Помагайки на Перник, София ще получи държавна подкрепа за свои проекти, обяви Фандъкова

Вчера Йорданка Фандъкова заведе журналисти в контролния център на "Софийска вода" в Бистрица, за да покаже как се следят язовирите на София

© Фейсбук на Йорданка Фандъкова

Вчера Йорданка Фандъкова заведе журналисти в контролния център на "Софийска вода" в Бистрица, за да покаже как се следят язовирите на СофияАко помогне с вода на Перник, София ще получи държавна подкрепа за реализацията на свои ВиК проекти, каза днес пред "Нова телевизия" кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че става въпрос за ремонт на стената на язовир "Бели Искър" и изграждане на реверсивна връзка на двата тръбопровода, които снабдяват с вода града.


Днес общинските съветници трябва да решат дали да разрешат пренос на вода от Рила през водоснабдителната мрежа на София за Перник. Според държавата това е единственото работещо решение, за да не остане Перник изцяло без вода предвид приближаването до мъртвия обем на язовир "Студена". Градът е на режим от средата на ноември, като сега вода се пуска по седем часа на ден.


Йорданка Фандъкова повтори, че разрешението се дава срещу гаранции, че водата ще е само за питейни нужди, има възможност за спиране на подаването при поява на риск за водоснабдяването на София и държавни гаранции за подкрепа на общинските ВиК проекти.
Кметът на столицата посочи, че нивата на язовирите, ползвани за водоснабдяване на София, се следят в реално време, като при одобряване на трансфера към Перник всяка седмица обобщени данни ще се дават и на ресорната комисия в Столичния общински съвет. Фандъкова каза още, че тестове са показали, че допълнителното налягане във водопреносната мрежа на столицата не носи риск от допълнителни аварии.


"Аварии са възможни, важно е да са отстраняват бързо", допълни тя. В отговор на въпрос кметът на София каза, че до момента не е обсъждан вариант София да приема евакуирани хора от Перник, ако там водоснабдяването спре.


Фандъкова каза още, че реализацията на проекта не би трябвало да се отрази на цената на водата в столицата. Тя все пак се застрахова, че финалното решение за това е на Комисията за енергийно и водно регулиране.


"От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреносната мрежа на София се установяват годишно", коментира още Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че те се отстраняват се налагат санкции, но става въпрос за една постоянна битка.


По същата тема председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков уточни, че водният баланс на София е повече от добър. "Около 400 млн. кубика вода има в язовирите при консумация от столицата от 140 млн. за година", допълни той. И Герджиков подчерта, че във всеки един момент София ще може да спре пускането на водата към Перник.


Всичко за водната криза в Перник вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK