За година 25 жертви на трафик са получили помощ в центрове на националната комисия

За година 25 жертви на трафик са получили помощ в центрове на националната комисия

© Associated PressОбщо 25 жертви на трафик са получили подкрепа в центровете към Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) в Бургас и Варна през 2019 г., съобщиха от комисията. Към преките жертви обаче следва да се добавят и още четирима души - това са деца, които са били настанени в центровете заедно с майките им заради необходимостта да получат защита.


От 25-те жертви на трафик 19 души са били експлоатирани сексуално, двама трудово, а четирима са въвлечени в трафик с цел принудителна просия.


В момента в центровете на комисията са настанени 8 пълнолетни и две деца със своята майка.
Специализираните услуги за пострадали от трафик се управляват съвместно с неправителствените организации Фондация "SOS – семейства в риск" и Асоциация "Деметра". В тях се предоставя възможност за настаняване на възрастни и деца непосредствено след завръщането им в страната при случаи на трансграничен трафик или в случаи на вътрешен трафик. Там хората могат да получат хуманитарна, психологическа, социална, медицинска помощ, както и правно консултиране, както и съдействие за изготвяне на документи, намиране на работа, преквалификационни курсове или връщане в образователната система.


Половината сигнали са за трафик с цел сексуална експлоатация


През 2019 г. в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 77 сигнала за пострадали хора, като 63 от тях засягат случаи на трафик на хора. Почти половината от сигналите (30) се отнасят за трафик с цел сексуална експлоатация, 15 за трудова експлоатация, 10 за трафик с цел принудителна просия, 6 за висок риск от въвличане в престъплението. Един от сигналите е за случай на бременна жена с цел продажба на новородено.


Подадените сигнали се отнасят за общо 94 души. Повече от половината от жертвите - общо 50, са жени, като сред тях има 6 малолетни и 3 непълнолетни момичета. От 44-те жертви от мъжки четири са малолетни момчета, а 3 са непълнолетни. 13 са пострадалите от сходни престъпления, сред които нарушени трудови права, домашно насилие и деца в риск.


От комисията отчитат, че деветима от получилите подкрепа в центровете през 2019 година са успели да си намерят работа, а всички потърсили помощ в двата центъра са съдействали на разследващите за разкриване на съответното престъпление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK