Наръчник за събаряне на паметници - печалната история на "Картофената къща" във Варна

"Картофената къща" във Варна

© Фейсбук група

"Картофената къща" във ВарнаИзбори 2022

Единадесет години, след като една от най-красивите варненски къщи - паметник на културата от 1914 г. бе разрушена от собствениците си, те са напълно оневинени и могат да изградят на мястото й многоетажна жилищна сграда с търговски площи. Това става възможно, след постановеното решение на Върховния касационен съд като последна инстанция в съдебното дело, започнало още през 2009 г.


Къщата на бул. "Княз Борис I" 57 във Варна е построена в началото на миналия век от търговеца Димо Хаджидечев и е декларирана като исторически паметник още през 1982 г. Тя е била част от ансамбловия паметник "Търговска академия - Френски колеж "Сент Андре". В началото на 90-те години, заради ресторант, който се помещаваше в нeя, тя бе наречена "Картофената къща".


Но през октомври 2008 г. красивата сграда беше срината до основи от новите си собственици - дружеството "Комар инвестмънт" на Даниел Фучиджиев и Милен Петров. Като по учебник
разрушаването започна след края на работния ден в петък


и приключи само за 2 дни - в неделя.


Последвалите реакции на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов и на заместника му Венелин Жечев с ресор архитектура и благоустройство бяха само една от многото илюстрации на чиновническото двуличие, което прави невъзможно спасяването на историческото лице на Варна и до днес.


"С цялата власт, с която разполагам, няма да допусна никакво инвестиционно намерение за "Комар инвестмънт", докато не възстановят това, което са разрушили", закани се тогава Жечев. Той цитира и началника си Йорданов, според когото Варна трябваше да стане "тера инкогнита" за всеки, който си позволи да разрушава паметници на културата".


Но точно по времето, когато управляваха Варна в тандем, градът се прости с няколко от най-ценните си паметници. Оправданието за бездействието на Йорданов беше винаги едно и също - реституцията. В същото време според строителни предприемачи, идеята да се запазва само част от фасадите на старинните сгради, принадлежала именно на Жечев.


Новата общинска администрация, оглавена от наследника на Йорданов Иван Портних, не само не прекрати тази практика, но продължи да я прилага като оправдание за неспособността си да се справи със


строителния хаос във Варна.


Според тогавашният директор на Националният институт за паметници на културата (НИПК) Георги Угринов през 2007 и 2008 г. собствениците на "Комар инвестмънт" Фучиджиев и Петров са получили три последователни отказа да им бъде издадено разрешение за събаряне на къщата.


"Случаят е престъпление и за това трябва да бъде сезирана прокуратурата, каза тогава Угринов. Това е безобразие, съсипана е една от най-стойностните къщи от миналия век във Варна. Изглежда ми на нагласена работа - да я заличат точно в почивните дни...


Някой в общината е подписал нещо,


за да го направят".


Но според Красен Якимов по това време началник на отдел "Строителен контрол" в местната администрация във Варна всички документи на "Комар инвестмънт" били "изрядни". Той дори извикал представители на Регионалния исторически музей, които дошли на мястото, където вече течало събарянето, но не предприел нищо за спасяването на историческата сграда.


Събарянето на "Картофената къща" започна в петък и приключи за два дни - в неделя

© Морски дневник

Събарянето на "Картофената къща" започна в петък и приключи за два дни - в неделя


Повече яснота за технологията, по която собствениците на "Комар инвестмънт" са заобиколили закона, дава


обвинителния акт,


внесен през 2009 г. във варненския Окръжен съд.


В него е записано, че дружеството е придобило 3 етажната сграда като я е изкупило на части, тъй като собствеността в нея е била смесена - общинска и частна.


По данни на Областната администрация във Варна собственичката на първия етаж на къщата Вера Сиракова още през 2004 г. няколко пъти поискала по официалния ред да изкупи държавния дял от имота, но получила отказ. Само няколко месеца след това обаче тогавашният областен управител на Варна Яни Янев (по-късно депутат от НДСВ) се съгласява да замени втория етаж от имота и идеални части от двора му, но в полза не на Сиракова, а на "Комар инвестмънт".


Пак по информация от Областна администрация във Варна, вторият - държавен етаж от разрушената къща бил с площ 157 кв. м плюс 127 кв. м тавански помещения, както и 295 кв. м двор. Всичко това било оценено на 207 хил. лв. Към сделката Яни Янев прибавя още триетажна сграда на бул. "Приморски" 57 (на метри от Морската градина) с площ 102 кв. м, заедно с още две постройки от 10 и 16 кв. м, и двор от 345 кв. м. с обща оценка около 179 хил. лв.


Срещу тези имоти "Комар инвестмънт" предоставя на Областна администрация четири апартамента в три жилищни квартала на Варна и офис от 30 кв. м. Така общата площ на заменените имоти била малко над 205 кв. м. Проучване на имотния пазар през 2008 г., извършено от "Дневник" по повод на сделката показа, че оценките на двата държавни имота, заменени от областния управител Яни Янев са били


занижени поне 4 пъти.


Но въпреки очебийната неравностойност на имотите, сделката е финализирана през юли 2005 г. от наследника на Янев Петър Кандиларов.


В края на 2007 г. съдружниците Даниел Фучиджиев и Милен Петров възложили на строителен инженер, да изготви конструктивна експертиза на сградата, която показала, че зданието е опасно за обитаване и експлоатация. Но след като станало ясно, че статутът му на паметник на културата не може да бъде променен, те потърсили адвокат, който да намери вратичка в закона. Съветът, който получили бил да съгласуват събарянето на сградата със съответните институции, които се грижат за опазването на паметниците и да уведомят за това община Варна. Ако отговорът се забавел, според адвоката, те можели да приемат това за мълчаливо съгласие и да пристъпят към събаряне. Така на 1 август 2008 г. Фучиджиев и Петров изпратили писмо до Националния институт за паметници на културата и


след като не получили отговор, съборили сградата.


Цялата тази методична подготовка на разрушаването, извършена "напълно законно", е описана в обвинителния акт по делото започнало през 2008 г. срещу "Комар инвестмънт". На 3 февруари 2011 г., като първа инстанция, варненският Окръжен съд се произнесе с оправдателна присъда. По този повод пред местния всекидневник "Народно дело" единият от собствениците на компанията Милен Петров заявява: "На мястото ще правим каквото решим,


може и надгробен паметник да построим".


След произнасянето и на Върховния касационен съд по-рано този месец историята с "Картофената къща" във Варна е приключена, а пътят към реализацията на инвестиционните намерения на "Комар инвестмънт" - открит.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK