Сигналът на "Хоризонт" е спрян по настояване на Светослав Костов, твърди бившият технически директор на радиото (допълнена)

Светослав Костов по време на изслушването пред Временната комисия за БНР.

© Георги Кожухаров

Светослав Костов по време на изслушването пред Временната комисия за БНР.От техническа гледна точка на 13 септември 2019 г. сигналът на Българското национално радио не е прекъсван и е вървял по оптичните линии към телевизионната кула. Сигналът е бил прекъснат от НУРТС по настояване на отстранения от СЕМ генерален директор на обществената медиа Светослав Костов. Това твърдение изказа днес бившият технически директор на БНР Пламен Костов на заседание на временната комисия за БНР. На него се състояха изслушвания както на Светослав Костов и Пламен Костов, така и на журналиста Силвия Великова, пенсионирания на 12 септември директор на програма "Хоризонт" Ивайло Славов, зам.-главния редактор на програма "Хоризонт" Даниела Късовска и члена на Управителния съвет на БНР Стефан Ташев.


Изслушванията имаха за цел да изяснят обстоятелствата както около безпрецедентното дълго спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", така и около опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.


Досега бившият технически директор на БНР Пламен Костов не беше представял публично своята версия за спирането на сигнала. По негови думи комуникацията му със Светослав Костов е била по телефон и "на четири очи", като са били проведени "поне седем разговора". НУРТС е бил уведомен чрез имейл за настояването на Светослав Костов за спиране на сигнала, а ръководството на компанията е било уведомено и се е съгласило.
Пламен Костов заяви, че и до ден днешен не е съгласен с това действие, за което Светослав Костов не му е посочил мотив, и именно това е причината да подаде оставка като технически директор на БНР. Той допълни, че думата "профилактика" е прекалено пресилена, понеже в радиото всеки ден се прави профилактика, под една или друга форма. Затова има резервни студиа и резервна оптика.


Светослав Костов отговори, че той и Пламен Костов са били на очна ставка в прокуратурата. "Нека ги оставим да свършат своята работа", каза Костов.


Пред временната комисия журналистът Силвия Великова повтори своята версия на случилото се. Според нея проблем за тогавашното ръководство е бил в това, че е твърде критична към прокуратурата и единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Било й е предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя отказала. Два дни преди това директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Славов, пенсиониран именно на 12 септември, й е казал, че има четирима души, които са недоволни от критиките й към Гешев, които искат тя да бъде отстранена.


"Никой не може да каже дали натискът е бил корпоративен, политически или друг, но натиск имаше", на свой ред заяви Славов. Той подкрепи думите на Великова, че е имало недоволни от отразяването й на кандидатурата на Гешев. По негови думи според Светослав Костов от отстраняването на Великова е зависело бъдещото финансово състояние на радиото, както и това на самия Костов. Славов отказал да командирова Великова в Стара Загора и на следващия ден е бил пенсиониран. Той обаче изтъкна, че не може да каже кои са хората, оказвали натиск върху БНР. А на въпрос на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев отговори, че не разполага с друг източник на информация за натиска - нещо, което потвърди и Великова.


Самият Светослав Костов определи случилото се като "хибридна война", тиражирана "най-вече от медии с определени икономически интереси". Той опроверга твърденията на Славов за политически натиск и повтори тезата си, че е получил докладна от техническия директор на БНР Пламен Костов за техническа профилактика, като отрече и да е имало спиране на излъчването от страна на радиото. По-късно обаче получил информация за проблеми с оптичен кабел към телевизионната кула и се обърнал към Пламен Костов за решаването на този проблем.


"С встъпването ми в длъжност се опитахме заедно с екипа ми да разбием обръчът от фирми, който от години източваше бюджета на радиото", обясни той, допълвайки, че в последните години радиото е било изпаднало в редица икономически и финансови зависимости. А след като взел мерки, успял да спести около 1.5 млн. лв. Костов отрече и че е нареждал Великова да бъде свалена от ефир.


Зам.-главния редактор в "Хоризонт" Даниела Късовска заяви, че твърдението на Светослав Костов, че ресорът на Великова не е бил отнет, не е вярно. Николай Кръстев лично задраска името на Великова от графика на репортерите, в който беше записано, че тя ще отразява протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, обясни тя. След това името на Великова било задраскано и от календара на сутрешния блок на програма "Хоризонт" до края на месец септември, а след това - и от ресорното разпределение. "Каза, че тя няма да е водещ в този ресор. Това е грубо нарушение на правилата. Там е посочено, че промените стават по предложение на зам.-главният редактор и след това се утвърждават от директора на програма "Хоризонт". Ресорът на Великова категорично беше отнет!", отбеляза Късовска.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Някой премълчава или изопачава истината, едва ли ще се разбере един ден.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Някой премълчава или изопачава истината, едва ли ще се разбере един ден.

 3. 3 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Тази история започна да става по-досадна от турски сериал.

 4. 4 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 323 Гневно

  Много са прости нещата, но чиновниците са по-прости... От некадърност е всичкото, но нали така ни учеше партията-майка кърмилница : Не е важно да е можещ, важно е да е наш човек!

  O sancta simplicita!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5688 Неутрално

  Инфо за Гешев !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3845 Весело

  Интересно ми е да видя КОЙ официално ще се съгласи да обере пешкира с акцията на турците срещу БНР, да се " жертва" за благото на сараите, демек в полза на стабилността и , което е далеч по - важното, срещу КОЛКО ! Последното обаче няма как да стане ясно веднага, то лъсва с времето.......

 7. 7 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Хубав вестник...
  Но форумът му е наводнен.
  Много странно...
  В медиапуул няма такова бърборене...
  А , бе , колеги, пишете, когато имате да кажете нещо умно!

  дреалист
 8. 8 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Това просто не е новина. Това беше ясно от самото начало. Питаше се и все още се пита кой нареди на Ст. Костов да спре сигнала.
  Това ще го разберем ли?

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1195 Весело

  "...има четирима души, които са недоволни от критиките й към Гешев, които искат тя да бъде отстранена."
  Я гледай, пък аз си мислех,че ШиШковците са трима.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Е колко време трябваше да мине за да се каже нещо което всички не предубедени знаеха?

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1663 Любопитно

  Студио Х: "Неуловимите главанаци".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Атаката срещу Радиото дойде от мутрите в герб!

  Преди това, същите мутри превзеха БНТ и направиха от ТВ "Европа", дребна мутренска партийна кабеларка, в която мнения различни от политиката на комунистическата върхушка на герб не се търпят...
  БНР обаче, мутрите не успяха да подчинят! Няма и да успеят. Защото вече се клатушкат неудържимо. Вършат глупост след глупост на държавно ниво. 10 години тичат след проблемите, вместо да ги отстраняват превантивно. Силата им вече се изпарява. Изпарява се и търпението на хората!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Колев":

  Бе и Гешев не е фиданка ;)

 14. 14 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Какво има да се твърди, след като тоя костов е съгласувал и ПОДПИСАЛ заповедта за спиране?!?

 15. 15 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 910 Неутрално

  герб и приятели в действие. Който гласува за тия - АНАТЕМА.

  коментар пригоден към цялата бг коц действителност!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 16. 16 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 467 Неутрално

  некво психясало първеню спрело сигнала.

  проста работа,

 17. 17 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Това просто не е новина. Това беше ясно от самото начало. Питаше се и все още се пита кой нареди на Ст. Костов да спре сигнала. Това ще го разберем ли?
  —цитат от коментар 8 на Gai-jin


  КОЙ нареди спирането на сигнала? Чий представител е Йордан Цонев? Чий е изразът "обръч от фирми"?
  Светослав Костов е нагъл лъжец. Пламен Костов ясно каза, че не е имало прекъсване на оптичния кабел, т.е. не е имало технически проблем. Светослав Костов нищо не отговаря на това, измъквайки се с оправданието, че били дали показания пред прокурора. И какво общо има "обръчът от фирми" със свалянето от ефир на Силвия Великова?

 18. 18 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 609 Любопитно

  А Светослав Костов къде отива консул, че в статията е пропусната тази информация?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 19. 19 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 626 Любопитно

  Всъщност някой слуша ли го това радио?

 20. 20 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Всъщност някой слуша ли го това радио?
  —цитат от коментар 19 на Life-Giving


  Слуша го, който трябва!

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  До коментар [#12] от "Рим":

  Мафията е навсякъде

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Може и на Костов някой да е наредил. но сега не смее да каже.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Нищо няма да спаси Светослав Костов. След като не успя да изпълни мръсната поръчка на свинете да обезвреди Силвия Великова, сега същата поръчка ще я изпълнят върху него.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#19] от "Life-Giving":

  Всъщност някой слуша ли го това радио?
  —цитат от коментар 19 на Life-Giving


  Да. Будните хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Дневник, хайде оправете името на Ивайло Савов, защото навсякъде сте го писали Славов. Несериозно е, моля ви!

  yuriiprodanov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK