Приемни родители преминаха 7-месечно обучение за социални сътрудници

Приемни родители преминаха 7-месечно обучение за социални сътрудници

© БСКЗа да отговорят на националното законодателство в социалната сфера и да помагат на семейства в риск, приемни родители преминаха 7-месечно обучение в Центъра за професионално обучение на Българската стопанска камара и придобиха професионална квалификация "Сътрудник социални дейности".


Проектът обхваща 9 региона. Моделът на родителска взаимопомощ ще бъде приложен към семейства, в които децата живеят в бедност и имат здравословни, социални или образователни трудности. С приоритет приемните родители ще подпомагат самотни майки на бебета, родители на деца с увреждания и възрастни хора, които гледат внуците си, поради миграция на техните родители.


Свидетелствата за завършеното обучение бяха връчени на церемония от председателя на БСК Радосвет Радев и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.
"Наше общо задължение, не само на институциите, но и на приемните родители, е да представяме повече добри примери и добри хора. Защото страховете виреят от съмненията дали има добри хора в приемната грижа. Тревожа се като министър и като човек, че тук не говорим за недоверие към институциите, а за това, че става дума за недоверие един към друг като общество. Инициативата, която правите като родители и асоциация на приемните родители – да помагате на семейства, които имат нужда от подкрепа, е стъпка напред по отношение на истинската мисия и роля на приемния родител – да подкрепя семейството, да дава консултации и съвети, да служи като навигатор на семействата в социалната, здравната и образователната система.", каза пред завършилите обучението министърът на труда Деница Сачева.


Председателят на БСК Радосвет Радев подчерта, че с грижите си приемните родители намаляват инвестицията, която обществото би плащало, ако децата станат зависими от социалната система.


Програмата Родители + ще подкрепи 200 семейства чрез Мобилния център за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на пълнолетни лица в риск, който е регистриран в Регистъра на доставчиците на социални услуги към Агенцията за социално подпомагане.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  амари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е част от засечената агресия на приемни родители срещу деца, съобщава „168 часа”.
  Неправителствена организация констатира, че приемното родителство е превърнато в бизнес. Вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст под 3 години, а социалните служби не казват какви са причините.
  В детска градина: Шамари по тялото и сапун в очите
  Психолог: Много родители абдикират от отговорност и я прехвърлят на учебните заведения
  Насилието над деца ражда насилници в България
  Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото са отнети от биологичните им такива, често заради бедност.
  Социалните служби твърдят, че нямат точна статистика за насилието в приемни семейства, но от Конфедерация за защита правата на децата, посочват, че има много такива инциденти.

  https://www.vesti.bg/bulgaria/168-chasa-kysat-ushi-i-biiat-s-prychka-deca-kasichki-6077307?fbclid=IwAR0ifhqIq8CLypFT3152FxIEattOWUys52Sdk7onV1WWQ9zq61OMzo7BAN8

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  "Петгодишно дете с опасност за ампутация на пръстите на краката заради измръзване. Момчето е прието във Великотърновската болница по сигнал на приемният му родител, при когото живее от година.
  Момчето е от година при приемна майка. Тя има зад гърба си четиригодишен опит с отглеждане на деца лишени от родителски грижи, но няма обяснение за случилото се с 5-годишното момче.
  Засега всички институции изчакват първо детето да се възстанови. След като стане ясно дали ще бъдат ампутирани пръсти му, социалните ще решат какви действия ще предприемат спрямо приемния родител."


  https://nova.bg/news/view/2017/01/17/171175/5-годишно-дете-от-приемно-семейство-с-премръзнали-крака

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Трябва да се наричат "гледачи" и да носят наказателна отговорност.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  ОК, това си значи, че сериозно се гради система за извеждане на деца от семейството. Да, при социални проблеми и бедност, но да видим как ще работи и каква ще е тая "помощ". Имам усещането, че може да не се приеме добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK