Гешев пита Конституционния съд какво е държавна измяна заради президента (обновена)

Гешев пита Конституционния съд какво е държавна измяна заради президента (обновена)

© ДневникГлавният прокурор Иван Гешев е поискал тълкуване на конкретни текстове от Конституцията, свързани с имунитета на президента, се вижда от изпратено до Конституционния съд (КС) искане, публикувано на сайта на прокуратурата (пълния текст на искането вижте в прикачения файл). От документа е заличена датата, на която той е изведен.


Конституционният съд вече е образувал дело по искането на главния прокурор. То е и първото за годината, което конституционните съдии ще гледат. За докладчик е определена съдия Мариана Карагьозова, която е назначена в КС през 2015 г. от президентската квота (тогава държавен глава е Росен Плевнелиев).


Без да става известно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието "държавна измяна" и на начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.


Шест въпроса до съда
Според чл. 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Във връзка с това Гешев задава шест въпроса до Конституционния съд.


Сред тях са дали записаното в основния закон понятие "държавна измяна" се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна", глава "Престъпления против републиката", както и каква е разликата между "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" и какви са изискванията за вида и мащаба на престъплението.


В искането се пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства, в случай че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента, съответно дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.


Искането на Иван Гешев идва ден преди президентът Румен Радев да отчете свършеното през третата година от своя мандат. От президентството уточниха за "Дневник", че ще имат коментар по темата по-късно днес (коментарът четете тук).


Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. През ноември държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици след като Гешев бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против". Минути след подписването на указа от втория път Гешев и Радев се срещнаха в президентството и обсъдиха работата на прокуратурата, ролята на главния прокурор и др.


Юристи скептични дали искането е допустимо


Трябва да има установен проблем като спор по прилагането на разпоредбите, за които се иска тълкуване, за да е допустимо искането, коментира пред "Дневник" бивш конституционен съдия, пожелал името му да не бъде споменавано.


Ние не знаем какъв конкретен проблем е породил това питане, каза той. И допълни, че досега практиката на КС за допустимост е била такава - да има обективиран правен спор или противоречия по приложението на законов или конституционен текст.


Какво гласи чл. 103


(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK