Търговци излязоха на пореден протест срещу новия софтуер за управление на продажбите

Търговци излязоха на пореден протест срещу новия софтуер за управление на продажбите

© Юлия ЛазароваХотелиери, ресторантьори и представители на малкия и средния бизнес за пореден път излязоха на протест срещу наредба на Националната агенция за приходите (НАП) и прилагането на нов софтуер за управление на продажбите, въпреки че вчера след среща на техни представители с министъра на финансите Владислав Горанов влизането в сила на Наредбата Н-18 беше отложено с 9 месеца. Наредбата трябваше да влезе в сила на 31 януари.


Към 12.00 пред Народното събрание вече се бяха събрали много хора. Първоначално полицейски кордон блокираше достъпа им до бул. "Цар Освободител", но не след дълго протестиращите успяха да пробият кордона и да спрат движението. Напрежението ексалира за момент, но до сериозни сблъсъци с органите на реда не се стигна. Друго тяхно искане е ДДС за храните и услугите в сектора на обществено хранене и развлеченията да се намали до 5%, каквато според тях е практиката в страните - членки на Европейския съюз.


"На вчерашната среща в Министерството на финансите донякъде се разбрахме за това, което искахме. Разбира се, не всички от малкия и средния бизнес са удовлетворени", коментира пред "Дневник" председателят на управителния съвет на Българската асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Той заяви, че асоциацията е оттеглила протестните си действия, но някои хора са искали да излязат пред Народното събрание. "Ние подкрепяме хората, но в случая с гражданската си позиция", обясни Алибегов.
По негови думи най-големият проблем, който не е бил разрешен на вчерашната среща, е диференцираната ставка на ДДС. "За нея към момента няма преговори и това е нещото, което масово изкара хората на улицата", продължи той. Той изтъкна, че на протеста има представители на политически партии, въпреки че протестът е "строго икономически". Алибегов подчерта, че като председател на управителния съвет на Българската асоциация на заведенията иска да се дистанцира от каквито и да било партии.


Протестиращите пробиха полицейския кордон, за да излязат на бул. "Цар Освободител"

© Юлия Лазарова

Протестиращите пробиха полицейския кордон, за да излязат на бул. "Цар Освободител"


Според него в последните години между представителите на малкия и средния бизнес и държавата има диалог, но той върви много бавно и се усеща "липса на въздух". За него резултат от преговорите ще има, но трябва да се направят работни групи, за да може бизнесът да участва активно в процеса. "Създаването на работните групи ще започне от утре", завърши той.


"Наредбата убива бизнеса", заяви друг от участниците в протеста пред "Дневник". "Надяваме се да се промени нещо, защото България загива, а не бизнесът", допълни той. Трети протестиращ каза, че ако наредбата бъде приета, тя ще "обърне цялата икономика на България". "Това е революционна наредба. Но само с протести може да се постигне промяна", отбеляза той.


Скоро протестът се премести пред Министерския съвет, където протестиращите хвърлиха пред полицейския кордон касови апарати. Към 14.00 часа част от хората започнаха да се разотиват, а тези, които останаха, потеглиха към "Орлов мост", където блокираха движението. Към 15.00 часа част от протестиращите блокираха и кръстовището до Софийския университет "Св. Климент Охридски". На въпрос на "Дневник", отправен към няколко от участниците, докога ще продължат да блокират движението, те отговориха, че ще се опитат "да държат фронта, докогато успеят". В 17.20 часа протестиращите се разотидоха и движението беше пуснато.


Пред Министерския съвет протестиращите хвърлиха пред полицейския кордон касови апарати

© Юлия Лазарова

Пред Министерския съвет протестиращите хвърлиха пред полицейския кордон касови апарати


На протеста, който мина при засилено полицейско присъствие, имаше и немного представители на партия "Възраждане", които не изпъкваха на фона на другите участници с по-различни лозунги.


В същото време няколко десетки представители на малкия и средния бизнес във Варна организираха паралелен протест пред сградата на общинската администрация. Според представители на участващите в него исканията им са за отмяна на текстовете в Наредбата на Националната агенция по приходите, която се отнася за възможността търговски обекти да бъдат затваряни без изрично доказано нарушение на собственика или наемателя им.


Протестиращите във Варна, също като тези в София, искат и намаляване до 5% на ДДС за храните и услугите в сектора на обществено хранене и развлеченията.


Днешният протест във Варна беше подкрепен в социалните мрежи от собствениците на няколко от най-известните заведения във Варна, както и от общински съветници на десницата в града.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK