Гешев: Васил Божков е със седем обвинения, обявен е за издирване

Главният прокурор Иван Гешев каза, че Васил Божков е обявен за издирване и са му повдигнати задочно 7 обвинения.

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван Гешев каза, че Васил Божков е обявен за издирване и са му повдигнати задочно 7 обвинения.Бизнесменът Васил Божков е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство за престъпление по служба. Той е обявен за общодържавно и международно издирване и е подготвена Европейска заповед за арест, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.


При акции на прокуратурата в сряда (28 януари) в офиси на фирми, свързани Божков и в Държавната комисия по хазарта са


задържани общо 16 души, включително председателят на Държавната комисията по хазарта Александър Георгиев
каза Гешев.


Той не даде повече подробности кои са другите арестувани, кои влиза в групата, има ли други издирвани. По обяд след започналите акции и преди Гешев да говори, Божков коментира пред "Дневник", че не знае какво става, но не е избягал, не се крие и има законни начини да го потърсят. Той потвърди, че е извън България по работа. След изявленията на главния прокурор - бизнесменът не отговаряше на телефона си.


Привечер от "Нове холдинг" разпространиха официална позиция, че държавата унищожава частен бизнес и работи срещу "Левски" - повече тук."Това е поредният български олигарх, който бяга от България", заяви Иван Гешев, коментирайки обвиненията срещу Божков. Той изрази убеденост, че разследващите ще открият бизнесмена, "където и да е", като даде примери с Димитър Желязков-Очите и семействата Баневи и Арабаджиеви, които бяха екстрадирани от различни страни заради разследвания в България. Гешев няколко пъти бърка понятията обвиняем и подсъдим, говорейки за тях.


Главният прокурор отказа да навлиза в детайли, като заяви, че "не ми е работа, не че не мога, да следя абсолютно всяко дело в страната в реално време", но изтъкна, че прокуратурата действа срещу всеки, за когото има данни за престъпна дейност, без оглед на позицията, която заема. Добави, че държавното обвинение работи "по начин, по който никога не е правен след 1989 г. "Това не е инцидентно, а е политика на прокуратурата", обяви главният прокурор.


"Време е всеки да плати цената на това, което прави, независимо на каква позиция е"


заяви Гешев без да е ясно дали говори за Божков или за президента (повече за обясненията му за подслушваните разговори с Румен Радев - тук).


По-късно в изказването си разшири кръга от хора, срещу които обвинението е готово да работи - "независимо коя партия седи зад тях, независимо какви медии имат и какви чужди сили седят зад тях".

"Виждате, че това се върши срещу хора с големи финансови възможности по начин, по който не е правено след 1989 г. и се прави качествено", коментира Гешев.


Гешев заяви, че ще бъдат положени всички усилия, ако има достатъчно доказателства срещу Васил Божков, той да бъде изправен пред съда.


"Не преследваме богатите хора, всеки трябва да си спазва задълженията, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, а да казваш, както най-вероятно ще стане, че си репресиран ", каза Гешев. Главният прокурор добави популистка сметка като изчисли, че тези пари могат да се разпределят по 100 лева към всяка пенсия.


Той не пожела да отговори на въпроса за какъв период е обвинението и кога е бил привлечен като обвиняем.


Въпросите са важни, тъй като само преди няколко месеца в началото на юли 2019г. Гешев и Божков бяха на една маса, за да обсъждат да играят честно, да не купуват мачове и съдии. Срещата бе по инициатива на министър-председателя, който привика трима от най-големите играчи в българския футбол, ръководещи съответно "ЦСКА-София", "Левски" и "Лудогорец" - те седнаха от едната страна на масата, като до тях застана и председателят на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Срещу тях се подредиха освен домакина Борисов - Цацаров като главен прокурор и Гепев като негов заместник, както и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Не ми е известно точно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем", каза още Гешев.

Божков: Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политици
"Аз съм съществувал в България въпреки политиката и въпреки политици. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко", коментира Васил Божков, цитиран от Би Ти Ви, но преди информацията за обвинения.

"Имаме грубо показване на законите", каза Божков и добави, че "никой не ме е потърсил официално и ме обявяват за издирване". По-рано днес той каза пред "Дневник", че не е избягал, а сега, без да конкретизира къде се намира, посочи, че може да се върне в страната за два часа. Плановете му били да се върне в България в средата на идната седмица.

Божков отрече да е кадрувал в Държавната комисия по хазарта, чиито членове дори не познавал. Припомни, че настоящият Закон за хазарта е създаден от сегашните управляващи - "отмениха точка на Кадиев, която го забраняваше и го гласуваха с точка която го разрешава".


"Не мисля да давам отпор на държавата. Държавата сме всички ние, но тая държава, ако не съблюдава законите, ние ли трябва да ги съблюдаваме", попита още той. Васил Божков добави, че днес обиски е имало само в негови офиси, докато бившите му съдружници братя Найденови, с които сега са в обтегнати отношения, са останали незасегнати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK