Между "колбасарското отношение" и грижата за колекцията на Божков

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.

© Анелия Николова

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.Прокуратурата и полицията изнасят културно-исторически ценности и в разрез със закона предмети от колекцията на издирвания бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Има опасност уникални и безценни артефакти да бъдат унищожени. Това заявиха в писмо до медиите в петък (31 януари) представители на академичния състав и служители на Фондация "Тракия", които се грижат за колекцията и организират изложения с участието на предмети от нея в България и в чужбина.


Предупрежденията на експертите от фондацията дадоха основания на прокуратурата да обясни, че никой не изнася антики в чували и това са спекулации и да уверят, че се спазват стриктно всички процедури.


Малко по-късно министърът на културата Боил Банов също направи изявление като обясни, че ценности и картини няма да бъдат "струпани в една стая", а се подготвят специални депа и помещения в Националната художествена галерия и Националния исторически музей с нужната температура, светлина и влажност.
От Националния исторически музей обясниха пред "Дневник", че процедурата е изключително стриктна. Предметите се докосват само със специални ръкавици в присъствието на реставратор и се подготвят предварително точно определени опаковки и кутии, които да запазят изцяло културно-историческите ценности. Колекцията на Васил Божков вече е била излагана в музея и експертите знаят как да подходят към нея, увериха от НИМ.


До края на деня в петък нямаше отговор на въпроса обаче дали изобщо, колко и какви предмети са били конфискувани от колекцията на Божков, по какъв начин се е случило това, къде са в момента и дали има някаква опасност за състоянието на културно-историческите ценности


Фондация "Тракия": Антиките са безценни и са в опасност


"По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували", съобщиха от фондацията в петък и определиха случващото се като "зверство".


"Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована", подчертават от организацията и се противопоставят срещу "нецивилизованите и неправомерни действия на властите".


Те призовават да бъдат прекратени опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.


Още в четвъртък вечер пред БиТиВи, проф. Веселина Инкова, която е реставратор и член на фондацията коментира: "Не се опакова така предмет. Не се пренася така, най-вече предмет с такава културна стойност, те са безценни...Всяко боравене, да не говоря за транспорт и престой в някакви условия е свързано с риск за опазване. Има строг режим как се борави с културни ценности. Но съм изумена, че прокуратурата не е запозната с тези изисквания."


Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.

© Анелия Николова

Изложба "Златното руно. Пътят на аргонавтите". През 2018 г. колекцията на Васил Божков бе изложена в Националната художествена галерия.


Колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация "Тракия" и има всички необходими документи, подчертават експертите като допълват, че експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.


Според тях всяка непрофесионална намеса може да доведе до огромни щети върху "предмети с уникална научна и културна стойност". Принудителното изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им. И подчертават, че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.


"Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта", твърдят от фондацията и посочват, че конфискуването на колекцията или части от нея ще затрудни и забави много отдавна планирани срещи с международни експерти. Фондацията се е обърнала и към десетки световни организации, които се занимават със съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство се казва в официалното съобщение.


В петък "Дневник" не успя да се свърже с представител на фондацията.


Прокуратурата: Това е хибридна атака


"Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


По думите й не е вярно твърдението, че при акциите в дома и офисите на Божков разследващите извършват изземване на ценни вещи и предмети в нарушения на реда, установен в закона.


В сряда на 29 януари прокуратурата претърси офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.

© Юлия Лазарова

В сряда на 29 януари прокуратурата претърси офисите и дома на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.


Тя увери, че при всички процедури се спазват разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. "Няма такова нещо, като това предметите да се хвърлят в черни чували, както излезе по медиите", подчерта тя.


"Вчера бях цензурирана. Прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити чрез вас, медиите", заяви Милева пред журналисти в Съдебната палата без да изясни какво има предвид.


Министерство на културата: Подготвят се специални депа


"Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички и чували". Това заяви министърът на културата Боил Банов на пресконференция във ведомството. Той също опроверга думите на издирвания бизнесмен и предупрежденията на фондация "Тракия".


По думите му, процедурата е дълга и строго разписана. Ако става въпрос за картини, по време на изземването трябва да присъства реставратор. Правят се снимки, които да удостоверят състоянието на платната, а след това се подготвя специална опаковка. Транспортирането също става по строго определен ред, а за съхранението се изискват специални условия.


Вече са подготвени депата в Националния исторически музей и в Националната художествена галерия. От думите на Банов се разбра, че все още нищо не е изнесено и откарано там, но експерти на министерството съдействат на разследващите.


Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен. (Първа половина на 5 в. пр. Хр.)

© Фондация

Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен. (Първа половина на 5 в. пр. Хр.)


"Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство", обясни министър Банов. Той обясни, че част от предметите са били дадени за идентификация в НИМ и през 2009 г. министерството е позволило те да се съхраняват в частния му музей като колекцията е от 212 предмета.


Отделно фондацията е представила за идентификация в НИМ още 2700 предмета още през 2010 г., но те не са идентифицирани и регистрирани. Причината, по думите на Банов, е, че собственикът отказал да плати необходимата такса, която е в размер на около 30 лв. за предмет. Срок за завършване на идентификацията няма, а разследващите щели да проверяват и тези предмети.


"Не може да се говори, че ще струпаме в една стая в чували всички предмети. Министерствто на културата работи по механизъм - няма бягане, няма шега", увери Боил Банов.


"Нас не ни вълнува чия е собствеността. Тя е българска, без значение дали е на този или на онзи", подчерта той.


По думите му, ако се докаже, че някои от антиките или картините нямат документи и са незаконно притежавани, министерството с радост ще ги приеме и покаже в изложба.


Вежди Рашидов призова: Без "колбасарско отношение и самодейност"


"Колбасарското отношение и самодейността да отстъпи на активността на институциите". За това призово председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, цитиран от БТА. Той подчерта, че има ред, по който се изнасят подобни вещи.


"Културни ценности как се карат? Как закарахме тракийските съкровища в Париж? В чували ли?, попита Рашидов в коментар по темата.


"Нормално ли е, когато държавата има решение да се конфискува, защото е държавно решение, прокуратурата е държавна институция, културното ведомство да отсъства?", продължи с въпросите Рашидов и допълни, че главният прокурор не е експерт по ценностите, а само издава заповед за изземване.


"Оттам нататък, когато пренасят куфари със зеле, да дойдат от земеделското министерство, като изнасят тухли, да дойдат от МРРБ, а когато изнасят културни ценности, а сетете се кой да трябва да дойде", каза още той и подчерта, че тези ценности са регистрирани в страната и в този смисъл това са български културни ценности.


Какво има в колекцията на Божков


Колекцията, която носи името на Васил Божков се състои от археологически материали, постъпвали през годините. Включва паметници от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. По-значимите групи предмети в колекцията са нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа от метал и керамика, метална и мраморна пластика, пише на сайта си фондация "Тракия".


Център на колекцията е внушителна сбирка от съдове от метал - злато, сребро, бронз. Тя обхваща вази и принадлежности, произведени в периода от 8 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. в ателиета, локализирани на територията на целия античен свят: Средния и Близкия Изток, Мала Азия, континентална и островна Гърция, Северноегейското крайбрежие, съседните на Гърция Тракия и Македония, Северно черноморска Скития, както и Етрурия, Южна Италия (Магна Греция), Иберийския полуостров. Сред тях най-забележителна е сбирката от рогове и ритони от бронз и сребро, която според експертите няма аналог в световен мащаб.


Друга група са сребърни съдове и прибори, както и чаши с различни форми, изработени от сребро, украсени с позлатени сцени. В колекцията се съхраняват три вази от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях е изписано и името му - Орфей.


Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях е изписано и името му - Орфей. Други сребърни вази със сцени носят изображенията на знаменитите в древността гръцки герои - Тезей и Елена, появата на чиито образи върху метал са изключителна рядкост. Изключителна ценност представляват и чашите, върху които са изписани имената на техните притежатели, посвещения на богове или теглата на съдовете.


Колекция "Васил Божков" е представяла свои експонати в самостоятелни изложби в България и по света. Последната изложба с екпонати от нея в България беше през пролетта на 2018г. в Националната художествена галерия под заглавието "Златното руно - пътят на аргонавтите" (галерия - тук).


Самият Божков в едно от телевизионните интервюта през последните дни коментира, че колекцията му е оценявана на около 600 млн. евро. Според публикации в медиите той притежава най-голямата сбирка от ритони в света.


През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и Древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


"Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията, не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил", каза тогава Димитров.


През януари 2015 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) направи проверка в частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики.


През май 2017 г. телефонната палата в София стана собственост на "НГ Пропърти"ЕАД, а бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството. Прехвърлянето е вписано в Имотния регистър на 5 май, а стойността на продажбата е 33.9 млн. лв. Идеята бе помещението да се превърне в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Дневник сега взе ли пари да прави медиен чадър на Божков, или не ?

 2. 2 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  При положение, че Божков все още няма присъда, как така му вземат частната колекция? Нещо ми се губи тук.

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Талончетата все пак ще послужат за нещо добро - държавата да вземе това, което и принадлежи.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Разстроено

  Милиционерите толкова знаят и могат.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#3] от "Суджук Герберите":

  национализация се казва това.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Толкова проверяван, установили, че всичко е законно, сега конфискуват. Ами първо да го осъдят, пък тогава. Това да не е национализацията по Девети септември.

 7. 7 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Ако пък и имат топки да видят журналята условията в ним и в музея на Божков

 8. 8 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Ако пък и имат топки да видят журналята условията в ним и в музея на Божков

 9. 9 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 294 Неутрално

  При положение, че Божков все още няма присъда, как така му вземат частната колекция? Нещо ми се губи тук.
  —цитат от коментар 2 на kazushi


  По-скоро ти липсва, нарича се юридическа грамотност!

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  То 'ного убави нещица спастрил Черепухата !

  Ама дали ще му покрият данъците ?!

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Ей така се създават фалшиви новини и се подвежда обществото, Вежди и други цял ден тръбяха, че ценностите се изнасят по бакалски начин, в чували, Божков в това си изявление говори дори за унищожаването им, за престъпления срещу световното културно наследство, и сега, в 18 ч. се разбира, че ценностите не са пипнати с пръст, още повече пък премествани, и това е по думите на изп. директор на фондация "Тракия" - Кирил Христосков!
  Божков си плаща, други разлайват кучетата, публикуват непроверени неща, без редакторска намеса, и т.н.
  Какво падение...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Шокиращо красиви и ценни предмети.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#6] от "Роси":

  Как е станало "законно", бе Роси?! Как се намират 20 ритона, всеки от по $5 млн. нагоре?! От музеи ли ги е купил, или с багерче е разкопавал могили?! Отделно още 3000 артефакти, всеки със сериозно културно значение, създавани през хилядолетията. За производството на цялата изложба на Божков, на народи и племена сигурно са им трябвали векове, ама той ги бил събрал, ей там, от битака?!
  Бива, бива заблуден народ, ама чак такова падение, не бива...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Траките преживяха Ксеркс и Дарий, Баязид и Екатерина Велика, Георги Димитров и Людмила Живкова, даже Черепа и Божидар Димитров, но Гешев май няма.

 16. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#2] от "kazushi":

  Ако на убиец му вземат ножа с който е убил жертвата ,въпреки че делото е след седмица.....това противозаконно ли е ?

 17. 17 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тази публично наказателна вакханалия, която няма нищо общо с правото и прилича много на беззаконията веднага след 9.IX. 1944 г.
  Някакво диво и озлобено разчистване на сметки и овладяване на неподвластни до момента бизнеси.

 18. 18 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Последно, купил ли е Божков Дневник или Дневник ще съди Цветомир Найденов за клевета?

 19. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#2] от "kazushi":Ако на убиец му вземат ножа с който е убил жертвата ,въпреки че делото е след седмица.....това противозаконно ли е ?
  —цитат от коментар 16 на KRAFTWERK


  На някой ще му вземат медията ли :)

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "Шокиращо красиви и ценни предмети."

  По-точно безценни тракийски артефакти, които са извадени по криминален начин от земите ни без да бъдат археологически проучени и научно локализирани...

 21. 21 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А нахлуването в галерията с ботушите и чувалите ми прилича на разграбването на двореца от болшевиките.

  И всичко "в името на народа".

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#18] от "jgu46589028":

  Добър въпрос...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  Някой всъщност разбра ли защо отнемат колекцията?
  Аз не чух.

 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Е ЗА КВО СА ТИЯ ИДИОТЩИНИ ДЕТО ГИ ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО МИ ДА ЗАПЕЧАТАТ КЪЩАТА ДА СИ ТУРЯТ ГАВАЗИ ТАМА И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ЗЕМАТ ДА СПРАТ С ПРОСТОТИИТЕ СИ И С ТОРБИТЕ СИ , ТАКА КАКТО ГЛЕДАМ ВАСИЛ СКОРО НЯМА ДА СИ ДОЙДЕ КВО СЕ ПРАВАТ ИЛИ НЕМА ДА ИМА КАК ДА КРАДНАТ КЛЕПТОМАНИТЕ ШИШАВИ АКО НЕЩАТА СИ СЕДАТ ПО МЕСТАТА , ПРИМЕР КОЛЕКЦИЯТА НА ИГОР МАРКОВСКИ ЗА СВЕДЕНИЕ

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  При положение, че Божков все още няма присъда, как така му вземат частната колекция? Нещо ми се губи тук.

  —цитат от коментар 2 на kazushi


  По-скоро ти липсва, нарича се юридическа грамотност!
  —цитат от коментар 9 на farhi


  Нали си промениха закона така, че да размахват бухалката без съд и присъда.
  Като казваме, че са по-лоши от комунистите...

 27. 27 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  да де ама държавата е правила доста изложби с тези антики,та тази национализация някак плаши

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Някой всъщност разбра ли защо отнемат колекцията? Аз не чух.
  —цитат от коментар 24 на boevbisser


  Не чу ли, че Божков бил изнасилил сто жени?

  Утре ще се разбере, че е изял и двеста дечица.

 30. 30 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#16] от "KRAFTWERK":

  Малко по-различно е. Нима ще ползват амфорите като веществено доказателство? Или Божков ги е ползвал, за да си скрие в тях парите от данъците.

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  Такива неща стават и в бвли, демократични държави. Когато бизнеса е заплаха за сигурността например. А тоя бизнес си е баш такъв.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Ина Друмева, намерете си някаква друга работа, просто напуснете тази медия, млад човек сте и журналист, не може по принуда (дано е така, иначе още по-лошо) да пишете подобни "материали"... Дайте мнението на прокуратурата, какво е взела, или какво въобще не е взела, защо не се поинтересувате, как е "узаконено" световно културно наследство за почти 1 млрд. лв. създавано с хилядолетия, и "намерено"я, разкопано от само един човек (почти)?!
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  Ти си типичен гербаджийски милиционер. Ами има си закон за това нещо и там пише,че артефактите по разни колекции не се нуждаят от доказателство за произхода им. Само трябва да се декларират. Дали това е правилно или не, е друг въпрос, но така стоят нещата.

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#29] от "BULEXIT":

  продължава да ми се губи връзката с колекцията.
  тя е във фондация, основната й част е очевидно узаконена от държавните ни културни институции - иначе как я излага в Брюксел.
  абе какво питам.
  на фона на сегашните талибани Божков, който поне според мен е един от най-големите разбойници с бяла якичка, направо взе да ми става симпатичен....

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Дали е правилно и законно ли е, като не е осъден да му взимат колекцията. Дано поне я съхранят без повреди.

 35. 35 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всъщност, Божков е плащал данъци по действащата норма.
  Ако тази норма е била с умишлено занижени такси, то виновен е съответния държавен финансов служител и неговия началник - министъра на финансите.
  А, началника на министъра на финансите в момента не мога да се сетя кой беше.

 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  от колекцията на издирвания бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Има опасност уникални и безценни артефакти да бъдат унищожени.

  Няма опасност да бъдат унищожени. Някой другар вече си ги е поръчал, вероятно и платил.

 37. 37 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#9] от "farhi":

  Би ли обяснил за нас, непросветените в юриспруденцията, защо тази колекция я прибират? Изобщо кой и на какво основание го прави?

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#29] от "BULEXIT":продължава да ми се губи връзката с колекцията.тя е във фондация, основната й част е очевидно узаконена от държавните ни културни институции - иначе как я излага в Брюксел.абе какво питам.на фона на сегашните талибани Божков, който поне според мен е един от най-големите разбойници с бяла якичка, направо взе да ми става симпатичен....
  —цитат от коментар 33 на boevbisser


  Кое не ти ясно? Колекцията е на Божков, фонацията пак е негова и само се грижи за колекцията.

 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  не знам как ще свърши цялата сага с божков, той не ми изглежда като човек, който ще си зареже магарето в калта.
  от близкото минало - някъде четох, че от 30-40 акции на Цветанов само 2 или три са довели до осъждане на задържаните, на повечето не е повдигнато обвинение, а една част са осъдили държаваат и респективно нас - данъкоплатците.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Бившия изп. дл. посланик на САЩ в България Джон Ордуик, който в една дипломатическа грама казва: "Най-печално известния гангстер, активен в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики".!
  Това естествено, няма как да се публикува от този "Дневник". Тъй като съм съученик с Деси Тальокова, ще я сигнализирам за какво става въпрос, и ще поискам да попита онези в САЩ, даващи пари за "Фондация за България", за какво наливат пари в този "Дневник"?!
  По тази тема, Божков и т.н., съм до тук, поне за известно време, време е купените хора да "творят"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Тази публично наказателна вакханалия, която няма нищо общо с правото и прилича много на беззаконията веднага след 9.IX. 1944 г.
  —цитат от коментар 17 на BULEXIT


  кое право... на Христосков от групата за "опазване" на културните ценности в 6-то на ДС или на Христосков от фондация Тракия?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  защо отнемат колекцията не разбирам, това не е шега работа.

 46. 46 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Опасявам се да не изчезне нещо и после ще го гледаме през крив макарон в някоя частна швейцарска или английска колекцийка. Не им вярвам много ушеви. Друг е въпросът, че Божков се уля с тея лотарии.

 47. 47
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#38] от "von_seeckt":защо отнемат колекцията не разбирам, това не е шега работа.
  —цитат от коментар 45 на boevbisser


  Ебаси и ти ли? Няма да повтарям по сто пъти едно и също нещо.

 48. 48 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Аз не разрбрах тази галимация защо е необходима – това е музей, в който всички експонати са в безопасност и съхранени при необходимите условия. Не беше ли по-лесно да се затвори и охранява, докато се разбере кой, как, защо и най-вече – кой ще е следващият собственик ;-)

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#2] от "kazushi":Ако на убиец му вземат ножа с който е убил жертвата ,въпреки че делото е след седмица.....това противозаконно ли е ?
  —цитат от коментар 16 на KRAFTWERK


  По-тъпо нещо не бях чел отдавна. Или мислиш, Божков е използвал артефакти на 4000г. за да заплашва комисията по хазарт? Може би с по-тежките ги е удрял по главите, а като са хуквали да бягат ги е замерял с чиниите.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":Как е станало "законно", бе Роси?! Как се намират 20 ритона, всеки от по $5 млн. нагоре?! От музеи ли ги е купил, или с багерче е разкопавал могили?! Отделно още 3000 артефакти, всеки със сериозно културно значение, създавани през хилядолетията. За производството на цялата изложба на Божков, на народи и племена сигурно са им трябвали векове, ама той ги бил събрал, ей там, от битака?!Бива, бива заблуден народ, ама чак такова падение, не бива...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  Това как са намерени не е ли предмет на друго дело?
  Не е ли противозаконно да оправдаваш действията си, като се позоваваш на отдавна приключени случаи?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Дали е правилно и законно ли е, като не е осъден да му взимат колекцията. Дано поне я съхранят без повреди.
  —цитат от коментар 34 на Peni Nikol


  Банов: Нищо от колекцията на Божков не е изнасяно с чували - http://vevesti.bg/232789/banov-nishto-ot-kolektsiata-na-bozhkov-ne-e-iznasyano-s-chuvali/

 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  всъщност, официална информация липсва.
  просто прокуратурата взе колекцията
  за да направиш обезпечение на бъдещ иск такъв иск и съответно обвинителен акт трябва да е повдигнат, някой съд да се съгласи да се наложи обезпечение, аз чух за обвинения към фирми на Божков, но засега само някакви голи цифри.
  тук говорим за 1 млрд. лв. поне.
  ами ако някой реши да направи същото с теб, с мен...

 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  защо отнемат колекцията не разбирам, това не е шега работа.
  —цитат от коментар 45 на boevbisser


  предметите в подобни "колекции" са отнемани много пъти от много хора, а някои са си и заминали заради тях... каква е драмата... да видим този път шестаците кога ще се сетят за писнат за проклятието на тракийското злато

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":всъщност, официална информация липсва.просто прокуратурата взе колекциятаза да направиш обезпечение на бъдещ иск такъв иск и съответно обвинителен акт трябва да е повдигнат, някой съд да се съгласи да се наложи обезпечение, аз чух за обвинения към фирми на Божков, но засега само някакви голи цифри. тук говорим за 1 млрд. лв. поне.ами ако някой реши да направи същото с теб, с мен...
  —цитат от коментар 53 на boevbisser


  Повдигнати обвинения има, със сигурност има и съдебно решение, допускащо обезпечението.

 57. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Аз не разрбрах тази галимация защо е необходима – това е музей, в който всички експонати са в безопасност и съхранени при необходимите условия. Не беше ли по-лесно да се затвори и охранява, докато се разбере кой, как, защо и най-вече – кой ще е следващият собственик ;-)
  —цитат от коментар 48 на drakon

  Логично е да се запечата и да се чака развитието на казуса. Ако се стигне до осъдителна присъда, тогава да се мисли за изземване и преместване. Явно някой или някои много искат част от ценните експонати. Знае ли някой какво стана с картините (всички до една) на Цветан Василев, които също така се изнасяха на юруш? А те са нищо в сравнение с колекцията на Божков. Държавата в този случай, както и при КТБ, не е безпристрастна, не работи за интереса на обществото, а е помагач на едната воюваща страна, и е нормално да ѝ нямаме доверие.

 58. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3295 Весело

  До коментар [#56] от "von_seeckt":

  щом казваш, добре.
  не ме разбирай погрешно - ако осъдят божков, в което дълбоко се съмнявам, по долни гащи да го оставят.
  тази акция в момента е излишно показна, страхувам се, че накрая данъкоплатците ще я платят, както обикновено, а не прокурорите.

 59. 59 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#43] от "Santos":

  хаштаг в туитър си требе:)))

 60. 60 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Гешев нарушава закона за кой ли път. Не може да бориш престъпността с престъпни методи. Това инициира хаос и беззаконие. Това е саморазправа. По този пример действат мутрите. Няма никаква нужда тези предмети да се изнасят. Описват се и се оставят на отговорно пазене. Дори не става дума за законността на конфискацията "от днес за утре".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 61. 61 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Колекцията на Божков -- от Брюксел, та право в чувала.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Щом Божков им е оставил това, можем да си представим какво са отнели за себе си, без да го покажат.

 63. 63 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  При положение, че Божков все още няма присъда, как така му вземат частната колекция? Нещо ми се губи тук.
  —цитат от коментар 2 на kazushi


  За да я опазят по-добре. Министърът и той щял да я пази -- не разбрах веднага или на по-късен етап.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":щом казваш, добре. не ме разбирай погрешно - ако осъдят божков, в което дълбоко се съмнявам, по долни гащи да го оставят.тази акция в момента е излишно показна, страхувам се, че накрая данъкоплатците ще я платят, както обикновено, а не прокурорите.
  —цитат от коментар 58 на boevbisser


  Показност има, но мисля всичко си е законно. Гешев говореше за половин милиард неплатени данъци, колекцията е оценена на 600 милиона, така че нещата си съответстват.

 65. 65 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти". Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

  Сто процента, че в първите редици на тези експерти е Веждито.

 66. 66 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Виж, наборе...кое как е придобил, говорим за антиките в момента изобщо не е важно....слагаш "хубави катинари и лепенки с печат"...ако ме разбираш изобщо....и никой няма да има възможност да припари до антиките на фондацията, въпреки че антиките нямат общо с "прегрешенията" на Божков извършвани с Вещото съдействие на правителства наред (иначе на Божков никога не съм бил фен, дори напротив....!!!)....И да не забравяме...има по-ясна сволоч..то оня с лифтовете от ПИБ - цеко минев, ония "интересни типове" пещерняците...а пеевски и доган са просто РАДОСТ..)))

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално  не трябва в митнически склад, защото си има експерти дет правят дупка в стената, влизат и обират каквото искат.


 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Страхотна колекция, все едно сме в Сотбис издайте каталог на предметите и монетите!

  klimentm
 70. 70 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#48] от "drakon":

  Е за това говоря и аз, пич по-горе....))) Ма тя идеята е като че ли на антиките да им се случката като с картините на цв. василев....Някой да е чул какво стана с тези картини...а...?)))

 71. 71 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Само не разбрахме дали всъщност тези такси се дължат съгласно закона или не. И дори и да се дължат, такса не е данък и няма как да се търси със задна дата пет додини. И дори и да може, все още няма присъда. А и присъда няма как да има, защото Божков никога не е бил материално отговорно лице на хазартните си фирми и няма как собственик да носи лична финансова отговорност за дългове на юридическо лице.

  Иначе да, всичко съответства.

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Много музеи биха завидяли ма подобна сбирка!

  klimentm
 73. 73 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Гешев нарушава закона за кой ли път. Не може да бориш престъпността с престъпни методи. Това инициира хаос и беззаконие. Това е саморазправа. По този пример действат мутрите. Няма никаква нужда тези предмети да се изнасят. Описват се и се оставят на отговорно пазене. Дори не става дума за законността на конфискацията "от днес за утре".
  —цитат от коментар 60 на Николай Колев


  Глупости на неук човек. Редът за управлението обезпеченото имущество е този на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. А там е казано, че вещта може да изземе и да се придаде на съхранение.

 74. 74 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#71] от "Locke":

  И къде е проблемът? Като не установят дължими данъци, ще му върнат колекцията.

 75. 75 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Колекцията не е на Божков, а на фондация.


 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":Колекцията не е на Божков, а на фондация.
  —цитат от коментар 75 на Нинов


  Това няма голямо значение при положение, че учредителят и е Божков.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Любопитно

  "Ти му вземи имуществото, пък после ще го съдим..." - разсъждение на развити европейски деятели от 21 век ;)

 80. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Когато фирми правят финансови мизерии, глобите / доплащанията се правят от фирмите, а не от акционерите.

  Срещу акционери / ръководители може да бъде отворено углавно дело, ако са извършили престъпление.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#2] от "kazushi":

  Мен ми се губи произходът на колекцията му.

 82. 82 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#74] от "von_seeckt":

  Какъв е проблемът да ти вземат собствеността въпреки че няма нищо общо с това в което с обвинен? И да ти я държат докато ти докажеш че си невинен и чак тогава евентуално да ти я върнат? Може би трябва и в затвора да те сложат, пък после ако се окажеш невинен ще те пуснат, няма грижи.

 83. 83 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#64] от "von_seeckt":Когато фирми правят финансови мизерии, глобите / доплащанията се правят от фирмите, а не от акционерите.Срещу акционери / ръководители може да бъде отворено углавно дело, ако са извършили престъпление.
  —цитат от коментар 80 на Нинов


  Нинов, фонадацията не е търговско дружество.

 84. 84 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#76] от "von_seeckt":

  ти откъде си толкоз сигурен в твърденията си? Даваш го гулем експерт ама ти куцат основни понятия.

 85. 85 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 567 Разстроено

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  Какво му обясняваш на това цигане кое как е ? Той си брои стотинките от всеки пост и сабира за банички!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 86. 86 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Гербоухите болшевишки касапи в действие, а клакьорите пускат лига от животинско удоволствие.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 87. 87 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#74] от "von_seeckt":Какъв е проблемът да ти вземат собствеността въпреки че няма нищо общо с това в което с обвинен? И да ти я държат докато ти докажеш че си невинен и чак тогава евентуално да ти я върнат? Може би трябва и в затвора да те сложат, пък после ако се окажеш невинен ще те пуснат, няма грижи.
  —цитат от коментар 82 на Locke


  Няма проблем, това са си законни неща. И никой не ти взема собствеността. До края на процеса ти си собственикът.

 88. 88 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#83] от "von_seeckt":

  Няма значение дали е фондация или лично на лицето Божков, и в двата случая няма законова връзка с някакви юридически лица с билетчета и лотарии.

 89. 89 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#83] от "von_seeckt":

  Фондацията не е, но фиримите които дължали нещо са.

  Ако Гешев има някакви искове - трябва да се обърне към фирмите, а не към Божков, камо ли фондацията му.

 90. 90 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#84] от "Нинов":

  Кое ми куца? При тебе куца, че бъркаш фондация с търговско дружество.

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Навремето Бай Желязко Императора най големият български контрабандист на антични монети преди 90 те беше издал календар със собствените си монети между които златни гръцки статери , тетрадрахми и римски ауреуси и медали, ДС няколко пъти конфискуваха колекциите му но той всеки път започваше отново!
  Като гледам тази сбирка е очевидно че тя е излезла от мазетата на ДС с конфискувани от обикновени граждани неща, наистина е невъзможно за един живот да се събере подобно чудо!

  klimentm
 92. 92 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#83] от "von_seeckt":Фондацията не е, но фиримите които дължали нещо са.Ако Гешев има някакви искове - трябва да се обърне към фирмите, а не към Божков, камо ли фондацията му.
  —цитат от коментар 89 на Нинов


  Няма такава последователност. Дали ще се запорират вещи или акции или дялове или ще се впишат възбрани на недвижими имоти решава този, който иска запора.

 93. 93 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#87] от "von_seeckt":

  Да, то и свободата си е твоя докато си в временно в затвора, просто не можеш да се разпореждаш с нея.

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#81] от "Alarmstufe: Rot":

  Произхода на колекцията е Божидар Димитров, Държавна сигурност и Митьо Гестапото, за този триумвират се носеха легенди!

  klimentm
 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#93] от "Locke":

  Не е ясно, какво искаш да кажеш.

 96. 96 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Баснословна колекция! И сигурно е придобивана със всички почтенни средства. Отличен математик е г-н Божков.

 97. 97 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Няма изобщо смисъл да се коментира Черепа и "колекцията" му: щом са предприели такива действия, значи имат много, много сериозни доказателства, и видео, и аудио, и свидетели.

 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  [quote#44:"von_seeckt"][/quote]

  Обезпечение заради какво?
  Наистина ли мислиш, че най-богатия българин, няма да наеме най-добрите счетоводители и адвокати, а ще наруши закона и ще рискува да го опандизят. Внесъл е 500 млн. данъци. Представи си каква му е печалбата.
  Не е нарушил законите, бъди сигурен. И нямат доказателства, че е давал или предлагал подкупи.
  Гешев беше сигурен и за Иванчева, а там всички доказателства отпаднаха.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#90] от "von_seeckt":

  Фирмите са търговски дружества.
  Техен (мажоритарен) акционер е Божков.
  Гешев твърди, че фирмите биле завякли държавата.
  Съответно требе от тях да си търси кинтите.

  Ако освен това Божков е извършил престъпление - трябва да заведат углавно дело.
  Видовете възможни престъпления са:
  - измама
  - фалшифициране на документи
  - подкупи
  - заплаха
  - телесни повреди / убийство

 100. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Неутрално

  До коментар [#94] от "klimentm":

  А, ясно. Затова толкова защитавате правата на Черепа над нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK