Нови 102 контейнера с италиански боклук са открити на пристанище Варна-запад

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.

© Дневник

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.Районната прокуратура във Варна започна е започнала проверка на нови 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. Според разпространеното съобщение в огледа участват разследващи полицаи от Областната дирекция на МВР във Варна, представители на ДАНС, митниците и РИОСВ.


Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването, започнало на 9 октомври м.г., когато беше установено, че на пристанището са разтоварени 25 контейнера с отпадъци от Италия. Досъдебното производство се води по текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата.


Изпращачът и на новите 102 контейнера отново е дружеството "Дентиче пантелоне", базирано в Салерно. Същият е и получателят на товара - дружеството с ограничена отговорност "Блацион", което е регистрирано в София. Собственици на това дружество са македонският гражданин Блаже Игнатов и компанията "Юпитер секюрити", в която съдружници са двама италиански граждани.
"Блацион" е регистрирана с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата днес, назначената проверка ще трябва тепърва да изясни дали компанията има надлежно издадени документи, разрешаващи да извършва тази дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за управление на този вид отпадъци.


От прокуратурата съобщават, че огледът, който е започнал днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Според установеното до момента товарът е бил обявен като пластмаса и каучук, но съдържанието на контейнерите е съвсем различно и съдържа отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани.


Новите 102 контейнера са с внесени у нас с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Този срок обаче е изтекъл. До момента обаче от контейнерния превозвач Maersk, който ги е доставил до Варна, е постъпило искане за реекспортиране само на 28 от тях.


Проверката, извършена до момента на пристанище Варна-запад, е установила, че пратка с италиански отпадъци е започнала да пристига още на 21 октомври м.г. Тогава на пристанището са били разтоварени 29 контейнера. Втората пратка на още 28 е пристигнала на 6 ноември. Други 20 контейнера са били разтоварени на 22 ноември, а на 29 ноември - още 25 контейнера.


При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се е оказало, че те съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е било установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, каквото е изискването според българското законодателство.


Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  По държавната телевизия онази "журналистка" Чешмеджиева, беше поканила в Референдум едни гости, които един час ни убеждаваха, че няма как да не горим отпадъци от други държави.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Италианската Мафия оперира във Варна с боклуците повече от 10г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Патриотичната формула на управление на МОСВ: ще ви набиваме в главите, че бъгларите са много велик народ със славно минало, на който цял свят завижда и през това време ще ви превърнем в европейски Бангладеш

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Заедно с българската мафия.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  Сещам се за чешкия художник, който бе изобразил България като тоалетно клекало. А ние му се сърдихме...

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Нема ли да пуснат мургавеляците, дет ровят по кофите, да поровят и там ?
  От човещина, де (ツ)

 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 660 Неутрално

  мда, никнат като гъби след дъжд !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  живеем в държавата Пунта-Мара, пълна с малоумни държавни служители и престъпници-политици!

  колко сигнали докато тея безполезници си размърдат дебелите задници!

  заменки, застрояване, узурпиране, боклуци ... една читава институция не остана - всичките са като публични домове!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  "Боклук" на италиански е "руско", а ние всичко руско любим, тачим и милеем.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да ти и веселбата. Значи всеки може да дъмпва каквото си иска в България. Примерно и силно токсични и радиоактивни отпадъци. Защото ако италианското разследване не беше повдигнало този въпрос, така и нямаше да знаем за новата златна далавера. Смет за сливи, така да се каже.
  Не че да им приемаме и горим, а дори и съхраняваме пластмасите не е безумна варварщина, дори и да ни пращат "безобидни" отпадъци, които третия свят решително започва да отказва . То ако беше далавера, италианската мафия отдавна щеше на място да си обработва ценната "суровина".

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Нема ли да пуснат мургавеляците, дет ровят по кофите, да поровят и там ?От човещина, де (ツ)
  —цитат от коментар 6 на balgariez


  Не бъдете наивен. Това си е част от "бизнеса".

  Още миналата година, преди да се чуе за онази публикация в италианските медии за подготвяна спогодба за боклуците на Рим, месеци преди да се разсмърди след това от задържания в Италия влак с мафиотски неаполски боклук за България, се чу, че мургавите ни братя в Бургас се били притеснили, че поредният, редовен кораб с италиански боклук нещо закъснявал.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  По държавната телевизия онази "журналистка" Чешмеджиева, беше поканила в Референдум едни гости, които един час ни убеждаваха, че няма как да не горим отпадъци от други държави.
  —цитат от коментар 1 на hope


  Мдам ...

  А днес Конте ни идва на крака ...
  Надали за да пазари отварянето на фабрика на Ферари ...

 13. 13 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  По държавната телевизия онази "журналистка" Чешмеджиева, беше поканила в Референдум едни гости, които един час ни убеждаваха, че няма как да не горим отпадъци от други държави.
  —цитат от коментар 1 на hope


  Ами всеки сам може да се информира..
  Много проекти , за замяна на природен газ са финансирани по "Околна среда" и ако бенефициентите преминат обратно на газ, би имало, може би и санкции от Управляващия орган...

  Всъщност проблемът, че в България няма достатъчно суровина за еко-проектите не е отс ега..
  Ето "Дневник" от 2011 - добра журналистика!
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  .. "Съвременното общество обаче има нужда да замени депонирането на отпадъци с по-природосъобразни решения", коментира изп. директор на "Екорек" Николай Овчаров. Един от начините за това е производството на инженерно гориво от .. нерециклируеми отпадъци..

  Други горива
  Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. Гърците поемат пътните разходи по доставката и освен това плащат на завода за услугата. "..
  . .."Инвестицията в съоръжението е 4.8 млн. EUR. Инсталацията ще преработва сепарирани нерециклируеми отпадъчни материали като пластмаси, хартия, дърво, текстил и други висококалорични твърди отпадъци. "Златна Панега Цимент" вече разполага с работеща инсталация за гуми. ----
  ----------------
  Та в България алтернативното гориво е малко, въпреки Европейското Финансиране ..

  -----------------------
  .."Получаването на гориво от отпадъци е изключително добра идея. Софийската община има план да направи завод за механично-биологично третиране в с. Яна. В него ще има RDF (Refuse Derived Fuel) инсталации, които ще произвеждат алтернативно гориво. За такъв завод с RDF инсталации ще са необходими около 200 млн. лв., които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия.По наши изчисления спокойно може да се произвеждат 120 хил. тона гориво на година. Една такава инсталация ще раздвижи пазара.
  ------------------
  Между другото, подобни проблеми, че не могат да си натоварят инсталациите в определени моменти , имат и другаде и за това ЕС ще улесни и подкрепи търговията с РДФ.
  Британиш е един от доставчиците на бали за Европа , та продължаването на експорта беше преговаряно, покрай Брекзит..

  "Future of RDF exports to Europe from the UK..
  RDF exports 2010 - 2015
  The UK has been exporting significant quantities of refuse derived fuels (RDF) into European markets since 2010. Although exports of RDF were relatively insignificant prior to this, between 2010 and 2011 the number of businesses that were permitted to export RDF into Europe increased from just 3 to 12. It is clear that 2010 was a flash point for the rapid increases of RDF exports to mainland Europe."
  ----------------
  UK AND EU MUST ACT TO ENSURE CONTINUED TRADE OF RDF, SAYS INDUSTRY GROUP
  The refuse derived fuel (RDF) Industry Group has called for urgent action from the UK Government and the EU to ensure that the export of RDF from the UK to Europe will continue unhindered after Brexit.

  The RDF Industry Group, whose members are drawn from across the RDF supply chain, details the arguments for RDF export to continue in its new publication, ‘Waste Export: Brexit Briefing Note’.

 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Патриотичната формула на управление на МОСВ: ще ви набиваме в главите, че бъгларите са много велик народ със славно минало, на който цял свят завижда и през това време ще ви превърнем в европейски Бангладеш
  —цитат от коментар 3 на cinik


  Бангладеш ИЗНАСЯ РДФ..

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Както многократно съм имал възможността да отбележа тук :
  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!

 16. 16 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  > открити
  сякаш те са се телепортирали някак, а сега археолозите ги "откриват"

 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Преди време правихме едно малко изследване на инсталацията за изгаряне на отпадъци в Амстердам. При техните железни методи на изследване на последствията от тази дейност те не бяха се сетили да включат ефекта на дългосрочно акумулиране на вредни газове и прах, които измерени на излизане от комина са в нормата. Какво да кажем за нашите управляващи слънца, които назначават балерини и библиотекарки да се грижат за опазване на околната ни среда. Това е един тотално разграден двор, в който прехвъркват весели калинки, волно устремени към следващата далавера.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  България зарината от боклуци с най-различен цвят. Преобладават боклуците със цвят червен. Най-много тези боклуци ги има в НС , МС и различните власти на мутренска България.

 19. 19 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1288 Весело

  Първо искат химия и биология, след това се оплакват от палмовото масло в сиренето и от ГМО. Второ искат свободно движение на стоки, след това се оплакват че свободно им пращат боклуци. Дали не им трябва психо-преглед?

 20. 20 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 941 Любопитно  И сега какво?

  Чака ни работа,работа,работа?

  Или някаква генерална промяна, в услуга на гражданите?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Къде е Гешев да намери, кой го внася и за кого?

 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Превърнаха пристанището в сметище! Колко ли още ще открият.

 23. 23 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Сещам се за чешкия художник, който бе изобразил България като тоалетно клекало. А ние му се сърдихме...
  —цитат от коментар 5 на PisnaMi


  не е клекало, казва се: Plumpsklo !

  Bulgarien wird als schlichtes Plumpsklo dargestellt
  https://www.mittelbayerische.de/imgserver/_thumbnails/images/34/941800/941843/779x467.jpg

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 24. 24 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 632 Неутрално
 25. 25 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  ревизоро обеща да не спира вноса сега боклука ще топли митничарите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 26. 26 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Къде е Гешев да намери, кой го внася и за кого?
  —цитат от коментар 21 на Роси


  няма какво да открадне прокурорската мафия от поставени лица на италианската мафия така че не му пука, той само богатите търси да одира

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 27. 27 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Да ти и веселбата. Значи всеки може да дъмпва каквото си иска в България. Примерно и силно токсични и радиоактивни отпадъци. Защото ако италианското разследване не беше повдигнало този въпрос, така и нямаше да знаем за новата златна далавера. Смет за сливи, така да се каже. Не че да им приемаме и горим, а дори и съхраняваме пластмасите не е безумна варварщина, дори и да ни пращат "безобидни" отпадъци, които третия свят решително започва да отказва . То ако беше далавера, италианската мафия отдавна щеше на място да си обработва ценната "суровина".
  —цитат от коментар 10 на Хелиана


  мафията изпраща боклука, значи каквото и да пише на контейнера вътре може да има всичко

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK