста в края на декември.


Бившият директор на БНР, чието име не се споменава, е разследван по сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ. На днешното заседание на съвета, на което беше избран новият директор на радиото, стана ясно, че става дума за Александър Велев. Той беше кандидат да оглави радиото и в приключилия днес с друг победител конкурс.
Юристът на СЕМ Емилия Станева допълва, че колата е била на БНР, но не е поддържана от радиото. Велев обяснява пред в. "24 часа", че става въпрос за стар автомобил, който е подлежал на бракуване. Колата е отписана от активите на БНР и е прехвърлена в активите на СЕМ, като това е станало с разрешението на министерството на финансите, допълва той.


Началникът на Националната служба за охрана Красимир Станчев, който беше назначен на поста на 20 септември, се проверява по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност "началник сектор" на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначавания.


За двамата общински съветници от Общински съвет - Пазарджик, пък има подозрения, че са членове на органите за управление и представляващи спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на община Пазарджик, а самите те като общински съветници са участвали в заседание на общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на субсидии за тези спортни клубове.


Ректорът на Икономически университет – Варна, се проверява по сигнал, че е работодател на съпругата си, както че и двамата са членове на Академичния съвет. За заместник-кметът на община Сливен се твърди, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.


От комисията уточняват, че срокът за произнасянето по случаите е до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в конституцията е предвидено друго.


С решение от днес КПКОНПИ установи конфликт на интереси по отношение на главния архитект на община Благоевград. Той е издал разрешения за строеж на свързани с него лица.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 532 Неутрално

  я, цацата се разработил. като видя читав обвинителен акт ще ти повярвам

 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 495 Неутрално
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  То по тези причини могат да разследват всеки държавен чиновник , всеки човек на ГЕРБ и патриотите, че и на ДПС.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4840 Неутрално

  Дълго ще проверява прокуратурата, докато се позабравят случаите. След това дискретно ще ги оневинят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK