Младите българи масово не искат да работят в производството

Младите българи масово не искат да работят в производството

© dpaМладите българи, които скоро ще завършат гимназия, масово не искат да работят в производството. Момчета и момичета, които през 2018 г. са били на 15 години, си представят да имат най-вече професии от сферата на услугите.


Мащабните промени, засягащи работните места по света през последните 20 години, почти не са се отразили на очакванията на младежите. С едно изключение - ИТ специалисти - въображението им за това с какво ще се занимават в България до 2030 г. е тотално доминирано от професии от миналия век.


При това изборът се спира на автомонтьор, фризьорка, полицай или готвач, но няма финансист или изследовател, да не говорим за предприемач.
Това показват поредните резултати от световното проучване PISA, проведено по поръчка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през есента на 2018 г. в десетки държави и разпространени в четвъртък.


В него няма обяснение защо точно такива професии избират младите българи. Но сред логичните отговори има поне два - че това изглеждат занимания, носещи успех в българското общество, както и че елитът и управляващите в страната не предлагат някаква по-модерна визия и хората нямат представа какво да очакват в близко бъдеще, за да се подготвят за него.


В България 5 294 ученици от 199 училища са попълнили анкетата на ОИСР. Те представят 47 851-те 15-годишни български ученици през 2018 г.


Любопитно е, че докато PISA показа сериозни проблеми на младите българи с функционалната грамотност, всяко шесто момче си представя развитие в ИТ сектора (в Германия, например, това е изборът на повече от два пъти по-малко - 6.7% от анкетираните). Макар по математика момичетата да не се отличават по резултати значително от момчетата, тази професия изобщо отсъства в мечтите на младите българки. Друг любопитен факт е, че на второ място по желание на момчетата - приблизително един от всеки 11 - е да стане професионален спортист, както и че на шесто място е професията автомонтьор.


"Проблемът на българската образователна система е трудността да трансформира знания в умения. PISA мери в много по-голяма степен умения", коментира в началото на декември министърът на образованието Красимир Въчлев. "Нашата система е прекалено амбициозна в предоставянето на знания и прекалено неамбициозна в предоставянето на умения, надграждането на умения, трансформирането на знания в умения."


Свиващ се избор на професии


Общият извод на ОИСР е, че по принцип младите хора по света са свили (спрямо началото на века) избора си до тесен кръг професии. Под половината (47%) от момчетата и 53% от момичетата от проучваните 41 държави са се спрели на една от само 10 професии. Става дума за традиционни за ХХ и дори за ХIХ век занимания като лекар, учител, ветеринар, бизнес мениджър, полицай, инженер. Но това е бил изборът и преди почти 20 години в епохата преди социалните мрежи и ускоряване на технологичните промени като появата на първото използване на изкуствен интелект на работното място.


Авторите смятат, че това свиване на въображението се дължи на момчетата, на младежите от социално по-слаби групи и от тези със слаби резулати от тестовете на PISA. В Топ 10 на професиите, посочени през 2018 г. от учениците със слаби PISA резултати са мениджър в бизнеса, лекар, учител, полицай, спортист, инженер, техник в музей/галерия/библиотека, адвокат, медицинска сестра/акушерка, автомонтьор.


Андреас Шлайхер, директор на ОИСР по въпросите на образованието, каза в Давос след обсъждането на резултатите, че за повече млади хора мечтаната работа се оказва нещо традиционно. "Проучванията ни показват, че твърде много тийнейджъри пренебрегват или дори не знаят за нови типове работа, които се появяват особено в резултат на дигитализацията."


Докладът показва също, че колкото повече една образователна система залага на професионалното обучение, толкова по-разнообразен е изборът на учениците. Така в Германия или Швейцария под 40% са проявили интерес към тесния кръг от 10 професии, докато в Индонезия 52% от момичетата и 42% от момчетата са се спрели на само 3 професии: бизнес мениджър, учител и лекар (при момичетата) или военен (при момчетата).


Младите българи масово не искат да работят в производството

© Красимир Юскеселиев


Социалният произход все пак има значение


Друга отчетена особеност е, че не е задъжително всички млади хора с високи постижения да имат високи цели за реализацията си. Оказва се, че идващите от социално по-слаби семейства имат до 4 пъти по-малки амбиции за разгръщане на потенциала си спрямо връстниците си от по-заможни семейства.


В България, например, на въпроса дали очакват, че няма да завършат следване в университет, с "да" отговарят около 8% от младежите от по-заможни и близо 33% от тези от по-слаби семейства. Приблизително същите са резултатите и сред най-добре отговорилите на тестовете на PISA, когато ги питат дали си представят да са мениджъри и търсени специалисти - 30% социално слабите се съмняват в такова бъдеще въпреки личните си качества.


Често мечтата на момчетата и момичетата за кариера става жертва на лошо образование и квалификация за постигането ѝ и отсъствието на ефективна система за напътствия и тясна връзка с реалностите на работната среда. Цитирани са изследвания, според които над 5 разговора на 14-15-годишните с хора извън училище за това как да започнат и напреднат в работата и посещението на изложения за търсене на работа и информиране как да финансират следването си реално помага дори да имат по-високи заплати още на 26 години.

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Освен знания , трябват и много пари ,а в България и връзки ,по добре по реални цели ,отколкото невъзможни амбиции , познавам много девойки ,които зубреха ,за да влязат за лекарки ,в крайна сметка влязоха богатите , останалите не постигнаха никакви успехи и поради болните и невъзможни амбиции ,не желаят дори една хубава професия като мед сестра или друго в медицинското поприще ,което показва само комерсиалната насока на вижданията им и представите им за професията .

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 910 Неутрално

  То пък ино производствооо...мизерно заплатено, източващо държавни поръчки.

 3. 3 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Благодаря за линка към доклада.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Весело

  Парадоксално е, че при такива резултати от PISA, никой не ще да стане журналяк, ръйш. А функционалната неграмотност толкова помага в медиите.

  Друг абсурд е, че въпреки всекидневните бомбардировки в мрежите няма желаещи за експерти-еколози, преброители на лешоядчета, диви камперисти, кресненски дефилисти и целия спектър аутисти-гретенисти.

  Още по-тъжно е, че никой от младите не свързва бъдещата си професия с каузи като борбата със съдебната власт, чудовището Гешев, правата на геювите и останалите малцинства.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Весело

  "Да пием за това нашите желания да съвпаднат с нашите възможности" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  ТЕЗИ дето искаха, заминаха за западна Европа.
  България и Румъния понамалиха донорството. Сега ще ни изкарат мързеливи, освен корумпирани и неграмотни.
  Впрочем нагласите на децата, идват от семейството.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 584 Весело

  Заглавието е в стил ранните "24 часа".
  Очаквах да прочета за заводи, които не могат да си намерят работници, а то било за мечтите на осмокласниците.
  И защо някой на 15 ще каже, че мечтае да работи в производството?!? Дори няма въпрос, дали иска да работи там!
  Това, че много младежи искат да са лекари, ИТ-та и монтьори лошо ли е? Ами ако бяха казали, че искат да работят модерната професия "инфлуенсър" или искат да са поредните безполезни и за себе си "специалисти по национална сигурност" от Ботевградския университет (!!), авторът щеше ли да е доволен?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Това не е вярно. Фактите говорят друго. Знаете ли кои са най-многобройни работещи у нас? Автомонтьорите. Те са около 500 000! Но с уточнението,че около 200 000 от тях са млади момичета работещи в офисите на застрахователните компании и авто-сервизите. Но те също спадат към автомобилният бранш. Впрочем,тези факти доказват,че в България може лесно да се намерят работници на всички позиции в един бъдещ завод за автомобили.

 10. 10 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Лесно обяснимо е: младите просто искат да работят. Класацията по-горе показва в коя сфера биха могли да се реализират.
  А в сферата на производството няма такъв голям избор. Да не говорим, че не могат да имат развитие.

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Значи, училището дава много знания, но не дава умения, според Вълчев?! Сричат в 11 клас, не разбират прочетеното, имат много ограничен речников запас при разговор. Това ми го казва мой познат - учител по БЕЛ* в гимназията, с 40 трудов стаж по специалността. Промяната в системата на образованието не стана. Средни технически специалисти няма. Висши - също. Самото висше образование девалвира. Но, карай да върви. Чалгата и силикона се превърнаха в мерило за успех.
  *БЕЛ - български език и литература

 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2312 Весело

  "Да пием за това нашите желания да съвпаднат с нашите възможности" :)
  —цитат от коментар 6 на penetrating  +++
  Хубав тост, ама не е ли малко раничко?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Уточнете, че става дума за работа на поточната линия. Ако е шефско място, днешните умнокрасавци никога няма да откажат.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 14. 14 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2312 Весело

  Всеки иска доходна професия, това е истината. Но за съжаление нашите назначени "бизнесмени" си плюят в устите и си правят споразумения за условия на труд и часови ставки, така че реално пазар на труда у нас НЯМА! При чуждите компании е по- добре, но и те напоследък се поизучиха на местните тарикатлъци...Тежко ми е че го казвам, но май единственото разумно нещо за младите е да учат здраво езици и да се спасяват навън.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2312 Весело

  Уточнете, че става дума за работа на поточната линия. Ако е шефско място, днешните умнокрасавци никога няма да откажат.
  —цитат от коментар 13 на Taiga


  И за надзирателя с камшика са забравили.... Гадни капиталисти...

  Пий си хаповете, другарю!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  "Спортист" наистина ли е професия? Чудно как няма повече певци/артисти, като гледам там каква бездарна група се е създала, оставам с впечатлението, че взимат всичко. За ИТ индустрията, вече не взимат всичко освен в някоя позападнала БЕГЕ фирма. Чуждите фирми искат готови кадри и хора с желание да се развиват, а не заплатаджии. И между другото, голяма част от ИТ-тата, се водят инжинери.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Нормално е. Доста взеха да се надценяват и познавам доста хора в ИТ бранша, дето все им казвам - "Такива хубави професии има, като овчар и говедар например":)
  Ма не, то програмист. После тъпия и мързелив сис админ му дебъгва кода:)
  Кво да направя, мързелив съм и мразя да имам работа:)
  Човек с каквото и да се занимава трябва да направи така, че работата да се сведе до монотонност! Никой не иска да живее в интересни времена!

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1655 Гневно

  Вие се радвайте, че дори успяват да ви отговорят на анкетите - че след десетина години, като мнозинството в училищата станат тия от тъмнозелените, и това няма да го има и няма да имате какво да анализирате и коментирате...

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Дайте им повече заплати и ще се намерят и за производството.
  Макар, че там не е престижно. Хубавите жени не пускат на работници.

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  зашо да е болна амбиция да искаш да станеш лекар? напълно разбирам някой да не иска да стане медицинска сестра, обричаш се на цял свят ниска заплата, без никакъв възможност за растеж, вкл. интелектуален.

 22. 22 Профил на ywk50370410
  ywk50370410
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това е проблем ина Запад, но там все още се крепят на традициите от дуалното образование. При нас нещата умряха 90-те и сега с разни напъни се опитва да се насочат хора към приложни професии в производство.
  В интерес на истината един оператор-настройчик на машина с ЦПУ в производство взима повече от счетоводител и учител, така че пазара на труда се саморегулира и един младеж може още на 20 да взима прилична заплата в производство, вместо да се мотае 4 години в университета и после да продава телефони в някой офис на мобилните опреатори.

 23. 23 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  понякога желанието ако е силно, възможностите го настигат, стига да се положат усилия. възможностите не са константа, ако човек учи, надгражда и съответно му се повишават уменията и следователно възможностие. това не в бг, разбира се.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  ".......въображението им за това с какво ще се занимават в България до 2030 г. е тотално доминирано от професии от миналия век."
  ...........
  С родители носталгици, какво да очакваш?

 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  То произовдство няма. Далеч по-добре е да имаш американски шеф, отколкото български.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  интересно защо същите тези млади искат да работят в производството в чужбина ?! :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  ".......въображението им за това с какво ще се занимават в България до 2030 г. е тотално доминирано от професии от миналия век."...........С родители носталгици, какво да очакваш?
  —цитат от коментар 24 на 4ort


  .... ами очаквам да възстановим високо технологичните производства

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Обратното е : "Нашите възможности да съвпаднат с нашите желания...". Т.е. желанията са големи, а възможностите малки....поне според "Кавказка пленница"...и се вижда от примера на тоста - "Имам желание да купя дом, но имам възможност да купя коза"...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Весело

  До коментар [#12] от "Kamenarski":

  Зависи. По едно преди лягане, защо не? :)
  (не това е случая, просто ми хареса връзката между вица и темата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Ми те и мрадите шведи, така. Зотова внасят иракчани и сирийци.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев":

  Не е точно така - 100 долара са си винаги 100 долара. Или както казваше една миска - "Ти от твоя не можа ли да вземеш поне един салон за масаж?"

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 32. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Че нали уж нямаше мераклии за лекари и полицаи? Кандидатите за полицаи - двойно повече от инженерите.

  Никога повече мутри начело на България.
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Весело

  До коментар [#23] от "owen":

  Аз цитирах виц, не научна гледна точка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2106 Весело

  До коментар [#29] от "penetrating":

  https://www.youtube.com/watch?v=JvQH47NHCzg

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Весело

  До коментар [#23] от "owen":
  До коментар [#12] от "Kamenarski":

  Да кажа грузинския виц/тост, който май не е познат:
  Имам възможности да купя коза, но нямам желание. Имам желание да купя крава, но нямам възможности. Да пием за това нашите желания да съвпадат с нашите възможности

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Весело

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Точно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Напълно вярно, лошо съм го запомнил

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 667 Неутрално

  В матурата за средно образования бих включил и "трудово".
  За момчетата например да пробиват с дрелка, да поставят дюбел, да боядисат нещо , а за момичетата някакви необходими женски умения.
  Зная, че няма да стане, защото веднага ще открият полова дискриминация.
  А и вече никой нищо не поправя.

 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  В ИТ ерата все по - малко хора ще искат да работят изобщо някакъв тежък физически труд или дори по - нормален такъв. Вече няма работници по полето, всичко е механизирано, но не обвинявам хората, че са отишли по градовте ! Защо да искат да се трепат за едни пари, след като на доста места в разни кол центрове у нас или по молове могат да започнат срещу една що годе прилична заплата ?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Нямам представа как са били задавани въпросите, но ако някой ни попита, дали искаме да работим в производството, преди въобше да отговорим ние ще започнем да питаме, какво производство, за каква/и професии става дума, работно време (смени или редовна), заплата , нещо друго, т,н, социален пакет и т.н. Не е без значение къде се намира това произвдство и т.н.
  А да даде човек отговор, че иска да работи в производство, па каквото и да е, просто е несериозно.
  Освен това в тази класация, съвсем естествено водят професии, за които се е създало мнение, че се заработва добре, носят престиж и е нормално децата да ги посочват.

 42. 42 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ако попитам 15 годишен хлапак какво иска да работи и той ми отговори в производството на поточната линия, сериозно бих се притеснил за него.

 43. 43 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Учи да не работиш. Или намери връзки да не работиш.
  И тук в САЩ е така. Пълно е с некадърници на стол
  дето нищо не става от тях.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Статията е хубава. Но някои може и да се учудят, че написаното е валидно и за Западна Европа, е с някои нюанси. Напр. във Франция 15 годишните мечтаят за фитнес инструктори, фризьорки, и по-малко лекари.

 46. 46 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#18] от "rincewind":

  ех, каква завист :)

  -Тате, бил ли си сисадмин?
  -Ммм... Бил съм тате, и сисадмин съм бил, и няколко програмиста.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Производството ли? По мое време в производството съвсем не бе леко, вярно в някои браншове бяха с много добро заплащане, но то бе винаги за сметка на тежките условия на труд. Съвременното производство, особено в ЕС, Северна Америка няма нищо общо с нещата от реалния съциализъм.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  ...от реалния съциализъм.
  —цитат от коментар 47 на historama


  съжалявам, техническа грешка! сОциализъм.

 49. 49 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Баси как е паднало нивото. Едно време всички искахме да ставаме космонавти, а сега лекари, архитекти... дрън, дрън

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2911 Весело

  До коментар [#31] от "mitko11":

  100 долара са си винаги 100 долара
  Нима?
  Щото Марк Твен споменава в "Животът по Мисисипи", че на пастора в техния град се полагало по долар и половина седмично, но почти никога не успявали да му ги изплатят! А този човек е бил сред първенците в града.
  Та винаги ли 100 долара са сто долара?

 51. 51 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 391 Любопитно

  Имало ли е сравнително скоро време в което преимуществено младите са искали да станат работници в завод, без развитие или визия за бъдещето си?? Нима някой очаква такова желание??
  Отделно множеството днешни младежи, особено в големите градове, са прилично меркантилни и ориентирани към опортюнизъм - не към нормална кариера. Визирам искане за високо заплащане срещу никакъв или малък опит в професията, нежелание за развитие в някоя професия ако се налага и без отлично заплащане в началото. Нежелание за полагане на усилия като цяло.

 52. 52 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Учи, мама, за да не работиш" - един толкова български израз

 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Медиите дават лоши насоки на младежите.
  Изобилства от филми и предавания, които внушават, че успех в живота се постига с леки професии.

  подпис
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4061 Неутрално

  Какви млади българи? На 15 години не са ли още деца? Да кажем, че ако си на 20-25 може да се водиш млад и би трябвало да имаш малко по-различни разсъждения.
  Освен това, какво значи, че не искат? Може и да не искат, ама ще се наложи рано или късно да работиш или да правиш нещо, което не ти харесва.
  Днешните деца са продукт на агресивна медийна среда и масово налагани заблуди за всичко, което ни заобикаля. Има някаква сбъркана образователна система, която им обяснява, че всичко се случва с лекота и от само себе си. Всичко е красиво и се налага да работиш между другото. Едва ли не някаква утопия... Общество в което всички са програмисти, ИТ-та, психолози, социолози, дизайнери, архитекти и еколози. Токът идва от контакта, а храната и стоките от магазина. Колко от нашите деца виждат производство в завод или как се бере лозе? Ами доста по-малко са, отколкото едно време. Съвсем нормално е и отговорите им да са такива.
  Моите хлапета редовно им припомням, че за всичко трябва да полагаш усилия и да има някакво постоянство в това, което си захванал да правиш.

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  никой от младите не свързва бъдещата си професия с каузи като борбата със съдебната власт, чудовището Гешев, правата на геювите и останалите малцинства.
  —цитат от коментар 5 на Lemmy


  Това е по причина на информационното затъмнение : за обичайните професии се знае колко се изкарва, обаче за тея няма публикувани таблици колко грант пада.
  Дебнат и рискове - представи си, че с много труд и мъки си завършил магистратура по gender studies в странство и таман да се развихриш да изготвяш методики и брошури за децки градини и училища и те земат, че не приемат конвенцията.

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3450 Весело

  Въъййй! Гоуемо изследване, гоуемо нящу!

  Ма другарки и другаре, можехте да изследвате и в забавачката и да се тръшкате още повече!

  Аз си спомням, че като малък исках да ставам пожарникар и боклукчия.
  После, в гимназията, исках да ставам нещо друго.
  Станах, при това съвсем осъзнато в края на гимназията, трето. С кеф. И го упражнявах и упражнявам с кеф.
  И не, не съм ни пожарникар, ни боклукчия ...

  Аре по-кротко и без спекулации с децата, а?
  Това им е най-вече пред очите - това отговарят. При това нямат нагласата, а и пресата, че са на пангара да правят непременно избор.
  Като порастнат още малко - тогава вече е по-сериозно какви са им нагласите.
  И е сигурно, че ще са съвсем други!

 57. 57 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Така се получава. Искате образование и после хоп никой не му се работи, нито му се раждат деца. :)

 58. 58 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2177 Весело

  Защо да искат да работят, като могат да се хванат към някое нпо - в България има над 50000 регистрирани - данните са от 2017
  http://bcnl.org/uploadfiles/documents/CSOs Index Bulgaria 2017(1).pdf

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#58] от "dgd":

  "Защо да искат да работят, като могат да се хванат към някое нпо"

  Да, това е добър избор. Аз бих искал да работя за Дедо Шори. Чувам, че там засега се плаща най-добре.

 60. 60 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Най-учудващото е, не липсата на финансист или предприемач, а това че няма политик и лобист. А това, че никой не се е вгледал сериозно във възможностите, предоставяни от религията, е направо отчайващо. Очакват ни още 30г преход, в който ще се движим към пустинята, а не към обетованата страна. Но пък публикуваните предпочитания обхващат малко над 50%, а нищо не се знае за останалите...

 61. 61 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 891 Весело

  Баси. "Строител на жилища". Какви ли други строители има надоле, извън топ-тена? Ако беха вкарали "Строител на офиси" щеше да им се обърка целата класация. Да не говорим, ако се беха сетИли за "Строител на магистрали"

 62. 62 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 469 Неутрално

  ... а аз исках да стана космонавт ...

 63. 63 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 891 Неутрално

  И по спомени, резултати от анкета през социализма: летец, разузнавач, лекар, следовател, артист. Едно другарче беше написало, че иска да стане машинист на влак. Само него го вдигнаха да обяснява защо, изкараха го мързелив, че не иска да учи и търси най-лесното.

 64. 64 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Според мен медиите играят също голяма роля за оформянето на нагласите на младите хора.

 65. 65 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#10] от "papunqk":

  Е то какво се произвежда та да работят в това производство Ако смятаме за производство някоя и друга мандра и колбасарски цех ,то друго нямаме

  гошо
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Някой спомена за дуалното обучение на запад. По мои наблюдения и разговори с местни, самите германски младежи вече не желаят да се учат как да са бачкатори. И изобщо да са такива. От една страна това не им дава никакво предимство като начален старт и заплата спрямо някой, който не се е обучавал да го върши. От друга и там не им се занимава да работят в производство. Та легендарното германско производство до все повече се крепи на източноевропейци и турци. Немците ще са шефчета.

 68. 68 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 1707 Разстроено

  В повечето случаи заплащането е минимално. Да не говорим, че работния ден е 12 часа, шест дни в седмицата. Ами няма такива луди.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 69. 69 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 361 Любопитно

  В Топ 10 на професиите, посочени през 2018 г. от учениците със слаби PISA резултати са мениджър в бизнеса, лекар, учител, полицай, спортист, инженер, техник в музей/галерия/библиотека, адвокат, медицинска сестра/акушерка, автомонтьор.

  Ужас, какво ни чака? Да ни ръководят, лекуват и учат неграмотници!

  Макар че, като се замисля, и сега не е много по-различно... :)))

  And all that jazz!
 70. 70 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Демек Домусчиев е мечтал за "Лудогорец" в 8 клас 😁?

  agent
 71. 71 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2565 Разстроено

  "При това изборът се спира на автомонтьор, фризьорка, полицай или готвач, но няма финансист или изследовател, да не говорим за предприемач."
  Дневник, ще ни уморите от смях, вместо да поработите малко върху авторитета си сред аудиторията! Моля ви да ни разясните разочарованието си от горното? Какво значи "професия изследовател" или "професия предприемач", и липсата им в желанията на "младите техници"??

  "Проблемът на българската образователна система е трудността да трансформира знания в умения. PISA мери в много по-голяма степен умения", коментира в началото на декември министърът на образованието Красимир Въчлев. "Нашата система е прекалено амбициозна в предоставянето на знания и прекалено неамбициозна в предоставянето на умения, надграждането на умения, трансформирането на знания в умения."
  Ето тук лежи проблемът и министър Вълчев много добре го е дефинирал. На кого са му нужни служители, които може и да знаят какво е пермутация, но нямат функционалната грамотност да разделят сламата между две магарета? Буквално!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 72. 72 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Близо една пета от момчетата са посочили ИТ Специалист. Голяма част от тези ИТ Специалисти са си баш производство (различни инжинерни специалности).
  Пример ИНТЕГРЕЙТИД МИКРО-ЕЛЕКТРОНИКС БЪЛГАРИЯ ЕООД (Ботевград). Имат повече от 2000 човека персонал и оборот около 500 млн. за последните 2 години. Не знам какво си представят авторите на статията под производство - човек зад менгеме и млати с чука!?

 73. 73 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 78 Весело

  ... а аз исках да стана космонавт ...
  —цитат от коментар 62 на who cares


  Аз исках да съм принцеса. :)

 74. 74 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 78 Весело

  Също така исках да мия улиците с маркуч...

 75. 75 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#27] от "dark'star":

  кой са тези високотехнологични производства?

 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  ... а аз исках да стана космонавт ...
  —цитат от коментар 62 на who cares


  Някои успяха да станат космонавти , за сега само двама :-)
  ... при следващия социализъм пак ще може да се стане космонавт.
  :-)
  аз също мечтаех за космонавт и за това сега пиша фантастика

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3074 Неутрално  Аз в първи клас през 1977 г. бях писал, че мечтая да стана кръчмар за да правя много пари.

  На род.среща класната пред всички беше се скарала на родителите ми заради порочно възпитание.
  После се разчу в целия квартал и години наред ми се подиграваха с "Ей, кръчмаря!"

 78. 78 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1517 Разстроено

  Ужас! Пълен провал на образователната ни система!
  Е как нито едно момче или момиче не желае да стане инфлуенсър, експерт по развитие на демокрацията и гражданското общество или друг вид грантополучател?
  После се чудим защо у нас демокрацията е провалена, прехода не е свършил и сме на 111 място по свобода на словото!

  Бог да благослови Америка за България!
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  "Да пием за това нашите желания да съвпаднат с нашите възможности" :)
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Когато човек се учи и възможностите му растат.
  В тази връзка желанията ни трябва да изпреварват нашите възможности, за да се стремим да добием повече възможности чрез обучение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9137 Неутрално

  Много от тях не само в производството, изобщо никъде не искат да работят.

 81. 81 Профил на Главанако
  Главанако
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Медиите дават лоши насоки на младежите.Изобилства от филми и предавания, които внушават, че успех в живота се постига с леки професии.
  —цитат от коментар 53 на Иван K


  Смешно ти е ма Борисов изскача от талавизора двадесет години вече -- поколение, две израстнаха с него за Пример

  Карикатура: Чавдар Николов, 17.01.2020
 82. 82 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Как да искат.Като гледат как някой добре преживяват от аФтентичните под опашката на коня,как да ходят да работят на смени?!

  sdg
 83. 83 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1517 Разстроено

  До коментар [#60] от "ivanpopov":

  "Най-учудващото е, не липсата на финансист или предприемач, а това че няма политик и лобист. А това, че никой не се е вгледал сериозно във възможностите, предоставяни от религията, е направо отчайващо. Очакват ни още 30г преход, в който ще се движим към пустинята, а не към обетованата страна. Но пък публикуваните предпочитания обхващат малко над 50%, а нищо не се знае за останалите..."

  Мхм, мхм, забравяш и за "синдикален деец". Винаги съм се чудил защо не разработват тази неорана нива. Дори с Митко Манолов се бъзиках, че трябват реформи в "Подкрепа", да се американизират малко и да почват да къртят. Ми 5% от заплатата членски внос за всеки член, си е един добър постоянен доход, стига да ти се работи и да привличаш членове. Това, че всяко договорено повишаване на заплатите води до повишаване на приходите от членския внос, едва ли трябва да го казвам. Е, ако работодателя даде под масата достойна компенсация, може и да се разиграе историята с провал на преговорите ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 84. 84 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1491 Весело

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  ние знаем какво означава БЕЛ,владо:))тука не сме много млади:)

  15 -годишни са все пак,млади са,мечтаят,нормално

 85. 85 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Е хубаво де, дайте примери за тия велики професии на бъдещето дето родните деца не ги избирали. Толкова са търсени тия професии, че дори не ги знаете какви са и не можете да ги напишете в статията. Как да ги изберат децата като не са ги чували. И "изследовател" и "предприемач" не са професии, трябва да имаш определени познания в дадена област за да си изследовател или предприемач в тази област. Вижда ми се че в скоро време вместо хората да се настройват на изискванията на бизнеса по скоро бизнеса ще трябва да се настрои според желанията на хората, в днешно време има такива обяви за позиции които и сто пъти да ги изчетеш пак не ти става ясно какво точно ще правиш, само каканижения. А и голяма част от споменатите в статията професии които децата избират всъщност са реални професии от които има нужда а не някакви занимавки, които са абсолютно ненужни от обществено гледна точка, но се правят за да се изкарват пари, например 99 процента финансовия сектор са такива дейности.

 86. 86 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Като гледах как майсторски циганите въртяха казана само за дръжката на капака, мечтаех да стана боклукчия.
  След като стана ясно, че навсякъде мафията се занимава с боклука, разбрах какъв шанс съм пропуснал.

 87. 87 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Ами не се учудвам много, в повечето западни икономики най-голямата част от продукта бруто се създава в услугите. Няколко пъти попаднах в ситуация когато информацията, че фирмата притежава продукт, предизвика фурор.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 88. 88 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Какво си представят, че ще работят сигурно го схващат какъв мечтаеш да станеш. Имах съученик, който искаше да става боклукчия, но такива мечти са по-скоро куриоз. Кой ще си мечтае да бъде стругар, макар да било доста доходосно казват, ако го умееш. Трябва да диференцират въпроса - освен какъв си представяш, да има и а какъв смяташ, че ще си всъщност. Така респондентите ще схванат какво ги питат всъщност.

 89. 89 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#16] от "chepokalipsis":
  ""Спортист" наистина ли е професия?"

  Момчетата имат предвид професията футболист. Като гледат какви пари вземат ритнитопковците по света и у нас , защо да не искат и те да станат такива?

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Интервюирани са младите образовани българи , завършващи средно образование. За по-неграмотните подобно проучване ще даде други резултати. Като няма образование никой няма да иска да става лекар или инженер. Ще иска да става миньор ,строителен работник за момчетата или шивачка , хигиенистка за момичетата.

 91. 91 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 537 Неутрално

  На тези 17-18% IT мераклии някой трябва да им обясни, че без инженерно образование в подкрепа на мераците им, мечтите за добри пари, на 90% от тях, ще се близки до реалните до една скромна възраст. След нея отиват в канала. Има огромно бъдеще за IT специалисти и най-добрата и най-реалната част от него е свързана с програмиране, базирано на инженерни познания... Но... къде ти създаване на подобна култура на избор у представителите на политическата класа? Дори и бизнесът едва прохожда в тази насока и все още се опира на имагинерни мечти и заблуди....

 92. 92 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да се работи в България си е чиста загуба на време. Да се живее в България е драма. Нищо тук не е както е в Западна Европа. Нищо! Минималната брутна заплата в България за 2019г е 260 евро, а в Германия е 1550 евро. Средната брутна заплата за София е 800 евро, в Германия е 3000 евро. Младите българи не са ориентирани. Да учат и да работят в Западна Европа. Живота там е много лесен и спокоен. Качеството на живота е несравнимо. България няма да се "оправи" в близките 20 години. С 3% растеж на БВП на година няма да настигнем Запада и след 50 години. Средата в България е потискаща. Какво да правят младите тук???

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 93. 93 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Нормално е младите да не искат в производството. Загубата на работни места в промишлеността не е от вчера. Тенденцията е вече десетилетна. Съвременните производства са изключително автоматизирани и повечето труд е сведен до настройка, почистване и поддръжка. Трудно можеш да израстеш в йерархията щото се конкурираш с индустриални роботи. Запитайте се колко хора познавате заети в производство и колко в услуги. Младежите правилно посочват сферата на услугите като желано трудово бъдеще.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 94. 94 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Искрено съжалявам за това, че инженер не е в десятката сред момичетата. Професията редом с лекар е една от най-важните във всяко едно общество.

  Българската индустрия трябва да се постарае да популяризира малко повече тези професии както и професии като машинист на металообработваща машина (нямам надежди имайки предвид че затвориха едното училище което ги обучаваше) или програмист на ЦПУ машина, да не говорим за технолог.

  Това е истинксата причина за липса на кадри, незаинтересованост и неорганизираност на предприятията и назадничиво мислене.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3919 Неутрално
 96. 96 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Е как нито едно момче или момиче не желае да стане инфлуенсър, експерт по развитие на демокрацията и гражданското общество или друг вид грантополучател? ...
  —цитат от коментар 78 на Günther

  Уви няма ги доходните навремето професии, като партиен секретар, член на ЦК... политически пропагандатор на дружество Г. Кирков
  На позитано местата са малко и си принуден да си московски трол, работа, която май никой не иска, въпреки че не се иска никаква квалификация, освен умението копи/пейст.

 97. 97 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Къде им е патриотизъма?

 98. 98 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#96] от "bgpatriot":

  Проблемът с московските тролове го написаха още при първите коментари, по-точно коментар 55 . Накратко липса на прозрачност. А като няма прозрачност децата как да направят информиран избор? По слухове?

  Бог да благослови Америка за България!
 99. 99 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Младите германци или французи да не би да се натискат за производството!?

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3549 Весело

  До коментар [#76] от "dark'star":
  аз също мечтаех за космонавт и за това сега пиша фантастика
  >>> Аз пък почнах да мечтая (.. да ставам космонавт) от четене на много фантастика.
  Майка ми много настояваше да ставам журналист, но аз избрах професия, свързана с мечтите. Е, сега май съм станал почти журналист ..но във форума.:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK