Нено Димов е разследван и за концесията на ски зона Банско

Нено Димов е разследван и за концесията на ски зона Банско

© Надежда Чипева, Капитал* Заглавието и първи абзац са коригирани в 20.02 ч.


Срещу бившия министър на екологията Нено Димов е започнало разследване, свързано с концесията на ски зона "Банско", чийто концесионер е търговското дружество "ЮЛЕН" АД. Информацията излезе днес на сайта на Специализираната прокуратурата.


Нено Димов е в ареста от 9 януари по обвинение за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.
От Специализираната прокуратура уточняват, че част от събраните материали по първото досъдебно производство са отделени в ново. Новото досъдебно производство е за "извършени действия по служба", свързани с концесията.


Разследването е възложено на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура и по него се извършват активни действия по разследването, се казва в официалното съобщение по темата.


Димов беше и инициатор на преговори за изменение на концесията за ски зона Банско, с които правителството да узакони нарушения на концесионера.


През ноември 2018 година Нено Димов обяви, че още при подписването на договора за концесията на ски зоната над Банско през 2001 г. е сбъркана площта, която държавата е отдала на "Юлен" АД. По думите му в договора са посочени три различни площи, които "Юлен" да използва, и така реалните граници на концесията са неясни.


Концесията за ски-зона "Банско" бе подготвена от ведомството през 2000 г. при министър Евдокия Манева, когато Димов е бил неин заместник-министър. След Манева отговорни за концесията в качеството си на министри с пълни мандати са били последователно Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Нона Караджова и Ивелина Василева. Нито за Манева, нито за министрите след нея е търсена наказателна отговорност за нарушенията на концесионния договор през годините.


"Още 2001 г. е направена дълбока грешка и трябва да се търси отговорност, защото не е определена никаква територия", заключи Нено Димов тогава.

В годината, за която министърът казва, че е направена грешка, той е бил част от екипа на Министерството на околната среда. В периода 1997-2001 г. той е главен секретар на ведомството, а след това и заместник-министър.


През декември 2018 година петкратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели изненадващо обяви на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.


Активността по темата "Юлен" става факт, след като в продължение на година прокуратурата не предприе никакви действия по проверката за нарушенията на концесионния договор за ски зоната над Банско в Националния парк "Пирин", които сама констатира още през юни 2018 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK