Три жертви на трафик на хора са спасени при съвместна акция с Интерпол

По време на акция "Тезей" са били открити тайници в автомобили с хероин.

© Пресцентър на МВР

По време на акция "Тезей" са били открити тайници в автомобили с хероин.Три жертви на трафик на хора са били спасени при мащабна съвместна операция на Интерпол в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова.


"Момчето е било принудено да проси, а момичето да изпълнява сексуални услуги. Те са подали сигнали в полицията и им е било оказано съдействие. Установихме и трета жертва, която е била сексуално експлоатирана в Германия. Българската гражданка вече е върната в родния си град и е образувано досъдебно производство", обясни наблюдаващият прокурор Теодора Тодорова на пресконференция.


По време на операция "Тезей" са били проверени 16 нощни клуба в София, гранични пунктове и превозни средства, като акцията е била за трафик на хора, контрабанда на наркотици и незаконно преминаване на границата.
На Дунав мост са открити близо 36 кг хероин. Повдигнато е обвинение на българин, който може да получи между 15 и 20 години затвор. В момента той е в ареста. На същия пункт по-рано по време на акцията са открити 94 кг хероин.


Част от открития на "Дунав мост" хероин.

© Пресцентър на МВР

Част от открития на "Дунав мост" хероин.


На 13 декември след сигнал за продажба на наркотици са били задържани трима души, а единият е осъждан многократно и обявен за национално издирване.


"На територията на България под надзора на главния прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции. В цялата страна бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация", каза на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя допълни, че са били предотвратени опити за незаконно преминаване на държавната граница и са установени издирвани лица, автомобили и документи.


Намерени са и огромни количества оръжие, наркотични вещества и парични суми, а в резултат на засиления контрол в нощните заведения някои от тях са преустановили дейността си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK