Антикорупционната комисия иска отнемането на имущество за над 379 млн. лв. от Арабаджиеви

Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ от края на миналата година

© Велко Ангелов

Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ от края на миналата годинаКомисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение на днешното си заседание за внасяне в Софийския градски съд (СГС) на иск за отнемане на имущество срещу Вълчо (популярен и като Ветко) и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност над 379 млн. лв., съобщи пресцентърът на институцията днес във второто си съобщение за деня. В първото беше дадена информация за започнати шест нови проверки, сред които и такива срещу бивш директор на БНР и настоящия началник на Националната служба за охрана.


По отношение на Вълчо и Маринела Арабаджиеви се припомня, че двамата са обвинени от прокуратурата в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления. Обвинението беше повдигнато, докато главен прокурор беше Сотир Цацаров, който през декември застана начело на КПКОНПИ.


Комисията претендира отнемане на апартамент в центъра на София с две паркоместа, склад и парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. Бояна на обща стойност 5.75 млн. лв. и два луксозни автомобила – "Ролс-Ройс Фантом" и "Рейндж Роувър", за 401 250 лв. В иска е включена и левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на на почти 2.30 млн. лева.
Антикопурционната комисия иска от СГС отнемане и на дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София, три хотелски комплекса в курорта "Елените" и един в "Свети Влас".


През октомври КПКОНПИ внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност над 6.81 млн. лева срещу сина на Вълчо и Маринела Арабаджиеви. В сумата са включени и намерените налични близо 2.30 млн. лв. в различни валути.


На заседанието на КПКОНПИ днес са взети общо 13 решения за внасяне на искове в СГС и в окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Перник, Плевен и Русе за отнемане на имущество на обща стойност над 384.12 млн. лв. Проверките срещу тринадесетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, включително и в организирана престъпна група, трафик на хора, имотна измама и финансови престъпления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK