Гешев предпочете да говори за Божков, вместо за записите с президента

Вместо да отговори конкретно на въпросите около разпространените записи, главният прокурор Иван Гешев предпочете да продължи задочния спор с президента като обяви, че не води лични битки.

© Дневник

Вместо да отговори конкретно на въпросите около разпространените записи, главният прокурор Иван Гешев предпочете да продължи задочния спор с президента като обяви, че не води лични битки.Главният прокурор Иван Гешев избегна в сряда отговорите на някои от най-важните въпроси, свързани с подслушаните разговори с президента, които прокуратурата публично разпространи във вторник (28 януари), като коментира повече разследването срещу бизнесмена Васил Божков.


В разпространеното постановление на прокуратурата се твърди, че има данни за извършено от Румен Радев престъпление, но той няма как да бъде разследван, тъй като е с имунитет. За един от записите се казва, че се чува гласът на президента, който разговаря с подслушвания шеф на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. Престъплението не е назовано директно, но в огласените данни се твърди, че става дума за укриване на документи, свързани с проверка през 2019 г. срещу Радев за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Генчева (впоследствие Радева) на щат във Военновъздушните сили (ВСС) и предоставянето й на жилище.


Записите предизвикаха много и сериозни въпроси, а ден по-късно, когато застана пред медиите след заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), Гешев избирателно отговори само на някои от тях и в зависимост от коя медия са зададени. (Видео от изявлението му - тук)
Темата за това защо прокуратурата разпространява записи на разговори с президента и законно ли е това бяха изместени от обяснения за обвиненията на Васил Божков и коментари за края на "криминалния преход" и противопоставяне на богати и бедни (четете повече тук).


Гешев заяви, че разпространените файлове не са специални разузнавателни средства


В документите от самата прокуратура се казва, че записите са веществени доказателствени средства, получени след прилагането на специални разузнавателни средства по отношение на генерал-майор Цанко Стойков.


"Това не са СРС-та. Това, което е в медиите и бе публикувано от пресцентъра на прокуратурата, е извадки от постановление за спиране на наказателно производство, за което има разрешение на наблюдаващите прокурори", каза Гешев. Той обаче не отговори на въпросите, свързани с това защо разследването е в специализираната прокуратура, а не във военната, кога е започнало подслушването и за какво престъпление по-конкретно е бил подозиран Стойков.


С твърдението, че записите не били СРС-та, главният прокурор избегна и отговорите на въпроса на какво основание и защо се е наложило подслушване на шефа на ВВС Цанко Стойков. Все още не е ясно колко време е продължило подслушването и по какво досъдебно производство е то. Нито кое производство е спряно с постановлението.


Вместо да обясни детайлите по разследването, Гешев предпочете да коментира думите на президента, който каза, че атаките срещу него и семейството му не са спирали, но вече придобиват "уродливи измерения" и се водят без оглед на средствата. "Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", заяви по-рано днес Румен Радев.


"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки.


В личен и в професионален план ще ви кажа, че е време този криминален преход да свърши


Време е да кажем "стига" и прокуратурата го прави", отсече Гешев с обобщение и бягайки от конкретиката и фактите.


После обобщи, че работата на главния прокурор и на прокуратурата е да провежда действия за спазване на закона и такива действия били предприемани спрямо всички лица. "Включително нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България", заяви Гешев.


Той не пожела да отговори и на въпроса дали разпространяването на специални разузнавателни средства и записи от разговори по висящо производство е престъпление, както вече заявиха юристи. Няма официална информация и кои са наблюдаващите прокурори по случая, но Гешев даде да се разбере, че нямал позволението им да разгласява информация.


По-рано сутринта от прокуратурата обявиха, че са спрели да комуникират с президентството. Малко по-късно на въпрос защо тази комуникация е спряна Гешев каза, че е бил достатъчно ясен и имало съобщение от пресцентъра. После добави, че това било с оглед стриктно спазване на раздлението на властите и да няма опити за влияние върху институциите. "Не сме спрели комуникацията с президентството, а само всички контакти с изключение на писмената официална кореспонденция", каза главният прокурор.


Какво каза Гешев за Божков - тук.


Реакцията на президента - тук.


Записите на разговорите, които прокуратурата разпространи и как започна скандалът и питането на Гешев до Конституционния съд - тук


Проверката на комисията завършва с решение от август 2019 г., в което се казва, че няма конфликт на интереси.


Адвокат Даниела Доковска коментира пред "Дневник", че разрешението за разгласяването на тези данни е престъпление - прочетете мнението й тук.


А адвокат Александър Кашъмов обясни, че би следвало ДАНС да разсекрети информацията, след като тя е събирана от службата и коментира, че частичното й оповестяване може да манипулира обществото, а не да го информира - мнението му тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK