Кратки новини: Трима българи са блокирани в китайския град Ухан

Кратки новини: Трима българи са блокирани в китайския град Ухан

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Трима българи са блокирани в китайския град Ухан


В града е огнището на заразата с новия коронавирус (2019-nCov). Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тримата и се обсъждат варианти за тяхното извеждане, съобщи Министерството на външните работи. Към момента няма данни за български граждани, засегнати от новия коронавирус. Китайските власти препоръчват чуждестранните граждани да не напускат страната. По данни към 20 януари в континентален Китай (без Хонконг, Макао и Тайван) са общо 373 души, от които 195 работещи и 134 учащи. Най-много българи има в градовете Шанхай и Пекин, както и в провинция Дзянсу.


ЕС ще подкрепи европейски страни, евакуиращи хора от Китай


Европейската комисия изрази днес готовност да подкрепи държавите от ЕС, които предприемат евакуация на своите граждани от Китай заради разпространението на новия вирус. Това съобщи говорител на комисията, цитиран от БТА.
Дали да бъде предприета евакуация, решават държавите от ЕС, уточни той. Говорителят съобщи, че днес следобед предстои среща за обсъждане на европейската готовност за противодействие на разпространението на вируса. Очаква се представители на европейските здравни власти да преценят готовността на болниците в ЕС, както и необходимостта за предупреждение на гражданите от съществуващата опасност. Европейските здравни власти подготвят също съвети за пътуващите в засегнатите райони, добави говорителят.


Лабораторни анализи ще търсят вредни вещества в река Чая


след откриването на мъртва риба там в неделя, предаде БНР. Проверка на смолянската екоинспекция, Община Лъки и "Басейнова дирекция" е установила, че мъртвитериби са от вида черна мряна. Не са установени мирис, пяна или промяна в цвета на водата. Направените полеви анализи на водата не показват отклонения от нормата, а за да се установи причината за замърсяването ще бъде направен допълнителен анализ в лабораторни условия. От МОСВ уточняват, че в района няма промишлени предприятия.


Тръба на канализацията се скъса в Созопол


Няма опасност от екологичен проблем в морето, съобщава БТА. Тръбата с дължина около 45 метра, от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия воден проект на Созопол бе открита на брега на плажа "Златна рибка", изхвърлена от морските вълни, съобщиха от Община Созопол. Предстои да бъде установена причината за скъсването на тръбата, гаранционното обслужване ще бъде поето от страна на изпълнителите.


Остава в сила призивът да не се лови риба в Марица


Режимът на засилено наблюдение на река Марица остава в сила и днес, въпреки че е преустановено замърсяването на реката от компанията за оползотворяване на отпадъци "Екоинвест", информира БНР. Замърсяването с пластмаса на Марица е било 16 пъти над нормата, стана известно вчера. Петър Янев от риболовно дружество "Олимпик 2002" описва щетите като огромни. Той прогнозира, че за възстановяването на популацията от риба в поразения участък ще бъдат необходими десетина години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK