От "Кремълският наръчник" са премахнати имена на водещи вестници като проруски агитатори

От "Кремълският наръчник" са премахнати имена на водещи вестници като проруски агитатори


Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че премахва от доклада си "Кремълският наръчник в Югоизточна Европа: Икономическо влияние и остра сила" имената на четири водещи по тираж български всекидневника, които бяха представени като разпространители на руска пропаганда.


В първоначалния вариант, представен във Вашингтон на 22 януари, бяха изброени "Телеграф", "Труд", "Монитор" и "24 часа" като представящи позиции в подкрепа на руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, на руските енергийни проекти и критики срещу евроатлантическите ценности. Малко преди това като директно свързани с Русия са посочени "Дума", "Земя" и "Атака" и те остават в коригирания вариант на доклада.


В понеделник "24 часа" публикува позиция на главния редактор Борислав Зюмбюлев "Клеветници поставиха "24 часа" в Кремълски наръчник", в която посочва, че изданието не присъства в изследването, използвано от авторите от ЦИД. От текста, започващ с цитат от статията на "Дневник", който първи съобщи за доклада и коректно цитира оспорваното изречение, никъде не се посочва кои са "клеветниците" от заглавието. Текстът на Зюмбюлев завършва с обяснение, че начинът, по който "24 часа" винаги е работил, е "да следва основен принцип на обективната и свободна журналистика - винаги да се представят различни гледни точки и да се даде право на читателя сам да избере на коя от тях да се довери". "Медии, които не го правят, просто пропагандират, манипулират, опитват се да подвеждат аудиторията", казва главният редактор в края на писмото си, без да посочва кои медии конкретно има предвид.
Корекцията, за която съобщи ЦИД, е следната:


"На стр. 86 от доклада "Кремълският наръчник за Югоизточна Европа", е цитирана неточно първата част на доклада от 2017 г. на Фондация за хуманитарни и социални изследвания относно "Антидемократичната пропаганда в България" (библиографска бележка номер 223). В обхвата на изследването попада само вестник "Труд". В тази връзка, променяме първоначалния текст по следния начин:


"Подобно на положението в Сърбия, повечето от масово четените български всекидневници разпространяваха проруска пропаганда със специален фокус върху това колко правилна е руската политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка и колко важни са предвожданите от Русия енергийни проекти за Европа, България и района на Югоизточна Европа." (текстът е на английски, преводът е на "Дневник")


Това вече е отразено в коригирания вариант, публикуван на сайта на ЦИД. Веднага след това изречение е оставен текстът "Общото между всички тези издания е, че те всичките са свързани с мрежи с тесни връзки с Русия като тази на българския медиен магнат и депутат Делян Пеевски."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK