Партия сезира прокуратурата за организирана престъпна група с участието на Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван ГешевЕдинната народна партия (ЕНП) е изпратила в Специализираната прокуратура сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от политическата формация. Причината са разпространените от държавното обвинение записи със специални разузнавателни средства от разговор, в който се твърди, че участва президентът Румен Радев. Изваждането на СРС-тата стана ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет. Повече за това четете тук.


В сигнала си до спецпрокуратурата от ЕНП посочват и кои хора влизат в организираната престъпна група. "Според добилите известност факти тя включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица", казват от партията.


От там цитират чл. 132 на конституцията, според който "при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е престъпление от общ характер". Изтъкват, че в Наказателния кодекс е записано, че "който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева".
Позовават се и на още разпоредби от НК, според които, ако деянието е извършено от длъжностно лице, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хил. лева и съдът може да постанови лишаване от права.


"Очакваме органите на Специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай като политическа организация ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин", казват от ЕНП. Партията изтъква убеждението си, че страната е дестабилизирана както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове. "Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи", се казва в позиция на формацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK