Борисов поиска изрични гаранции, че само държавата ще се занимава с лотария

Борисов поиска изрични гаранции, че само държавата ще се занимава с лотария

© Юлия ЛазароваПремиерът Бойко Борисов отрече с предложените от НФСБ промени в Закона за хазарта държавата да се готви да национализира хазартния бизнес или да цели прехвърлянето му на друг играч. В същото време той обяви, че ГЕРБ може да подкрепи проекта, но при гаранции, че само държавата ще организира хазартни игри и тази дейност няма да се преотдава (видео от изявлението на Борисов - тук). Предложението на "Патриотите" включва частните лотарии да спрат работа три месеца след влизане в сила на закона и организирането им да стане държавен монопол.


В изявление пред министрите и медиите преди началото на заседанието на Министерския съвет в четвъртък (23 януари) Борисов отговори индиректно на обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който контролира частните "Национална лотария" и "Лотария България", че се опитват да му вземат бизнеса, и на напомнянето, че ако това стане, няма да продължи да издържа футболния клуб "Левски". Името на Божков не беше споменато. Борисов го назова само по повод своите пристрастия към Левски и че клубът ще остане и след него, и след Божков. (Повече - тук).


Това е първият коментар на Борисов по идеята за промени в Закона за хазарта
внесени от коалиционния му партньор Валери Симеонов точно преди седмица. Той идва ден след като Божков наруши дългогодишното си медийно мълчание и в интервю за "Свободна Европа" заяви, че зад идеите за държавен монопол стоят управляващите, а вносителят Симеонов е инструмент и целта е един успешен бизнес да бъде прехвърлен на друг играч.


Утре Борисов ще разговаря пък с привържениците на "Левски", които поискаха среща с премиера заради опасността клубът да остане без финансиране.


В експозето си Борисов обяви, че има две внушения. Едното - че се готви одържавяване на частен бизнес и го свърза с доклада, базиран на незавършила още финансова ревизия на Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Вчера от инспекцията съобщиха, че, възползвайки се, че в закона има два начина за плащане на такси, всички организатори на хазартни игри с изключение на Българския спортен тотализатор са плащали по по-ниска тарифа, от което държавата е загубила поне 210 млн. лв. Директорът на АДФИ Георги Начев обаче не се ангажира дали плащането само на по-ниската такса е щета, доколкото законът позволява два варианта за облагане. От "Националната лотария" пък твърдят, че са издължили всичко, което е било изисквано от тях по закон, и няма основание да бъдат санкционирани.


Пред журналистите днес Борисов акцентира на това, че в доклада "има много фирми", чиито имена не може да посочи, и че ако написаното в документа е вярно, "значи не са платени стотици милиони такси от фирми". "И изведнъж започват срещи с фенове, предупреждения. За какво - че не съм скрил доклада ли", попита риторично Борисов. По думите му,


"ако докладът е верен, много хора ще имат проблем"


Видимо ядосан, Борисов повтори неколкократно, че думи като одържавяване и национализация са дълбоко неверни, а става дума за взимане на лиценз заради нарушения: "Никой не може да пипне на някого фирмите. Но когато държавата дава лиценз на дадени фирми да управляват един бизнес и след това да плащат такси за тях, ако не ги плащат, се взима лицензът. Само лицензът, нищо друго."


Борисов обвърза доклада и с темата за финансирането на "Левски": "В доклада има имена на фирми, но никъде в него не пише за футболен клуб "Левски". Не мога да разбера каква е връзката." (Какво още каза Борисов за "Левски - тук)


Второто внушение според Борисов е, че промените се правят в интерес на друг. Премиерът обяви, че ГЕРБ ще ги гласува само при гаранции, че единствено държавата ще се занимава с лотарийните игри. Той заяви, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, "ако ще се правят промени в Закона за хазарта, с тях да се гарантира, че само държавата може да организира хазартни игри и тази дейност не може да се отдава на концесия, да се аутсорства, преотдава и приватизира". "Защото това е второто внушение - че едва ли не друг играч или играчи ще ги вземат", обясни той.


След предложените промени от "Национална лотария" дадоха примери с европейски държави, в които лотарията е държавна, но понеже бизнесът е сложен, той бива отдаден на концесия на частна компания, която го оперира. А вчера Божков в интервюто си допусна, че искат да прехвърлят успешно развит бизнес на друг играч без конкретно да назовава, че това е схемата.


Какво ще се случи с проекта


Така близо седмица след като беше цитиран от Валери Симеонов да обявява подкрепа за внесените законови промени, Борисов каза, че могат да ги подкрепят, но с условие само държавата да ги оперира.


Но след изказването му не стана напълно ясно какво ще се случи с идеята лотарията да стане държавен монопол. Той не коментира по същество какво според него би означавало прекратяването на тази дейност като частна (заради което са оценките за национализация), а обвърза отнемането на лицензи на фирмите с евентуални нарушения при плащане на такси, което е различно.


Ако се стигне до санкции, заради плащането на хазартни компании по различни ставки в закона, и те са отнемане на лицензи, фирми могат да кандидатстват за нови лицензи за частни лотарии. А проектът на "Патриотите" предвижда отнемане на лиценцзите и прехвърляне на всичко към дърфавния тотализатор.


Предложенията обаче бяха задвижени скоростно и влизат в дневния ред на комисията по бюджета седмица след представянето им, където обсъждането ще е интересно, защото БСП и ДПС все още не са заявили официална позиция, а ГЕРБ явно формира своята.


Какво целят предложените промени в хазарта според Божков - тук.
Какво ще се случи с бизнеса на Васил Божков - тук.
Какво е накарало Божков да вземе "Левски" - тук.
Ще съществува ли "Левски" според Валери Симеонов - тук.
Видео от срещата на Божков с феновете - тук.
Видео от пресконференцията на финансовата инспекция - тук, а още по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK