Как България продаде на Москва 80 дка крайморски терен за лагера "Радуга" по 10 лв. кв.м

Комплексът "Радуга" в курорта "Камчия" край Варна

© instagram.com/sok.kamchia

Комплексът "Радуга" в курорта "Камчия" край ВарнаСанаторно–оздравителният комплекс "Камчия" край Варна, който Русия може да превърне в "културно-хуманитарна площадка" за прокарване на интересите си в Европа, е изграден върху терен, придобит в една от най-скандалните сделки с държавни имоти по Северното Черноморие. Това показва справка, изготвена от варненската Областна администрация през февруари 2010 г.


Според съдържанието на документа "СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е придобило през 2008 г. близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на цена 9.72 лв. на кв.м. Цената е такава независимо от факта, че теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие.


Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005–2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.
Всичко за сделката - тук.


Каналите и технологията,


по които правителството на Москва е участвало в една от най-антипазарните сделки с държавно имущество у нас, стават явни след справка в архива на Търговския регистър.


Дружеството "СОК Камчия" е основано през 2007 г. Година по-късно в борда на директорите му влиза Станка Шопова. До 1989 г. тя е председател на Централния комитет на някогашната комунистическа младежка организация ДКМС и един от най-близките сътрудници на комунистическия диктатор Тодор Живков. От 2011 до 2018 г. Шопова е председател на борда на директорите на "СОК Камчия". Като управител и мажоритарен собственик на компанията "Агенция Русия днес" през същата година Шопова купува и терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв.м.


Договорът за изграждането на комплекса "СОК Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. За да улесни реализирането на руската инвестиция, с негово решение държавата отпуска 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод към комплекса.


Детският лагер "Радуга", изграден от "СОК Камчия", беше открит


точно на 9 септември 2010 г.,


а високопоставени български и руски гости, присъстващи на церемонията, се поздравяваха с "Честит празник".


Фотогалерия: Юрий Лужков откри лагер за 11 хил. деца в курорта "Камчия" >


До 1989 г. денят, в който в условията на съветска окупация през 1944 г. е бил извършен комунистическият преврат в България, беше отбелязван като Национален празник на страната.
Специално за пищната церемония по откриването на лагера в Камчия пристигна тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков, а негов домакин бе наскоро встъпилият в първия си мандат като министър–председател Бойко Борисов.


Как беше открит лагерът "Радуга" - "Най-прекрасният на Земята" - тук.


Според обявените тогава данни инвестираните средства в оздравителния лагер "Радуга" към момента на откриването му бяха оценени на около 40 млн. евро, а базата му имаше капацитет да посрещне наведнъж около 1000 деца. Освен ученици в част от базата трябваше да бъдат настанявани и ветерани от Втората световна война.


Бойко Борисов и Юрий Лужков при откриването на лагера "Радуга" на 9 септември 2010 г.

© IPG

Бойко Борисов и Юрий Лужков при откриването на лагера "Радуга" на 9 септември 2010 г.


Само няколко месеца след откриването на комплекса обаче многократно обвинявания в корупция Лужков беше отстранен от поста, след като загуби доверието на Владимир Путин.
Прогнозната стойност на комплекса след окончателното му завършване през 2012 г. трябваше да достигне 120 млн. евро. През 2016 г. обаче


той изненадващо беше предложен за продажба


на търг от Департамента по конкурентна политика на градските власти на Москва за около 66.5 млн. евро (6.05 млрд. рубли по тогавашния курс). В документацята за търга бе описано, че за продажба са обявени сгради, "обособени като отделно курортно градче за целогодишен туризъм с капацитет за настаняване на до 2000 гости едновременно. Около 600 стаи за настаняване с обща площ от над 101 хил. кв.м са разпределени в хотелския комплекс "Лонгоз", детски здравен лагер "Радуга" и "Черноморский". Офертата включваше също център за лечение и диагностика "Здравец", вилно селище "Пирин", учебен комплекс с планетариум и др.


Аукционът по продажба на 100% от акциите на едноличното акционерно дружество "СОК Камчия" беше насрочен за 19 април 2016 г., но търгът неочаквано бе отменен.


Само няколко дни след крайната дата, до която трябваше да бъдат събирани оферти за проваления търг, Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви със свое решение, че е регистрирал


"СОК Камчия" като телевизионен оператор,


който възнамерява да разпространява по кабел 18-часова политематична програма, озаглавена "Тв "Камчия". Като изпълнителен директор на телевизионния канал бе посочена отново Станка Шопова.


Година по-късно – през юни 2017 г., "СОК Камчия" се оказа сред основните спонсори на организиран от община Варна безплатен концерт на "любимата група на Путин" "Любе" във Варна. Членовете на групата често се рекламират със снимки в компанията на руския президент. Те са известни с многобройните си участия в открито пропагандни и политически акции на Русия в чужбина и споделената носталгия по комунизма в бившия СССР. Те подкрепиха анексирането на Крим и открито споделят антилибералните си и хомофобски позиции.


В контекста на обобщените факти около създаването и цялата досегашна дейност на центъра "Радуга" край Варна


намерението на Русия да го превърне в "културно-хуманитарна площадка"


за прокарване на интересите си в Европа звучи съвсем логично.


Идеята беше подхвърлена от руски сенатори в края на декември м.г., след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.


Според мерките за справяне с тях, изготвени от руското МВнР, кметството на Москва може да прехвърли на правителствотото собствеността върху базата в курорта "Камчия", а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия. "През юни са определени и срокове, но бюрократичната машина работи бавно", допълни Лавров. "Под председателството на президента ще стимулираме такова решение и се надявам то да се изпълни бързо, защото ние смятаме, че ситуацията много бързо деградира", заяви още той в изказването си в Съвета на федерацията.


През това време


"СОК Камчия" трупа дългове


към община Аврен, на чиято територия се намира. Към 30 октомври м.г. неплатените данък сгради и такса смет са около 700 хил. лв. След като компанията е платила 217 хил. лв. в началото на т.г., останалата част от дълга е била разсрочена, съобщи Емануил Манолов, кмет на Аврен. С колко още е нараснал този дълг до момента обаче не е ясно.

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3040 Неутрално
 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Активните български политически играчи се правят, че не забелязват проблема. Хубав лакмус... Дали ще трябва да чакаме до следващия главен прокурор да се вземе национално отговорно решение...

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 923 Неутрално

  А виновни няма.

  Гнусно да беше, да повърнеш.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Не е късно Гешев да вземе отношение. Дано фактът, че Борисов също открива не го възпре.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Така действат от сатрапията - чрез престъпни сделки и вътрешни русофилистици...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Претоплена манджа рано сутрин заслужава претоплен отговор. :)

  ..."Червена вълна с имоти по морето Станка Шопова купувала квадрата край Аврен за 9,72 лв....В управителните органи на три различни компании, купили евтина държавна земя по Черноморието, е участвала Станка Шопова, председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г. Шопова е член на съвета на директорите на "СОК Камчия" ЕАД, едноличен собственик на капитала на компанията е Департаментът по имуществото на град Москва."http://www.moreto.net/novini.php?n=200110&c=09&p=17
  —цитат от коментар 3 на plebs


  От https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/09/4014122_kamchiiski_piasuci_e_nai-golemiiat_podaruk_sred/

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Както военните ни полигони и нереципрочния визов режим за америкосите.

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Не става съвсем ясно по време на продажбата дали важи забраната за продажба на трета страна.Ако някой знае да сподели.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Как Станчето Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка, при цена под 14 лв. на кв.м.?! И Емито Масларова този път трябва да влезе за дълго в пандиза, един път се измъкна с хиляда еквилибристики, но, щом за Нено Димов може, за Емито е задължително.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А "лидерът" на европейските социалисти, има ли да каже нещо по въпроса?
  Или пак ще се измъкне като мишка...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ако Гешев иска да знае какво е държавна измяна няма нужда да пита конституционния съд! Ето това е то държавна измяна пар екселанс.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Критерият е бил много прост - сравнение с цените, на които назначените от КГБ местни мутроолигарси разграбиха дюните с фиктивни търгове и заменки. Няма как за шефа по-скъпо, отколкото за подчинения

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 15. 15 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 926 Неутрално

  продажни комунисти, ходете си в русия.
  гешев очевидно се активира само когато му каже мутрата или пеевски.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Камчия е единствения плаж, на който ходя. Тишина, чистота, няма мутри, рекетъори, блъсканица. И бирата е лев и петдесет. Руснаците във всичко друго може да са трагични - но този комплекс го стопанисват добре и в България друго такова място няма. Гора, плаж, чистота, тишина. Явно апетитите на герб са да го раздаде на мутрите си и да излеят бетона, чалгата и да му еб*т майката. Докато народа одобрително мучи. Тя атаката по всички медии си започна координирано.
  —цитат от коментар 13 на Суджук Герберите


  Тука не става въпрос за твоите емоции. Това по същество е една чужда база. И тук опираме не до частна собственост а до собственост на РФ.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако Гешев иска да знае какво е държавна измяна няма нужда да пита конституционния съд! Ето това е то държавна измяна пар екселанс.
  —цитат от коментар 12 на Абсент


  Така си е. В съседство се намираше ракетното поделение "Родни балкани", което държеше на мушка черноморската акватория. Сега какво има там нямам представа. Руският "пионерски лагер" чудесно го замества.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Весело

  Спасе стига с тези исторически справки! Да беше влазъл нелегално в този строго охраняван център за тероризъм до покажеш къде се подготвят Чепигите за химическите атаки срещу Запада! Деситу Ризова не успя дя се справи с тази задача!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Спасе стига с тези исторически справки! Да беше влазъл нелегално в този строго охраняван център за тероризъм до покажеш къде се подготвят Чепигите за химическите атаки срещу Запада! Деситу Ризова не успя дя се справи с тази задача!
  —цитат от коментар 18 на Julian Mall


  А какво дава гаранции , че в един момент няма да стане Чепигарник?

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Е да, но от архитектурна гледна точка са спасили късче от българското Черноморие от ръчичките на българските... предприемачи. Може би единственото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Чета и вътрешно беснея! Това наистина е най-гаден случай на корупция и държавна измяна. Хайде Гешев, действай!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 284 Неутрално

  При тези цени, думата "продаде" трябва да отпадне от заглавието!

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  "Активните български политически играчи се правят, че не забелязват проблема. ..."

  По-точно столицата София се прави, че не забелязва проблема, и не се интересува от Източна българия. Дтроят се магистрали за плажовете към Гръцко, българското Черноморие стана "лайноморие" (с насмешка пренебрегвано от тарикатите-шопи), а там тихо-мълком се установяват все повече россияние (граждани на РФ, неизвестен брой, май около 400 000), и установяват свои райони (като в Поморие Малая Москва). Преди 2500 години така се настаниха древни гърци от гръцките полиси, основаха си гръцки квартали (колонии), и си отидоха едва през 1920г.

 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наскоро писах за петата колона на съветските другари. Ето я - заграбва де що може. После ловим шпиони. Ние да си изловим първо собствените руски агенти.

  без подпис!
 26. 26 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Комплексът ще бъде много красив анклав на РФ, от който сигурно ще бъде построен мост за твърда връзка с Крим, Геленджик или направо Кремъл. В "Радугата" всеки може да влезе за разходка и отмора, а това крие опасност от внос на русофилски вирус.
  —цитат от коментар 22 на venelingeologia


  Явно откакто" Крим наш" кремльовците са загубили интерес та и данъците не са си плащали, а са го обявили за продажба. Дано да е така, ма са размислили и са снели обявата.

 27. 27 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 520 Неутрално
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Хрониката на едно престъпно безхаберие на същите тези, които днес гонят руски дипломати под външен натиск......

 29. 29 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Антикомунистът Борисов продал за пари едно от най-красивите места в България на руските престъпници ? Че и чествал 9 септември с тях, да ознаменува тая паметна сделка за народа ? Сега да чакаме ли Гешев да направи проверка ?
  Oh, wait ...

 30. 30 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На мен пък ми е забавно. Значи взели терен без пари, и не само че не могат да изкарат 2 лева печалба от него, ами даже не могат да изкарат дори да си платят данък сгради.

  Типични руснаци. За тях бизнес и пазар са думи невнятни.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  На мен пък ми е забавно. Значи взели терен без пари, и не само че не могат да изкарат 2 лева печалба от него, ами даже не могат да изкарат дори да си платят данък сгради.Типични руснаци. За тях бизнес и пазар са думи невнятни.
  —цитат от коментар 30 на Индианец


  За печалбата не бъди сигурен. Там имаше едно частно училище с доста високи такси, и не малко варненци с добри доходи си пращаха там децата. А за това дето руснаците не плащат данъци - то си е повсеместно. Нито Лукойл плаща данъци към републиканския бюджет, нито руските собственици на апартаменти в затворените комплекси плащат такси.

 32. 32 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Гневно

  Е да, но от архитектурна гледна точка са спасили късче от българското Черноморие от ръчичките на българските... предприемачи. Може би единственото.
  —цитат от коментар 20 на Един вампир броди из Европа


  Какво са спасили? Я виж снимката. Грозни петна в гората. А БГ-зелените са си траели. Както си траеха за голф-комплексите на социолозите в Натура 2000, унищожили единственото местобитение в БГ на рядък вид пеперуда.

  Кажете ми, че не са съмнителни.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  "Преди 2500 години така се настаниха древни гърци от гръцките полиси, основаха си гръцки квартали (колонии), и си отидоха едва през 1920г."

  А пък едни други съжителстваха с нас 5 века и правата и свободите които имат все им се виждат ограничени. Скоро в един таков откриха цял арсенал от взривни веществе и всички се потули! А представете си този да беше руснак или русофил каква терористична мрежа щяха да разкрият Шерлок Холмсовците от ДАНС?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на vikhunter
  vikhunter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "parcaleste":

  Лагера е на северната страна на устието на Камчия. На южната страна са придобити със заменки над 2000 дка на значително по-ниска цена. Само казвам.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Става дума за една почивна станция - да не мислите, че ще си вземат тухлите и ще ги занесат в Москва или ще натоварят пясъка и ще го замъкнат в Каракум :-) ще дойдат на почивка , ще се пекат на слънце и толкоз = Разглеждайте го като чужда инвестиция,

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  На устието на Камчия се намира най-дългия плаж на западния бряг на Черно море - 7 км. Имаше един проект през 70-те за изграждане на голям туристически комплекс по подобие на Златни пясъци и Албена (хубав плаж с гора в съседство), изоставен заради кризата в туризма след 1975г., и напълно след другата от 1985г.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Станка, Масларова, Станишев - "одного поля ягодки". Ами това са оциалисти, комунисти и всъщност руски лугинаж. То Станишев, до преди да стане премиер нмааше български паспорт, той директно се беше определил като съветски гражданин.
  Като не си плащат данъците, не разсрочване, ами директна конфискация.

 38. 38 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Когато ни притисне или нападне Турция,лично аз разчитам само на руснаците,да им изкърцат със зъби.Западът ,по много стара историческа традиция ще си подвие опашката-без изключение!Така,че братушките трябва да ги има тука!

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#32:"Индианец"][/quote]

  На снимката виждам курорт като тези в нормалните страни, в рязък контраст с обичайната кочина. Аз не коментирам начина, по който е придобита земята, а какво е направено или не е направено с нея.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Разходка из комплекса за хората, които не са го виждали: https://www.youtube.com/watch?v=o9DSv8nNGFI

 41. 41 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дневник, да бехте турили една снимка на Станка Шопова да я видим тая убавица. Сложили сте ми свимка на Боко, дето е четвъртостепен герой в тази пиеса.

  Иначе, почвам да си мисля че соросоидите и путинистите сте като Атака и ДПС. Уж се карате, ама целта ви е съвсем друга. Всъщност си подавате пасове, разигравате постановки, за да си държите електората в страх.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  "А пък едни други съжителстваха с нас 5 века и правата и свободите които имат все им се виждат ограничени. Скоро в един таков откриха цял арсенал от взривни веществе и всички се потули! А представете си този да беше руснак или русофил каква терористична мрежа щяха да разкрият Шерлок Холмсовците от ДАНС?! ..."

  а лидерите на ДПС и депутатите им не бяха ли всички в групата за приятелство с Русия?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар 34 от "vikhunter":

  пич, я кажи от коя руска инвестиция ДБ е получавал данъци, осигуровки, изобщо някакви парички?

 44. 44 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  И няма виновни!?!?И ако тази "сделка" не е престъпление и създаване на руски анклав на наша територия -здраве му кажи!!!
  Сега трябва да направим всичко възможно да откупим обратно тази територия и да дадем път на алкашите......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 45. 45 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Краде се като за последно, българина играе джобен тенис и псува пред телевизора/компютъра. До кога ще ги траем?

 46. 46 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#31] от "historama":

  Русия ни е освободила, и й плащаме данък асвабаждение. От 1878г всяка година

 47. 47 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3952 Гневно

  До коментар [#38] от "иванчолаков":

  Ами като ви е страх отивайте там бе....в подмосковието търсят такива като Вас!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 48. 48 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Това е такава беля, че нямам думи... Единственото добро решение е да го изкупим на разумна до 50-70млн лв. без искам-неискам от руснаците! А продавачите 15г в затвора.

 49. 49 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Снимката на Боко и Лужков кърти мивки!
  Само ми е чудно, къде са и Готи и Ел Чапо?

 50. 50 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#13] от "Суджук Герберите":

  Добро стопанисване не е равно на неплатени задължения за половин милион!

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  С статията има крещящи неточности - Камчия не е един от най-големите, а е НАЙ-ГОЛЯМИЯТ плаж - почти 13км. И не само по северното, ами по ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО крайбрежие.
  Срамното обаче е контраста на построеното от руснаците с останалата част на въпросния лагер - от една страна имаме съвременен, макар и не кой-знае колко луксозен туристически комплекс. От друга - порутени бунгала, миришещи на плесен, половината от които са необитаеми. Ако отидем още малко на север по плажа, пък ще видим познатата родна картинка, с диво стихийно застрояване, без никакви места за паркиране, с тесни пътища, подобни на горска алея, по която дори две леки коли трудно се разминават, без организирано сметосъбиране, за пречиствателна станция дори ме е страх да питам. За сметка на това, на самият плаж са изцвъкани заведения.
  Ако продължава в този дух, руският комплекс ще остане единственото място, където човек може да види нормална природа. Е, ако го пуснат там де... Защото в момента комплексът функционира по-скоро като лагер за затворници на лек режим, отколкото като туристическа атракция.

 52. 52 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Станка е готова за тричане

  I shave with Occam's razor
 53. 53 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Потърсих снимка със Станка Шопова. Излезе ми няква ромка от Столипиново, бе...

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 54. 54 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#48] от "vasill":

  И що да го купуваме. Особено пък на тази цена. Ти добре ли си. Ако имаш бол пари, купувай де. Твоя си работа.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 55. 55 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не ни трябва СОК Камчия - ВАГНЕР!!!

  Айде Б Борисов да анулира сделката, ако наистина иска независима България, която да не става терен за международни Войни ... ... ... !!!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 56. 56 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#34] от "vikhunter":

  Южната страна на устието на Камчия е резерват и там не може да се строи. И стига сте ревали за тази Камчия. Заради реката морето там винаги е мътно, дори кално и не става за къпане. И при соца Камчия беше курорт за трудовите маси, а не за червения хайлайф. Имаше един-два малки хотела и останалото бунгала и бараки. Един огромен стол изхранваше заблудените почиващи. "Развлечението" включваше едно лятно кино и толкова. Това за стоте евро на квадратен метър е абсолютна лъжа и може да се провери. Не защитавам руснаците, но по-скоро далаверата е за нашите червени варненски капиталисти. Станка Шопова е само бушон. Не е зле да се проверят истинските собственици на СОК Камчия, който вероятно притежава земята и е българска фирма.

 57. 57 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На всички руски слуги - предатели на България, използвали служебното си положение, за да сътворят поредното откъсване от една от най-красивите части от територията на България - за да я подарят на Русия, трябва да бъдат повдигнати обвинения за тежки престъпления!

 58. 58 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  "Как България продаде на Москва 80 дка крайморски терен за лагера "Радуга" по 10 лв. кв.м"
  Както разпродаде де що имаше големи комплекси в близост до плажа. Ама Гешев е радост, макар че има правомощия да разплаче много хора, не само избрани.

 59. 59 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "Shteryu Atanaso":

  Това по кой член от кой закон?

  Не разбрахте ли че самите руснаци, понеже са супер хитреци, се опитват да се освободят от имота. И си търсят балък да го вземе.

  Щом никоя хотелска верига не е проявила интерес, значи сградите тотално за нищо не стават. Представям си какви типично руски единочки са стаите.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 60. 60 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ходехме цялото семейство всяко лято на Камчия. За последен път през 2013 година. Заради руския "лагер" през последните две лета имаше проблеми с електричеството. за да имало за бледоликите братя. Повече не стъпихме. Освен това случайно нахълтах в сградата срещу "Захарче", построена със средства на ЕС като компютърен център. Вътре бледолики мутри бяха събрали общинарите от Аврен, набиваха им обръчите и ги инструктираха как да управляват общинските дела в района. Много харесваме Камчия, но повече няма да стъпим там докато е окупирана от орките.

  No Pain No Gain
 61. 61 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  Реалната цена на този имот се получава, като от цената на земята извадиш разходите за разрушаване на сградите. Но не е сигурно че се получава положително число.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 62. 62 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 682 Неутрално

  БСП, ГЕРБ, ВМРО - няма никаква разлика - всички са руски подлоги!
  Най-страшното е, че и много българи не намират нищо престъпно в подобна сделка.Дори ще се радват, ако тук се случи нещо подобно на анексирането на Крим от Русия!

 63. 63 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Разстроено

  До коментар [#13] от "Суджук Герберите":
  До коментар [#39] от "Един вампир броди из Европа":
  До коментар [#40] от "buggie":

  Абе недейте така отваря очите на масовия писател в Дневник, той мрази руското от сутринта, може да не може да създаде нищо по-добро, но щом е руско трябва да го унищожи.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005–2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м."

  Напълно в съответствие с "добрата практика" на демокрацията и пазарната икономика. И след като се продавал лагера за 66 млн евро, що не са го купили Янкето или братският Европейски съюз? Сега щеше да е "почивна база" на натото.

 65. 65 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Т. Нар. Комунисти (така кратко и любезно се наричат крадливи некадърници) за пореден път успяха да откраднат от народа земя, народни построи и водопровод, и накрая пак стигат до фалит.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 66. 66 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#55] от "Shteryu Atanaso":Това по кой член от кой закон? Не разбрахте ли че самите руснаци, понеже са супер хитреци, се опитват да се освободят от имота. И си търсят балък да го вземе. Щом никоя хотелска верига не е проявила интерес, значи сградите тотално за нищо не стават. Представям си какви типично руски единочки са стаите.
  —цитат от коментар 59 на Индианец


  Московското кметство или община ще го продава на Руската федерация (Кремль), а не изобщо. От единия джоб в другия.

 67. 67 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#51] от "ivanpopov":

  Плажът от устието на реката до скалите в северната част на Романтика е около 2.5 км. Уточнявам, защото тренирах всяка сутрин и вечер и съм го пробягвал десетки пъти.

  No Pain No Gain
 68. 68 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Гешев, хайде, куче, дръж!

 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално
  До коментар [#16] от "К2":

  Я обясни как този лагер е "чужда база",когато на неговата територия действат българските закони?! Това е все едно ти хипотетично да станеш кмет на София и да купиш с общински (държавни) пари парцел в руският курорт Сочи,да построиш хотел върху него и да твърдиш,че той е българска държавна собственост и можеш да правиш в него каквото си искаш?! Как ще стане тая работа?!

 70. 70 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Станка Шопова закупува на безценица заедно с Добромир Гущеров още 40 декара гора в землището на с. Близнаци. Но да не си представяте, че това е някаква селска гора — не, това е прекрасен лонгоз край морето.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#10] от "vhv":

  Това не е ли същия "лидер" дето въртеше заменки с родния си брат - 120 декара на брега срещу някакви трънаци.

 72. 72 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Разстроено

  Ако продължава в този дух, руският комплекс ще остане единственото място, където човек може да види нормална природа. Е, ако го пуснат там де... Защото в момента комплексът функционира по-скоро като лагер за затворници на лек режим, отколкото като туристическа атракция.
  —цитат от коментар 51 на ivanpopov


  Какъв лагер за затворници? Това е един от малкото комплекси, през които се минава съвсем свободно и цените са нормални, ако държиш да почиваш сред стотици руснаци.

 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#56] от "Oggie Petkov":

  Като изключим лъжата, че морето не ставало за къпане, останалото е правилно. А морето е мътно само непосредствено до устието. И то само когато са разровили, за да не се заливат нивите.

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#10] от "vhv":

  Освен Станишев, май и автентично десният личен прислужник на Тодор Живков има какво да каже... ;)

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Много странно.Как се връзвате на безумия изказани от Лоса. В Бг терен е придобила частна фирма,а това че си е продала акциите на този или онзи няма никакво значение.Важно е регистрацията в Бг съда.А там Лоса и Путлера да си лаят.Друг е въпроса,наистина ли всеки закупен от руснак апартамент по света става автоматично собственост на държавата Русия,така си мисли Лоса...И КАКВО си мислят нашите режещи лентички?

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Тоз курорт е толкоз готин, че май няма равен на себе си. Затуй поражда справедлива завист и злоба у черните души. Но и той си има проблеми. Там летуват деца а не лигави мегазвезди, наркобосове, арабски петролни шейхове, корумпирани политици и мафиотски главатари. По тази причина курортът не може да се самоиздържа и се налага издръжката да се поеме от бюджета на РФ.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#60] от "tokkay":

  Като спомена "Захарчето"... Наскоро се разхождах в района. Въпросният общински център е започнал да се разпада. Явно е изтекъл периода на програмата по която е изграден и сега е оставен на произвола на съдбата.
  Иначе на мен "Захарчето" ми допада. Не е някакъв лукс, ама ресторантчето беше със сносни цени и храната беше добра. Бунгалата наоколо си останаха пълна трагедия. Плажът на Камчия е много добър, но не се поддържа и всичко наоколо запада...

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Така се започва. После да няма "Камчия наша".

 79. 79 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#76] от "Judjuk":

  Нас какво ни вълнуват причините, поради които лагера на може да се самоиздържа?! Или сме длъжни да плащаме вместо бюджета на РФ данъците на комплекса?
  Щом са си го направили, да си плащат данъците и да се оправят. И без друго са придобили земята на символични цени. Малко ли им е? Още ли искат...?!

  Бивш tww09306483.
 80. 80 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  “ Година по-късно в борда на директорите му влиза Станка Шопова. До 1989 г. тя е председател на Централния комитет на някогашната комунистическа младежка организация ДКМС ”

  Станка Шопова беше не председател, а първи секретар на ЦК на ДКМС, така се наричаше вожда нА комсомола. И не беше такава до 1989, след нея имаше още няколко вождове, май последен беше Росен Карадимов, сега виден социолог, който е редовен гост във всички ТВ канали и ни поучава от екрана. Често Бойко Василев го кани в Панорама, явно има слабост към него.
  Защо Дневник сега ни разказва за тази сделка от 2008? По това време вестникът съществуваше, но не помня да е разобличил тогава сделката.

 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Хубава работа, ама съветска.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Потърсих снимка със Станка Шопова. Излезе ми няква ромка от Столипиново, бе...
  —цитат от коментар 53 на Индианец


  Пробвай с Яндекс. Човек на Москва е, та са по-изчерпателни.

 83. 83 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Имам седмото чувство, че Костов е виновен... а шестото ми ме кара да питам разни неща...например, къде бля Боко-комунистотрепача и праскуратурата два/три мандата...а, другите 5 сетива викат= БЯГАЙ, плюй на петите и никога не се връщай.

 84. 84 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  Каква архитектура!?! Като за масата руски чиновници и българските им ибрикчии - си е дори красиво... Всъщност е грозно и некачествено изпълнено.

 85. 85 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#13] от "Суджук Герберите":

  До коментар [#20] от "Един вампир броди из Европа":

  Прави сте, че руснаците не разрешиха да се бетонира Камчия, за да имат спокойствие и да са единствени господари. Но това означава ли да им проверим цялата си територия, за да не допускат мутрите да строят? Мутренското презастрояване си е наш проблем и трябва ние да си отговаряме за него, както и за разпродажбата на земята край Камчия на руснаците. Които са позволили всички тези безобразия, трябва да носят отговорност. Но няма кой да им я потърси. А тези, които гласуват за националните предатели, да се замислят. Поне ние, гласоподавателите, можем чрез гласуването да раздадем частична справедливост.

 86. 86 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  В НК за стопанско престъпление се счита сключването на неизгодни сделки при които държавата понася загуби. В този случай е налице очевиден състав на това престъпление и ако имаме прокуратура , тя трябва да се самосезира и да заведе наказателно дело на замесените в осъществяването на тази престъпна сделка. Ето един казус по който новият главен прокурор може да се докаже като независим обвинител на престъпниците в България.

 87. 87 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#85] от "Fiji":

  Не проверим, а поверим. Сори.

 88. 88 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  Ако трябва да бъдем коректни, първият собственик на земята на СОК"Камчия" е приватизационният фонд "Холдинг Варна". И това става през 2000 г. И това става чрез мажоритарни участия в капитала на Камчия АД. Трябва ли да обяснявам за Холдинг Варна/собственост на ТИМ, изграден с изпрани руски капитали/. Същият холдинг е собственик на "Свети Константин и Елена" и в момента строи жилищни комплексти около градския стадион/бивш Юрий Гагарин/.
  Да не отварям темата за Алея Първа...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 89. 89 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#53] от "Индианец":

  Те руснаците на такива проксита разчитат. Тази, сопола, гестапото...

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#80] от "aralambi":
  "Защо Дневник сега ни разказва за тази сделка от 2008? По това време вестникът съществуваше, но не помня да е разобличил тогава сделката. "


  Ако беше прочел материалът внимателно , щеше да разбереш , че същият автор е писал за тази сделка в Дневник още през 2010 година. А причината отново да се подхваща темата за тази сделка е изявеното намерение на Москва да превърне този развлекателен център в център за подривна и пропагандна дейност в ЕС.

 91. 91 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Ааа не, кмето е скочил на амбразурата и с голи гърди защитава

 92. 92 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Да благодарим на Партията и нейните отрочета Станишко и БойкУ. Поклон!!! Живков се гордее с вас.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 93. 93 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#64] от "Judjuk":

  Защото е строено за мужици, а не за нормални хора.
  Нито качество, нито функционалност.

 94. 94 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Някой си е "уредил" среща с Главният прокурор...?!

 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Повдига ми се...
  От текста, от снимките на премиера (за 10 години може да се каже, че сервилността му към руснацитте не се е променила), от постоянното ми ограбване от "широката руска душа" и нейните защитници тук.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#67] от "tokkay":

  ЮНАК! Вярно, че там пясъка е ситен и дава добра опора за тичане, без да затъваш, но 5км си е добро разстояние.

 97. 97 Профил на sugar
  sugar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#88] от "mitko11":

  Кой е бил първия собственик няма голямо значение. В момента са няколко собственика и за да се прави каквото и да е се изисква съгласието на всички. Нали сме коректни да се знае.

 98. 98 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Това е национално предателство и колко е жалко, че упоменатите в материала, не търкат наровете за държавна измяна!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 99. 99 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Не е късно Гешев да вземе отношение. Дано фактът, че Борисов също открива не го възпре.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, той Борисов хубаво открива, ясно е, че не е вода-ненапита, но твоите хора са го продали.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 100. 100 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Е да, но от архитектурна гледна точка са спасили късче от българското Черноморие от ръчичките на българските... предприемачи. Може би единственото.
  —цитат от коментар 20 на Един вампир броди из Европа


  Това може ад го каже само човек, който не е посещавал Камчия преди и след.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK