Отлага се влизането на наредбата за новия софтуер за управление на продажбите

Отлага се влизането на наредбата за новия софтуер за управление на продажбите

© Надежда Чипева, КапиталВлизането в сила на Наредбата Н-18 се отлага с 6 месеца, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ресторантьори и хотелиери, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя.


Наредбата трябваше да влезе на 31 януари. Утре хотелиери, ресторантьори и представители на малкия и среден бизнес планираха пореден протест срещу наредбата на Националната агенция за приходите (НАП) и прилагането на нов софтуер за управление на продажбите.


Търговците настояват да се отложи влизането в сила на Наредба Н-18 на Министерството на финансите докато не бъдат изчистени проблеми, които касаят прилагането й. Искат и отмяна на текстовете, предвиждащи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.
"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари", коментира Горанов след продължилата почти 3 часа дискусия в Министерството на финансите.


Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.


В кратки срокове, през следващите седмици, ще се проведат и няколко срещи в работен формат за регламентирането и прилагането на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, тъй като опасенията на бизнеса, свързани с прилагането на наредба Н-18, се базират и на това, че тя може да отвори допълнителни аргументи за тази крайна мярка.


Горанов обясни, че пред бизнеса е изложил аргументи, че няма връзка между двете теми, но тази мярка много остро се поставя като проблем от страна на ресторантьорския и хотелиерския бранш и ще се дискутира какво да се направи, за да няма подозрения за своеволия от конкретни служители на приходната администрация. Търговците поставиха част от вижданията си за прилагането на Наредбата, а не толкова аргументи против нейното съществуване. Горанов каза още, че и двете страни са се обединили около философията на Наредбата и че фундаментът, заложен в нея от средата на 2018 г., няма нужда да бъде променян.


На брифинга пред медиите Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап. Тя призова структурите на организацията, която представлява, утре да не протестирет и изрази надежда след три месеца, когато престои нова среща с министъра, да има още по-голям напредък.


Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, съобщи, че през предстоящите три месеца, в които ще се правят работни срещи с НАП, ще присъстват и представители на малкия и средния бизнес, които са извън сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Той изрази надежда след 6 месеца да има една работеща Наредба Н-18.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK