Посолството на САЩ поздрави властите за мерките срещу злонамерените руснаци

Американският посланик в София Херо Мустафа.

© Анелия Николова

Американският посланик в София Херо Мустафа.Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, се казва в съобщение на дипломатическото представителство.


Посолството отбелязва както съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж, така и повдигнатите предишния ден срещу трима руски граждани обвинения за опит за предумишленото убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев. Двамата дипломати имат 48 часа да напуснат страната след като са предавали сведения - държавна тайна, свързани с провеждането на избори в България и с енергийната й сигурност. Случаят с опита за отравянето на Гебрев и още двама души през 2015 г. пък се свързва с опита за отравяне на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г.


Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще, се казва в съобщението.
Посолството на САЩ в София обръща внимание "на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца".


Посолството на САЩ заявява, че "правителството на България е представило доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", завършва съобщението на дипломатическата мисия.


Русия обяви по-рано днес по казуса с дипломатите, че си запазва правото на ответни действия. "Не бяха представени каквито и да е доказателства, които да потвърждават осъществяване на дейност, несъвместима с техния статут", пише в официално съобщение на руското посолство в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK