Божков сравни България с нацистка Германия в последно изявление за неопределено време

Васил Божков

© Цветелина Белутова, Капитал

Васил БожковБизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков, който бе обвинен задочно от прокуратурата по седем престъпления, разпрати до медиите си лично изявление, което според пресцентъра на компанията му "Нове холдинг", е "последното медийно изявление на г-н Божков за неопределен период от време".


Божков е в чужбина, а прокуратурата е поискала издаването на европейска заповед за арест за него. Бизнесменът, който е един от основните участници в хазартния бизнес в България и известен колекционер на произведения на изкуството, в продължение на години странеше от медиите, но след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за одържавяване на лотарийните игри, а Агенцията за държавна финансова инспекция стигна до извода, че компании на Божков не са внасяли изискуемите данъци, изявленията му пред медиите в последната седмица зачестиха. Тезата му е, че компаниите, които той ръководи, нямат задължения към държавата, че властта се опитва да изземе бизнеса му в полза на друг играч и от това ще пострада футболният отбор "Левски", чийто собственик е той.


"Дневник" публикува изявлението на Васил Божков без редакторска намеса:
"Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно.


Изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане е незаконно.


Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно.


Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. Унищожаването на културно и историческо наследство се счита за престъпление по международното право, както и, при определени обстоятелства, като престъпление срещу човечеството.


Предявяването на задочни обвинения с назначени служебни защитници, при положение, че лицето не е непълнолетно или социално слабо и не е било официално призовано, и има свои упълномощени защитници е грубо погазване на правото на защита и е незаконно.


Произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда.


Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на нацистка Германия и комунистическия режим в СССР.


До произнасянето на съда не е доказано нито едно от напълно произволно повдигнатите ми обвинения.


Фирмите, свързани с лотарийните игри, нямат неизплатени задължения към хазната. Имат, обаче, внесени над 500 милиона лева такси и данъци.


Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата.


Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда.


Призовавам прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от непремерени и емоционални изблици.


Неуместни сравнения, свързани с пенсионното осигуряване, хипотетични съждения, целящи единствено да вменят вина, не само уронват престижа на самия главен прокурор, но и категорично доунищожават доверието в независимостта на тази институция".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK