Кабинетът освободи от такса български студенти от чужбина

Кабинетът освободи от такса български студенти от чужбина

© Георги КожухаровДа бъдат освобождаване от такси за обучение всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия, приети по актове на Министерския съвет в български държавни висши училища.


Това предвиждат промените в четири нормативни акта, които Министерският съвет прие със свое постановление на заседанието си днес, съобщи пресслужбата му. До момента тези студенти плащат такса за обучението си като българските граждани.


С промените в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации се предвижда безусловното предоставяне на стипендии от 240 лв. през първата година на следването на приетите студенти от Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия. Изменението ще обхване новоприетите студенти за учебната 2020/2021 г. Друго облекчение за кандидат-студентите ще е те да могат да подават документи и участват в класиране и чрез интернет.
Промените предвиждат още участие на българските неделни училища в чужбина и на задграничните представителства на България в организиране и осъществяване на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти - българи, живеещи извън България.


Дава се възможност, когато в образуването на състезателния бал участва оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, но в дипломата за средно образование на кандидат-студента няма такава, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища.


С предлаганите промени се предвижда Министерството на образованието и науката да осигурява чрез трансфер на държавните висши училища и научните организации пари за обезпечаване освен на разходите за основни трудови възнаграждения и осигурителни вноски на командированите преподаватели и други законово установени задължителни плащания от работодателя.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Добра идея, макар и позакъсняла.

 2. 2 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 58 Разстроено

  И това, ако не е дискриминация, спрямо българските студенти от България...

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  А за диаспората в САЩ?

 4. 4 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#2] от "sfl32583434":

  +1

 5. 5 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1410 Неутрално
 6. 6 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 54 Неутрално

  БГ - Искат да привлекат студенти като едно време от Македония, мои колеги македонци плащаха по 30%-100% от таксата за чуждестранни студенти (€900-€4000) на година. Сега масово студентите от СРМ не отиват в чужбина. Закасняла идея.

  МК - Сакаат да привлечат студенти од Македонија како што било одамна. Мои колеги Македонци плаќаа и по 30%-100% административни давачки за странски студенти €900-€4000 годишно. Но сега највеќе од студентите од Македонија не учат во туѓина. Задоцнета идеја.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK