На 1 февруари започва строителството на водопровода Мало Бучино - Перник

На 1 февруари започва строителството на водопровода Мало Бучино - Перник

© Министерство на икономикатаВ събота - 1 февруари в 10 ч. ще бъде направена първата копка за новия водопровод от село Мало Бучино до Перник ,съобщи Министерството на икономиката.


Идеята е по новата тръба да бъде доставена вода от Рила през софийския водопровод до бедстващия Перник, който е на воден режим от ноември.


Заради строителството до средата на февруари се ограничава движението по 1.2-километров участък от третокласния път III-1801 Големо Бучино - Перник. За извършване на необходимите строителни работи се спира движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци.
На 28 януари Столичният общински съвет даде зелена светлина на проекта, а ден по-късно премиерът Бойко Борисов поръча работата да започне веднага.


Обещанието на министъра на икономиката Емил Караниколов е водопроводът да се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа.


Цената на водопровода с дължина 13.5 км е около 25 милиона лева. Не е обявена обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Дано да го построят качествено и в срок.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1890 Любопитно

  А досега какво се чакаше?

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9089 Неутрално

  Хайде дано скоро пуснат вода на многострадалните перничани.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Неутрално


  Ако всичко казано дотук е вярно Перник ще остане без капка вода поне за две седмици.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#3] от "Peni Nikol":

  Да не изпадаме в заблуждение - водопроводът не е предназначен да пусне повече вода на перничани, а само да им поддържа настоящия режим на водата. Докато се стопят снеговете и завалят дъждове та да понапълнят язовир "Студена" - ако е рекъл Господ.

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9089 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един препатил":

  Не знам какво ще рече Господ за региона около Перник, но при нас нямаше сняг нито прашинка, а дъжд-колкото да обере праха.

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Значи скоро ще се разбере и резултата.

 8. 8 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Дано да го построят качествено и в срок.
  —цитат от коментар 1 на stedim


  В сериозното строителство не съществува думата "дано".

  Има значение дали си направил нужните проучвания, дали квалифициран екип е направил проекта и дали сериозен строител го изпълнява.

  Нашите строители даже като имат време изпълняват през пръсти, та представи си какво ще бъде спешното им изпълнение.

  Да не говорим, кога успяха да заснемат терена, да вземат почвени проби, да минат триете етапа на проекта (идеен/технически/работен)?

  Според мен почват на "сляпо" (е там е тръбата, нямаме проект още, но копай и слагай) по стар комунистически обичай.

  Не може да очакваш качество в такъв случай, да не говорим срок, понеже дори няма проект, където да е посочен срок.

 9. 9 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 880 Неутрално

  На 1 февруари започва строителството на водопровода Мало Бучино - Перник...

  и на 1 април ще приключи ")

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 10 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Това е хубаво! Добре е, че поне не е на втори февруари!

 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#8] от "everlast666":
  "Да не говорим, кога успяха да заснемат терена, да вземат почвени проби, да минат триете етапа на проекта (идеен/технически/работен)?"

  Приятелче, ти за какво си учил? 'Щото аз съм строителен инженер и като ти чета горното писание ме побиват тръпки. Ти правиш ли поне мъничко разлика между строителство и изграждане на най-обикновен водопровод?
  А тръпки ме побиват, защото може и ти да си ми колега, от новите, които могат само да рисуват на Аутокад.

 12. 12 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":

  Косьо,би ли обяснил по простичко ,колко време е нужно само на геодезистите и геолозите за този проект....!?

 13. 13 Профил на BarbaGanios
  BarbaGanios
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#8:"everlast666"][/quote]

  Абе ти си много туткав! Баце работи модерно- ще прехвърчи изотгоре, ще поиска лист и молив и ще нарисува всичко! Това е една тръба само! Баце цели хъбове нарисува за 2 минути!

 14. 14 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 616 Неутрално

  По две хиляди лв на линеен метър идва цената. Понеже ще се строи и помпена станция, да кажем 1500 лв/м. Това за изкопаване на една дупка и полагане на тръба в нея ми се вижда прекалено.

 15. 15 Профил на BarbaGanios
  BarbaGanios
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":Косьо,би ли обяснил по простичко ,колко време е нужно само на геодезистите и геолозите за този проект....!?
  —цитат от коментар 12 на KRAFTWERK


  Ей го и този! На геодезистите и геолозите и две години могат да не им стигнат! На Баце едно кръгче с Кугара му е достатъчен!

 16. 16 Профил на BarbaGanios
  BarbaGanios
  Рейтинг: 511 Неутрално

  М-у другото Баце ако иска и река може да им изкопае до Перник!

 17. 17 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  [quote#8:"everlast666"][/quote]
  "кога успяха да заснемат терена, да вземат почвени проби"
  Отговарям на всички "специалисти", които настояват, че нямало било геоложки проучвания, че щяло да се било работило "урбулешката", едва ли не "като през соца".
  Теренът, по който ще се прекара водопроводът, не е "в нищото" и не е в Африка.
  Теренът почти навсякъде съвпада с дублиращия път покрай магистрала "Люлин" - така и очаквах, впрочем.
  Първо - теренът по пътя изобилно е заснет геодезически, проектирана и изпълнена е вертикална планировка, както и има достатъчно проби от геологията. Тук на малка площ са правени два пътя с всичките им съоръжения - мостове, виадукти, тунели и трасе - споменатата магистрала и пътя от Мало Бучино през Големо Бучино до квартал Мошино в Перник. При строежа и на двата пътя е правена масивна геодезия и геология - всеки метър се знае. Така стигаме до Мошино, като преди това отляво е затворената мина Република. И там ли няма геология, геодезия, маркшайдерство още от Царска България?!
  Второ - трасето е покрай път, на чиято повърхност няма и една пукнатинка - минавал съм по този път десетки пъти, предпочитам го като път за Перник и бих казал, че това е най-европейското шосе в България - гладко е като паркет и почти няма движение. Това означава най-вече едно - че теренът е здрав и можеш да се надяваш, че няма да направи проблеми с пропадане.
  Трето - обектът "водопровод" в случая е несложна задача - копаеш покрай пътя и полагаш тръба ( от здрава пластмаса - полиетилен високо налягане, оребрен, на ролки, които машина разстила точно като градински маркуч). При достатъчно техника - а такава ИМА, трасето от 12-13километра ще върви много бързо.
  Четвърто - очаквам да имат проблеми при преливането от Белмекен, и затова май ще се наложи да споделим язовир Бели Искър с перничани, а в най-лошия случай да има частичен воден режим в кварталите, захранвани от него, т.е от Рилския водопровод. Отучили сме се на солидарност и сме станали разглезени мрънкала.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 18. 18 Профил на BarbaGanios
  BarbaGanios
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#8:"everlast666"]
  —цитат от коментар 17 на Торбеш
  "кога успяха да заснемат терена, да вземат почвени проби"Отговарям на всички "специалисти", които настояват, че нямало било геоложки проучвания, че щяло да се било работило "урбулешката", едва ли не "като през соца". Теренът, по който ще се прекара водопроводът, не е "в нищото" и не е в Африка.Теренът почти навсякъде съвпада с дублиращия път покрай магистрала "Люлин" - така и очаквах, впрочем.Първо - теренът по пътя изобилно е заснет геодезически, проектирана и изпълнена е вертикална планировка, както и има достатъчно проби от геологията. Тук на малка площ са правени два пътя с всичките им съоръжения - мостове, виадукти, тунели и трасе - споменатата магистрала и пътя от Мало Бучино през Големо Бучино до квартал Мошино в Перник. При строежа и на двата пътя е правена масивна геодезия и геология - всеки метър се знае. Така стигаме до Мошино, като преди това отляво е затворената мина Република. И там ли няма геология, геодезия, маркшайдерство още от Царска България?! Второ - трасето е покрай път, на чиято повърхност няма и една пукнатинка - минавал съм по този път десетки пъти, предпочитам го като път за Перник и бих казал, че това е най-европейското шосе в България - гладко е като паркет и почти няма движение. Това означава най-вече едно - че теренът е здрав и можеш да се надяваш, че няма да направи проблеми с пропадане.Трето - обектът "водопровод" в случая е несложна задача - копаеш покрай пътя и полагаш тръба ( от здрава пластмаса - полиетилен високо налягане, оребрен, на ролки, които машина разстила точно като градински маркуч). При достатъчно техника - а такава ИМА, трасето от 12-13километра ще върви много бързо.Четвърто - очаквам да имат проблеми при преливането от Белмекен, и затова май ще се наложи да споделим язовир Бели Искър с перничани, а в най-лошия случай да има частичен воден режим в кварталите, захранвани от него, т.е от Рилския водопровод. Отучили сме се на солидарност и сме станали разглезени мрънкала.[/quote]

  И аз това казвам! А и Баце! За 31-и Фефруарий ще им го пусне....

 19. 19 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Приятелче, ти за какво си учил? 'Щото аз съм строителен инженер и като ти чета горното писание ме побиват тръпки. Ти правиш ли поне мъничко разлика между строителство и изграждане на най-обикновен водопровод?А тръпки ме побиват, защото може и ти да си ми колега, от новите, които могат само да рисуват на Аутокад.
  —цитат от коментар 11 на Косьо Генчев


  Не само че съм инженер, но съм и точно ВиК инженер, при това точно водоснабдителни мрежи (не сградно ВиК, не канализация).

  И в България съм работил, и в Англия като консултант 8 години давах акъл на 2-те най-големи ВиК-та - Севърн Трент и Англиан Уотър.

  По скоро ти ме притесняваш - "изграждане на най-обикновен водопровод"

  13 километра съоръжение, 500 мм диаметър, помпена станция на обща стойност 25 милиона шега ли ти се струва ?!?

  Ти виждал ли си на живо тръба 1/2 метър диаметър под напор?
  Това е 1 тон на всеки 2 метра от дължината, вода движеща се с 2-3 метра/секунда и земята наоколо се тресе.

  Слагат се бетонови блокове по чупките ... че иначе водата си продължава направо ...

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#17] от "Торбеш":

  [quote#8:"everlast666"].....Четвърто - очаквам да имат проблеми при преливането от Белмекен, и затова май ще се наложи да споделим язовир Бели Искър с перничани, а в най-лошия случай да има частичен воден режим в кварталите, захранвани от него, т.е от Рилския водопровод. Отучили сме се на солидарност и сме станали разглезени мрънкала.
  —цитат от коментар 17 на Торбеш


  За всичко друго може да сте прав и дано да е така. Ама за това по-горе не сте. Всички се клеха, че никакви проблеми е може да има с водата от "Белмекен" и "Бели Искър". То ако ме питате мен аз нямам против да изтърпим и в София един режим за да помогнем на перничани, ама Фандъкова не дава. Каза а се е разлюлял баланса на водата за София, а перничани ще духат в тръбата. На мен не ми се вижда много право, но тя така казва - вижте разберете се с нея.

 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#12] от "KRAFTWERK":
  "Косьо,би ли обяснил по простичко ,колко време е нужно само на геодезистите и геолозите за този проект....!?"

  Оооооох . . . деца, деца!!!! Няма и три дена за 13 км.

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#19] от "everlast666":

  Виждам, виждам, колега! Преучил си! Това, 'дето "земята се тресе" около тръбата, най ми хареса! Да си жив и здрав. Може и някой да ти повярва.
  Между другото това изречение "Това е 1 тон на всеки 2 метра от дължината, вода движеща се с 2-3 метра/секунда и земята наоколо се тресе." е достойно за учебната програма в УАСГ. Ще го препоръчам на колегите там.

 23. 23 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#19] от "everlast666":

  Извинявай, подценил съм те, ама това също е достойно за учебната програма в УАСГ: "Слагат се бетонови блокове по чупките ... че иначе водата си продължава направо ..."

  И . . . викаш, като продължи направо, направо ще избие рибата, а?

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Отговарям на всички "специалисти", които настояват, че нямало било геоложки проучвания, че щяло да се било работило "урбулешката", едва ли не "като през соца".
  —цитат от коментар 17 на Торбеш


  Брат, първо този оребрения полиетилен дето го препоръчваш се ползва за канализация (защото тя е без-напорна и тръбата има нужда от тези ребра за да не я смачка почвата)
  Водоснабдителния полиетилен е гладък, обикновено черен със синя лента по дължина.

  После предлагаш "на ролки" да го поръчат, ама тези ролки са за малки диаметри до към 110мм, айде 160мм, но за 500мм какви ролки говорим ?!? за да го огънеш това ти трябва сигурно 15 метра ролка в диаметър - 5 етажа висока ролка ?!?

  Ето за такова нещо говорим:
  https://sc01.alicdn.com/kf/HTB1_S_EXMfH8KJjy1zcq6ATzpXaa/hdpe-pipe-500mm-hdpe-large-diameter-insulating.jpg

  После за полагане на 1/2 метър тръба ти трябва изкоп широк поне 1.5 метра, на места ще има място покрай пътя, на места не.

  Казваш че пътя бил много солиден, а дали няма скала отдолу ?
  То за път по-лесно се взривява скала, но за тръбопровод ще е голяма мъка да се прави тесен просек.

  Всички пресичания на дерета, рекички и подобни също са сериозни съоръжения, като се има предвид че тази тръба тежи тонове като е пълна, може и под дъното, но това е още по-голяма мъка.

  Не забравяй и помпената станция която си е цяла сграда, подземна или надземна, ел. захранване, работни, резервни помпи, контроли и т.н.

  Всичко това иска и отчуждаване на терени, представи си имаш терен някъде по трасето и в други ден Ревизоро си строи помпенна станция в половината имот.

  При подобно съоръжение могат много проблеми да изникнат, дори да имаш перфектен проект, а в случая ще бъде лотария.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Ако водопроводът е авариен , може да не го вкопават в земята , а да го положат на повърхността. След това могат да го демонтират. Военните имат такива тръби за бързо прекарване на водопроводи през хълмисти терени. Тогава не са необходими проекти. Изграждането става много по-бързо и евтино, но очевидно трябва да се вкопаят в земята едни пари.

 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Извинявай, подценил съм те, ама това също е достойно за учебната програма в УАСГ: "Слагат се бетонови блокове по чупките ... че иначе водата си продължава направо ..."И . . . викаш, като продължи направо, направо ще избие рибата, а?
  —цитат от коментар 23 на Косьо Генчев


  Няма проблем, то докато не се сблъска човек точно с подобни проекти не се замисля.
  Иначе ние тези опорни блокове точно в УАСГ си ги учехме и се оразмеряват, така че блока да поеме цялата кинетична енергия (от промяната на посоката на потока) и да я прехвърли на почвата.

  А това че около шахтата се тресе земята е истина.
  Обикновено като търсиш шахта на някакъв тръбопровод трябва да обикаляш из някакви бурени покрай някакво шосе, защото всичко е обрасло и не знаеш къде точно е капака на шахтата, но ако търсиш шахта на голям диаметър 500-600мм и нагоре още като спреш наблизо и се чува.

  Като стигнеш до шахтата и усещаш вибрациите в земята, а като влезеш вътре си се тресе направо, все едно наблизо минава по-лек влак, честно, примерно при 3 метра/секунда поток, всяка секунда покрай теб минава около тон вода.

  Също само да затвориш/отвориш спирателен кран на подобен тръбопровод ти трябват часове, а за 1000мм тръбопровод дори ден. Заваряш по малко и чакаш, после още малко и така докато се затвори напълно.

  Защото представи си примерно в случая стълб 13км от 0.5 метра диаметър воден стълб се движи със 3 м/с, ако изведнъж му затвориш един кран отпред, никакъв шанс нямаш да спреш тези хиляди тонове.

  Всъщност при новите полиетиленови тръбопроводи може да не тресе чак толкова понеже тръбите имат по-голяма гладкост, но в България почти всичко с голям диаметър е от стомана и тя има по-голяма грапавина, което води до повече турбуленция на потока и съответно до вибрации на стените.

 27. 27 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#26] от "everlast666":

  "Жесток" си!!! Оправи ми настроението за седмица напред! Да си жив и здрав! Така не бях се смял от месеци насам. С тези твои познания ставаш директно за "главен надзорчик" на тръбата за Перник. Ако можех щях да те препоръчам на Бойко Борисов, ама с него хич не се обичаме и няма да ме послуша.
  Още веднъж ти благодаря за чудесните вицове!

 28. 28 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3870 Весело

  Е , може би няма да се наложи да го завършат …..пролетта ще пукне , перничани не !

 29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1130 Весело

  Извинявай, подценил съм те, ама това също е достойно за учебната програма в УАСГ: "Слагат се бетонови блокове по чупките ... че иначе водата си продължава направо ..."И . . . викаш, като продължи направо, направо ще избие рибата, а?

  —цитат от коментар 23 на Косьо Генчев


  Няма проблем, то докато не се сблъска човек точно с подобни проекти не се замисля.
  Иначе ние тези опорни блокове точно в УАСГ си ги учехме и се оразмеряват, така че блока да поеме цялата кинетична енергия (от промяната на посоката на потока) и да я прехвърли на почвата.

  А това че около шахтата се тресе земята е истина.
  Обикновено като търсиш шахта на някакъв тръбопровод трябва да обикаляш из някакви бурени покрай някакво шосе, защото всичко е обрасло и не знаеш къде точно е капака на шахтата, но ако търсиш шахта на голям диаметър 500-600мм и нагоре още като спреш наблизо и се чува.

  Като стигнеш до шахтата и усещаш вибрациите в земята, а като влезеш вътре си се тресе направо, все едно наблизо минава по-лек влак, честно, примерно при 3 метра/секунда поток, всяка секунда покрай теб минава около тон вода.

  Също само да затвориш/отвориш спирателен кран на подобен тръбопровод ти трябват часове, а за 1000мм тръбопровод дори ден. Заваряш по малко и чакаш, после още малко и така докато се затвори напълно.

  Защото представи си примерно в случая стълб 13км от 0.5 метра диаметър воден стълб се движи със 3 м/с, ако изведнъж му затвориш един кран отпред, никакъв шанс нямаш да спреш тези хиляди тонове.

  Всъщност при новите полиетиленови тръбопроводи може да не тресе чак толкова понеже тръбите имат по-голяма гладкост, но в България почти всичко с голям диаметър е от стомана и тя има по-голяма грапавина, което води до повече турбуленция на потока и съответно до вибрации на стените.
  —цитат от коментар 26 на everlast666


  Не лошо обяснение, ама тук таме пропускаш нещо.

  1. В подобни тръбопроводи "чупки" НЯМА! Има "завои с голями радиуси", иначе...кофти. А тези бетонни блокове често правят повече бели отколкото помагат. Ако си в бранжа знаеш че тръбите се късат/чупят точно до тях, щото или "увисват", или блокът "виси" на тръбите. Щото в реала няма как да уцелиш еднакво спадане/хлътване на почвата под тръбата и под помпената станция.

  2. Относно спирането на водата: Пропусна първата стъпка-спирането на помпените станции. А на 13 км' пресечен терен няма как да има само една помпена станция, няколко са. Спреш ли ги-водата спира за броени минути и в равен терен, по нанагорнище-веднага. По нанадолнище....според зависи, както беше лафа.

  Та...спирането е лесно и бързо. Виж, пускането (особено в пресечен терен) е бая по сложно, заради..."въздушните възглавници"/въздуха във високите части на тръбопровода (не съм сигурен дали това е правилния термин на български).


  До коментар [#26] от "everlast666":


  До коментар [#8] от "everlast666":"Да не говорим, кога успяха да заснемат терена, да вземат почвени проби, да минат триете етапа на проекта (идеен/технически/работен)?"Приятелче, ти за какво си учил? 'Щото аз съм строителен инженер и като ти чета горното писание ме побиват тръпки. Ти правиш ли поне мъничко разлика между строителство и изграждане на най-обикновен водопровод?А тръпки ме побиват, защото може и ти да си ми колега, от новите, които могат само да рисуват на Аутокад.
  —цитат от коментар 11 на Косьо Генчев


  Ааа, не мой' сЪ надсмива на младоците които умеят да ползват Аутокад, щото ти (И АЗ, разбира се) не мо'ем:) А колегата не ми мяза на "пешеходец"/новобранец, според което е написал по нататък.

  Иначе и ти си прав за геодезията. Виж, за геоложките данни...грамотни изпълнители и тех'надзор с правомощия решават проблемите "на ход", докато "тече битката".

  Друго се питам относно тази цялата ситуация-хич биля нямало ли е грамотни инженери наоколо да предвидят мерки да не се стига до това положение-Перник да остане без вода, и да се търсят СКЪПИ форс'мажорни решения...
  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3870 Весело

  Хубаво е , че има настроение за професионално издържани коментарии , което повдига нивото на форума , но което не би възпряло и Гешев да се поинтересува , откъде е този интерес към работата на отговорните държавни фактори.....Това е на майтап , защото при всички случай на г-н Гл. прокурорът ще се наложи някой да му обяснява , на какви пречки ще се натъкне всеки , който ще строи със сметки " на коляно " , а такива неща са НЕДОПУСТИМИ , когато се пази нечий имидж , особено на " строителен надзорник " на решенията му....и това на майтап....Другото , предполагам никой не е ходил до обекта....но , Софийска вода пое отговорност за него и като се знае чия е собствеността й , трудно мога да си представя нещо с което ще се заемат , ако не е изпипано. Та затова си мисля , че се ОЧАКВА ПРОЛЕТТА ДА ПУКНЕ по-скоро....

 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4461 Неутрално

  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":

  Браво. Добър отговор

 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#29:"Мойше! Толкоз!!!"][/quote]

  Така е, и аз това казвам 300 литра в секунда и тези големи тръбопроводи не са шега работа.

  И да проблемни са тези извивки и се изпълняват по-голям радиус ако терена позволява, но в някои случаи мястото е ограничено, примерно ако пресичаш препятствие, или в помпена станция, суха камера на резервоар и т.н.

  Те затова подобни участъци при големи диаметри като се замисля, и в Българи и Англия, само от стомана съм виждал изпълнени. А иначе британците отдавна си ползват полиетилен (HDPE, MDPE).

  Иначе в другата статия гледам снимките тук май PVC ще ползват за Перник 😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK