Нови 102 контейнера с италиански боклук са открити на пристанище Варна-запад

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.

© Дневник

Товарът, открит при оглед на изоставени контейнери на пристанище Варна-запад на 16 януари т.г.Районната прокуратура във Варна започна е започнала проверка на нови 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. Според разпространеното съобщение в огледа участват разследващи полицаи от Областната дирекция на МВР във Варна, представители на ДАНС, митниците и РИОСВ.


Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването, започнало на 9 октомври м.г., когато беше установено, че на пристанището са разтоварени 25 контейнера с отпадъци от Италия. Досъдебното производство се води по текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата.


Изпращачът и на новите 102 контейнера отново е дружеството "Дентиче пантелоне", базирано в Салерно. Същият е и получателят на товара - дружеството с ограничена отговорност "Блацион", което е регистрирано в София. Собственици на това дружество са македонският гражданин Блаже Игнатов и компанията "Юпитер секюрити", в която съдружници са двама италиански граждани.
"Блацион" е регистрирана с предмет на дейност, който включва и събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата днес, назначената проверка ще трябва тепърва да изясни дали компанията има надлежно издадени документи, разрешаващи да извършва тази дейност, както и дали притежава необходимите лицензи за управление на този вид отпадъци.


От прокуратурата съобщават, че огледът, който е започнал днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Според установеното до момента товарът е бил обявен като пластмаса и каучук, но съдържанието на контейнерите е съвсем различно и съдържа отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани.


Новите 102 контейнера са с внесени у нас с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Този срок обаче е изтекъл. До момента обаче от контейнерния превозвач Maersk, който ги е доставил до Варна, е постъпило искане за реекспортиране само на 28 от тях.


Проверката, извършена до момента на пристанище Варна-запад, е установила, че пратка с италиански отпадъци е започнала да пристига още на 21 октомври м.г. Тогава на пристанището са били разтоварени 29 контейнера. Втората пратка на още 28 е пристигнала на 6 ноември. Други 20 контейнера са били разтоварени на 22 ноември, а на 29 ноември - още 25 контейнера.


При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се е оказало, че те съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава е било установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, каквото е изискването според българското законодателство.


Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK