Подходът на прокуратурата може да манипулира, вместо да информира обществото

Главният прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван ГешевАдвокат Александър Кашъмов коментира пред "Дневник" казуса с публикуваните от прокуратурата записи на телефонни разговори, свързани с държавния глава. Заглавието и вътрешните заглавия са на "Дневник".


Публикуването на подобен вид записи и разговори, които въвличат държавния глава би било допустимо дотолкова, доколкото това все пак е най-публичната фигура в една държава и публичността по отношение на нея надделява над личните данни. Особено, ако не става въпрос за разговори от чисто частен характер.


Днес е Европейският ден за защита на личните данни. Симптоматично е това, което се случва. На 28 януари е приета конвенция 108 на Съвета на Европа – първата в света, свързана със защитата на личните данни при автоматизираната им обработка.
Но за да бъдат оповестени личните данни, дори и на държавния глава, трябва да бъдат спазени изисквания, включително и с пропорционалността, което предполага освен преценка дали става дума за висша държавна длъжност, но трябва да е ясно и с каква цел се публикуват тези данни.


Източникът на информация в случая е прокуратурата, която очевидно разполага с тези данни и която би трябвало да ги използва, ако смята, че е извършено престъпление, за съответното събиране на докзателства. Нищо не обяснява защо информацията трябва да бъде публикувана. Освен това, обичайно информацията, събрана чрез СРС се класифицира като държавна тайна и ако в случая това не е направено и има някакъв нов, "революционен" подход, е любопитно да знаем на какво се дължи той.


Само ДАНС може да разсекрети разговорите с президента


Твърдението в съобщението е, че ДАНС са събрали данните, а според Закона за класифицирана информация първият орган, който е създал информацията, той е единственият, който я класифицира и единствен може да решава дали тя да бъде декласифицирана.


На следващо ниво има и защита на следствената тайна, която може да бъде преодоляна с решение на наблюдаващия прокурор. Тук обаче стои въпросът за частичността на информацията. Като принцип в самия Закон за достъп до обществена информация, чл. 6 е записан принцип на пълнота на информацията.


Тоест когато държавен орган оповестява някаква информация, той има законовото задължение тази информация да бъде пълна.


Частичното подаване на информация може да бъде манипулативно


и да манипулира обществто, вместо да го информира. Това е много важно, особено когато резултатът от такава информация може да е подкопаване на доверието на гражданите във властта. Не става дума за конкретни лица, а за доверието в институциите. Би трябвало една по-нискостояща в конституционната йерархия институция като прокуратурата, когато попадне на данни за държавни фигури от първи ранг, да има някакви морални задръжки, а вероятно и юридически да публикува каква да е информация, която има възможност да подрони общественото доверие като цяло. А България неколкократно е осъждана в Страсбург по дела, свързани с нарушаването на презумпцията за невиновност.


Засилената, нарочно търсена от прокуратурата публичност също е под въпрос. Подобен тип поведение вече е обявявано по дела в Страсбург, че не е в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.


Проблемите със следенето и подслушването вече са в ЕСПЧ


По делото "Екимджиев" 2, по което в момента тече кореспонденция между правителството и жалбоподателите към съда в Страсбург, са поставени редица проблеми, свързани със системата за тайно следене в България, включително използването на СРС, включително запазването на трафика на електронни съобщения, не са в съответствие с чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. Рано е да направим преценка, но тук виждаме един пример за това, че се използват записи от СРС, които не е изключено да останат в употреба единствено за публичността и от тук нататък да не се направи нищо с тях.


Самият смисъл на събиране на СРС и на възможността да се подслушват разговори и т.н. е единствено и само за целите на разследване на тежки престъпления. Под въпрос е изобщо дали подобна информация, при каквито и да е обстоятелства, би трябвало да бъде публикувана, но във всички случаи, ако бъде публикувана, това би могло да бъде само в някакви много изключителни ситуации.


Обяснението на прокуратурата е "Предвид призива на президента към главния прокурор на Република България да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация...".


Такъв мотив не е допустим, за да се обосновава някакво питане, защото главният прокурор хипотетично може да отправи хиляди питания до Конституционния съд - това е в неговите правомощия. Може да поиска и питания за тълкувателни решения на върховните съдилища. Но, ако всеки път той ще вади някаква чувствителна информация всеки път, когато отправя искания, значи тези искания служат като трамплин и повод да бъдат извършвани закононарушения, при които да бъдат нарушавани основни човешки права и да бъде манипулирано общественото мнение, вместо да бъде предоставян пълен достъп до обществена информация.


Осуетяването на проверка на КПКОНПИ по кой текст от закона е?


Може би на последно, но не по значение, място виждам анализ на конституционните текстове в постановлението, което е приложено към съобщението, но не виждам никаква посочена разпоредба от НК или нейн анализ.


Ако въобще нещо се коментира, то би трябвало ние да разберем по какво престъпление е работила прокуратурата по отношение на държавния глава. Осуетяването на проверка на КПКОНПИ по кой текст от закона е? От съдържанието на постановлението за спиране не става ясно за какво престъпление се работи по отношение на държавния глава и какво в крайна сметка е направило необходимо преждевременното публикуване на такава информация.


Подобна информация е нормално да придобие публичност, когато има обвинителен акт. Явно е, че има пречка да бъде внесен такъв заради имунитета на президента. Странна практика е и да бъде вкарван свален текст от разговорите в постановление на прокуратурата. Подобна практика не ми се струва обичайна и индикира, че това е направено с преднамерената цел да бъде изваден този текст заедно с публикуването на постановлението за спиране.


Прокуратурата се използва за политически войни и борби


Според мен сме изправени пред използване на прокуратурата за цели, различни от целите, за които тя е създадена, а именно – за политически войни и борби, а не за работа по разследване на престъпления. Сложен е балансът – от една страна ниво като президент означава висока степен на откритост и че обществото трябва да знае включително и за разговори, които води по служба. Тук надделява общественият интерес пред защитата на личните данни.


Но, ако се касае за информация, която е събрана по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, която може да се ползва единствено и само за целите на престъпления, използването й за други цели като пиар, информиране на обществеността на предварителен и преждевременен етап в момент, в който няма нужда от това, без нищо да е свършено – това ми се струва, че води до извод за непропорционално използване на тази информация в нарушение на законодателството. Има съмнения за прескачане на някакви граници, тъй като информацията, която е разпространена е крайно парцелирана, на парчета, не създава цялостна представа.


Къде е обещаното от Гешев сътрудничество между властите?


По този начин нито може да се каже, че се информира обществото, защото обществото нищо не разбира от тази частична информация и то в нарушения по чл. 6 от Закона за достъп до обществена информация, а съществременно се извъшрва закононарушение вероятно в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства, Наказателно-процесуалния кодекс и Европейската конвенция за правата на човека.


Преди да стане прокурор в първото си интервю като кандидат за главен прокурор Иван Гешев изрично спомена, че не трябва да говорим само за разделение на властите, но и за сътрудничество за властите. Бих искал да поставя риторичния въпрос къде е така лелеяното и обещано от него сътрудничество между властите в този казус.


Мнението записа Ина Друмева.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Наистина не виждам основания да се наричаме държава. След скандалитеее от последните седмици, "жестът" на Гешев довърши държавността.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Не знам, ама това ми се струва постно и няма общо с измяна.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
  в предаването "По света и у нас"
  ♦ ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ФАЛШИФИКАЦИЯ ♦

  беше излъчен компютърно подменен ТЕМБЪР от оргинала подаден от ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА
  за да се прикрие РАДЕВ !!!

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Гешев ще е изключително ялов прокурор по същество и ще се проявява като реваншист и бухалка. Предвид мнозинството, с което беше избран за главен прокурор, явно цялата съдебна система е прогнила.

 5. 5 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Че то манипулацията е крайната цел. Гешев не е там да търси истина и справедливост,!

 6. 6 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Не по темата - полицаи срещу протестиращите пожарникари в Париж:

  https://www.youtube.com/watch?v=aqpmbTJHiis
  https://www.youtube.com/watch?v=kon0rmLQE7U

  роби срещу роби по-точно

 7. 7 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 310 Неутрално

  МилиционерЪЙ всех стран,соединяйтесь...СТРОЙ СЕ,ПРЕБРОЙ СЕ!Един липсва?Чакайте,чакайте-той е милиционер-пожарникар и в момента е мин.пр.на България/на руска служба,разбира се/...ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ,А?!!!

 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Може, ама надали.

  По добре да чуем оригиналната истина, отколото разясненята на Хашъмов и теменужените бодри маршове.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Хайде, грабвайте телата и на амбразурата да се брани Радев. Коалиция БСП, ДПС и ДъБъ.... имат опит как се прави - за справка местните избори :)

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Любопитно

  "Днес е Европейският ден за защита на личните данни..." - то, т`ва е като светлото бъдеще на комунизЪма, но пък масите се радват. А скоро имаше годишнина на Оруел...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Неутрално

  Спасяването на "редник" Радев!
  Мурзилажът явно ощи чака "пищовите".
  Очакваме партизански залп в стил "вие па сте мно'о 'убави!"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *още

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  БСП, "десни", вси адвокати са на амбразурата като Матросовци. Цел - защита на г-н Радев.
  Интересни метаморфози втора серия. Първата беше с г-жа Манолова.
  Двамата защитавани са изявени атлантици и проевропейски политици със солидна демократична закваска.
  Лошото е,че кривят око на Изток.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 14. 14 Профил на бай Тодар
  бай Тодар
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кашъмов има доста още да поучи, щом си мисли, че ДАНС е по-висш орган от Прокуратурата на РБ... Май още първи курс му се губи....

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  гешеФ си вкара такъв страхотен автогол в милиционерката мрежа ,че най вероятно съвсем скоро ще бъде изгонен от терена ?

 16. 16 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Дневник за пореден път защитава престъпление, кметицата, тад Груп, сега и президента.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stewie":

  Няма кой да го изгони. Предварително се знаеше, че така ще действа, затова и така настояваха да бъде той.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Весело

  Хи-хи.
  Едно време и Петър Младенов твърдеше, че е казал:
  - По-добре да дойде Станко.
  А не танковете. И записът бил манипулиран...

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Весело

  До коментар [#15] от "Stewie":

  За Гешев остава все пак един шанс - Конституционният съд да прояви разбиране и да проточи въпроса с неговото питане докато всичко утихне и се забрави. Пък накрая да измудри едно витиевато решение като за депутатстването на Пеевски и Добрев.
  Нашият Конституционен съд много ги умее тези неща.

 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Гешев от самото начало се държи като шоумен, а не като юрист, а още по-малко като прокурор.
  Влече го много повече към политиката и по-специално политическите интриги. С него прокурорската институция загуби всякакъв авторитет и се превърна в нощно риалити шоу.
  Очевидно е инструмент в Боковите ръце и го съзнава напълно.
  Преценил е, че позитивите от това ще са му повече от щетите и е поел риска.

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  До коментар [#17] от "Fiji":

  ако щетите за кукловодите му са твърде големи ,въобще няма да се церемонят с него , ще намерят начин да го разкарат, все пак стабилността е по важна от всичко

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#21] от "Stewie":

  В момента ври и кипи, водят се не само хазартни войни, Гешев е част от действащите лица, дали само за отвличане на вниманието, или е по-сериозна ролята му, трудно е да се каже на този етап. Когато всичко приключи и се наместят пластовете, може и нещо да се подразбере. Но мисля, че Гешев не пречи, а помага на тези, които се опитват да запазят „стабилността” си.

 23. 23 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От информацията, която се изнесе по медиите се разбра, че само това разследване и запис, от всичко събрано за Радев, е разрешено да се популяризира.
  Следва, че има по-сериозни причини за питането до КС. Или поне днес това това разбрах от различната информация, която потърсих.

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯв предаването "По света и у нас"♦ ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ФАЛШИФИКАЦИЯ ♦беше излъчен компютърно подменен ТЕМБЪР от оргинала подаден от ВЪРХОВНАТА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРАза да се прикрие РАДЕВ !!!
  —цитат от коментар 3 на tarikatis


  Пускаш ФАЛШИВА НОВИНА, при това за втори път!
  Гласът на г-н Президента ясно се различава като приглушен, матов, за разлика от гласа на събеседника му.
  Купи си нов телевизор с добра аудио система или посети реномиран лекар уши, нос, гърло!
  В краен случай – психиатър!
  Не съм гласувал за Радев, не му симпатизирам, но истината е най-важна в случая!
  Не лъжи!

 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Когато нацистите дойдоха за комунистите,
  аз мълчах;
  не бях комунист.

  Когато затвориха социалдемократите,
  аз мълчах;
  не бях социалдемократ.

  Когато дойдоха за профсъюзите,
  аз мълчах;
  не членувах в профсъюз.

  Когато дойдоха за евреите,
  аз мълчах;
  не бях евреин.

  Когато дойдоха за мен
  - вече не бяха останали хора,
  които да ме защитят.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Колев":

  Позната теза.
  Само една добавка. Върнете се назад в историята и вижте дали някой ,който е подкрепял комунистите е оцелял политически /а често и физически/
  Другарите винаги са ползвали стратегията на Ленин за ПОЛЕЗНИЯТ ИДИОТ.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "Подходът на прокуратурата може да манипулира, вместо да информира обществото:
  ------------
  Нещо, като това, в което жълтото дневниче се е специализирало?
  Тежки времена настават. Вече ще си имате конкуренция.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  гешеФ си вкара такъв страхотен автогол в милиционерката мрежа ,че най вероятно съвсем скоро ще бъде изгонен от терена ?
  —цитат от коментар 15 на Stewie


  ===
  Въри го обясни това на резидента, успокой чеовека, че като го гледах как се е спекъл, сигурни си мисли, че той самият, скоро ще бъде изгонен от терена.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 29. 29 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  гешеФ си вкара такъв страхотен автогол в милиционерката мрежа ,че най вероятно съвсем скоро ще бъде изгонен от терена ?
  —цитат от коментар 15 на Stewie


  ===
  Въри го обясни това на резидента, успокой чеовека, че като го гледах как се е спекъл, сигурни си мисли, че той самият, скоро ще бъде изгонен от терена.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  "информацията, събрана чрез СРС се класифицира като държавна тайна и ако в случая това не е направено и има някакъв нов, "революционен" подход, е любопитно да знаем на какво се дължи той."
  Тука явно Гешев преценява, какво може и какво не може.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Да, тук някъде Прокуратурата окончателно изпадна от Правосъдната система. Сега надеждата е в Съда - но ако и той, отпадне със същия ефект (на абсурда), нищо няма да стои като причина за това да не се появи Народен съд 2 и да измете тая паплач.....

 33. 33 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Да, тук някъде Прокуратурата окончателно изпадна от Правосъдната система. Сега надеждата е в Съда - но ако и той, отпадне със същия ефект (на абсурда), нищо няма да стои като причина за това да не се появи Народен съд 2 и да измете тая паплач.....

 34. 34 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Въпрос: Подслушването на натовски генерал и президент на европейска държава от библиотекарския слугинаж, не е ли шпионаж?

 35. 35 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не знам какво си очаквал, но е достатъчно другаря Радев (нелюбим) да публикува една официална биография на тиквата (а не да се гугулчи за да я извадиш) и после апартаментчето на Деси ще ти се види, като къшичка за домашни любимци. Даже няма да има нужда да се отваря 'случая" Барселона.

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2409 Неутрално


  Въпрос: Подслушването на натовски генерал и президент на европейска държава от библиотекарския слугинаж, не е ли шпионаж?
  —цитат от коментар 34 на mara71


  Не само шпионаж, а слугинаж!
  Защото това е и ПОРЪЧКА, на всички стана ясно!!
  Слугинаж е, защото Гл Прок не може да измисли такова ровене в дребнотемие сам. Някой е решил да разчиства лични сметки и Гешев като неумен, но изпълнителен се накисна сам!
  Сам ще се изхвърли от системата.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  До коментар [#32] от "911":
  До коментар [#33] от "911":

  Накрая може да се окаже, че Гешев е бил "мъдрият" избор за разпадане на паралелната власт над държавата. Не за друго, а заради своята некадърност и заради безогледното пренавиване на пружината до счупване.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  До коментар [#31] от "hhhuuunnnn":

  а ти си БАш демократ и си много умен ,а бе от къде вадят чак такива дебили

 41. 41 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Гешев направи маските да падат - кашъмов, дб, дневник, вече всички са в отбора на президента, тоест на кремъл не че не го знаехме, но вече ще им е по-трудно да се преструват
  —цитат от коментар 31 на hhhuuunnnn


  Не дорогой!
  Кашъмов, ДБ, Дневник, са в отбора на Конституцията и Закона (по-точно за равенство пред тях и стриктното им спазване, каквито са в момента), тоест на НРБ.
  Точно древната кремълска северомонголска традиция е законът да се тълкува според човека/отбора.

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3243 Весело

  "Преди да стане прокурор в първото си интервю като кандидат за главен прокурор Иван Гешев изрично спомена, че не трябва да говорим само за разделение на властите, но и за сътрудничество за властите. Бих искал да поставя риторичния въпрос къде е така лелеяното и обещано от него сътрудничество между властите в този казус."

  Или Кашъмов се е изложил много, или "записващата" интервюто изобщо не отбира от право. От морал пък е ясно, че не разбират и двамата.
  И научете се, че, когато се говори за разделение на властите, думата "сътрудничество" няма никакво място. Ако го е казал Гешев, то той не е имал предвид "разделното упражняване" на властта (ед.ч.!) в трите й разновидности, а взаимодействието на органите, които са оторизирани от конституцията да го правят. Научете се също, че президентът НЕ Е орган на властта, че той би трябвало да е равно отдалечен от всички, вкл. партии, и от всичко.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK