Между "колбасарското отношение" и грижата за колекцията на Божков

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.

© Анелия Николова

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.Прокуратурата и полицията изнасят културно-исторически ценности и в разрез със закона предмети от колекцията на издирвания бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Има опасност уникални и безценни артефакти да бъдат унищожени. Това заявиха в писмо до медиите в петък (31 януари) представители на академичния състав и служители на Фондация "Тракия", които се грижат за колекцията и организират изложения с участието на предмети от нея в България и в чужбина.


Предупрежденията на експертите от фондацията дадоха основания на прокуратурата да обясни, че никой не изнася антики в чували и това са спекулации и да уверят, че се спазват стриктно всички процедури.


Малко по-късно министърът на културата Боил Банов също направи изявление като обясни, че ценности и картини няма да бъдат "струпани в една стая", а се подготвят специални депа и помещения в Националната художествена галерия и Националния исторически музей с нужната температура, светлина и влажност.
От Националния исторически музей обясниха пред "Дневник", че процедурата е изключително стриктна. Предметите се докосват само със специални ръкавици в присъствието на реставратор и се подготвят предварително точно определени опаковки и кутии, които да запазят изцяло културно-историческите ценности. Колекцията на Васил Божков вече е била излагана в музея и експертите знаят как да подходят към нея, увериха от НИМ.


До края на деня в петък нямаше отговор на въпроса обаче дали изобщо, колко и какви предмети са били конфискувани от колекцията на Божков, по какъв начин се е случило това, къде са в момента и дали има някаква опасност за състоянието на културно-историческите ценности


Фондация "Тракия": Антиките са безценни и са в опасност


"По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували", съобщиха от фондацията в петък и определиха случващото се като "зверство".


"Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована", подчертават от организацията и се противопоставят срещу "нецивилизованите и неправомерни действия на властите".


Те призовават да бъдат прекратени опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.


Още в четвъртък вечер пред БиТиВи, проф. Веселина Инкова, която е реставратор и член на фондацията коментира: "Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни...Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания."


Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.

© Анелия Николова

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.


Колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация "Тракия" и има всички необходими документи, подчертават експертите като допълват, че експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.


Според тях всяка непрофесионална намеса може да доведе до огромни щети върху "предмети с уникална научна и културна стойност". Принудителното изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им. И подчертават, че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.


"Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта", твърдят от фондацията и посочват, че конфискуването на колекцията или части от нея ще затрудни и забави много отдавна планирани срещи с международни експерти. Фондацията се е обърнала и към десетки световни организации, които се занимават със съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство се казва в официалното съобщение.


В петък "Дневник" не успя да се свърже с представител на фондацията.


Прокуратурата: Това е хибридна атака


"Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


По думите й не е вярно твърдението, че при акциите в дома и офисите на Божков разследващите извършват изземване на ценни вещи и предмети в нарушения на реда, установен в закона.


В сряда на 29 януари прокуратурата претърси офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.

© Юлия Лазарова

В сряда на 29 януари прокуратурата претърси офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.


Тя увери, че при всички процедури се спазват разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. "Няма такова нещо, като това предметите да се хвърлят в черни чували, както излезе по медиите", подчерта тя.


"Вчера бях цензурирана. Прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити чрез вас, медиите", заяви Милева пред журналисти в Съдебната палата без да изясни какво има предвид.


Министерство на културата: Подготвят се специални депа


"Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички и чували". Това заяви министърът на културата Боил Банов на пресконференция във ведомството. Той също опроверга думите на издирвания бизнесмен и предупрежденията на фондация "Тракия".


По думите му, процедурата е дълга и строго разписана. Ако става въпрос за картини, по време на изземването трябва да присъства реставратор. Правят се снимки, които да удостоверят състоянието на платната, а след това се подготвя специална опаковка. Транспортирането също става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия.


Вече са подготвени депата в Националния исторически музей и в Националната художествена галерия. От думите на Банов се разбра, че все още нищо не е изнесено и откарано там, но експерти на министерството съдействат на разследващите.


Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен. (Първа половина на 5 в. пр. Хр.)

© Фондация

Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен. (Първа половина на 5 в. пр. Хр.)


"Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство", обясни министър Банов. Той обясни, че част от предметите са били дадени за идентификация в НИМ и през 2009 г. министерството е позволило те да се съхраняват в частния му музей като колекцията е от 212 предмета.


Отделно фондацията е представила за идентификация в НИМ още 2700 предмета още през 2010 г., но те не са идентифицирани и регистрирани. Причината, по думите на Банов, е, че собственикът отказал да плати необходимата такса, която е в размер на около 30 лв. за предмет. Срок за завършване на идентификацията няма, а разследващите щели да проверяват и тези предмети.


"Не може да се говори, че ще струпаме в една стая в чували всички предмети. Министерствто на културата работи по механизъм - няма бягане, няма шега", увери Боил Банов.


"Нас не ни вълнува чия е собствеността. Тя е българска, без значение дали е на този или на онзи", подчерта той.


По думите му, ако се докаже, че някои от антиките или картините нямат документи и са незаконно притежавани, министерството с радост ще ги приеме и покаже в изложба.


Вежди Рашидов призова: Без "колбасарско отношение и самодейност"


"Колбасарското отношение и самодейността да отстъпи на активността на институциите". За това призово председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, цитиран от БТА. Той подчерта, че има ред, по който се изнасят подобни вещи.


"Културни ценности как се карат? Как закарахме тракийските съкровища в Париж? В чували ли?, попита Рашидов в коментар по темата.


"Нормално ли е, когато държавата има решение да се конфискува, защото е държавно решение, прокуратурата е държавна институция, културното ведомство да отсъства?", продължи с въпросите Рашидов и допълни, че главният прокурор не е експерт по ценностите, а само издава заповед за изземване.


"Оттам нататък, когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли, да дойдат от МРРБ, а когато изнасят културни ценности, а сетете се кой да трябва да дойде", каза още той и подчерта, че тези ценности са регистрирани в страната и в този смисъл това са български културни ценности.


Какво има в колекцията на Божков


Колекцията, която носи името на Васил Божков се състои от археологически материали, постъпвали през годините. Включва паметници от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. По-значимите групи предмети в колекцията са нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа от метал и керамика, метална и мраморна пластика, пише на сайта си фондация "Тракия".


Център на колекцията е внушителна сбирка от съдове от метал - злато, сребро, бронз. Тя обхваща вази и принадлежности, произведени в периода от 8 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. в ателиета, локализирани на територията на целия античен свят: Средния и Близкия Изток, Мала Азия, континентална и островна Гърция, Северноегейското крайбрежие, съседните на Гърция Тракия и Македония, Северно черноморска Скития, както и Етрурия, Южна Италия (Магна Греция), Иберийския полуостров. Сред тях най-забележителна е сбирката от рогове и ритони от бронз и сребро, която според експертите няма аналог в световен мащаб.


Друга група са сребърни съдове и прибори, както и чаши с различни форми, изработени от сребро, украсени с позлатени сцени. В колекцията се съхраняват три вази от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях е изписано и името му - Орфей.


Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях е изписано и името му - Орфей. Други сребърни вази със сцени носят изображенията на знаменитите в древността гръцки герои - Тезей и Елена, появата на чиито образи върху метал са изключителна рядкост. Изключителна ценност представляват и чашите, върху които са изписани имената на техните притежатели, посвещения на богове или теглата на съдовете.


Колекция "Васил Божков" е представяла свои експонати в самостоятелни изложби в България и по света. Последната изложба с екпонати от нея в България беше през пролетта на 2018г. в Националната художествена галерия под заглавието "Златното руно - пътят на аргонавтите" (галерия - тук).


Самият Божков в едно от телевизионните интервюта през последните дни коментира, че колекцията му е оценявана на около 600 млн. евро. Според публикации в медиите той притежава най-голямата сбирка от ритони в света.


През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и Древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


"Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията, не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил", каза тогава Димитров.


През януари 2015 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) направи проверка в частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики.


През май 2017 г. телефонната палата в София стана собственост на "НГ Пропърти"ЕАД, а бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството. Прехвърлянето е вписано в Имотния регистър на 5 май, а стойността на продажбата е 33.9 млн. лв. Идеята бе помещението да се превърне в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK