Божков обвинен, че е укрил половин милиард лева данъци, конфискували исторически ценности

В сряда специализираната прокуратура и полицията влязоха в офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.

© Юлия Лазарова

В сряда специализираната прокуратура и полицията влязоха в офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.Бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков е укрил над половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г. Освен това е предлагал по 10 000 лв. на ден подкуп на един от членовете на Комисията по хазарта, за да предлага отнемане на лицензи на конкуретни фирми. Тези пари обаче не били плащани, а само предлагани, тъй като представителят на комисията е отказал.


Това обясниха на пресконференция разследващите по случая - министърът на вътрешните работи Младен Маринов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев и наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.


Васил Божков все още е обявен за издирване. Според разследващите той е в чужбина, а самият той заяви, че се притеснява да се върне в България. Срещу Божков са повдигнати задочно 7 обвинения - за това, че от 2014 г. до днес е ръководил организирана престъпна група, данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи.


Разследващите прибрали картини и културно-исторически ценности
По време на обиските в дома и в офиса му разследващите са иззели картини от колекциите му, които са културно-исторически ценности. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали те са автентични. Божков е колекционер и разполага с много произведения на изкуството, а през май 2017 г. купи сградата на Телефонната палата в София, за да направи галерия.


Разследващите са иззели ценностите, тъй като не са им били представени документи за произход и придобиване, но картините и предметите били конфискувани внимателно по съответния ред, увериха от специализираната прокуратура. За акцията са били привлечени и експерти от Министерството на културата. По-късно от специализираната прокуратура и пресцентъра на МВР разпространиха снимки от обиските, на които се виждат картини и предмети с културно-историческа стойност.


Божков обвинен, че е укрил половин милиард лева данъци, конфискували исторически ценности

© Пресцентър на МВР


Обиски е имало и в едно от казината на Божков, откъдето са иззети 400 000 лв. Претърсвания е имало и в Комисията по хазарта, а от специализираната прокуратура обясниха, че предстои да повдигат още обвинения.


Обвинения са повдигнати на 5 души - 4 от тях са извън България и за тях е повдигнато обвинение задочно, като им е назначен служебен адвокат. Повечето от тях са приближени на бизнесмена и негови партньори. Петият обвинен е бивш председател на комисията по хазарта, когото от прокуратурата не пожелаха да назоват по име. Съпругата на Божков не е сред обвиняемите. Извършено е претърсване и изземване в обитаваното от нея жилище, каза Милева.


"Разпитани са много лица, които потвърждават престъпната дейност на Божков от 2014 г. Групата е създадена и ръководена от него с користна цел в цялата страна - принуда, изнудване, пране на пари, подкупи, длъжностни престъпления. Уведомени са НАП, антикорупционната комисия и Министерството на финансите", казаха разследващите.


Някои от печелившите от "Национална лотария" били фиктивни


Наблюдаващият прокурор по делото Венцислав Фердинандов подчерта, че прокуратурата разполага с данни, че част от дружествата на бизнесмена не са разполагали с достатъчно активи, с които да се изплащат печалбите от лотарийните игри.


Освен това по случая са приобщени материали и доказателства по друго дело, по което има информация, че голяма част от лицата, които са били представяни за печеливши от лотариите, не са реално съществуващи. От държавното обвинение обаче не можаха да отговорят дали ще повдигат обвинения на тези хора за измама и подвеждане.


"Събрани са множество доказателства и подължават да се извършват действия по разследването, предстои повдигане и на други обвинения", каза Милева и подчерта в популисткия дух на главния прокурор Иван Гешев: "Липсва огромната сума от над половин милиард, която е коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години".


"Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи възможности", каза Милева.


Комисията по хазарта не е проверявала организаторите на лотарии


На Министерството на финансите е разпоредено своевременно да бъде събрана сумата от неплатени такси към държавния бюджет. Георги Начев обясни, че резултатите от финансовата инспекция са готови и са установени нарушения на Закона за хазарта.


"За някои игри законодателят изрично е посочил, че се събират 15 на сто от стойността на всички залози. За нас няма проблеми с прилагането на чл. 30, ал 3. Държавният контрол се осъществява от комисията по хазарта и тя е отговорна за прилагането на конкретната разпоредба", каза Начев.


Той обясни, че е трябвало длъжностни лица от комисията по хазарта да правят проверки на място и по документи. Комисията обаче не е представила документи и информация за такива проверки, не е налагала административни санкции във връзка с отчитането на дължимите такси.


Божков обвинен, че е укрил половин милиард лева данъци, конфискували исторически ценности

© Пресцентър на МВР


От проверките на АДФИ се установява, че има нарушение на закона и не е бил упражняван ефективен контрол от страна на комисията. Повече от половин милиард лева не са събрани в държавния бюджет. "При последващите действия на прокуратурата предполагаме, че сумата може да се увеличи", коментира Начев.


От прокуратурата обаче нямат данни за разпъван над Божков чадър на по-високо ниво от Комисията по хазарта, а наблюдаващият прокурор каза, че не може министърът на финансите да носи отговорност за всяка несъбрана такса така, както не може министърът на вътрешните работи да отговаря за хванат с подкуп катаджия.


На 20 декември (петък) преди празниците, в прессъобщение Специализираната прокуратура съобщи, че е образувано досъдебно производство за престъпление през декември 2017 година и са изискани всякакви данни от Комисията по хазарта и Министерството на финансите за няколко от фирмите, свързани с Божков - "Ефбет" ООД, "Еврофутбол" ООД, "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" АД, " Еврофутбол лимитед".


През декември първо министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е възложил проверка на Комисията по хазарта след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата.


Миналата седмица спецпрокурори проведоха акция в Комисията по хазарта и иззеха документи, а вчера акция имаше отново в Държавната комисия по хазарта, в която бяха задържани нейни служители, включително председателят. Гешев съобщи за 16 арестувани, но все още няма информация дали те са само от комисията.


Преди изявлението на главния прокурор в сряда по обед Божков коментира пред "Дневник", че не знае какво става, но не е избягал, не се крие и има законни начини да го потърсят. Днес Божков каза, че е решил да не се връща след чутото от Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK